Krijt!


Als volslagen nincumpoop op het gebied van geschiedenis heb ik zo mogelijk nóg minder verstand van de tijd daarvoor. Toch vind ik het fascinerend om te bedenken dat er vele duizenden jaren voordat we gingen schrijven al mensen rondliepen met voldoende bewustzijn om hun dagelijks leven in beeld vast te leggen. Deels visserslatijn: “Kijk eens wat een ontzettend grote stier ik heb gevangen!” deels – zo lijkt het – puur uit artistiek plezier. Waarom zou je anders een zich in het gras rollend paard afbeelden? Of een eenhoorn!

Dit en nog veel meer valt te bewonderen in de grotten van Lascaux. Graffiti zo ‘avant la lettre’ als het maar kan, want letters waren er nog helemaal niet, in dit deel van de wereld. Zelfs nog geen spijkerschrift, want… geen spijkers!

Enfin, laat je vooral niet afleiden door mijn gebabbel en ga even kijken op de prachtige site van Lascaux. De regering heeft dit cultureel ergoed in hoge resolutie vastgelegd en vie hat internet ontsloten, zoals dat zo mooi heet via www.lascaux.fr. Je kunt virtueel door de grotten wandelen en af en toe stoppen om details te bekijken, waarbij je dan ook nog verhelderend commentaar kunt lezen.

En het mooiste van alles, dat zogenaamd geheimzinnige maar verder vooral zeurderige muziekje kan ook uit.

Reacties zijn gesloten.