Lá Hollande; elle est Royal !!

Lang had ‘ie er over getwijfeld, maar gisteravond kwam om 20.09 uur in een live-uitzending op TF1 het hoge woord eruit: Jack Lang stelt zich niet kandidaat voor de Franse presidentsverkiezingen in april 2007. De 67-jarige vroegere Nouveau Dieu de la Culture Française gaat de interne PS-strijd uit de weg met Ségolène Royal, die volgens veel Franse opiniepeilingen kans maakt de eerste vrouwelijke president van Frankrijk te worden.
Ségolène’s gooi naar de macht wordt in de Franse media alom omschreven als de komst van een hinde in het politieke krachtenveld dat tot nu toe overheerst wordt door olifanten; kortom, nieuw tegen oud. Nou gaat die vergelijking deels mank omdat de 53-jarige Royal zelf ook behoort tot het establishment: al vanaf de jaren tachtig is zij volksvertegenwoordiger, zowel in haar gemeente als in de Poitou-Charente, en was zij tot drie maal toe enkele jaren minister. De vergelijking tussen hinde en olifanten gaat wel op voor het politieke programma waarmee zij (tot nu toe!) veel aanhang onder PS-leden heeft verworven. Zij tamboereert vooral op communité civic, solidariteit, nieuwe omgangsvormen en een volwassener verhouding tussen Franse overheid en burgers. Dat zal veel Fransen als muziek in de oren klinken! Zelfs de gespannen raciale verhoudingen in de voorsteden van Parijs, Marseille, Bordeaux en andere grote steden doet ze niet af met een geef ze een rotschop-benadering á la Sarkozy, maar verpakt ze in formules over nieuw burgerschap.
Vooral dat eerste en dat laatste punt lijken goed aan te slaan: sinds Madame Hollande (zij is de echtgenote van PS-partijbons Francois Hollande) zich het afgelopen halfjaar manifesteert als presidentskandidate, heeft de PS maar liefst 84.000 nieuwe leden bijgeschreven, op een totaal van 200.000.
In een interne partijverkiezing om de uiteindelijke kandidatuur moet zij het de komende zes weken eerst nog opnemen tegen de pro-Europese reformiste Dominique Strauss-Kahn en de vroegere premier Laurent Fabius. Maar in opiniepeilingen staat zij veruit vóór: met zo’n 49% tegen 14% en 6%. Ze kreeg zelfs maandag de jaarprijs van de Franse parlementaire pers, voor haar uitspraak dat als ze níets zegt, het kennelijk toch nieuws is…
Kennelijk heeft Jack Lang conclusies getrokken uit die partijpeilingen: als een van de olifanten uit het Franse porceleine kabinet stond hij op een magere 8 procent. Maar het politieke dier zal ook beseft hebben dat de linkse oppositie nieuw elan nodig heeft. De afgelopen dagen hadden de 69-jarige oud-premier Lionel Jospin en Francois Hollande zich al teruggetrokken uit de race, en gingen er in de PS steeds meer stemmen op voor een kandidaat die de partij kan herenigen. De vleugelstrijd tussen echt links, links, een beetje links, regeergeil en de behoudende klasse (vakbonden!) doet al bijna ook de Libé ten onder gaan.
De komende weken, met enkele grote debatten tussen de kandidaten, hebben de 200.000 PS-leden het voor het zeggen. Als géén van de kandidaten in de eerste schriftelijke stemronde voor 16 november meer dan de helft van de stemmen haalt, wordt op 23 november een tweede ronde gehouden tussen de twee PS-kopstukken met de meeste stemmen. Gezien de huidige peilingen gaat Ségolène het dan opnemen tegen de (alsmaar rechtser wordende) republikein Nicolas Sarkozy. (Hoewel De Villepin nog steeds niet het achterste van zijn tong heeft laten zien!) Royal heeft het voordeel dat ze beoordeeld zal worden op wat ze voor de toekomst wil (hoewel dat soms abstracte, vage formuleringen zijn); hij heeft het nadeel dat hij beoordeeld zal worden op wat hij de afgelopen jaren dééd.
Overigens: Jack Lang zei gisteravond in het grote TF-1 nieuwsprogramma weliswaar dat hij zich niet kandidaat stelt (bovendien heeft hij nog steeds niet de benodigde 30 steunverklaringen !), maar formeel kan hij zich tot dinsdagmiddag 15.00 uur kandidaat stellen. Misschien wil hij dinsdagmorgen de reacties afwachten. Dus nog even geduld….

Geplaatst door Krek, maar geschreven door: IEDE!
Bedankt, Iede.

Reacties zijn gesloten.