Lá Royal’s volksjury: súper-idee of oliedom ?

Vanavond om 20.35 uur op TF1 staat Ségolène Royal voor wéér een beslissend moment in haar PS-campagne voor het Franse presidentschap. In La Mutualité in Parijs moet zij het in het tweede TF1-debat opnieuw opnemen tegen haar twee PS-tegenstrevers Laurent Fabius en Dominique Strauss-Kahn.
Hoewel de Franse publieke opinie allang beslist heeft dat in 2007 de strijd om het presidentschap zal gaan tussen de linkse rising star Lá Royal en de rechtse diehard Nicolas Sarkozy, zijn de PS-partijtijgers het nog steeds niet eens over hun gedroomde tegenkandidaat tegen centrum-rechts. Pas medio november hakken zij de knoop door.

Mevrouw Hollande zal het vanavond een stuk makkelijker hebben dan in het eerste tv-debat, vorige week in Clermont-Ferrand. Hoewel DSK in dat eerste debat, met zijn jarenlange ervaring als live-tvdebater, góed uit de verf kwam, leverde hem dat slechts enkele procenten winst in de opiniepeilingen op.
En de schade voor de nieuwkomer bleef zo beperkt, dat ze er nog steeds met kop en schouders bovenuit steekt: ruim zestig tegen amper dertig procent.
Fabius kelderde nog verder, naar vijf procent, en te verwachten valt dat hij ná vanavond de handdoek in de ring zal werpen.

Afgelopen weekeinde heeft Ségolène alvast het vuurtje voor het tv-debat opgestookt: in een confrontatie afgelopen zondag met De Villepin en Sarkozy heeft ze voorgesteld dat in Franse dorpen en steden volksjury’s worden ingesteld. Die jury’s moeten het functioneren van làndelijke politici in de gaten gaan houden.
En net als in haar eigen district wil ze in héél Frankrijk referenda invoeren. Juist met die volksjury’s legt ze een bijl aan de wortel van de regerende kliek. Maar Lá Royal zegt dat ze de democratie terugbrengt bij de kiezer…

De ervaren bestuurder Strauss-Kahn wees het idee van SHR meteen van de hand. Hij vindt dat de politici het zo slecht nog niet doen. Bovendien vindt DSK dat de PS-keuze voor de kandidatuur nog lang niet is gemaakt, en hij dicht zichzelf nog alle kansen toe. Ook rechts-Frankirijk deed het volksjury-voorstel meteen in de ban.

Juist omdat Ségolène de laatste tijd wordt uitgedaagd nou eindelijk eens met concréte ideeën te komen, zullen de journalisten in het Franse tv-debat ongetwijfeld haar daarover doorzagen. Daarmee zet ze de agenda naar háár hand.

En DSK staat voor de keus: of hij moet het idee afbranden, in een poging zijn achterstand op Ségolène in één klap in te lopen, of hij zal zijn handen er niet aan willen branden.

Op 9 november is het derde TF1-debat, en op 11 november beslist het partijcongres van de PS wie hun presidentskandidaat wordt. Ik zet nog steeds mijn kaarten op underdog en nieuwkomer Lá Hollande.
Fransen die hun buik volhebben van die clique in Parijs, zullen een aanval op de volksjury’s van Ségolène zien als een aanval op mondige burgers.

Reacties zijn gesloten.