Madame Bovary

Het was hoog tijd voor iets serieus.
Elz zette me aan het werk, met haar leeshonger. Vandaar dat ik maar even refereer aan een Frans meesterwerk dat je gelezen moet hebben, m.i……: Madame Bovary

Misschien was het voorbestemd, ik werd geboren 100 jaar na publicatie. (en ik heb niet voor niets mijn 1e dochter Emma genoemd)

Over Flaubert is uiteraard genoeg geschreven. De université van Rouen, zijn geboortestad, heeft een prachtige site over hem.
Ook hier vind je het een en ander. Ik herinner me een zg ‘toneeldecade’ in Parijs, waar ter ere van de 100e sterfdag van Flaubert een expositie was in de Bibliothèque Nationale. De oude, wel te verstaan. Heel erg boeiend. En daarna de bezichtiging van de beelden van Rodin, met –uiteraard- zijn weergaven van Flaubert.

Mme Bovary is daarna op verschillende manieren uitgegeven, als roman-photo en het is ook diverse keren verfilmd. De laatste keer niet onverdienstelijk met Isabelle Huppert in de rol van Emma.
Een résumé van het boek vind je hier
En dit artikel moet je ook maar lezen

Ik ben misschien een beetje een ouwe zeur in deze dingen, maar ik vind dit echt een boek dat je gelezen moet hebben ( in het Frans of in vertaling), net als bijvoorbeeld ‘Der Tod in Venedig’.

Laten we een lijst samenstellen van de boeken die ons hebben aangesproken, Frans, Duits, Engels, maakt niet uit. Dat geeft ons allen wellicht weer inspiratie!

Reacties zijn gesloten.