MAM laat het over aan Sarko

Sommige Elysee-watchers hadden misschien gehoopt dat ze het wèl zou doen, maar minister van Defensie Michèlle Alliot-Marie (60) heeft besloten zich niet namens de UMP kandidaat te stellen voor de Franse presidentsverkiezingen, in april en mei. Daarmee is een electorale confrontatie met PS-kandidate Ségolène Royal uitgesloten, en gaat de verhoopte verkiezingsstrijd niet tussen twee Franse politica.

Hoewel de kans op een vrouwelijke confrontatie theoretisch nog wel aanwezig is: MAM heeft laten doorschemeren dat zij zich – binnen twee weken – misschien nog op persoonlijke titel kandidaat stelt.
En afgelopen week heeft partijleidster Marie-George Buffet zich voor de Parti Communiste Francais kandidaat gesteld. Theoretisch zijn er dus nog drie vrouwen in de race om het Elysee.

Maar het is niet te verwachten dat Alliot-Marie zonder de financiële en politieke steun van UMP-kopstukken enige kans van slagen heeft tegen de geliefde èn gehate minister Nicolas Sarkozy. Hoewel zij de lievelinge van president Jacques Chirac is, ontbeert zij in de top van de UMP elke steun.

De afgelopen maanden hebben tegenstanders van Chirac geweigerd hun steun voor haar uit te spreken, waardoor Sarkozy als enige serieuse UMP-kandidaat overbleef. Hij voelt zich al zeker van zijn nominatie en brengt zondag bliksembezoeken aan grote partijconventies in drie Franse steden, op de dag dat de datum voor inschrijving van UMP-kandidaten sluit.

Theoretisch is het nog mogelijk dat de 74-jarige Chirac zich opnieuw kandidaat stelt. Maar met zijn zwakke gezondheid en afbrokkelend gezag, ook in eigen kring, houden zelfs de naaste medewerkers van Chirac daar geen rekening mee.
De kandidatuur van de andere vrouwelijke kandidate, Madam PCF is zelfs in eigen kring omstreden omdat linkse verdeeldheid de kansen van centrumrechts alleen maar vergroot.

Verwacht wordt dat enkele radikalinski’s en eco-fanaten zich op eigen titel verkiesbaar zullen stellen. Die linkse verdeeldheid kàn PS-kandidate Ségolène in de eerste ronde stemmen kosten, maar een uitschakeling in de eerste ronde is ditmaal niet te verwachten. CPF’er Buffet zal zich na de eerste stemronde terugtrekken, zo heeft zij al aangekondigd, ten gunste van Royal.

Reacties zijn gesloten.