Migrant met migraine

Om met een deur in huis te vallen. Stuitte op deze site en moest meteen denken aan les hollandais. Het is natuurlijk heel gezellig om over van alles wat te kletsen en ervaringen uit te wisselen. Geweldig dat Krek en anderen zoveel tijd besteden aan het onderhoud van alle discussies.
Dat goede gevoel hangt voor mij in ieder geval samen met een virtuele terugkeer naar de basis: wij met ons. Helemaal niet erg natuurlijk en bovendien leerzaam en vol humor. Kortom: gezellig.
Het zou daarnaast ook interessant kunnen zijn om te kijken of eenzelfde gevoel ook is te ontwikkelen ten aanzien van Europa. Kijk bijvoorbeeld naar het, volgens mij, zeer aardige boek over Europa van Geert Mak, en de wat moeilijker te verteren tv-versie, maandagavond op de buis. Er wordt niet alleen een poging gedaan begrip te kweken voor de cultuur en gewoontes van de lidstaten, maar er is ook een neiging merkbaar om samenhang te genereren ten bate van alle europese burgers.
Terug naar de basis sluit openheid en vernieuwing niet uit. In het prachtige nieuwe boek van Paul Scheffer, Land van aankomst, beargumenteerd de schrijver, dat het de grote uitdaging van onze tijd is, met zijn grote migratiestromen, om een nieuwe cultuur te ontwikkelen waar plaats is voor een ieder. Dt is niet simpel. De zogenaamde multiculturele samenleving lijkt te falen, doordat elke bevolkingsgroep blijft navelstaren en zich niet interesseerd in constructief beleid met anderen.
Deze site en de erachterliggende stroming viel mij op. Tot nog toe zie ik er geen vreemde dingen in en lijkt het me ook interessant te horen wat Les Hollandais als migranten van deze europese stroming vinden. Eén oog op je navel gericht en het andere verziend? Zou je daar hoofdpijn van krijgen?

Reacties zijn gesloten.