Minne actie tegen AutoPlus

Het automagazine AutoPlus heeft de laatste tijd een aantal scoops gepubliceerd. Bijvoorbeeld over radar-installaties die door een derde partij geïnstalleerd zijn, en niet altijd ‘comme il faut’. Daardoor kunnen metingen met afwijkingen van 5 tot 10% optreden. Makkelijk het verschil tussen een boete en eehhh… geen boete. Nog even afgezien van de puntenaftrek. Daarnaast hadden ze wat stukkies over politici die de verkeersregels aan hun laars lappen en er mee weg komen. Kort en goed: AutoPlus is niet populair in overheidskringen.
Is dat ook de reden dat de journalist Bruno Thomas is opgepakt en 48 uur vastgehouden? Dat de redactie van AP door justitie overvallen is, er fotomateriaal is meegenomen en er kopieën zijn gemaakt van de harddisks (en dus ook van de adressenbestanden van de journalisten)? Je kunt het nooit weten. Het zou niet de eerste keer zijn dat justitie zich laat misbruiken om de belangen van de gevestigde orde te beschermen. Ahum.

Maar wat heeft Thomas nu eigenlijk gedaan? Je zou zeggen: zijn werk. Hij heeft via een insider bij Renault afbeeldingen en informatie opgeduikeld van een prototype van de nieuwe Twingo, die pas over drie jaar op de markt zou moeten komen. Een keiharde scoop dus. Die nu heeft geleid tot een aanklacht wegens onder meer ‘industriële spionage’ en ‘publicatie van afbeeldingen waarop auteursrecht rust’. Hier is een interview met de hoofdredactur.

Met andere woorden: journalisten mogen geen materiaal meer publiceren dat niet door de producent is vrijgegeven. AutoPlus dient zich te gedragen zoals de meeste media: als gehoorzaam doorgeefluik van overheid en industrie. Tenminste, als Bruno Thoma vervolgd wordt. We houden het in de gaten.

Reacties zijn gesloten.