Oh, Oh, Oh wat een mooie tuinen

“Je hebt een flink huis midden in de natuur, alle ruimte, overal groen, veel privacy… wat zou je je nog druk maken om de tuinarchitectuur?” Je zou het niet denken, maar aan het woord is een Nederlandse tuinarchitect met – sinds tien jaar – een bedrijf in Frankrijk: L’Orangerie in Sancé. Arie van Dorp heeft een realistische kijk op de manier waarop Fransen hun tuin beleven. Maar hoewel in Frankrijk – in ieder geval in de landelijke regionen – garden design nog niet echt hot is, ziet Arie wel degelijk kansen. “Een paar jaar geleden had je in een nieuwbouwwijkje nog huizen met ruim 2.000 m2 grond. Tegenwoordig zit dat al onder de 700. Ze gaan steeds dichter op elkaar bouwen. Als je dan als bewoner toch een beetje privacy wilt, moet je gaan nadenken over de inrichting van je tuin. Bovendien zie je dat mensen toch optimaal willen genieten van hun kleine stukje grond. Met een vijver, een terras, erfafscheiding… Dan moet je dus gaan vormgeven.”
Nu heeft Van Dorp toch al geen klagen. In tien jaar heeft hij een middelgroot hoveniersbedrijf opgebouwd. Waarbij zijn Nederlanderschap voor zijn klanten eerder als plus dan als handicap werd gezien. Een Hollander heeft immers een heel eigen stijl, en – zo blijkt ook in de praktijk van Van Dorp’s werk – meer lef in de toepassing van materialen. De gemiddelde Franse paysagiste snapt niks van een vierkante vijver. En al helemaal niet van borderafscheiding van verroest ijzer, of wandjes van matgeborsteld RVS.
Inmiddels is Arie zich aan het specialiseren in biologische zwemvijvers. Of liever zwembaden met biologisch filter. Een gewoon vierkant zwembad, maar dan met water dat in een aparte lagune gefiltert wordt. Deels met ondersteuning van mechanische filters, voor écht mooi helder water. Op zijn site zijn enkele voorbeelden te bewonderen, ook van onder meer bijzondere van doek gespannen terrasoverkappingen. Weer eens wat anders dan een ‘tonelle’ van de Castorama!
Kortom, Van Dorp heeft lef. En al levert zijn succes soms scheve ogen op in kringen van zijn collegahoveniers, zijn Franse én internationale klanten gunnen het hem van harte.

Reacties zijn gesloten.