‘Sarkozy, ik heb je door’ roepen, is strafbaar

Een 47-jarige onderwijzer uit Marseille voegt zich bij Dreyfus en Immogo, oftewel: in het lijstje van bizarre processen in Frankrijk.
Le Monde meldt dat de man zich voor de politierechter moest verantwoorden omdat hij wat al te vaak en te hard riep dat hij president Sarkozy wel door had: ,,Sarkozy, je te vois.”
Wat wil het geval? In het kader van de terrorismebestrijding worden Franse stations tegenwoordig zwaar bewaakt door politie en soldaten (met automatische geweren). Een ploeg agenten controleerde op het station Saint-Charles in Marseille uitgebreid twee jongeren, waardoor andere reizigers moesten wachten. Onze onderwijzer, ook één van de wachtenden, bedacht dat die controle wel erg stevig was en vroeg zich af of dat niet wat vriendelijker kon. Daarop slaakte hij de gewraakte kreten, naar eigen zeggen tot groot vermaak van de andere reizigers.
De politie zag de lol er niet van in en maakte proces-verbaal op wegens verstoring van de openbare orde. De onderwijzer had hun controle immers verstoord. Ruim een jaar bleef het stil, tot er een dagvaarding voor de politierechter op de deurmat viel. De de advocaat van de onderwijzer wil eerst een reconstructie: hoe hard moet je schreeuwen om de openbare orde op een station te verstoren?

Reacties zijn gesloten.