Televisie in Frankrijk

Kijken, kijken, maar niet kopen. Ook voor televisie wil de echte HeF-er natuurlijk voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. En het liefst moet de hele wereld dan de huiskamer binnenstromen; maar vooral Nederland. Kennelijk is de beeldbuis een probaat antiheimweemiddel, mits zij iets in het Nederlands uitbraakt. Daarvoor is er natuurlijk het Beste van Nederland (en van Vlaanderen, maar dat zetten ze er in de afkorting niet bij). Leuk en aardig, maar niet altijd het beste, ondanks de pretentie. Bovendien houden we er natuurlijk van om zelf te kunnen kiezen. Dan biedt de illegale export van een slimme kaart van Canal Digitaal en een satellietschotel uitkomst, want dan kunnen we lekker zappen langs de verschillende spruitjeskanalen die de niet vliegende schotel te bieden heeft. Veel mensen begrijpen niet dat je niet alles zomaar overal ter wereld kunt bekijken, maar ik zal maar niet over auteursrechten en uitzendlicenties beginnen – u zou wegzappen. Bovendien houden die uitzendlicenties vaak bij de grens op, daar waar de Europese richtlijn in naam (Télévision sans frontières) iets anders doet vermoeden.
Voor Nederlanders die altijd te laat komen biedt internet uitkomst met de webzijde voor Nederlanders die altijd te laat komen.

Maar wat men misschien niet weet is dat Frankrijk ook het een en ander op televisiegebied te bieden heeft. Zo zijn er in Frankrijk zo’n 475 Franse en buitenlandse zenders te ontvangen. Nationale en lokale zenders. Zo is ondergetekende regelmatig op de lokale kijkdoos te zien om het cinematografisch uitgaansleven ter plekke te promoten. Technisch mede mogelijk gemaakt door TDF, een soort Franse NOB, maar dan veel echter. Er is ook een normen- en waardenpolitie, de CSA – een soort Franse kijkwijzer, maar dan veel echter – die inhoudelijk en reglementair de boel een beetje in de gaten houdt. En ondanks dat de bekabeling van Frankrijk gestaag doorgaat zijn veel mensen erg gelukkig met de satelliet. Als je je daarin wilt verdiepen, dan is het nuttig om een paar nummers van het Franse Télé Satellite te raadplegen: in een mum van tijd wordt je een sat-expert. bijna. In ieder geval kom je er dan al gauw achter hoe je niet alleen Franse, maar ook Nederlandse, Britse, Luxemburgse en zelfs Belgische zenders kan ontvangen (naast al die andere van andere kanten van de wereld).
Natuurlijk is er ook de TNT – Télévision numérique terrestre: springstof voor je huiskamer, met – in Frankrijk – vandaag de dag 18 zenders helemaal voor niks nop nietes. Nou ja, je moet wel een televisietoestel hebben, een decoder (als-ie niet in de televisie zit), een antenne, en als je het helemaal netjes wil doen betaal je ook de rédévance audiovisuelle – het Franse kijk- en luistergeld.

Echt gratis – nou ja, met een computer en een internetverbinding – kan het met Zattoo: televisie kijken zonder televisie. Het moet niet mooier worden…

Reacties zijn gesloten.