Tief op met je gifzooi

Kom ik van de week terug van boodschappen, staat de tuinman op de parkeerplaats met grote jerrycans vol spul te goochelen, spuit in de gereedheid. Ik er meteen naar toe. “Wat ga je doen?” “Even wat onkruid verdelgen.” “Ja, maar ik wil niet dat je gif spuit.” Ontspint zich een discussie over glyphosaat (Round-up) en dat het helemaal geen kwaad zou kunnen. Ik leg hem uit dat men het er inmiddels over eens is dat die rommel wél kwaad kan en dat het internet er vol van staat. Hij riposteert dat ik niet alles moet geloven wat er geschreven wordt. Ik blijf vriendelijk en breng naar voren dat ik dat inderdaad niet doe, want de producent van Round-up heeft ons jarenlang voorgelogen over de afbreekbaarheid van het spulletje. Hij weer, smalend: ‘Maar hoe moeten we het dán schoonmaken. Met de hand?” Ik zeg dat we er zelf wel voor zorgen. Laat maar zitten. Hij haalt zijn schouders op en vertrekt met een koel “Comme tu veux.” dat hij op een of andere manier de lading mee weet te geven van “Zoek het maar lekker uit met je onkruid, zeiksnor.”
Dus ik op zoek naar een alternatief. En dat is er natuurlijk gewoon: de thermische lans. Een flinke brander met een gasfles, en dan lekker de fik er in. Natuurlijk, ook het gebruik van fossiele brandstoffen is slecht voor het milieu. Het allerbeste is gewoon met de schoffel en met de hand wieden. Maar dat is – met name bij het andere huis waar een heel oude oprit is met heel veel onkruid – écht te veel werk. Dus ik bestel hier voor 70 euro een Desherbeur Thermique en trek een lange neus naar de tuinman. Sliep uit!

Update: het is nu een maand later en éindelijk heb ik een werkende désherbeur thermique in huis. Toen ik het ding van Nouveauxobjets kreeg toegezonden, bleek het niet te assembleren te zijn. De slang paste niet op het pistool. Na wat heen en weer mailen werd mij verzocht het ding dan maar terug te sturen. Ik zou een nieuwe krijgen. “En de portokosten dan?” vroeg ik per mail. Het antwoord:
“aller à votre charge retour à notre charge , échange sous garantie”
Zonder ‘salutations’ of désolés’. Dat kostte me dus 8 euro extra.
Onder protest heb ik het ding teruggezonden. Een tijdje bleef het heel stil, maar nu heb ik een nieuwe. Die zo op het eerste gezicht goed te monteren is. In de verpakking geen zat verder geen briefje. Geen cheque of waardebon. Niet eens een compliments card. Niks. Ik raad je zeker aan een désherbeur thermique te kopen. Maar in ieder geval niet bij deze tent.

Reacties zijn gesloten.