Ach, je koopt ’s een kasteel


Je komt wel ’s wat tegen, op je zoektochten over het web. Zoals dit Nederlandse stel, dat het roer om gooide en een 11e eeuws kasteel kocht. Eeuwen oud, 60 jaar niet bewoond. Maar ach, dan heb je wat te klussen, nietwaar? Ondanks de Herculische taak die ze nog wacht in de restauratie (de originele keuken uit 1259 zit er nog in!), zijn ze al druk aan het kamertjeverhuren in de bijgebouwen. Daarbij gaan ze rigoreuze keuzes niet uit de weg. Die 30 in de weg staande bomen? Omhakken, planken van laten zagen voor originele nieuwe vloeren. Huppa! Respect voor Matt en Jitt Poventud, die – als je de laaiende verhalen in het gastenboek mag geloven – lekker op weg zijn naar succes in hun Franse avontuur!

22 reacties op “Ach, je koopt ’s een kasteel

 1. Daar kan je toch alleen maar van dromen !
  Bedenk eens wat het kost om zo iets te blijven onderhouden………OOPS

 2. Het kasteel zelf staat volgens mij nog gewoon leeg. Ze organiseren wel verkenningstochten er door heen. Nog een hele belevenis, als ik het gastenboek zo mag geloven.

 3. heeft wel wat, maar inderdaad dit is lijkt mij niet op te brengen, tenzij je de postcodelotterij gewonnen hebt….

 4. @Ronaldus; je kunt ook beter klein beginnen, en je weet het, wie het kleine niet eert………

 5. Lijkt leuk maar de meeste projecten lopen niet goed af. Finnancieel nooit haalbaar er rendement uit te krijgen, dit is leuk als je geld te veel hebt en als het niets op hoeft te brengen en je geen comfort wilt. Het probleem bij deze objecten is je kan het niet alleen doen de daken zijn zo hoog (en die moeten allemaal vervangen worden)je speciale stijgers en kranen nodig. En je kan er zelf nooit van genieten je bent altijd aan het werk. Geef mij maar een klein kasteeltje of het huis van Ronaldus kan je iedergeval nog riddertje en jonkvrouw spelen.

 6. Hier in de buurt is een dergelijk (iets kleiner) kasteeltje, waar de eigenaars er in geslaagd zijn subsidie los te krijgen voor het onderhoud. De daken worden nu vervangen. Op kosten van het Conseil Général. Als je dat voor elkaar kunt krijgen, gaat het natuurlijk een stuk makkelijker.
  Gezien de historische waarde van het pand is dat misschien ook voor de Poventudjes een optie.
  Ik heb nu de indruk dat ze het gewoon zo laten, dat het kasteel een curiositeit is. Een hele grote ruïne in de achtertuin van hun chambre d’hôtes-activiteit. Op zich ook wel weer apart. Al zul je moeten oppassen dat er geen ongelukken gebeuren met doorzakkende vloeren en instortende daken. Geen gezellig einde van een rondleiding.

 7. @krek; wellicht dat deze eigenaren ook zitten te wachten op subsidies en dat daarom het kasteel nog niet wordt opgeknapt.
  Als je het goed voor elkaar krijgt kunnen die subsidies ook nog best de moeite zijn. Ik weet van Engelse kennissen dat zij in het verleden een hele oude ferme hadden waar ze ook subsidies voor kregen. En samen met de kinderbijslag en af en toe wat eikenhout verkopen voor de vaten en af en toe een nest pupjes konden zij er prima van leven zelfs !!!

 8. Maar op de leeftijd die het al heeft zijn die 60 jaar een peuleschil 😉
  Lijkt me heerlijk om in de geschiedenis van zoiets te duiken……..

 9. hee, over dit ‘project’ heeft (ook al) een rapportage in “leven in Frankrijk’ (of een dergelijk blad) gestaan! Zag er erg mooi uit, en dan die originele keuken!! Prachtig al die vergane glorie, om van te watertanden!!

 10. Ons huis heeft ook 40 jaar leeg gestaan en kleren, foto’s en wat al niet meer waren nog prima intact. Als het er maar droog is binnen

 11. Ik vind dat voor dat soort projecten altijd geld moet zijn. Het gaat in dit geval op frans erfgoed.
  We zijn vorige week in Montlucon wezen winkelen. Het oude gedeelte is erg verwaarloosd (mijn mening), mijn handen jeuken. Ook ben ik van mening dat de eigenaren van dat soort panden verplicht moeten worden onderhoud te plegen om verval tegen te gaan.

 12. @ TEd, dat is misschein zo maar je moet het geld er ook maar voor hebben. En dan kun je zeggen dat moet je zoiets niet kopen, beetje gelijk. Maar zoals ons huis wilde bijna geen normaal denkend mens kopen omdat er teveel werk in gaat zitten en te kostbaar is. Maar wij hebben echter geen geld maar door te tijd heen sprokkelen wij weer een beetje en pakken dan weer een grotere/ duurdere klus aan. En verder doen wij alles zelf, maar laten wel zoveel mogelijk authentiek

 13. En volgens mij hebben wij het uiteindelijk ( veel goedkoper) ook in handen gekregen doordat wij alles zo wilden laten zoals het nu is, dus geen grootse optische veranderingen en waren de erfgenamen daar zeer blij om. Ze zijn deze zomer bij ons geweest en zij stonden met tranen in de ogen te kijken naar wat wij inmiddels al hadden opgeknapt en dan wel met veel respect voor het huis EN omgeving

 14. Hallo Yvonne,
  Om oude panden aan te passen aan de moderne tijd heb je meer expertise/skil nodig dan gemiddeld.
  Denk alleen maar aan vochtdoorslag/isolatie vanwege enkel steens bouw. Wat dacht je van houtrot/schimmel en ongedierte (houtworm/boktor). Isolatie die niet/slecht aanwezig is. (rotte) Kozijnen zonder dubbelglas waardoor condens en daardoor schimmels een kans krijgen. Dansende vloeren die gebukt gaan onder overgewicht van plavuizen/dikke moekes. (zo maar een paar hersenspinsels):-) Nee, ik ken de klappen van de (ver)bouwzweep.
  Wat je schreef “als het maar droog is” ………..
  Ongedierte in (spint (niet volgroeid)) hout is in Frankrijk als een Russische roulette als het niet behandeld is. Het overkomt je…… Kom je na 5 jaar je stulpje bekijken, is je dak ingestort…:-)
  BTW, leuke website heb je, heb het met veel plezier gelezen.
  groet ted

 15. @Ted; hier ook zo’n dikke, die niet eens een moeke is 😉
  Ook wij hebben dansende vloeren en ongedierte in het huis maar zelfs in onze nederlandse huizen kom je die tegen dus ach, waar zullen we ons druk om maken. Als we maar gelukkig en tevreden zijn met wat we hebben dan komt de rest vanzelf te zijner tijd wel goed.
  Onze werkwijze is net als die van Yvonne telkens een beetje als het ’t toelaat 😉

 16. Ted berichtje van 13.59. Vergis je niet in ouwe panden. Vaak staan deze op “momuments historique”, hier mag niets aangedaan worden. Volgens Nederlandse begrippen ziet de buitenkant er slecht uit maar ga je er binnen kijken zie je vaak heel iets anders.