Alles voor onderweg

Heb je een tweede huis of vakantiewoning in Frankrijk, of woon je vast in Frankrijk maar wil je regelmatig terug naar Nederland, dan zul je moeten leren leven met lange autoritten. Je hebt mensen die het geen enkel probleem vinden om uren achtereen stil te zitten staren naar grauw asfalt en geïrriteerde medeweggebruikers, maar zelf ben ik geen fan. Autorijden is een corvee, wat mij betreft, dat je moet proberen zo draaglijk mogelijk te maken. Sowieso vind ik reizen niet echt een pretje en ben ik blij als ik eindelijk aangekomen ben. Maar goed, soms moet het. En dan is het fijn om de juiste hulpmiddelen onder handbereik te hebben. Ik heb er een paar voor je opgezocht.

Wacaco Nanopresso Espresso Kit

Het hoeft natuurlijk niet per se aan de rand van een kabbelend beekje te gebeuren. Gewoon in de auto, op de camping of in de hotelkamer mag ook. Waar het op aan komt, is dat je een superlekker, smeuïg kopje échte espresso kunt maken, in plaats van de zakjes laffe poedermeuk die ze in de meeste hotels weggeven. Je maakt je espresso door met spierkracht druk op te bouwen. Gemalen (espresso)koffie er in, goed heet (90˚) water toevoegen, 30 tot 60 seconden pompen en je krijgt een perfecte espresso! OK, het is even werk, maar wat mij betreft is zo’n ritueel juist wel leuk. Direct loon naar werken met deze reis-espresso-kit.

Mini-waterkoker Baymate 450

Bovenstaande espresso’machine’ werkt prima, maar verwarmt zelf het water niet. Je moet dus ook een waterkoker hebben. Deze roestvrijstalen waterkoker voor onderweg heeft een capaciteitvan een halve liter. Dus ruim voldoende voor diverse kopjes espresso. Persoonlijk vind ik vooral slim dat het ding aan de onderkant smal genoeg is om in de standaard bekerhouder van de auto te passen. Je wilt geen ketel met kokend water in je auto hebben rondslingeren. De geïsoleerd deksel houdt dranken warm, en de schuif in de deksel vermindert het risico op morsen. De koker zelf is gemaakt van roestvrij staal en gemakkelijk schoon te maken. Deze waterkoker is écht bedoeld voor onderweg, en werkt dus met een 12V connector op de sigarettenaansteker.

Spelletjes voor onderweg

Kinderen in de auto… altijd een heikel onderwerp. Want al kan een kind uren plezier hebben op een oude wipkip, stil zitten op de achterbank van een échte auto is toch heel wat anders. Als wij vroeger naar Frankrijk reden, met zijn vijven in een 2CV in één ruk van Hilversum tot aan Bordeaux, deden we altijd nummerborden signaleren, ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ en dat was het wel weer zo’n beetje. Terug naar de toch al kapotgelezen Donald Ducks. Tegenwoordig heb je natuurlijk ook allerlei ander vermaak, of liever ‘in-flight entertainment’, zoals films kijken of spelletjes doen op de iPad. Liever iets minder schermen en meer menselijke interactie? Kies dan voor een speciale reis-spelletjes set. Bedoeld om samen (dus minstens met zijn tweeën) te spelen en te fantaseren. Deels gaat het om bekende spelletjes als ‘geen ja geen nee’, maar dan extra lastig gemaakt met prikkelende vragen als “Wat zou jij doen als je een magische munt had waarmee je alles kon kopen wat je wou?” Overigens ook heel interessant voor de ouders op de voorstoelen. Zo ontdek je stiekem wat je kinderen het allerliefste wensen.

Naaisetje

Als je regelmatig naar je vakantiehuis in Frankrijk gaat, moet je alles dubbel hebben. Dat geldt ook voor naaigerei. Want ook in Frankrijk moeten soms knopen aangezet en zomen ingenomen worden. Om nog maar niet te spreken van de winkelhaakjes, opgedaan tijdens het bomen snoeien en bramen plukken. Het is daarom handig om altijd een setje naaigerei in de auto te hebben. Bij Bol.com hebben ze dit mooie, compacte setje met een volgens de commentaren goede kwaliteit. Prima geschikt voor kleine herstellingen, en gevat in een handig etui dat niet veel plaats in neemt. “Beter mee verlegen dan om verlegen”, zoals mijn overigens in het naaien zeer bedreven moeder pleegt te zeggen.

Telefoonhouder

Voor veilig handsfree bellen en goed zicht op de routeplanner (Waze!) is het belangrijk om je telefoon goed vast te zetten op het dashboard. Zelf heb ik in de loop der jaren verschillende telefoonhouders versleten. De meeste telefoonhouders voor in de auto hebben óf een zuignap voor op het dashboard of tegen het raam, óf een soort schuifklem die je in het roostertje van de verwarming moet duwen. Beide systemen hebben voor- en nadelen. De zuignap is vaak wat ver weg en niet altijd even betrouwbaar. Zeker bij felle zon, als het plastic zacht wordt. Ben je lekker aan het toeren, dondert ineens je telefoon van het raam tussen je voeten. En de houders met de gewone klemmen duwen vaak de lamellen van het rooster uiteen, waardoor ik altijd bang ben om schade aan te richten.
De hier getoonde telefoonhouder zit ook in het rooster van de verwarming/airco vast, maar dan met een zogenaamde haakklem: een soort haakje, dat je vast kunt trekken. De lamellen worden niet uiteen gedrukt en het zit echt goed vast. Verder vind ik het fijn dat ook de telefoon goed ondersteund wordt door de houder. Hij kan er niet uit glijden vanwege de ondersteun, en je kunt hem met één druk op de knop weer bevrijden. Kortom, dit is mijn favoriet voor de lange ritten naar Nederland en terug.

Reacties zijn gesloten.