Ballonvaartmuseum in Balleroy


Een linktip van Frank. Het luchtballonnenmuseum (galgje, iemand?) in Balleroy
Frank heeft zelf vroeger ballongevaren. Ik vroeg hem of je nou droog blijft als het regent. Je zit immers in een mandje onder zo’n ballon?
Frank maildt:
Met een ballon kun je nooit sneller gaan dan de wind, wel langzamer. Wanneer je daalt of stijgt naar een ander niveau en daar is een andere windlaag, dan moet de ballon weer op snelheid komen of vertragen, zodat hij altijd weer de snelheid van de wind in die laag aanneemt.
Je kunt in een ballon nat worden; je zit wel droog onder de ballon, maar als het heel hard regent, dan loopt het water langs de ballon naar beneden. Motregen geeft geen last omdat het bovenin heel warm is door de warme lucht en dan verdampt de regen enigszins. Als het erg hard regent wordt er toch snel een landingsplaats gezocht omdat de ballon door de regen zwaarder gaat worden en dat zou gevaarlijk kunnen zijn, besturing ed….
Je mag dus wel vliegen, maar je mag de passagiers niet in gevaar brengen en dat betekent dat je dus niet kunt opstijgen in de regen. Ben je in de lucht dan kun je maar beter gaan landen. Een zeiknatte ballon opruimen is de grootste crime die er is omdat hij loodzwaar is en dat probeert men liever te vermijden.

En zo hebben we hier bij Hollandais en France wéér wat geleerd. Gratis! Nou vooruit dan, nog een weetje:
Luchtballon = la montgolfière

6 reacties op “Ballonvaartmuseum in Balleroy

  1. @Ferry: ik heb een enorme hoogtevrees, durf niet op een hoge ladder te staan; kruip langs wanden van gorges en moet vooral niet naar beneden kijken.
    Ik heb ongeveer 60 ballonvaarten gemaakt en totaal geen last van hoogtevrees; niemand!!!! Als je los bent van de aarde is er geen hoogtevrees, dat heb je alleen maar als je vast zit aan de grond. In een ballon sta je heel relaxed op een hoogte van een paar kilometer naar beneden te kijken. Juist de ervaring om een paar meter boven de grond te verschuiven of over huizen heen te wippen is onvoorstelbaar mooi. Dus hoogtevrees in een ballon, nooit van gehoord……

  2. Vraag maar voor je verjaardag….. Ik weet niet waar je woont, maar als je in de buurt van Breda wil varen, weet ik wel een goede piloot voor je……