Naar aanleiding van een vraagje van Jeanne over bbq’s ben ik eens gaan neuzen.
Uiteraard is er volop keus en hangt wat je kiest van veel zaken af: middelen, ruimte, frequent gebruik of niet, gas of geen gas.
We herinneren ons allemaal nog Coco’s prachtige bbq op het terras:
en de keur aan bbq’s in Panneçot…
Ik heb een brico-site gevonden waarop staat hoe je e.e.a. zelf kunt bouwen.
Wanneer je een stapje verder gaat maak je een cuisine d’été!
Maar je kunt ook nog altijd voor gaz, hoewel ik persoonlijk vind dat je dan niet meer echt barbeknoeit.
Log-idee van Jeanne
Dat krijg je van al dat gebarbecue: korte, brede mannetjes
Zo beter, Henk? Dit is zonder aanpassing, maar dan istie erg groot.
Maar ze zijn idd wel ietsje slanker, scheelt bijna nix!
Voor de gril hebben we gebruik gemaakt van een oude krik (citroën). Om de gril wat hoger of lager te zetten hoeven we alleen maar te draaien.
Heb je er nog lol van gehad met al je gasten, Coco? Vast wel!
Das beter zo, de mannetjes zijn je ongetwijfeld dankbaar, hoewel ’t bij Ronald(us) niet zóveel scheelt.
Korte brede mannetjes en grote barbeques… Zo doen de Fransen dat: http://ballonbleu.free.fr/ballonbleu/pictures/SauretBBQ.jpg.
Dat was een week geleden tijdens het feest van de plaatselijke voetbalclub, waarbij het hele dorp altijd is uitgenodigd, of ze nou voetballen of niet. Je betaalt via consumptiebonnen voor de drank, het eten is gratis. Dit jaar waren er dertig Brabantse voetballers/sters te gast uit Megen, dus alle bier in het hele dorp was binnen twee dagen op en er werd lallend op de tafels gedanst. Tijdens de vriendschappelijke wedstrijden verloren de Brabanders hevig, want ze zagen de bal zeer dubbel.
@Schwep: Dat link-kunstje kun jij ook.
{url=http://www.etc.fr}link{/url} maar dan de accolades vervangen door blokhaken [].
En dan nu de vraag: gas, electric of houtskool?
Thuis hebben we zo’n skottelding, maar op vakantie vind ik echt BBQ-en met houtskool eigenlijk leuker.
Zijn wij dan echt de enige zonder BBQ??? Paria’s van de moderne maatschappij!!!
@Jeanne: Elektrieke barbecues, bestaan die?
@Robert(S): Houen zo, veel minder kans op voedselvergiftiging en andere ongerief veroorzaakt door geblakerd vlees.
@Henk: Weet ik hoe dat heet – je snapt me wel.
Tis toch leuk om buiten eten klaar te maken en te consumeren met dit weer…
@Jeanne, dan kan je ook buiten een boterham met kaas klaarmaken, toch?? Scheelt weer een BBQ.
Oké, effe proberen:
BBQ .
Werkt! Hoe is ’t mogelijk…
Bbq-en doe je gewoon op hout natuurlijk. Geen gemuts met gekochte houtskool en zeker geen electric of gas. Dat komt de smaak én de sfeer niet ten goede. Want wat is er heerlijker dan, voorafgaand aan het goddelijk smakend vleesch, je ogen lekker tot tranens toe vol rook te hebben? De topper is uiteraard oude wijnstronken. Straks hier volop verkrijgbaar omdat de wijngebieden zich 180 km noordelijker dienen te verplaatsen tengevolge van de naderende klimaatsverandering.
Dat is nou bbq-en Schwep! Vooral dat semi geinteresseerde kijken erbij…Beetje nonchelance (moeilijk woord) bij het berijden en als het daarna gewoon goed is: ja, je kan het of niet hè.
Die Schwep, bbqt pas echt, de rest zijn maar simpele aftrekseltjes van het echt werk…
bereiden? ja..
OK op hout dus. Dat betekent dat een boel standaard BBQ’s afvallen. Da’s makkelijk.
@jeanne, gewoon een gat graven met wat stenen er om heen… rooster er op en een kind kan de bbq doen.
We hebben naast de waterput zo’n betonnen trog/waterbak. Kun je daar ook iets mee?
Precies Marjan. Op het feest van c z’n 50 ste hadden we bv op die stenen een ouwe beddenspiraal liggen. Goed te doen voor 100 man. We hebben nu nog steeds stenen met daarop een soort rek. Dat krijg je met zo’n domein; allemaal ouwe zooi, voldoet prima, gaat om de gezelligheid autour.
De reden dat wij ooit dat skottelding gekocht hebben, is dat we altijd eindeloos tijd nodig hadden om het vuur heet te krijgen.
Als het zover was, waren we ondertussen zat geworden van de sausjes, salades en het stokbrood.
Verkeerde timing dus.
Duurde jarenlang. Hardleers dus…
@jeanne, je moet wel op tijd het vuur aansteken, goed bbq-en = geduld hebben.
@Henk: electrieke BBQ’s bestaan zeker. Zo’n spiraal onder een ijzeren teflon plaat. Begint al eng dicht tegen gourmetten en steengrillen en zo aan te schurken, maar het is een BBQ. Ik heb ‘m niet hoor! Ik moet ‘m soms bedienen.
@Jeanne: zat van brood? Das goedkope dronkenschap. 😉
Bij de Discount Bressan (spreek uit: diskoent) hier verkopen ze van die roosters met handvaten. die kun je op elk gat met vuur leggen – hey presto: BBQ!
Handvaten?
Pak de koe bij de horens Henk.
Hou je d’r buiten Gertjan.
handgrepen, = altijd goed.
Ja, handvatten vind ik zo hypercorrect klinken. Zeg jij handvatten?
Is het dan ook bloedvatten?
Ik vat het niet meer.
Scheelt niet zoveel! grmpf…, ik meen mij nog een tuinkabouter te herinneren. En volgens mij kan die foto veel verder uitgetrokken worden.
Hoezo tuinkabouter!
Niks van aantrekken Ronald. Je weet wie het zegt.
Hoezo tuinkabouter?
Oeps.
Die foto is zoals hij moet zijn! Punt! We gaan er geen lachspiegel van maken.
@Schwep: hadden ze ook nog ergens een bard vastgebonden?
En was er maretak bij de everzwijn?
@Dineke: geen bard, wel een rurale rockband die vergeefse pogingen deed de aandacht af te leiden van wezenlijke zaken als drank en eten. Drie drank-uitgiftepunten, waaronder een Heineken-tent. En eten , natuurlijk, aan lange tafels. Heel Gallisch. Er schijnt elders in de Auvergne een dorp te zijn waar ze Asterix echt nadoen in de zomer, inclusief helmpjes met hoorns, een bard en gevechten met rotte vis…
Ik zal het aan Henkus doorgeven.
Zeg Dienix, hengel jij naar een menhir op je têtix?
Mag ik je er even aan herinneren dat jij de naam Obelix zelluf het eerst bezigde? Mmmm?
Obelix :: 16 april 2005 19:11 :: e-mail :: website
Je gaat toch geen ouwe menhirs uit de sloot halen?
Bij gebrek aan couilles…
Gaat ’t goed met je, vakantie enzo?
Ja hoor. Fantastico!
Volgend weekend stuur ik je een ‘impressie’ van de maggiplant.
Kan niet wachten, hoop dat ie het heeft overleefd! Anders is er zo weer een stek gemaakt 😉 Ik ga augurkjes inmaken. Heb de eerste courgetteoogst binnen.
Lekker die augurkjes, op ons balkon miegelt ’t van de tomaten. Gaat mee vrijdag naar FR én, daar staat ‘r nog een te ontploffen.