Beestjes, overal beestjes…


Nu helaas alweer actueel: het tekenseizoen is begonnen.
Niet leuk voor je hond of kat, maar controleer je jezelf ook?
Als wij kampeerden, controleerde ik de kinderen elke avond, gemiddelde vangst: 2 per kind per week. Is het hebben van een teek op zich niet zo erg (maar wel vies), het wordt wat anders als de teek het Lyme-virus bij zich draagt. Daar kan je heel ziek van worden!
Deze site vertelt je meer.
En zo moet je handelen wanneer je een beet hebt opgelopen.
Een beet van een geïnfecteerde teek ziet er zo uit.

23 reacties op “Beestjes, overal beestjes…

 1. Yep, ze zijn er weer. Al twee uit Joep gehaald. Dat zal straks in de Cantal nog wel erger worden, ben ik bang.

 2. Dit zijn handige tekentangetjes, te koop bij de Franse pharmacie: http://ballonbleu.free.fr/ballonbleu/pictures/Ticktweezers02b.jpg.
  Je ‘schept’ d eteek er met een korte draai zo mee uit de pels van je hond of kat (of van jezelf). In het doosje zitten een groot en een klein model.
  Het meeste risico schijn je te lopen in ietwat vochtige omgevingen met veel hoog gras en struikgewas, waarvandaan de krengen makkelijk op je overstappen als je erlangs schuift. Er is hier een wandelpad langs de rivier naar een romatische waterval diep in het bos, dat er berucht om is. Vrienden kwamen deze week daarvandaan terug met een tiental teken op hun hond.
  Ik redigeer voor een klant een medisch kwartaalblad met een rubriek ‘Stings and bites’ over alle enge beesten en beestjes waar je door gestoken en gebeten kunt worden. Je durft amper meer de deur uit. Teken, spinnen, slangen, argentijnse vuurmieren, kwallen, wespen, horzels, malariamuggen, duizendpoten, schorpioenen… De hele wereld ligt op de loer om je op te vreten en vol gif te spuiten. Jakkes.

 3. @Schwep: ik heb van die goedkope tekentangetjes voor de kat. Werkt voor ons ook.
  (jouw link doet het niet)

 4. Die heb ik ook, werken uitstekend…
  Zien jullie dat ook: Stings and bites… 1 letter veranderen en je hebt… jawel… Slings and bites… grappig…

 5. @Dineke: ik kan hier zelf geen logjes aanmaken en ok geen klikbare links plaatsen, dus die heel link moet je even knippen en plakken. Tang met levensgrote teek erin, net uit onze poes getrokken. De pootjes spartelden nog (van de teek, niet van de poes).

 6. Zal ik je vertellen waarom het in eerste instatie niet lukte: . mee gekopieerd

 7. teken aantippen met pure ether, dan pleuren ze er zo uit, met kop en poten en alles, daarna fijnstampen!

 8. Wanneer je teken op die manier verwijdert, met ether of alcohol, dan loop je het risico dat ze zich nog net even ‘ontlasten’. Niet doen, dus!

 9. En ook niet fijnstampen, want het is juist de bedoeling om zo min mogelijk in aanraking te komen met hun bloed (al dan niet vermengd met dat van jou). Kunnen dieren trouwens ook de ziekte van lyme krijgen?

 10. Dàat weet ik niet! Ik weet wel dat de teek een bepaalde parasiet ofzo bij zich draagt waardoor honden na een beet erg ziek worden en doodgaan. Werd vorig jaar voor gewaarschuwd omdat de Scheveningse Bosjes besmet terrein waren. Nou laat ik daar mijn hond toch niet uit, met al die bruinwerkers die het naast de paden doen, maar toch. Zal even zoeken hoe dat ook al weer heet. (die ziekte)

 11. Hier staat heel veel info in.
  De ziekte waarover ik het had heet Babesiosis

 12. @Krek: van honden weet ik zeker dat ze ziekte van Lyme kunnen krijgen. Van andere dieren weet ik het niet.
  Wij hebben trouwens zo’n tekentang waarbij je een lusje om de teek schuift en dat aantrekt, waarna de teek zonder probleem verwijderd wordt. Wij vinden het ideaal.

 13. Mischien weet iemand hier op deze forum wat een tekenbeet voor een verschijnslen bij een hond teweeg brengt. Voor twee weken geleden hebben we een volgezogen teek gevonden bij onze hond. Nu heeft hij soms (vooral in het weekend dus zo ook vanmorgen) last van uitval verschijnslen. Hij zakt zo maar door zijn poten lijkt zijn orientatie vermogen kwijt te zijn. Het is maar van korte duur maar wel steed terugkerend. Heeft iemand hier ervaring mee?

 14. Beste Jean, ik heb je vraag op het nieuwe weblog neergezet, waar meer mensen hem zien. Daar heb je ook – hopelijk – meer kans op antwoord.