Benoemd beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Jaja. Maar vind tegenwoordig maar eens een beeld zonder woorden. Digitale fotocollecties worden heel nauwkeurig gecatalogiseerd, waarbij elk beeld zijn eigen ‘caption’ met ‘tags’ (etiketten) krijgt. Dat benoemen van foto’s is inmiddels een echt beroep geworden. Waar je dus van kunt leven.

Niet alle bezoekers van Hollandais en France weten dat een van onze stamgasten, Elz, van het benoemen van beeld haar vak heeft gemaakt. Ze werkt voor freelance fotografen en fotobureaus die zeker willen zijn dat hun beelden de juiste trefwoorden meekrijgen, zodat ze ook gevonden worden. Dat er dus niet staat ‘man in klederdracht’ als het gaat om Jantje Smit in volendams kostuum op de dijk voor een klassieke botter tegen een dreigende wolkenlucht. Of zo.
Ik zou hier graag wat praktijkvoorbeelden geven van hoe dat goed en fout kan gaan, maar ben bang me dan nog grenzelozer belachelijk te maken dan ik met dit eerste voorbeeld al deed. Wellicht dat Elz…?

In de tussentijd kunnen we eens kritisch kijken hoe het Musee de la Photo het heeft opgelost. Die hebben namelijk onlangs hun complete collectie online gezet. Zo las ik bij Craig McGinty.

Reacties zijn gesloten.