Blauwe bollen of zwarte rechthoek

Die zelfopzetzwembaden (een rubberen blaasband met een grote plestik zak er aan) schieten als blauwe paddestoelen uit de grond. En dat is begrijpelijk, als je ziet wat dat tegenwoordig nog kost. Voor pak ‘m beet 100 euro heb je al een zwembad van 1.20 hoog en 4.50 diameter, inclusief trappetje en filterpomp. Al gaat het maar één seizoen mee! Ons oude exemplaar van 5.00m heeft het drie volle seizoenen uitgehouden, maar nu is alles toch wel erg gaar. Misschien dat de pomp nog wel te gebruiken is, maar ik vermoed dat het toch wel een nieuwe wordt. En dan meteen maar twee, want bij het andere huis moeten we natuurlijk ook wat. Voor de prijs hoeven we het niet te laten.
Het alternatief, een echt zwembad in de grond, is voorlopig nog een beetje te duur. Het wordt wel steeds goedkoper allemaal, maar onder de 20.000 euro heb je nog niet veel. De droom blijft een zwemvijver, maar ook dan heb je het over serieus geld. Ik ben eens een beetje rond gaan kijken naar wat er zoal te koop is. Zo kwam ik op de site van de officiële federatie van zwembadexploitanten en -leveranciers. Interessant voor wie meer wil weten over wat er allemaal te koop is op dat gebied. Zo vond ik tussen de winnaars van de innovatieprijzen naast een vet en zonnebrandolie absorberende waterlelie van microfiber ook het boven afgebeelde zwembad met zwarte liner. Chique.
Op de site veel info over wat de wettelijke regels zijn als het gaat om de veiligheid. Voor een opzetzwembad zijn er geen regels, maar zodra het (half) ingegraven is, zul je toch aan de alarminstallatie moeten. Of een hek er omheen. Op Propiscines.fr staat alles wat je wilt weten, inclusief uitleg over mond-op-mond beademing “Les gestes qui sauvent”.
Wat ik vreemd blijf vinden is dat je wel een beveiliging bij een zwembad moet hebben, maar dat de op het platteland alomvertegenwoordigde vijvertjes, kikkerpoelen en drenkplaatsen – die toch ook een magische aantrekkingskracht moeten hebben op spelend grut – gewoon onveilig liggen te wachten tot er eentje zich overgeeft aan de donkere diepten onder de waterlelies. Inconsequent. Maar ja, de boeren zijn belangrijk stemvee…

Reacties zijn gesloten.