Bretonse muziek: Kost er Hoed


Vorige week had ik het al even over de Fest Noz in Bretagne. Daar grasduinend kwam ik ook een site tegen over de traditionele muziekgroepen die deze feesten onveilig maken: de sonneurs. Ze spelen viool, fluit en een soort doedelzak, zo te zien op de plaatjes. Deze site heeft wat geschiedenis, oude ansichtkaarten van muziekgroepen en kaartjes met de verspreiding van de muzieksoorten. Boeiend. Als je er van houdt. Ik mis alleen wat muziek op de site. Dat was wel toepasselijk geweest. Maar goed, hier vind je wel wat.

3 reacties op “Bretonse muziek: Kost er Hoed

  1. Bij tijd en wijle kan ik er warm voor lopen: folk muziek.
    Toen wij ons megagrote huis nog hadden ooit 9 weken onderdak gegeven aan 3 Oekraiense muzikantes die de “bandura” bespeelden en stemmen als engelen hadden.
    Was een heel leuke tijd.

  2. In Bretagne wordt bij een fest noz niet “een soort doedelzak” gespeeld maar de “biniou koz”, dé Bretonse doedelzak bij uitstek, die samen met een ander rietinstrument (géén fluit dus!), de bombarde, de basisbezetting van een traditioneel Bretons dansmuziekensemble vormt. Toegegeven: een enkele keer doet er ook wel eens een ander instrument mee, maar dat heeft het zwaar naast het harde (bombarde) en doordringende (biniou) geluid van het eerder genoemde duo. En uiteraard wordt fest noz muziek tegenwoordig ook gespeeld door ensembles met een eigentijdsere bezetting, als bijvoorbeeld een popinstrumentarium.