Chez Roger et Françoise – 12 augustus


Goeiemorgen allemaal. Om het gejeremieer over “waar is iedereen en waarom kan ik hier nu niet terecht” te vermijden, doe ik de deuren van Chez Roger et Françoise al ruim voor het krieken van de dag open.
Kom binnen, vermaak je, neem wat te drinken en vergeet niet te noteren wat je gedronken hebt. Ik heb vertrouwen in jullie, waarde habitué(e)s.
Het woord van vandaag is:
Borne: grenspaal, markatiepaaltje voor de kadastrale grenzen (la propriété est démarquée par des bornes) en familiair voor kilometer. Ça fait des bornes, hein?!. t’Is alles bij mekaar nog een heel end, wat?!
In het Nederlands kennen wij het woord ‘geborneerd’, dat geloof ik iets als blasé of verveeld betekent. Misschien omdat we het verbinden met het Engelse ‘bored’. Maar in het Frans is borné: bekrompen.

24 reacties op “Chez Roger et Françoise – 12 augustus

  1. Ja, Frank, maar ben vandaag toch vroeg op. Moet naar het nieuwe huis, waar ik een afspraak heb met iemand van de waterleiding.
    Zie trouwens in het woordenboek dat ‘geborneerd’ in het NL ook gewoon bekrompen is. Heb ik het dus altijd verkeerd begrepen en mijn persoonlijke misvatting gegeneraliseerd. De andere 16 miljoen: excuus.

  2. tijd voor een roseetje rondje van mij
    bij ons is alles rond de notaris is klaar met de papierhandel
    dus nog een paar weekjes en dan naar Tursac
    30 sept krijgen we de sleutel van ons restaurant
    spannend captivant !!!!!!!!
    @krek wat vond je van het wijn stukje als prof. schrijver
    trouwens super dat ruzie verhaal met die startpag verkoper
    erug scherp

  3. @Karin en Edwin, ik kan me heel goed voorstellen dat het spannend is, ik begrijp hieruit dat jullie helemaal vertrekken naar Frankrijk.
    Hadden jullie jullie zaken niet laten regelen via Interfrance of ben ik in de war met een anderstel dat in de Dordogne een restaurant gaat beginnen. (via Frankrijkforum).
    Proost

  4. @Dineke: inderdaad, dat was omdat we in het begin een soort afsplitsing van FF waren. Nu dat een beetje weggezakt is, vond ik dat intro minder opportuun. Het is nu korter en dus beter. Maar de FF-link in onze links (links) blijft gewoon staan hoor!
    @Edwin: prima te lezen, hoor. Goed van opbouw.
    @René: maak je een paar mooie fotootjes voor ons?

  5. Alien8 zit ook in Parijs en is hard aan het werk (tenminste…..dat zegt ie:D) en heeft zijn gezin weer voor 2 dagen in de steek gelaten..zucht..zucht..mannen…zucht…. Maar morgen gaan we hem weer van de trein halen in Laval
    @Schat als je dit leest, je komt toch rond 8 uur aan, zullen we dan gelijk naar die lekkere pizzeria gaan? Hoef ik ook geen boodschappen te doen…. enne de auto is gehaald en hij rijdt weer superlekker, kusje Marjan
    @alle anderen, sorry voor deze onderbreking, maar soms hebben wij een virtuele relatie8)

  6. en we kunnen het dus niet helpen, wanneer we jullie persoonlijke ontboezemingen meelezen
    Pizza? Zou je dat nu wel doen? Je bent net 8 kg kwijt! 😉

  7. Tja, dan kan ik het weer even hebben…..Mag van nog tot 1 september zondigen en dan ga ik maar weer eens op regime, want dan gaan de kinderen weer naar school en die eten dan in de kantine, dan is het ook makkelijker om op regime te blijven.
    Trouwens die pizza’s daar zijn wel heel errug lekker…..
    En ja je kunt het niet helpen als je meeleest, maar ik weet dat Alien8 regelmatig kijkt op dit weblog dus is dit de snelste manier om kontakt te krijgen…….Jeetje klinkt wel heel erg zielig, zeg, maar je hoeft geen medelijden te hebben met ons hoor8) Verder zijn we best gelukkig, toch schat;)

  8. Nou ja, zolang het gaat om huishoudelijke mededelingen als pizza’s halen zullen die persoonlijke ontboezemingen ons niet erg storen. Stuur ontboezemingen over borstamputatie of vreemde witte afscheiding daarentegen maar gewoon per mail ;). Die zal hij toch ook wel af en toe checken?

  9. Ikke!!!!
    Ik ben er wel aan toe, na al dat rare gedoe omtent het werk enzo. Ik heb nog een lekker stukje roquefort. Hebben?

  10. hier is het recept
    1 barbarie-eend *1
    250 gr bouquet *2
    ½ bol knoflook, ongepeld, eenmaal dwars doorgesneden
    3 takjes lavas
    3 takjes tijm
    1 takje rozemarijn
    1 chilipepertje
    1 laurierblaadje
    eventueel wat afval (steeltjes en schilletjes) van paddestoelen
    1 dl krachtige kippenbouillon
    1 dl armagnac
    3 dl gesmolten ganzenvet
    peper en zout
    Bestrooi de eend van binnen en van buiten met zout en peper en laat dit een halfuur intrekken.
    Verwarm dl ganzenvet in een braadpan en bak het bouquet en de kruiden hierin, maar laat ze niet bruin worden.
    Doe de eend erbij en giet de bouillon en de armagnac erover.
    Doe het deksel op de pan en laat alles, op zeer laag vuur, onder regelmatig bedruipen met het stoofvocht, 2½ uur sudderen tot het vlees van de botjes valt.
    Haal de eend uit de pan en zet hem apart om af te koelen.
    Zeef het stoofvocht en vang het bouillon-ganzenvetmengsel op.
    Verwijder het vel en de botten van de eend zeer zorgvuldig en doe het vlees in de keukenmachine.
    Laat deze draaien en voeg steeds een beetje stoofvocht toe tot een smeuige, goed smeerbare massa is ontstaan.
    Breng, zo nodig, verder op smaak met peper en zout.
    Breng de rillettes over in potjes of diepvriesdoosjes, giet bovenop wat gesmolten ganzenvet, laat ze helemaal afkoelen en sluit ze af.
    Bewaar ze in de koelkast (± 4 weken) of vries ze in.
    Laat de rillettes voor het serveren goed op kamertemperatuur komen en eet ze als borrelhapje, amuse of voorgerecht met grof donkerbruin brood.
    Geef er dan als garnituur een aardappelgratin of flageolets bij.
    *1) Barbarie-eend is een gemeste vrouwtjeseend uit Le Lande, voor dit gerecht moet het vlees niet te mager zijn.
    *2) Bouquet is een mengsel van: winterwortel, prei, selderijknol en ui.
    Voor vis, schelp- en schaaldieren worden de groenten voor het bouquet in dobbelstenen van 1,5 x 1,5 cm gesneden.
    Voor gevogelte, vlees en wild in stukken van ± 3 x 3 cm.
    Soms apart vermeld, maar altijd aangevuld met tijm, rozemarijn, ongepelde knoflook, lavas en peperkorrels of een chilipepertje.
    Voor vlees, wild en gevogelte kan het bouquet ook nog met afval van paddestoelen worden aangevuld.
    Als u dit soort afval (ook dat van tomaten) invriest, heeft u het voor later gebruik altijd bij de hand.
    Afval:
    Snijd van cantharellen een klein stukje van de steel af en schil de steel plus het begin van de hoed dun met een scherp mesje.
    De schilletjes en de stukjes steel zijn het afval.
    Ze moeten goed worden gewassen en dan gedroogd, bijvoorbeeld in de slacentrifuge.
    Desgewenst kunt u de eend door procureur-, rib- of kalfsborstlappen vervangen.
    In plaats van gewone knoflook kunt u ook gerookte knoflook gebruiken.
    Het is ook heel erg lekker, als u er wat gerookte eendenborst door doet.
    eet smakelijk
    ik ga niet alles verklappen kom maar een keer naar
    Restaurant La Source le Bourg 24620 tursac dordogne
    door mij opnieuw geopend rond 20 oktober
    Edwijn of EDvin

  11. Beetje de verkeerde kant van Frankrijk, Edvin. Maar als je eens naar de Bourgogne komt, mag je altijd komen koken.
    Wacht, ff het cafee voor morgenochtend ontsluiten. Trustuh!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *