Chez Roger et Françoise – 11 augustus


Staan jullie al lang te wachten in die plensregen? Nou, kom maar snel binnen dan. Het woord van de dag is dit keer van Anne-Lise, die mij het volgende mailde:

Het is meer een begrip dan een woord, maar wat dacht je van la grasse matinée? Als in faire la grasse matinée oftewel ‘uitslapen’? Een vette ochtend? Waar komt dat nou weer vandaan?? Getverderrie, je kan er wel wat bij voorstellen als je denkt aan dat ranzige gevoel van bij te warm weer, te lang uitslapen tussen te lang niet verschoonde lakens. Van die lakens met ‘hard vet’, zoals iemand me dat ooit omschreef.
Prevert kan het antwoord in ieder geval ook niet geven want de matinée die hij beschrijft is verre van grasse.

Tot zover Anne-Lise. Is dit een hint, Anne-Lise? Alleen omdat Chez R&F nu een paar dagen wat later open gaat als gevolg van mijn uitslapen? *Slaakt een diepe zucht.* Was Ferry maar alvast weer terug…

11 reacties op “Chez Roger et Françoise – 11 augustus

 1. Als ik hier om me heen kijk, zijn alle cafés nog gesloten en slaap de hele binnenstad nog. Behalve die ene idioot die al om 8 uur begint te werken.
  Frank

 2. het leuke is, dat het vaak wordt afgekort: faire la grasse mat’
  (een grasmat, dus, hihi)
  Wat ik ook altijd een fijne vind is: dormir à poings fermés: diep slapen

 3. Hallo allemaal,
  Leuke kroeg. Lees regelmatig waar iedereen zo’n beetje mee bezig is. Af en toe wel wat erg veel geklets, maar het is dan ook een kroeg.
  De franse woorden en uitdrukkingen vind ik erg leuk!!
  Wij hebben een vakantiehuisje in de Gard en dat bevalt erg goed. Kunnen er helaas nog weinig naar toe, omdat we nog moeten werken, maar gelukkig vinden onze kinderen met aanhang het ook erg leuk en die gaan ook regelmatig. Verder verhuren we gedurende het hoogseizoen en zo nog wat weekjes en dat loopt ook goed.
  Wij gaan gelukkig als het er wat rustiger is. Groetjes

 4. tjonge, wat is het hier stil vandaag! Mensen, waar moeten die arme Roger en Françoise nou van rondkomen? Kom op! Ierdereen naar de kroeg!
  Krek, ik zie groen en geel van de jaloesie, dat is het! Ik moet noodgedwongen mijn ogen open doen om 6.30. Maar dat is niet het ergste… Elke morgen blijkt weer dat er achter die gordijnen gewoon een stom straatje in NL zit…
  Ja, Hanneke, die maffe Fransen hebben wat met dat afkorten… Na de grasse mat neemt men het p’ti dej, maar de bikkels slaan dat over en beginnen meteen aan de apéro in hun apart.
  Of dan die anglicismes die zo leuk lullig klinken in het Frans: l’ hifi etc… 🙂

 5. Yes! Yes! Yes! Of moet ik zeggen: Oui! Oui! Oui!
  An krijgt net bericht op de fax dat overdracht des huizens zeer aanstaande is!
  😀 😀 😀

 6. @ Els,
  Welkom bij RF! Een nieuwe bijdrage aan het geklets is altijd welkom. We blijven ons best doen af en toe wat nieuwe of oude Franse woordjes uit te lichten.
  @Anne-Lise: 6.30? Ai. Ik leef met je mee.
  @Annie: gefeliciteerd.

 7. “Hanneke ” zal wel “Dineke” zijn, Anne-Lise…(maar het geeft niet hoor)
  Zit mijn eerste “werkdag” te memoreren met rosé (ilya autre chose?). Gutguttegut, het gaat wat worden, lesgeven aan hele grote denkramen (non)

 8. Ik heb op dit moment het gevoel dat ik in een vrouwen-cafe ben terecht gekomen. Waar zijn al die andere mannen (behalve Krek, want dat is zo’n notoire stamgast) gebleven.
  Begrijp me niet verkeerd; ik ben niet bang voor vrouwen hoor.
  @Annemarie, nu weet ik nog steeds niet wat 57 betekent.
  Allemaal wat te drinken van mij. Het is hier in Holland trouwens weer heerlijk weer, een beetje afgekoeld gelukkig.
  Frank

 9. Frank, ik zou Krek59 kunnen heten en ben 45 jaar oud. Annemarie heeft het toevoegsel 57 en is dus twee jaar ouder dan ik. Als je het nou nóg niet snap…
  Hier in de Z-Bourgogne is het ook broeierig. Veel regen gisteren en mijn zembad is ineens omgeslagen in groene soep. Water vervangen? Wordt een dure hobby!
  Eerst maar eens kijken wat we met de chemie kunnen uitrichten.

 10. Krek, je moet de ph-waarde van je zwembad even meten, die waarde is waarschijnlijk veel te laag, hadden wij ook een paar weken geleden, even chemisch ladinkje ph+ erbij en ons zwemwater is weer superhelder…. En natuurlijk wel je chloor op peil houden8)

 11. Nee, Marjan, ik heb zo’n testsetje en PH is prima. Chloor is wel steeds een beetje laag. Nu maar een keer flink chloor-choquen en dan een soort 4in1 er in. Ook met floqulant, waardoor zwevende deeltjes binden en op de bodem zakken. Kan ik ze vervolgens heel voorzichtig afzuigen.