Chez Roger et Françoise – 18 november


Klik logo voor smoelenboek.

Beetje stil in het café, gisteren. De bezoekscijfers van ons aller favoriete weblog logen er echter niet om. Vele duizenden bezoekers waren samen goed voor bijna 10.000 pageviews. En ook Hollandais en France deed het prima, met ruim 300 bezoekers.
Wellicht hebben jullie gemerkt dat de oudste logjes vanzelf in het archief verdwijnen. Niet voor niks heb ik het verhaaltje over Ter Steeg een eigen link gegeven (in de kolom links), zodat het makkelijk vindbaar blijft totdat Ter Steeg met tekst en uitleg komt.
Nou zat ik te denken… toch zonde dat sommige pareltjes van onderwerpen op HeF een beetje verloren raken in de grijze brij van het archief. Ik overweeg daarom om een soort Top10 te maken, met de tien leukste, nuttigste, grappigste of scherpste logjes ooit. Die krijgen dan een eigen pagina, van waaruit je rechtstreeks kunt klikken naar de fine fleur van de Hef-onderwerpen. Wie weet maakt dat argeloze bezoekers wel zó nieuwsgierig, dat ze verder gaan graven en al doende kennis maken met de cornucopia aan Frankrijkexpertise hier op HeF verzameld
De lijst met 10 logjes zullen we in overleg vaststellen. De volgorde en de uiteindelijke winnaar kunnen dan bepaald worden met behulp van de poll.
Heb jij een favoriet waarvan je vindt dat deze niet in de vergetelheid mag raken? Kandideer hem in de reacties hieronder. Vergeet niet ook de url van het desbetreffende onderwerp te melden, voorafgegaan door een duidelijke naam. Zo dus:
Bullerjan kachels: http://hollandais.web-log.nl/index.log?ID=1310462
Of vinden jullie het een stom idee?

59 reacties op “Chez Roger et Françoise – 18 november

 1. een aparte pagina voor de infopunten lijkt me voldoende. de rest is makkelijk terug te zoeken met de zoekfunctie

 2. Goedemorgen,
  Roger, mag ik een kopje thee van je…
  Hoe doe je dat toch iedere keer, tot minstens 12 uur ’s avonds open zijn en dan nog opruimen en dan ’s ochtends vroeg weer fris en fruitig klaarstaan met koffie en thee. Niets anders dan respect voor jou!

 3. @Ferry: Als je weet wat je zoekt, inderdaad. Het gaat juist om een pagina voor mensen die kennis willen maken met het beste wat HeF te bieden had. De infopunten hoeven juist geen aparte pagina, want als je alle infopunten wilt zien, zoek je naar. Wel zou ik een pagina kunnen maken met de onderwerpen op infopunt en linkjes naar de desbetreffende punten. Maar dat is wel veel werk.
  IK had vanaf het begin moeten doen wat René voorstelde: de links op de linkpagina óók naar onze onderwerpen linken, met een sterretje of zo. Ook dat is nu te veel werk geworden. 🙁

 4. het is nog steeds rustig in het cafe… de meesten zijn hier ’s avonds als ik al op bed lig.
  ik ga wel weer een boekje lezen, roger, mag ik een kop warme chocolademelk met slagroom (dat kennen ze toch wel in frankrijk?)

 5. Goedenmorgen, kom even binnenwippen. Koffie graag en paraceamol. Wat een pest weer hier. Moet weer verder.

 6. Goeiemorgen allemaal,
  Graag koffie, daarna snel terug naar het ZONNIGE zuiden.*
  Leuk idee Krek, we gaan misschien wat meer nadenken over iets leuks, grappigs enz.

 7. Pest weer volop zon 22 graden ga een stukje fietsen op 1200 meter ligt sneeuw kan je lekker vanaf fietskieen (met twee puntjes)
  neem in ned. nog een kop erwtensoep 😉

 8. ik heb een vraagje trouwens, ik denk niet dat het voor het info punt is, want het gaat niet echt over Frankrijk.
  Een aantal van jullie doen het South Beach Dieet, kunnen jullie mij vertellen hoe lang jullie er mee bezig zijn, hoeveel jullie afgevallen zijn en of het vol te houden is?
  Ik wil er graag iets meer vanaf weten voor ik geld uitgeef aan nog zo’n afslankboek

 9. @FrankB: en twee ss’en. Is het echt zo vaak mooi weer daar bij jullie? En hoe zit het dan met de winden, die aan de voet van de bergen je leven schijnen te verzieken? Of valt dat mee?

 10. Roger, ik heb ontzettend veel zin in een glas karnemelk, maar dat kennen ze echt niet Frankrijk. Of wel?
  @Jolanda: Laat toch zitten dat dieet! Je moet het gewoon noemen: Ruberiaanse welvingen, dan voelt het al heel anders.

 11. @Jeanne, kon ik maar zo denken, maar het heeft ook met mijn gezondheid te maken, ik moet afvallen van de dokter, bij een dietiste is het niet echt gelukt…

 12. Ik zat net even de site van Marjan te bekijken, nog nooit je art-index aangeklikt. Je werk “zwevend” vind ik schitterend, laat even weten via dit forum wanneer en waar je exposeert. Gr. Yo

 13. @Yo, je bent niet de enige die hem mooi vindt, ik vind hem ook prachtig en ik kan me herinneren dat er nog iemand hier had gezegd dat ie hem mooi vond!

 14. OK, da’s iers anders. Als het voor je gezondheid moet.
  De helft eten, liters waterdrinken en nooit meer de lift nemen heb je ongetwijfeld al geprobeerd?!
  Ik ken 2 mensen die Atkins gedaan hebben en voor het eerst in hun leven er in geslaagd zijn flink af te vallen, maar je hoort daar ook weer berichten van dat het ongezond zou zijn.

 15. ik twijfel ook of ik aan Atkins moet beginnen, omdat er ook gezegd wordt dat het ongezond is inderdaad.
  enneh… ik woon op 12 hoog, heb het vaak geprobeerd met de trap, maar toch net iets te hoog 🙂
  vaak ben ik ook te moe om trappen te lopen als ik thuis kom na een dag werken en ik heb heel vaak hoofdpijn, dus als ik me inspan, knalt mijn hoofd helemaal uit elkaar…
  ach, ik doe mijn best en meer kan ik niet…

 16. Sorry, ik was even weg…
  Nee, als je zo hoog woont wil dat niet. Dan kan je hooguit proberen om 1 etage eerder uit te stappen en dat laatste stukje te lopen.

 17. dank je wel Ferry, ik ben er de laatste tijd inderdaad mee bezig om te kijken wat ook zou kunnen helpen ipv constant paracetamol in te nemen. Dat is ook niet zo goed voor je…
  ik moet snel weer aan het werk…

 18. Jol, een goeie manueel therapeut wil ook nog wel eens helpen. de oorzaak van hoofdpijn vind je op de meest vreemde plaatsen in je lichaam ( soms daarbuiten, maar dan heet het Drank

 19. Jeanne, in Frankrijk verkopen ze karnemelk. Nationale drank van de Algerijnen. Het staat in het rayon frais. Het zijn pakken van 1 liter en is heel erg lekker.

 20. @coco: Dank. Hoe heet het in het frans?
  @Ferry en Jolanda: Ik heb 14 dagen terug een prachtige amethisten hanger gekocht. Heb wel wat met stenen.
  Je moet ze wel soms opladen in water.

 21. Jeanne de naam weet ik even niet. Mocht je naar een supermarkt gaan, kijk dan in het rayon frais waar ook de gewone verse melk staat. Het staat er meestal in het Arabisch op geschreven. Mocht je het niet vinden kijk ik morgen even voor de juiste naam.

 22. Ik zit in het regenachtige nederland, dus ik kan het niet nakijken.
  Als je 1 keer voor me wilt kijken: graag!

 23. Jeanne, stenen moet je niet opladen in water maar onder stromend water weer reinigen. stenen absorberen al het slechte (gevoelens, emoties, mankementen enz)

 24. AMETHIST
  – Familie : kwartsen. Kleur: violet, roodviolet, blauwviolet
  – Samenstelling : siliciumdioxyde. De steen is transparant, de fluorescentie is zwak groenig.
  – Astrologie : Ram (Babylonië) en Steenbok (Romeinen)
  – Chakra : Sahasrara, de kruinchakra of duizendbladige lotus – is zeer geschikt voor meditatie.
  – Naamgeving : de naam betekent in het Grieks: “niet bedronken”, deze steen werd vroeger dan ook gebruikt om de bijwerkingen van alcohol te verminderen.
  – Is goed voor : huwelijksgeluk, meditatie, visvangst, vergeestelijking van de ziel
  – Tegen : kraamvrouwenkoorts, (achter)hoofdpijn, angsten, bloedziekten, dronkenschap (dragen op de navel), haatgevoelens, hallucinaties, heimwee, huidonreinheden, hysterie, infecties, kleurenblindheid, migraine, neuralgieen, onbeheerstheid, oogklachten, plankenkoorts, alle pijnen, slapeloosheid (voorhoofd en slapen bestrijken), smart, tetanus, transpiratie, venerische ziekten, verstrooidheid, verkramping van het middenrif door gezwollen organen, waan, waterzucht, zweetvoeten, zweren, brandwonden, ongeluk en rusteloosheid.
  – Helpt om van verslavingen af te komen.
  – Versterkt : Deemoed, scheppend denken, lever, maag, middenrif.
  – Geeft : beheersing van de driften, droomuitleg, ernst, een geestelijke reiniging, absolute macht, menslievendheid, toekomstvoorspelling, vriendschap, waarheidsliefde, zielsreiniging, zielsvreugde.
  – Beschermt op zee
  – Spiritueel : De steen der naastenliefde – verheft de ziel
  – Extra : Geleidt de liefde en verering voor goddelijke wezens.Trekt recht naar zich toe bij een proces

 25. @ferry: en wat zijn de bijwerkingen?
  Sinds ik in een bijsluiter voor – ik meen – apc las: ,,helpt tegen menstruatiepijn, (…) niet gebruiken bij neiging tot bloeden” ben ik nogal wantrouwend

 26. Peter dat is de vertaling uit Kramers woordenboek maar zo heet het niet dacht ik.

 27. Ferry, geweldig!
  Ik ben vooral blij met die visvangst en bescherming op zee!
  En ook nog tegen hysterie, smart en zweetvoeten! Ik zal hem voortdurend op mijn navel dragen en nimmer meer verstooid wezen!
  Nee zonder gekheid. Bedankt!
  Hoe lang moet je ze trouwens onder stromend water houden? Warm of koud?
  @Krek: leuke opmerking!

 28. Berichtje van mijn zus (die jarig was op 8 november):
  hallo broer en alle andere schrijvers en lezers
  Kreeg ik met mijn verjaardag toch 2 felicitatieberichtjes van voor mij wildvreemde mensen. Normaal open ik deze mails nooit, maar ik was nu toch wel nieuwsgierig. Bedankt, erg leuk.
  Dineke lief van je en Robert, ik ben 43 geworden en dus het kleine en enigste (en ook enige) zusje van Krek.
  Ik ben nog op zoek geweest, waar er over mij gebabbeld is, maar helaas kon het niet vinden.
  groets Helen

 29. @coco: de kleine, geïllustreerde Larousse er bij gepakt: babeurre: résidu liquide du fabrication du beurre. Dat lijkt me toch een verdraaid eind in de richting te komen

 30. @ krek wel wat laat maar het kan waaien maar over het algemeen valt de tramontana mee de huizen worden zo geplaatst dat je er geen last van hebt maar ga je naar de vekeerde berg op het verkeerde moment meestal tussen 13.00 en 14.30 dan kan het er flink waaien. 100 km per uur geen uitzondering maar in de buurt van de dorpen geen last die zijn op luwe plaatsen gebouwd dat is ook de reden dat ik tegen nieuwkomers zeg ga wonen waar de Fransen wonen en niet dat mooie verlaten huisje op de berg voor weinig.
  Maar als je het wilt zien http://www.prades-vtt.tk klik op parcour en het tweede parcour is vandaag gefietst en de foto’s zijn ook van vandaag. Kijk goed naar de fot van de muur die heb ik er speciaal opgezet om te laten zien wat een tramontana doet.
  Have fun buy a bike
  Frank

 31. Hèhè, weer ff bijgelezen enzo.
  Was een drukke week (Heb ik wel eens andere weken?), uiteraard met kinderen die ik wel achter het behang kan plakken, maar ook zoveel lieve momenten, die ik oester. Zo gaf ik 4 (toevallig moslim-) jongesn straf wegens hun misdraging terwijl ik éééven het lokaal uitwas. Ik ondervraag de klas, dring aan op eerlijkheid en ze steken alle 4 hun vinger op dat zij het waren (2e klas, de moeilijkste leeftijd). Enfin, namen opgeschreven, vrijdagmiddag terugkomen. En nu het proefwerk maken! Aan het eind ban het uur roep ik ze terug, voor een preek, ze zijn timide, ik prijs hun eerlijkheid en zeg dat ik dit zo waardeer dat ik hun de vrijdagmiddag schenk. Reactie: “Juf!!! U bent de bom!!” Met het vuistgebaar. Ik was niet zo goed of moest bij alle 4 dit doen. Ik kan niet meer stuk. De meiden stonden met open mond op de gang toe te kijken. Ach ja. Voor hetzelfde geld is het volgende week weer oorlog.
  Uit datzelfde proefwerk een vertaling: voor “Gruess Gott”: Grote Grutten. Die wilde ik jullie niet onthouden.

 32. wel, het is hier weer net zo gezellig als gisteravond (not). Ik pak een boek en ga lekker liggen lezen (d.w.z. 10 seconden tot ik in slaap val)

 33. En inderdaad, die tien seconden zijn voorbij en dineke is plat. Zit ik hier alleen met een vreemdeling, die verdwaald is zeker. Kom op man, niet getreurd. Ook een pastisje? Roger??!!!

 34. Maar verdraaid, daar is francoise al met de pastis. Meid wat ben je veranderd. Oogverblindend gewoon. En nog vrolijk ook, zo te zien.

 35. Kun je wel zeggen. t Is allemaal maar uiterlijk, maar plotseling zien de mannen me weer staan. Roger staat ze buiten af te poeieren. Lachen toch?

 36. Sorry hoor, had t niet in de gaten. Hier, whisky van ’t huis om ’t goed te maken.

 37. Prettig te zien dat je je zo vermaakt met jezelf, Peter.
  Hé, is mijn zusje online? Helen, hier, in het café!

 38. Wat, zit peter met zichzelf te spelen? Geef hem nog een pastis Roger. En doe Krek. en mij er ook maar één.

 39. Mij alleen water, graag, met een klontje ijs. Ik probeer niet meer te drinken door de week. Alles in het kader van een meer ascetisch leven. Moet nog een logje bedenken voor ik een nieuw café open. Probeer twee café’s achter elkaar te vermijden. Di-zi-plin! FF B’tje surfen.

 40. Zo, net even gestemd. We staan nog steeds tweede. Ik begrijp trouwens die drie getallen die er achter staan niet helemaal. De laatste zal wel de gemiddelde waardering zijn (er zijn blijkbaar stemmers die lager dan een 10 geven, hoe kan dat nou?) maar die “in” en “uit” begrijp ik niet. Weet iemand dat.

 41. Zo, nieuw logje. Wie bewaart die heeft wat.
  ‘In’ is de hoeveelheid mensen die via Hef (of een andere site) binnen kwamen. ‘Uit’ is de hoeveelheid die van de toplist naar de desbetreffende site toe gingen. Zo zul je zien dat de makelaars meestal relatief weinig ‘in’ hebben, bovendien een lage gemiddelde waardering scoren (5 is al heel mooi), maar wel veel bezoekers krijgen die via de toplist komen. Mensen gebruiken de toplist dus écht op zoek naar een huis. Een hoge waardering krijgen informatieve sites, zoals Hurktoilet en ‘Leven met de Franse slag’ en de diverse esthetische sites, bijvoorbeeld die met vakantiefoto’s.

 42. goedenavond, Kom je terug uit Brussel, mag je zo’n beetje vanaf Breda niet meer harder dan 70 km…..
  De weg is versleten, de steentjes zijn glad, lees ik net dat natte steentjes opgeladen worden. Dit gaat helemaal nergens over…… Roger, een dubbele whisky.