Chez Roger et Françoise – 19 oktober


Klik logo voor smoelenboek.

Babiloubadabadibab! Charlez Aznavour’s “Pour faire un jam” schalt keihard door de boxen van de Radiola, terwijl Roger verwoed en grote stofwolken opjagend de houten vloer veegt. Het stof vlijt zich als een velours kleedje op alle horizontale oppervlakken, zodat pijnlijk duidelijk wordt waar de tafels nog plakkringen van gisteren vertonen. Heeft de goede man de lente in zijn bol? Waarom grijnst hij zo tijdens het meebrullen met Aznavour? Het lijkt warempel wel of de bovenkant van zijn hoofd elk moment op scharnieren achterover kan klappen.
Maar wacht ‘s… wie is die in het zwart geklede verschijning die daar, verderop, moederziel alleen in het vale ochtendlicht bij de bushalte staat, een verschoten karbies als een vermoeide hond aan haar zijde?
Verdomd. Het is Françoise. Haar schouders schokken.
En de bus komt pas over een uur.

75 reacties op “Chez Roger et Françoise – 19 oktober

 1. Arme, arme Françoise. Jaren heeft zij op de achtergrond meegebouwd aan het café, dat nu een bloeiend bedrijf is en onderdak biedt aan vele weemoedige Hollandais, al dan niet en France. Jaren heeft zij zich weggecijferd, Roger ondersteunend in zijn droom. Zij mocht niet eens koffiezetten van haar man, bezeten als hij was van zijn rol als kastelein. En nu….. afgedankt als een oude auto. Ooit goed geweest om iemand daar te brengen waar hij wilde en daarna genegeerd. Zelfs voor een deel van de cliëntele, die toch had kunnen weten hoe belangrijk de rol van Françoise was in de ambiance en de kwaliteit van het café, telt een knap snoetje meer dan vele jaren inzet en toewijding. Diep, diep triest is dit.

 2. Je hebt gelijk. Francoise verdient onze complimenten dat ze eindelijk het heft van haar eigen leven in handen neemt en kijkt of het gras aan de andere kant groener is.

 3. @johnP: zou het met dames als met kinderen zijn? vroeger waren ze gewoon lastig, tegenwoordig hebben ze adhd. Eén voordeel: daar zijn pilletjes tegen

 4. Inderdaad dames, een knap smoeltje gaat boven alles. Ze rammelde de laatste tijd toch al te veel naar mijn smaak met haar kunstgebit.. Lang leven de vernieuwing!!

 5. Het wordt tijd, dames, om Françoise eens wat wijzer te maken. Tenslotte kent dit café niet alleen een nogal oppervlakkig klantenbestand aan mannen, maar ook de nodige dames. Hoewel wat achterhaald inmiddels, zou Françcoise kunnen overwegen om met háár helft van de opbrengsten van de gedwongen verkoop van RF (hoe anders dacht Roger haar uit te kunnen kopen?) een vrouwencafé te beginnen. Liefst ondersteund door enkele aantrekkelijke, jonge mannen, tenslotte is Roger ook niet de meest appetijtelijke barkeeper aller tijden.
  Kom op Françcoise. Kweek wat haar op je kunstgebit en laat Roger eens een poepie ruiken! (Que’est-ce que c’est ça en Français?)

 6. Wat heb ik nou aan mijn reet hangen? Poepie laten ruiken? Onze HeF-secte bestaat nog niet eens een half jaar en nu liggen we al in een klisma! Voor je het weet zitten we hier bij Roger met allemaal mannen te OH’en over dieselaggregaten en eindtorren, terwijl alle vrouwen aan de overkant bij Françoise over ezels en honden beppend zitten te quilten. En wat moet ik dan, hè, jullie goeie ouwe Krek.? Die van quilt nog tor kaas gegeten heeft? Word ik doodgemoedereerd vermorzeld in deze loyaliteitsstrijd? Onschuldig slachtoffer in het eeuwige gevecht tussen de sexen?
  Nou, over mijn lijk! Ik begin hoogstpersoonlijk een nieuwe pleisterplaats midden op het plein, met quiltzone en knutselhoek, waar jullie dan allemaal weer welkom zijn. Fuck Roger en Françoise! (wel slim uitbesteden) met hun minne, minne gedrag. Leve onze vriendschap! Hiephiep….

 7. Hum, ik liet me even meeslepen, vrees ik. Maar ja. Ik kan ook mijn kont niet keren of er is herrie in de tent. Weet je wat wij nodig hebben hier op HeF? Een moderator! Goed. Ik zal vanavond wel een stevig gesprek voeren met Roger, en ga ook even langs bij Claude-Jacques. Kijken hoe de vlag er daar bij hangt. Proberen jullie intussen alsjeblieft eventjes de lieve vrede te bewaren, ja! Stelletje…

 8. Na deze uitbarsting is iedereen gevlucht geloof ik. Je cafe lijkt wel een echoput Roger…. Roger!! Rooogeeer!! O ja, jij bent natuurlijk in gesprek met Krek.

 9. Krek, jongen, ik geloof dat de herfstvakantie je een beetje aanvliegt. Mét de blaadjes vallen ook de depressieven, blijkbaar. Rustig aan. Je hebt wel gelijk. We moeten de huwelijksperikelen van Roger en Françoise niet een wig laten drijven in het tot dusver verenigde front van de Nederlanders in de Franse republiek. Ik weet geen bal van torren en quilten vind ik helemaal niks, dus ik ben sterk voor jouw lijmpoging. Als Roger nou eens zou beginnen met Pauline eruit te zwiepen, dat zou al een stuk schelen!
  In afwachting van jouw lijmpoging ga ik wel vast met Jeanne een leuk kleurtje voor op de muren uitzoeken. Paars, ofzo. Grinnik.

 10. Ach ja, misschien zij de beide echtlieden ook wel aafn een vakantie toe. Waarom nemen wij de kroeg niet een weekje over en sturen we ze naar een romantisch hotelletje??

 11. Ik ben er weer.
  Nou, hoe is het? Heeft Roger al een beetje nagedacht over wat hij wil?
  Je weet het: in een relatie moet je investeren. Dus vooruit met die geit!

 12. Ik ben net gebeld door de zus van de buurvrouw van Francoise.
  Francoise denkt erover om een cruise te maken naar Griekenland. Jaques heeft haar meegevraagd.
  Maar zelf twijfelt ze daarover.
  Als puntje bij paaltje komt kan ze eigenlijk niet zo goed afstand nemen van Roger.
  Als Roger nou maar eens een keer iets zei……

 13. Roger! FF grote jongen wezen. we weten allemaal dat Francoise zo haar nukken heeft, maar ondertussen heb je een gouden vrouw aan haar. Zeg wat, voor het te laat is (en HeF al meteen een kerkscheuring doormaakt). Straks heb je spijt en is het te laat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *