Chez Roger et Françoise – 19 oktober


Klik logo voor smoelenboek.

Babiloubadabadibab! Charlez Aznavour’s “Pour faire un jam” schalt keihard door de boxen van de Radiola, terwijl Roger verwoed en grote stofwolken opjagend de houten vloer veegt. Het stof vlijt zich als een velours kleedje op alle horizontale oppervlakken, zodat pijnlijk duidelijk wordt waar de tafels nog plakkringen van gisteren vertonen. Heeft de goede man de lente in zijn bol? Waarom grijnst hij zo tijdens het meebrullen met Aznavour? Het lijkt warempel wel of de bovenkant van zijn hoofd elk moment op scharnieren achterover kan klappen.
Maar wacht ‘s… wie is die in het zwart geklede verschijning die daar, verderop, moederziel alleen in het vale ochtendlicht bij de bushalte staat, een verschoten karbies als een vermoeide hond aan haar zijde?
Verdomd. Het is Françoise. Haar schouders schokken.
En de bus komt pas over een uur.

75 reacties op “Chez Roger et Françoise – 19 oktober

 1. Zo Roger, geef mij maar een koffie om maar weer eens flink aan de slag te gaan …..

 2. Ik wil graag een koffie en nog een. Ahem Roger wie is die vaatdoek die bij de bushalte staat te w88 ? En waarom ben je zo vrolijk ?

 3. verdulleme krek, dat is nog eens een literair begin van de dag. Roger, een cappucino en een croissant graag

 4. Tijd voor een aperatiefje?….Ja, ik dacht het wel, even mijn verdriet wegdrinken over het vertrek van Francoise..weet iemand wat er met haar aan de hand is, want Roger heeft nog geen woord gezegd vandaag.
  Ja, Roger doe maar een rode port, word ik lekker warm van binnen…..

 5. Ik kom net uit een dorp verderop.
  Dacht toch werkelijk dat ik Francoise daar zag…..met een andere man!

 6. Nee, dat zou best kunnen, John. Dat was waarschijnlijk Jacques, de sociaal raadsman van het nabijgelegen Aigou-la-Buse. Die had beloofd een huisje voor haar te regelen als ze eindelijk genoeg moed verzameld zou hebben om bij Roger te vertrekken. Maar nu blijkt dat dat regelen minder makkelijk was dan verwacht, en dat hij haar zolang wil onderbrengen in zijn eigen huis. In het achterkamertje, naast de keuken. Gratis!

 7. En waarom zou Françoise eigenlijk moeten vertrekken? Roger was toch degene die was gesignaleerd met een zekere Pauline? En RF zijn toch in gemeenschap van goederen getrouwd? Volgens mij hoort Roger te vertrekken en als die Jacques zijn werk goed had gedaan, had hij dat ook tegen Françoise gezegd. Maar zo te lezen heeft Jacques andere belangen…..
  Ik wijk uit naar het yuppencafé. Ik kan er hier niet meer tegen!

 8. Ze zaten samen koffie te drinken, met de hoofden dichtbij elkaar.
  En ik zag dat ze onder die oude jas haar nieuwe jurk aanhad!

 9. Volgens mij laat ze Roger gewoon zitten. En gelijk heeft ze.
  Die Jaques ziet er een stuk beter uit!

 10. Dat weet je niet, Robert, naar mijn weten heeft Francoise nog nooit koffie gemaakt, nooit de kans gekregen van Roger.

 11. Op de barricaden! Viva Françcoise!
  *scandeert*: ROGER, WEG ERMEE! ROGER, WEG ERMEE!

 12. Maar een sociaal raadsman…zou ie te vertrouwen zijn? En ja, daar heb je gelijk in, jeanne, het oog wil ook wat.. En Roger is natuurlijk niet echt aantrekkelijk.

 13. Klopt. Hier in het cafe ook.
  Het was altijd Roger voor en Roger na.
  Francoise werd helemaal niet gezien. Altijd maar in de keuken…

 14. Ik weet het niet hoor. Die Claude-Jacques, zoals hij eigenlijk heeft, heeft kennelijk de taak op zich genomen haar te troosten. Ze zijn wel in gemeenschap getrouwd, maar Françoise kan de tent met haar frêle gezondheid nooit alleen draaiend houden. Ze krijgt nog kratje wijn de kelder uit, laat staan een biervat! Boze tongen fluisteren dat Claude-Jacques, de voormalige kroegbaas van Café La Chasse in Aigou-la-Buse, zelf met zijn naam op de gevel van ons stamcafé wil. Volgens mij moet iemand met Roger gaan praten om een en ander weer te lijmen. Geef toe, Chez Claude-Jacques et Françoise… dat bekt ook niet echt lekker.

 15. Dames, dames, waarom kiezen vrouwen toch altijd zo partij? Als er een stel uit elkaar gaat schuiven jullie altijd de man de schuld in de schoenen. Dat is dus niet eerlijk, wie gaat er op dit moment vreemd? Francoise toch??

 16. Ja, ik zou ook vreemd gaan als ik met Roger was getrouwd.
  Maar het gaat er niet om wie er nu vreemd gaat, maar hoe Roger Francoise heeft behandeld, ik bedoel, dan moet je wel Francoise haar kan kiezen…..Enne het is toch altijd de schuld van de man….

 17. Ja, daaag, alleen omdat ze met haar sociaal raadsman GEZIEN is gaat ze vreemd? Terwijl Roger vorige week nog erg lang in de kelder bleef om een paar flessen wijn te halen terwijl Pauline daar aan het vegen was? En ze kort na elkaar met verwarde haren en rode wangen weer boven kwamen?
  Kijk, die Claude-Jacques kan best niet helemaal zuiver op de graat zijn. Maar om dan maar Françoise met een versleten koffertje en zónder hondje op straat te flikkeren, dat kan niet.

 18. Volgens mij heeft praten met Roger geen zin.
  Dat kan alleen als hij daar voor open staat, maar kennelijk is hij ook tevreden met de situatie. Hij was toch vrolijk?

 19. En dat is het lulligste van de hele zaak, Roger heeft haar hondje gehouden, terwijl geen reet om het beest geeft…..
  En dan kiezen wij partij?

 20. Ik vind het trouwens hartstikke slim om het met een sociaal raadsman aan te leggen in zo’n geval.

 21. Net Jodocus Kwak, die Roger. Natuurlijk is hij vrolijk! Heeft zijn vrijheid terug, Pauline is nog altijd aan het vegen en hij heeft het café. Wat wil een man nog meer?

 22. @Marjan: er bestaan meer Marjans, toch?
  En wat dacht je anders van “Chez Roger”? Rijmt ook nog!
  @RobertS: het móet de schuld van Roger zijn, want die is nog steeds veel te vrolijk. Of is dat slechts uiterlijke schijn, en schuilt er onder al die up-beat Aznavour-scat een bluesy “Aie, mourir pour toi”?

 23. Francoise is niet gek…… Ik hoop alleen maar dat het niet zover komt dat het café verkocht moet worden, want wat moeten we dan? Met zijn allen naar het yuppencafé?

 24. Ja, Robert, een hondje, want dat hondje heeft ie natuurlijk gehouden voor Pauline en daarom is Francoise zo boos.

 25. Roger komt er nog wel achter als hij straks de warme kuiten van Francoise mist in zijn bed!

 26. Nee, dat dacht ik al. Je bent elke keer zo verbaasd als je een andere tegen komt. Er zijn overigens ook meer Gregors hoor. Zelfs meerdere Krek.’s, al ben ik de enige met consequent een puntje. Misschien moet je dat ook doen, M.arjan, dan weet je me.teen zek.er als ie.mand pro.beert je te immi.teren.

 27. We moeten toch nog maar eens met Roger gaan praten.
  Zo te zien kunnen we hem niet zomaar deleten.
  Misschien kun jij dat doen Krek. Je staat het dichts bij hem.

 28. @alle mannen Help de dames hebben een gezamelijke adhd aanval :P. Ennnuh Roger is wel goed bezig hij heeft zelfs nog de deur voor Francoise open gehouden. Ik snap het probleem niet :). Pauline is ok voor wat mij betreft.

 29. Tja… niet elke verandering is een verbetering. Het is wel waar dat Pauline met haar losse bloesjes de biertjes wat – hoe zal ik het zeggen – zwierderiger op tafel zet. Aan de andere kant is Pauline wat koeler, nuffiger en kon je met Françoise veel meer lachen. Wat die een toeren kon uithalen met dat kunstgebit van d’r! Ik heb haar een keer haar hoofd in haar nek zien leggen en een snelle kauwbeweging maken, waardoor het complete gebit de lucht in vloog, een dubbele salto mét hele schroef maakte, om weer perfect tussen haar kaken te landen. Ongelogen! Waarna ze met een stalen gezicht een trekje nam van haar sigaret. De hele tent lag dubbel. Dat zie ik Pauline nog niet doen, alle zwierderigheid ten spijt!
  Bovendien… ik vertrouw die René van het yuppencafé niet. Die zit meer hier dan daar en geeft onafgebroken complimentjes aan Pauline, die zich dat kirrend laat welgevallen. Roger lacht ook steeds minder uitbundig en Charles Aznavour houdt wijselijk zijn mond. De stemming is in een paar uur omgeslagen. Er broeit iets.

 30. Daarnaast heeft Pauline al iets gehad met Didier, Francois en het hoofd van de gendarmerie. Wedden dat ze zo weer weg is.
  En misschien kan ze wel de biertjes leuk neerzetten, maar een fatsoenlijk pilsje tappen kan ze niet.

 31. Arme, arme Françoise. Jaren heeft zij op de achtergrond meegebouwd aan het café, dat nu een bloeiend bedrijf is en onderdak biedt aan vele weemoedige Hollandais, al dan niet en France. Jaren heeft zij zich weggecijferd, Roger ondersteunend in zijn droom. Zij mocht niet eens koffiezetten van haar man, bezeten als hij was van zijn rol als kastelein. En nu….. afgedankt als een oude auto. Ooit goed geweest om iemand daar te brengen waar hij wilde en daarna genegeerd. Zelfs voor een deel van de cliëntele, die toch had kunnen weten hoe belangrijk de rol van Françoise was in de ambiance en de kwaliteit van het café, telt een knap snoetje meer dan vele jaren inzet en toewijding. Diep, diep triest is dit.

 32. Je hebt gelijk. Francoise verdient onze complimenten dat ze eindelijk het heft van haar eigen leven in handen neemt en kijkt of het gras aan de andere kant groener is.

 33. @johnP: zou het met dames als met kinderen zijn? vroeger waren ze gewoon lastig, tegenwoordig hebben ze adhd. Eén voordeel: daar zijn pilletjes tegen

 34. Inderdaad dames, een knap smoeltje gaat boven alles. Ze rammelde de laatste tijd toch al te veel naar mijn smaak met haar kunstgebit.. Lang leven de vernieuwing!!

 35. Het wordt tijd, dames, om Françoise eens wat wijzer te maken. Tenslotte kent dit café niet alleen een nogal oppervlakkig klantenbestand aan mannen, maar ook de nodige dames. Hoewel wat achterhaald inmiddels, zou Françcoise kunnen overwegen om met háár helft van de opbrengsten van de gedwongen verkoop van RF (hoe anders dacht Roger haar uit te kunnen kopen?) een vrouwencafé te beginnen. Liefst ondersteund door enkele aantrekkelijke, jonge mannen, tenslotte is Roger ook niet de meest appetijtelijke barkeeper aller tijden.
  Kom op Françcoise. Kweek wat haar op je kunstgebit en laat Roger eens een poepie ruiken! (Que’est-ce que c’est ça en Français?)

 36. Aan de andere kant van het marktplein staat een leuk klein pandje leeg.
  Ik kan wel schilderen!

 37. Wat heb ik nou aan mijn reet hangen? Poepie laten ruiken? Onze HeF-secte bestaat nog niet eens een half jaar en nu liggen we al in een klisma! Voor je het weet zitten we hier bij Roger met allemaal mannen te OH’en over dieselaggregaten en eindtorren, terwijl alle vrouwen aan de overkant bij Françoise over ezels en honden beppend zitten te quilten. En wat moet ik dan, hè, jullie goeie ouwe Krek.? Die van quilt nog tor kaas gegeten heeft? Word ik doodgemoedereerd vermorzeld in deze loyaliteitsstrijd? Onschuldig slachtoffer in het eeuwige gevecht tussen de sexen?
  Nou, over mijn lijk! Ik begin hoogstpersoonlijk een nieuwe pleisterplaats midden op het plein, met quiltzone en knutselhoek, waar jullie dan allemaal weer welkom zijn. Fuck Roger en Françoise! (wel slim uitbesteden) met hun minne, minne gedrag. Leve onze vriendschap! Hiephiep….

 38. Hum, ik liet me even meeslepen, vrees ik. Maar ja. Ik kan ook mijn kont niet keren of er is herrie in de tent. Weet je wat wij nodig hebben hier op HeF? Een moderator! Goed. Ik zal vanavond wel een stevig gesprek voeren met Roger, en ga ook even langs bij Claude-Jacques. Kijken hoe de vlag er daar bij hangt. Proberen jullie intussen alsjeblieft eventjes de lieve vrede te bewaren, ja! Stelletje…

 39. Na deze uitbarsting is iedereen gevlucht geloof ik. Je cafe lijkt wel een echoput Roger…. Roger!! Rooogeeer!! O ja, jij bent natuurlijk in gesprek met Krek.

 40. Krek, jongen, ik geloof dat de herfstvakantie je een beetje aanvliegt. Mét de blaadjes vallen ook de depressieven, blijkbaar. Rustig aan. Je hebt wel gelijk. We moeten de huwelijksperikelen van Roger en Françoise niet een wig laten drijven in het tot dusver verenigde front van de Nederlanders in de Franse republiek. Ik weet geen bal van torren en quilten vind ik helemaal niks, dus ik ben sterk voor jouw lijmpoging. Als Roger nou eens zou beginnen met Pauline eruit te zwiepen, dat zou al een stuk schelen!
  In afwachting van jouw lijmpoging ga ik wel vast met Jeanne een leuk kleurtje voor op de muren uitzoeken. Paars, ofzo. Grinnik.

 41. Ach ja, misschien zij de beide echtlieden ook wel aafn een vakantie toe. Waarom nemen wij de kroeg niet een weekje over en sturen we ze naar een romantisch hotelletje??

 42. Ik ben er weer.
  Nou, hoe is het? Heeft Roger al een beetje nagedacht over wat hij wil?
  Je weet het: in een relatie moet je investeren. Dus vooruit met die geit!

 43. Ik ben net gebeld door de zus van de buurvrouw van Francoise.
  Francoise denkt erover om een cruise te maken naar Griekenland. Jaques heeft haar meegevraagd.
  Maar zelf twijfelt ze daarover.
  Als puntje bij paaltje komt kan ze eigenlijk niet zo goed afstand nemen van Roger.
  Als Roger nou maar eens een keer iets zei……

 44. Roger! FF grote jongen wezen. we weten allemaal dat Francoise zo haar nukken heeft, maar ondertussen heb je een gouden vrouw aan haar. Zeg wat, voor het te laat is (en HeF al meteen een kerkscheuring doormaakt). Straks heb je spijt en is het te laat…