Chez Roger et Françoise – 20 oktober


Klik logo voor smoelenboek.

Jongens, hou maar op! Dat van die cruise is een dekmantel, juist bedacht om praatjes te voorkomen.
Ik ben er uit. We zaten er allemaal faliekant naast. Ik heb gesproken met Roger en die is eigenlijk een beetje gepikeerd dat wij zo weinig vertrouwen in hem hebben. Hij heeft me uitgelegd dat hij na maanden van toch een steeds slechter wordende relatie het een en ander met Françoise heeft uitgesproken. Hij wil toch een beetje upgraden, sinds al die keurig nette Hollanders hier over de vloer komen, en het kunstjesgebit paste niet precies binnen het patroon dat hem daarbij voor ogen stond. Françoise daarentegen leed onder een zwaar minderwaardigheidcomplex, mede ingegeven door haar toch wat achteruitgaande fysieke conditie, zowel uit medisch als uit esthetisch-cosmetisch oogpunt. Hierdoor kwam zij steeds minder vaak in het café, en áls ze kwam deed ze dat pas na zich moed ingedronken te hebben, met de gebitskunstjes tot gevolg. En die keer dat ze op een tafeltje heeft staan dansen… te genant voor woorden.
Enfin, Roger kon dat toch ook wel begrijpen. Ouder worden valt nu eenmaal niet mee, vooral als het zo manifest is. Op een avond, toen Roger na weer een zware discussie wat weemoedig aan de bar zat na te mijmeren, kwam het bekende liedje “Tu te laisses aller” van , jawel, Charles Aznavour voorbij. Bij de woorden “Maquille ton cœur et ton corps, fais un peu de sport” kreeg Roger ineens een wereldidee. Hij heeft de financiële balans opgemaakt, al zijn rekeningen geplunderd, zijn spaarcentjes bij elkaar geschraapt en zelfs zijn klassieke Harley verkocht. Van wat dat opleverde heeft hij zijn Françoise een totale face- en bodylift aangeboden. Een extreme make-over. Dat is nu een paar maanden van drukke voorbereidingen geleden. Ze wilden het geheim houden, niet wetende dat hun a-typische gedrag juist tot allerlei speculaties zou leiden. Immers, niets ontgaat de vaste klanten. Ook het allerijl ingezette verhaal van de Griekenland-cruise mocht niet baten. Enfin, Françoise is vertrokken. Daarom besloot Roger nu maar gewoon alles te vertellen.
Roger heeft zijn nichtje Pauline gevraagd om tijdens Françoises verblijf in de kliniek hier in te vallen. Pauline heeft hier de laatste tijd steeds vaker gewerkt om een beetje de draai te pakken te krijgen. Françoise hield zich intussen verre van de bar, ook al omdat tevens een alcohol-detox op het programma stond. En vandaag was het dus zover. Françoise is vanochtend met de bus vertrokken naar Claude-Jacques, sociaal werker van Aigou-la-Buse en haar psychotherapeut, die haar in de komende moeilijke dagen zal begeleiden. Françoise wilde namelijk niet dat Roger mee zou komen, omdat ze liever niet heeft dat hij het hele proces meemaakt. Beurse plekken, liposuctie, zwellingen, ’t is immers allemaal nogal ontluisterend. Nee, ze wil het helemaal alleen doen, zodat ze straks haar glorieuze rentree kan maken als de compleet nieuwe FRANÇOISE, op en top in conditie, strak in het vel, met een nieuw, passend gebit en zonder die enge harige puist in haar hals. Roger heeft me toevertrouwd dat ze zelfs haar bustemaat enigszins zal laten aanpassen. “Mais, modeste, hein! Elle a de la classe, cette femme!”, zei hij. Hij is nu alleen een beetje bang dat Françoise straks te mooi voor hem zal zijn. Maar ze houden ontzettend veel van elkaar, dus uiteindelijk vertrouwt hij er wel op dat het goed komt.
Overigens hoef je je geen zorgen te maken voor de toekomst van Pauline, RobertS, want nu ze bij Chez Roger et Françoise haar horeca-vuurdoop heeft gehad, kan ze na de terugkomst van Françoise probleemloos doorstromen naar het yuppencafé van René, waar haar zwierderige manier van serveren zeker ook op prijs gesteld zal worden.
Nou, dat was me het avondje wel. Wat een revelaties! Ben nog even bij Claude-Jacques langs geweest, die inderdaad het hele verhaal beaamt. Françoise sliep al. In het achterkamertje, dus dat was in ieder geval wél waar. Ik schaam me nu wel een beetje voor het geroddel van gisteren. Wat zijn cafébezoekers onder mekaar met een beetje drank op toch vreselijk soms.
Trouwens, even onder ons, volgens mij is dat een ontzettende nicht, die Claude-Jacques.

47 reacties op “Chez Roger et Françoise – 20 oktober

 1. Goedemorgen, ben d’r weer…
  heb wel behoefte aan een kopje thee… earl grey alsjeblieft.
  zijn 2 keer naar de Achterhoek geweest om ’s avonds ook weer terug te rijden. Maandag ook lekker uit eten geweest daar. En gisteren tot 12 uur (ja, 12 uur ’s middags) uitgeslapen. Volgens mij had ik het nodig 🙂
  en nu weer met ‘volle’ moed aan de slag!

 2. Goeiemorgen,
  Mag ik een kop koffie?
  Ben blij dat alles nu duidelijk is. Ik heb er waarempel slecht van geslapen.
  Dat is toch wel het topppunt van integratie – dat je wakker ligt van je Franse buren!

 3. Pfff, wat een opluchting!
  Ik zal niet zeggen dat ik er niet van heb kunnen slapen, maar ik heb me wel zorgen gemaakt. Want je kunt wel leuk paarse verfjes gaan uitzoeken, maar ondertussen heb je het wél over een lang en goed huwelijk wat op de klippen leek te lopen.
  Ik ben benieuwd hoe de geheel vernieuwde Françoise eruit zal zien als ze over enkele maanden terug komt! En vooral hoe ze zich dan voelt. Roger, tap nog maar een koffie voor me en even een vraagje: nu we Françoise’s aanwezigheid voor langere tijd moeten missen, zouden we dan een flipperkast kunnen krijgen? Tenslotte hou ik niet van quilten of OH-en over auto’s. Doe maar de Terminator2-kast, vind ik erg leuk!

 4. Maar dames, gisteren kreeg Roger nog de schuld dat hij Françoise afdankte omdat ze te oud werd. Maar een verbouwing van haar uiterlijk heeft aller instemming. Zou het uiterlijk dan toch belangrijker zijn dan het innerlijk????

 5. Nou, ik ben niet zo’n liefhebber van dit soort ingrepen, maar als Françoise dat zelf wil, tja. Ik vraag me alleen af of Roger niet ook wat verbouwingswerk kan laten doen, als ze dan toch bezig gaan. Want die is zijn beste tijd ook al enigszins voorbij. Misschien met de opbrengsten van de flipperkast?

 6. Het lijkt me allemaal een typisch geval van “mid-life”.
  Wat denk je: zou een motor iets voor haar zijn….of een huisje in Nederland??

 7. Ach ja, een vrouw is zo oud als zij eruit ziet, een man zo oud als hij zich voelt. Roger heeft volgens mij zijn motor net verkocht. 🙂

 8. Dat is nou precies wat mannen denken die zelf ook smorgens in de spiegel zien dat het er niet allemaal meer zp uitziet als vroeger.

 9. Dat bedoel ik, maar ik voel me niet zo. :).
  Maar zonder gekheid, blij dat alles weer goed is. Moet er niet aan denken dat onze vaste kroeg in andere handen zou overgaan.

 10. @René: je weet wel, die tent aan de overkant waar je ook SBD-verantwoord kunt eten. Lekkere salades enzo. Allerlei soorten koffie. Keuze uit allerlei cocktails. Goed verzorgd door de beide eigenaren. Maar jammer genoeg toch nét niet zo leuk en authentiek als RF.

 11. Maar het gerucht gaat dat Roger ook met zijn tijd mee wil gaan. Binnenkort komen er maaltijd salades op het menu.!!

 12. Dat is prima!
  Als het allemaal maar echt Frans blijft. Alsjeblieft niet die koffie”pads”.

 13. Goed idee van de salades, dan hoef ik niet meer ’s ochtends voordat ik weg ga alles klaar te maken……

 14. Ben weer even op bezoek, nog bedankt voor de info omtrent het etentje van dd 8 Oktober. Morgen weer terug naar Frankrijk. Een heerlijke herfst toegewenst voor jullie alle. Gr. Yo

 15. Goeindag saamn,
  Hoo ist ermet?
  Kold heer – wat nen lelek weer.
  Doo mie moar nen waarmn koffie.

 16. Goed om te zien dat ze in dit cafe niet alleen bekend zijn met de franse contreien, maar ook met de nederlandse!

 17. Toch zit me niet helemaal lekker…Doet Francoise dit nu omdat ze het zelf wil, of omdat Roger het wil.
  Misschien moeten ze maar samen in therapie om Francoise te accepteren zoals ze is, dat lijkt me nuttiger dan een monster make-over.

 18. @Hanneke, die flipperkast vind ik een superidee…
  Alleen moeten we het wel een beetje geheim houden, straks krijgen we Zalm over de vloer… het idee alleen al, ik krijg het er koud van….

 19. Ja maar Marjan, jij zit toch te quilten? Of kun je tegelijk quilten en flipperen? Knap!! Ik kan niet eens praten en flipperen tegelijk, afgezien van wat gescheld op die stomme gokkast!

 20. @Hanneke, voor de broodnodige verandering, want alleen maar quilten wordt een mens ok wel eens zat. Ik ben gewoon multifunctioneel…

 21. Hoe zit het nu eigelijk met die Pauline wordt even van geroepen dat het “een nichtje van de baas” is. Ik geloof daar alleen niet veel van. Ik ken een aantal heren die ook dit soort “nichtjes” hebben.

 22. Zullen we een bloemetje sturen naar Francoise?
  Een passend gebit en het weghalen van een harige puist is toch niet echt overdreven? Da’s meer achterstallig onderhoud.
  Maar ik ben het er mee eens dat het verstandig zou zijn dat Roger ook een beetje aan zijn conditie en figuur gaat werken!
  Kan je hier in de buurt ergens fitnissen? Of zou hij beter kunnen gaaan joggen?

 23. @JohnP: achterdochtig! Volgens mij houd jij er de verkeerde kennissen op na, dan krijg je dat.
  @Jeanne: als we in plaats van een flipperkast nu eens een vélo éliptique aanschaffen. Kunnen wij ook af en toe een stukje langlauffitnessen.

 24. @Krek: fitnessen in de kroeg? Ben je wel wijs? Het lijkt me een beter plan om eerst twee keer per week met zijn allen naar de gym te gaan en daarna de kroeg in te duiken! Waarbij ik dan het eerste deel oversla. Pfff. Fitnessen. Het idee alleen al.

 25. Omdat Roger iets aan zijn buikje moet doen, hoeven wij ook niet te fitnessen.
  Bij ons staat dat juist Ruberiaans!

 26. Nou! Ik heb alles maar weer eens fronsend gelezen en ik moet zeggen dat het gros van de clientele van ReF wel aan vakantie toe is (of Ferien, whatever)!
  Ik ben terug van de paardenmarkt -koeien mogen niet meer en kleinvee ook niet- eigenlijk is er niks meer aan. Maar dat komt ook, omdat ik -heel fout- alles vergelijk met vroeger.
  Enfin, de hele familie weet nu dat ik geen hemd draag (Schande!! en dat terwijl de ‘r’ in de maand is) of ik hen nu wijs op de naveltruitjes van mijn kerngezonde dochters, dat maakt nix uit: want ik snotter……

 27. O jee, dat willen wij ook nog in de tuin. Er zit geen rots maar ik heb het gevoel dat het beter is om thuis (in Frankrijk) te zijn. Ik denk dat wij voor een plastic bak gaan. Dat is wat goedkoper.

 28. Ik wilde beton maar dat was onmogelijk de locatie was niet goed er vlak bij een muur van 7 meter hoog en ze waren bang dat de muur het niet ging houden plastic was wel mogelijk ? Ik vond het wat vreemd nu komt de bak woensdag 9,50 * 4,90 met een tegenstroom app. zodat als het goed is je kan blijven zwemmen en niet bij de overkant komt.

 29. @FrankB: heb ff gekeken op je kippenwebcam, maar volgens mij zijn ze al vanaf 18/10 van de leg 🙁 Ik kijk wel naar mijn eigen Tokkies, die roeren zich iig. (3 verse eitjes, elke dag)