Chez Roger et Françoise – 24 november


Klik logo voor smoelenboek.

Ohwow, het is al zo laat. Maar ik moest en ik zou een logje plaatsen tussen de twee R&F-cafésessies in. Een erekwestie. Anders wordt HeF alleen maar gezellig, en het moet óók informatief.
Het was trouwens héérlijk bij IKEA. Afgezien van de mogelijkheid HeF er te promoten (volgende keer stel ik onze homepage in als voorkeurspagina voor álle IKEA-Mac’s).
We hebben ons gék gekocht aan spotjes en spaarlampen, een kleed voor Guido (zoon), een bureau/leeslamp voor dezelfde (15 euro!), een nachtkastje (chevet) voor Colette, een kleed en allerlein onzin-accessoires die een kinderkamer écht leuk en warm maken. Plus een fijne commode voor in de hal. Dikke 600 euro, maar dan heb je ook wat.
Tot slot nog even TV gekeken. ’t Is toch wat, met dat Oekraïne, hè? En moet de Godslastering nou wel of niet in het ziekenfondspakket, Poddôme? Ik pleit voor Majesteitsschennis als verplicht vak op de Moslim-Universiteit. Prettige dag allemaal, met veel relativering. En stukjes uitgebakken spek en zo.

66 reacties op “Chez Roger et Françoise – 24 november

 1. Het was gisteravond weer hoogstaand op TV. Met een Nederlandse moslim die wij vooral geen imam mogen noemen die Geert Wilders een binnen 2 jaar dodelijke kanker toewenst. Nu verklaart Andries Knevel (brrr) dat hij er spijt van heeft deze man uitgenodigd te hebben voor zijn reli-propaprogramma maar ondertussen heeft hij wel drie keer gevraagd wat dhr. Van de Ven de heer Wilders nu eigenlijk toewenste. Zijn er in het toekomstig vaderland ook Knevels en zo ja, hoe zijn die het best te vermijden?
  Manlief zit er over te denken om een weekje cursus te gaan doen bij de nonnen. Nou ja, die nonnen zijn er al lang niet meer, maar de door hun ontwikkelde lesmethode nog wel. Ik juich dat van harte toe aangezien ik bij elke trip als onbezoldigd tolk-vertaler fungeer. Da’s niet zo erg, maar zo leert hij het natuurlijk nooit, dat pracht Frans. Voor wie ook wil:
  http://www.reginacoeli.nl/.
  Zo, nu graag een flinke koffie, Roger. Even wat vieze smaken uit mijn mond spoelen.

 2. @Hanneke: Wat is hun geheim? De hele dag Frans praten? Het ziet er wel vertrouwenswaardig uit. Hoe duur?

 3. Wij zitten er ook aante denken, de Franse les schiet niet echt op bij ons. Gewoon te druk. Die Nonnen zijn echter niet goedkoop.

 4. Je bent een week full-time bezig met Frans. Of een andere taal, maar in ons geval Frans. Van ’s morgens half negen tot ’s avonds negen. Ook tijdens lunch en diner wordt Frans gesproken. Als je verder weg woont, moet je intern, wij wonen gelukkig in de buurt. De lessen worden geheel individueel afgestemd op je niveau en je wensen, een groot deel is dan ook echt 1-op-1 les. Vandaar dat het nogal prijzig is: ruim 2200 extern per week. Maar daarna kun je ook wat.

 5. @Jeanne: ja, maar dan moet je wel over voldoende Frans beschikken om duidelijk te maken wat je wilt! Laat staan dat je de HeF-korting wilt.

 6. Zou je dat eigenlijk ook niet een beetje thuis kunnen evenaren…
  Ik heb zo’n cursus “Frans in 6 weken” in huis. Dat gaat er ook vanuit dat je elke dag consequent tijd besteed, en juist daar gaat het fout. Want er is altijd wel iets dat voorgaat.
  Wij hebben ook een jaar op Frans voor volwassenen gezeten. En eerlijk gezegd moet ik toegeven dat ik mijn huiswerk elke keer snel voor de les (of zelfs in de les nog moest maken)!
  Wat ik maar wil zeggen: het heeft ook iets te maken met prioriteiten stellen en tijd vrijmaken…

 7. Ja, natuurlijk heeft dat te maken met prioriteiten stellen en tijd vrij maken. Maar we zijn nu een jaar verder en kunnen concluderen dat de Alliance Française voor mannie niet werkte: zelfde probleem als jij. Nog even snelsnel voor de les wat doen en verder niks. Komt hij niet aan toe. We hebben echt geprobeerd om er tijd voor te maken: het lukt niet. Dus dan maar een week in retraite en het zo proberen. Zal allicht beter gaan dan nu.

 8. Hoe hebben de échte HeF trouwens Frans geleerd? In Nederland al begonnen of gewoon ter plekke met vallen en opstaan? Speciale methodes toegepast, misschien?

 9. Goeiemorgen iedereen,
  Even inhaken op het Frans. Hebben jullie kinderen in Frankrijk op school ? Zoja het huiswerk goed volgen.
  Veel lezen en films enz kijken. Je in het sociale leven storten.

 10. O je, wat herkenbaar allemaal. Ik ben ook al 4 maanden met les 2 bezig. Het komt er gewoon niet van.

 11. Wat ik trouwens zelf nog steeds redelijk geniaal vind is e aanschaf van Harry Potter boeken in het Frans. We zijn allebei dol op Harry Potter en kennen de boeken al in het Nederlands en Engels. Dat maakt lezen al wat makkelijker: je kent het verhaal en dus is hier of daar een woord niet begrijpen niet erg. Bovendien zijn het kinderboeken en is de taal dus niet al te moeilijk. Maar ook hiervoor geldt: je moet er wel tijd voor maken.

 12. Je moet even doorbijten. Heb het met Engels ook gedaan. Dames bladen lezen in het Engels. Die zijn ook meestal eenvoudig te begrijpen. (wat zeg ik nu weer). Van mijn eerste Engelse boek heb ik maar 40% gesnapt.

 13. Ik heb Frans geleerd via de middelbare school – Lerarenopleiding (dat was echt pittig) en een tijdje een Franse vriend gehad. Nu is een kwestie van vocabulaire aanvullen want er zijn altijd gebieden die buiten je lessen vallen (technisch frans, bank- en verzekeringentaal e.d.) zodat ik wat beter kan nuanceren, maar het voordeel van die basis is dat ik grammaticaal niet al te gekke dingen doe en ze me ‘onbekende’ woorden in wat eenvoudiger frans kunnen uitleggen. Verder lees ik momenteel regelmatig Franse streekromans over de streek waar we vertoeven zodat ik ook iets weet van hou het vroeger was en hoe men vroeger leefde (erg handig met wat oudere buren uit de streek zelf).

 14. Volgens mij word je vanzelf ondergedomeld in de Franse taal, als je in pak ‘m beet Le Bersac of Moulins-Engilbert woont en gewoon je brood en je worst bij de plaatselijke bakker en slager haalt. Maar als je in Nederland woont, is de wekelijkse les van de alliance toch een middel om zeker te weten dat je tenminste een keer per week met Frans bezig bent. En ook al doe je dan niet precies je lesje, je spreekt tenminste anderhalf uur lang frans. Iets is beter dan niets.

 15. Echt ondergedompeld word je pas als je méér doet dan alleen boodschappen. Veel Nederlanders zitten hier in de Bresse en zien alleen andere Nederlanders en Duitstalige Zwitsers. Het contact met een slager, de burgemeester en de timmerman is zó sporadisch, dat ze daar weinig van opsteken. Je moet het echt (inter)actief opzoeken. Zelf sprak ik al goed Frans, maar mijn vrouw heeft na heel veel avonden met het woordenboek en een lesboekje aan de eettafel uiteindelijk een gepensioneerde onderwijzeres in het dorp gevraagd of ze eens per week een paar uurtjes mag komen praten. 1op1, aan de hand van een lesboek over de taal en wat meer ter tafel komt. Verder zit ze in de cantine-commissie en gaat ze sporten. Echt een paar uur tussen de Fransen, zonder eigenwijze echtgenoot er bij die alle conversatie naar zich toe trekt. We zijn nu een paar jaar hier (en blijven voorgoed, Deo Volente) en ze spreekt inmiddels redelijk vloeiend Frans, met een uitstekend accent. Leest ook alleen nog maar Franse literatuur. Als je nagaat dat ze drie jaar geleden echt geen woord sprak en dit na Japans, Engels en Nederlands haar vierde taal is…
  Enfin, je merkt, ik ben best een beetje trots op haar. Overigens is dat onterecht, want ze heeft het helemaal zelf gedaan, dus ik heb niks om trots over te zijn.
  Nou scheelt het natuurlijk dat we kinderen op school hebben. Dan heb je een aanknopingspunt om je onder de mensen te begeven.

 16. Met honden lukt het ook aardig! Zeker met die van ons hebben we eigenlijk altijd aanspraak. Je ziet ze namelijk niet zo vaak in het buitenland, vandaar. Ook in Italië hadden we vaak aanspraak en dat was minder: mijn Italiaans is weliswaar niet helemaal non-existent, maar om nou te zeggen dat ik vlot gesprekken voer over mijn honden (of de politiek, enz.), nee. Jammer wel. Het is in ieder geval mijn intentie om zodra ik het Frans behoorlijk onder de knie heb, mijn Italiaans te gaan opkrikken. Waarom? Kweenie. Vind het gewoon een mooie taal.

 17. Ik had natuurlijk wel een beetje middelbare schoolfrans en voordat we vertrokken, en half jaar lang iedere week een uurtje, maar het is (bij mij althans) gewoon een kwestie van je angst overwinnen en zorgen dat je met fransen praat zonder echtgenoot die minimaal 100.000 woorden per dag kwijt wil in 4 verschillende talen. Want dat was in het begin echt een obstakel, Jorgen voert erg graag het hoogste woord, waardoor ik in het frans mijn mond maar hield met het idee, ach hij spreekt het toch veel beter dan ik.. Maar als je hier woont kun je zo niet doorgaan, dus ik help de kinderen met huiswerk, lees kinderboeken en damestijdschriften en ga binnenkort een simpele roman proberen, kijk franse tv, in het begin tekenfilmpjes en kinderprogramma’s en nu ook andere programma’s. Maar de beste methode is praten met fransen….

 18. @marjan en niet schromen met te vragen aan de franse mensen waar je mee praat of ze je willen helpen en verbeteren. Zo leer ik het meest van mijn buren en een aantal andere franse mensen welke wij inmiddels aardig kennen.

 19. Onze internetverbinding doet erg raar vandaag, zal wel een atmosferische storing zijn of zo…
  Nee, mijn tas is nog steeds niet terug.

 20. mijn Frans komt voornamelijk van de schoolbanken (9+) en meer dan 30 jaar vakanties in frankrijk. de laatste tijd kijken we wat vaker TV5 en als we in Frankrijk zijn komen de gezellige avondjes met de Franse en Nederlandse buren goed van pas

 21. kan ff niet meer vinden waar, maar er werd gezocht naar een brocantekalender hier

 22. jammer dat ik nog geen toilet heb anders konden jullie allemaal bij ons op de zolder. misschien iets voor over 4 jaar

 23. Wat mij betreft, boeken die gite en mochten er niet genoeg slaapplaatsen zijn dan laten we iedereen onder de 30 daar slapen en ga ik met manlief in een hotel, hebben wij ook eens wat tijd samen….

 24. Ik heb ze een mailtje gestuurd om te vragen of er nog plek is met Hemelvaart. Donderdag tot en met zondag.

 25. @Ferry, ik ga echt niet gescheiden van Jorgen slapen, ik zie hem al zo weinig en een vrouw heeft ook zo haar behoeftes….

 26. zo, Sven ophalen van badmintontraining en ff kijken of de kantine al open is. T’is weer sportdag vandaag!!!

 27. Nee nog niet…. de wasmachine, de droger en maaike d’r bed hebben het de afgelopen tijd begeven en dat ging even voor en de electriciteit is aangesloten ook zo’n 1000 euro, dus eind van de volgende maand is de vloerverwarming aan de beurt.

 28. HHHHHHHHHHHHhhhhhhhhhhhhhh
  Heftige afkickverschijnselen.
  Ik kan al vanf zondag niet meer op mijn pc en op school hebben ze een hardnekkig virus. Zit nu op de kamer van Emma (waar ruikt het hier toch naar) en probeer het e.e.a. bij te lezen. Lukt natuurlijk nooit zo snel, want ik heb haar hete adem in de nek: er moet ge’sms-t worden (ofzo)
  Trouwens: over dat “ofzo” had ik vandaag een discussie. Hoe zouden jullie dat vertalen in hedendaags Frans? Er is m.i. geen woord dat de lading dekt. Ik heb het dan over bijv. leerlingen die een antwoord geven, het niet weten en dan zeggen ‘ofzo”. Ik dacht dat bijvoorbeeld “bof” en dan het antwoord, redelijk in de richting waren. Mijn collega dacht: “…..etcétera”.
  Hm. Advies? Ik vind die turbotaal in het Nederlands al moeilijk. laat staan in het Frans.
  Goed. Nu even wat pittig strafwerk bedenken voor een klas die morgen het 8e uur terug mag komen (gnagna: wij haten de juf Duits (dat is wederzijds)). Gelukkig heb ik inmiddels wel al mijn cijfermateriaal ingevoerd. Zo zie je: onthouding heeft ook zijn voordelen. Maar: ik mis jullie!

 29. Ik kijk nu pas ff in het smoelenboek en heb kennelijk toch veel gemist. Denis? Ik herinner me wel ooit iets van hem te hebben gelezen en heb, geloof ik, ook ooit op een van zijn schrijfsels gereageerd, maar stamgast? Hallo? Waar zijn Hanneke? Coco? Yinda? FrankB? Volgens mij lieden die eerder deze nominatie verdienen. Ik begrijp even iets niet, maar dat kan aan mij liggen omdat ik even ‘afwezig’ was.
  (mijn email ligt er dus ook uit!!)

 30. 5 december sta ik in alle kranten Copier et Coller en ik bedenk een leuk verhaal. Is het zo rustig PSV ? Barcelona ?
  En wat is het probleem met je email weet het niet maar misschien kan ik er wat op afstand aan doen.

 31. @ Dineke :
  Franse turbotaal : – niet gezien op een website maar in een scholkrantje van een lyceum in Nevers :
  kekchooskomsa – quelque chose comme ça ( ik denk trouwens dat dit aardig in de richting komt van je vraag )
  en
  koikispass – quoi qu’il se passe.
  We zitten trouwens fout meisje ;: jouw vraag en mijn antwoord horen vast thuis bij infopunt ! Hopelijk heeft niemand van onze stamgasten , waaronder Denis , dit gezien ?!

 32. @johnp: Twee engelsen met rode kaart, maar mocht allemaal niet baten. PSV kon tegen negen Arsenal-spelers niet scoren en toen Arsenal nog met tien man speelde kregen de Engelsen zelfs de beste kansen. Maar goed dat ik geen psv-fan ben…
  @yindaDineke: titel woordenboekje met argot en turbotaal: Skidiz… (Ce qu’ils disent)

 33. @Dineke, ik zou het zo gauw niet weten, maar volgens de fransen hier moet je voor franse turbotaal de strips van Titeuf lezen, die schijnt in turbotaal te praten. Jasper heeft er een paar boeken van, maar die slaapt al, dus ik ga morgen wel even voor je kijken.

 34. Waar is iedereen nou? Het is wel heel erg stil vanavond…
  Nou, Roger geef me dan nog maar een Tia en dan ga ik naar bed..

 35. Op VARA-laat gaat het over Jaques Brel.
  Vraag: Wat maakt Jaques Brel zo onsterfelijk?
  Met wie in Nederland is hij te vergelijken?
  Herman van Veen, Ramses…?

 36. Verhip, niet aan gedacht. Misschien heb je wel gelijk. Zelfde passie.
  Ik vond Ramses ook wel kunnen.

 37. Weinig slaap nodig dus, ik ken er nog zo één.
  Morgen weer om 07.30 uur weer op pad.

 38. Omdat er op het moment een goeie vriend van ons daar in het ziekenhuis ligt. en ik woon niet zover bij M vandaan +/- 80km