Chez Roger et Françoise – 26 november


Klik logo voor smoelenboek.

Goeie! De zon schijnt, ik zit in mijn kantoortje en kan de mist over de velden zien oplossen. Gisteren hebben ze hout voor de kachel gebracht. Een vrachtwagen vol. Dat moet nu allemaal gestapeld worden. Want zó kan het natuurlijk niet blijven liggen.

61 reacties op “Chez Roger et Françoise – 26 november

 1. Morgen iedereen. Lekker rustig hier. En alleen goed volk, gelukkig.
  Wij hebben ook zo’n keurige stapel, door ondergetekende opgetast. Nu de kachel nog. Die staat nu te roesten in de schuur omdat die k..kraaien de schoorsteen weer hebben verstopt.

 2. @John: nee, zij is niet zo geïnteresseerd in weblogs. Ze vindt het geloof ik maar een beetje een kinderachtige hobby, die me af houdt van belangrijker zaken. Zoals hout stapelen.
  @RobertS: CV oliestook, met een dubbel systeem ongeveer 1/2 van het huis vloerverwarming (lage temperatuur) en de rest radiatoren. De houtkachel is alleen voor de lol en de geur. Dit hout komt van een fabriek waar ze shaslikstokjes maken. Voor de kippen- en kalkoen-industrie in de Bresse.

 3. @Krek sorry voor spelfout en ja hout stapelen kan soms belangrijk zijn :). Onze houtleverancier in nl doet voor 3 euro per kuub ook stapelen 😉

 4. Spannende tijden hier. We hebben een bod uitgebracht op het huis wat we zien zitten. Ben benieuwd hoe het afloopt. De berichten van de buren zijn goed inzake de verkoop van een stuk grond, dus daar zijn we erg blij mee. Duimen jullie mee dat het allemaal gaat lukken?

 5. Overigens: als de koop doorgaat, willen we ook een open haard in het huis. Er is olie-CV, maar mijn pyroman wil graag een fikkie kunnen stoken. Hij is trouwens ook geïntrigreerd door de Bullerjan (en de korting, haha) maar weet niet waar het ding voor zouden kunnen gebruiken. Jammer.

 6. Ik ook, Hanneke! Toi, toi, (niet op z’n Frans uitspreken..)
  Ff snel, want ik moet zo pleite voor een sectieafspraak aan de andere kant van de stad.
  Van een houtkachel heb je qua warmte veel meer rendement dan een open haard en hij ontrekt minder zuurstof. Bovendien kun je bij veel types ook de deurtjes openzetten.
  En nou snel weg.Doei

 7. De Aveyron, Jeanne. Noord-Aveyron. Als de koop rond is, zet ik wel een foto neer. Hoop ik. Als ik weet hoe het moet.

 8. @Dineke, als je de deurtjes van de houtkachel opzet is het rendement een stuk minder. Dat ding van ons, als hij op temperatuur is, brand bijna net als een gaskachel. Moet ook wel, we hebben verder geen verwarming. We zijn erg benieuwd hoe dat gaat als we er zijn eind december. Mocht dat toch te koud zijn dan (badkamer) dan moet er dus verwarming bijkomen.

 9. @Hanneke: Ik heb het gevonden. Flink zuiderlijk!
  @RobertS: Wij hebben ook alleen een houtkachel, en op dit moment drie bruikbare aan elkaar grenzende ruimtes. Vorig jaar winter hebben we in de slaapkamer een electrische kachel geplaatst.
  Ooit moet daar nog een echte komen, maar voorlopig hebben we genoegen genomen met (schrik niet) een namaakopenhaard. In de kamer hing nog een beetje de sfeer van de overleden kluizenaar die er gewoond had, en ik vond dat ik met de kou ook die sfeer een beetje moest verdrijven. Vandaar.
  Het helpt! (feng shui!)

 10. Als het maar warmte geeft, de dames lopen echter nu al te zeuren dat het ’s morgens wel eens koud kan zijn. Logisch, de kachel moet worden opgestookt. We ontkomen dus denk ik niet aan een paar elektrische kachels. We zien het wel eb we nemen truien mee.

 11. hoe zouden ze dat vroegah toch gedaan hebben, toen er nog geen electriciteit was??? (eigenlijk zijn we een stel verwende nesten tegenwoordig) Ik vind het ook verschrikkelijk om mijn bed uit te komen om 5 uur ’s ochtends, als de kachel dus nog uit is!!!

 12. Wat ook helpt: vloerkleden en van die nepbontgevoerde sloffen.
  En oude ochtendjassen meenemen!

 13. als je ’s avonds als je naar bed gaat een schep kolen in de openhaard gooit heb je grote kans dat er in de morgen nog steeds vuur is, blok hout er op en het brand vrolijk verder.
  Hanneke ik heb al m’n vingers in een knoop gevouwen voor je? wanneer heb je zekerheid?

 14. He Ferry, dat is een slim idee! Kan dat ook in zo’n houtovenkachel?
  Wat dat probleem hebben wij ook: dat de kachel smorgens helemaal opgebrand is en dat je ‘m dan weer opnieuw moet aanmaken.

 15. Ik heb van oude dekbedden en slaapzakken dikke dekens gemaakt door er een soort patchworkhoes omheen te naaien en door te stikken. Staat authenthiek en is lekker warm.

 16. @Jeanne: je moet vooral zorgen dat je ene bedje houtskool onderin houdt. Dus niet te vaak de kachel schoonmaken. In de as blijven de kooltjes gloeien. Als je dan het deurtje open zet, wakkert het weer aan en hup, daar gaat hij weer.
  @Hanneke: succes! Als je ene foto wilt plaatsen, mail maar. Dan maak ik een paginaa’tje voor je, net als voor Dineke’s kids.

 17. @Ferry: we hebben zekerheid op het moment dat de eigenaresse accoord is met ons bod. Kan best tot na het weekend duren.
  In het huis-wat-we-gekocht-dachten-te-hebben-maar-wat-op-achterbakse-wijze-aan-iemand-anders-werd-verkocht, zat ook geen CV, alleen open haarden, kachels en electrische kachels. Ons eerste werk zou dan ook het plaatsen van een CV met klokthermostaat zijn geweest… brrr. Ik háát kou in huis. Vandaar ook een zeer zuidelijk huis.

 18. Wij hebben ook een zuidelijk huis, met een cv superlekker echter wl oppassen voor vorst, en je systeem laten vullen met water waar antivries inzit werkt bij ons super.

 19. Mijn pc had weer eens kuren, $^%$* ding. Vroeger, bij mijn ouders, hadden wij 1 kachel in huis, alleen in de huiskamer. Kolen halen op zaterdag. In de slaapkamers stond het ijs dan ook op de ramen. In ons eerste huis was de slaapkamer onverwarmt onder een niet geisoleerd dak. Het glaasje water naast het bed was als je wakker werd compleet bevroren. Het is maar waar je aan gewend bent. En we kregen een kruik natuurlijk, in een oude sok. In onze houtkachel is het ook mogelijk om langzaambrandende brandstof te stoppen. In dat geval zou het de volgende ochtend nog moeten branden. In het ergste geval slapen we met onze schoenen aan..

 20. zo is het, we zijn toch allemaal jongens en meiden van De Wit?
  wij hebben ook maar 1 openhaard en voor de rest hangen er op diverse plekken electrische kachels (17 euro bij de Brico Depot)

 21. Dat soort kachels denk ik ook aan. De aansluitingen zitten al overal in het huis. Als het de eerste dagen koud is dan haal ik er wel een paar.

 22. Jah, vroegâh…… had ik 13 kinderen gehad. Moet een mens toch niet aan denken.
  Kijk, deze tijd heeft ook zo zijn nadelen, maar de klokthermostaat is toch echt een zegening die ik tel, hoor. Ik ben een vreselijke koukleum. Het lijkt me ook het toppunt van erg om in een volgend leven als eend terug te komen. Heel de dag met van die dunne voetjes in het koude water. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Of op het ijs staan als het allemaal is dichtgevroren. Lijkt me echt afschuwelijk. Want zeg nou zelf, een eend met moonboots aan is niet alleen geen gezicht, maar zwemtechnisch ook zeer onpraktisch.

 23. Toch heb ik altijd een willen zijn. Lopen, zewmmen en vliegen. Wat wil een mens nog meer.

 24. Daar heeft een eend geen last van. Er loopt geloof ik geen bloed door die flappers. Er zijn trouwens elektrisch sokken op de markt. accu in je zak en je voeten blijven warm. Ik zal de link een op zoeken.

 25. Wat ik eigenlijk zoek is zo’n voetenzak die ook op de accu van de auto kan. Want ik heb altijd ontzettend koude voeten in de auto. Maar bij gebrek aan zoiets is dit wel een oplossing, ja. Dank.

 26. Doe maar een Glühwein, Roger. Eh, vin chaud. Om lekker warm te blijven. Misschien wil RobertS er ook een?

 27. voor ik het vergeet. het verhaal van Sloeber staat weer helemaal bijgewerkt op zijn eige site

 28. @hanneke: met die dertien kids bij je in bed had je niet eens een kachel nodig
  @roberts: eend rijden was mij genoeg
  @beiden: goed idee, die vin chaud. Roger???

 29. Roger, even een glaasje wijn, dan ga ik weer aan mijn website werken……want er is toch niemand aan de tap…kom tussendoor nog wel eens kijken….
  @Krek: mijn vrouw vindt dat ook van al dat ge-internet met die franse vriendjes….kroegtijgers….

 30. en net op tijd voor het weekend….
  Volgende maand de kerstboom in huis, en wie weet in januari een elfstedentocht.
  Gaat weer nergens over, Roger….. whisky zonder ijs.

 31. Hallo iedereen, ben er nog niet helemaal achter hoe dit werkt, maar ben student in Nantes, en woon hier nu zo’n 2 maanden, andere mensen in de buurt van Nantes? of advies hoe ik deze mensen zou kunnen vinden,
  qui peut me aider?
  groeten,
  J.

 32. @frank: benieuwd wat je aan je website doet. ziet er nu toch gewoon goed uit?
  Heb zelf zojuist mijn pagina Onderweg uitgebreid met 35 extra links en info over betalingsmogelijkheden op de snelweg, plus ander zaken op die pagina geactualiseerd. Kleinigheidje denk je dan, maar ondertussen ben je toch mooi weer tijdje van de straat. Niet dat dat erg is met dat druilerige weer in Holland.
  Morgen weer op pad met de helden van OranjeWit D9. Hopen dat het weer dan wat droger is.

 33. mijn tekst is verdwenen….ik wilde zeggen dat ik nog wat foto’s moet schonen….en dan moet ik nog wat tekst hier en daar….ik ben niet zo snel en als ìk in htm moet werken moet ikecht kijken waar het staat en wat het doet….maar zo langzaam aan wordt het wel wat…..

 34. Waarom zou je foto’s schonen? Rubriceren wellicht: een deel met zoals het is (voor je kandidaat-huurders) en een deel van al je werk aan die huiskes (voor jezelf en familie-vrienden, als herinnering)
  roger, een dubbele whisky graag…

 35. oooooorverdovend stil hier, roger… dr moet geld bij vanavond. Doe maar een dubbele.

 36. Maar ik ben er ook nog!
  Was gewoon een avondje stappen. Moet toch kunnen!
  Lekkere blues met oude vrienden.
  Komen morgen ontbijten. Dus toch maar naar bed nu.