Chez Roger et Françoise – 29 november


Klik logo voor smoelenboek.

Nog ff, en het is Sniklaas. Moet je nou als Hollandais en France je kinderen op zijn Paaps blijven voorliegen, of moet je gewoon het hele Sintenpietgedoe overslaan? Wij hebben ze twee jaar geleden al uit de droom geholpen (Sinterklaas slaat FR over op weg naar NL, zeien we), maar vieren het dit jaar bij een NL kennis in de buurt wiens kinderen weigeren de traditie – en de cadeaux – uit handen te geven.
Kado’s? Cadeaus? Kadoos? Qu’a d’eaux? Cadeau’s?

67 reacties op “Chez Roger et Françoise – 29 november

 1. @Krek: Freeks wil ook niet alleen ´leuk´ zijn. Ik ben helemaal niet een 100% fan, maar vind wel dat hij nog steeds in staat is om een bepaalde groep mensen een draai om de oren te geven of aan het nadenken te zetten.

 2. Cadeaux ? nog een mogelijkheid ? Ik houd het maar bij presentje is dat het juiste woord. ff over Freek als hij op de TV is zet ik hem na 5 min op een andere zender en dat was tien jaar geleden niet het geval dan bleef je er voor thuis of nam het op. Ik denk niet dat Freek is veranderd maar dat op dit moment er mensen op de TV zijn die er nog een schepje boven op doen waardoor Freek te soft lijkt

 3. Goedenmorgen, nou ja goed, depresief rot weer is het. Koffie graag Roger, en laat de gordijnen nog maar even dicht.

 4. Morgen. Freek wil misschien niet meer leuk zijn, maar ik wil wel dat Freek leuk is. En dat is hij nog maar zelden. Vroeger liet je hem je een draai om de oren geven. Hij was immers leuk. Nu is het alleen nog maar een draai om de oren.

 5. Dat komt natuurlijk ook doordat hij vroeger veel dorst te zeggen. Niemand deed dat. Nu doet iedere lolbroek zijn best om zoveel mogelijk bevolkingsgroepen te beledigen. Met als excuus natuurlijk dat dat moet kunnen in een democratisch land. Dat je daar mensen behoorlijk mee op hun hart kunt trappen wordt niet bij nagedacht. In 1960 werdt je al gearresteerd als je in een Vietnam demonstratie riep dat Johnson een moordernaar was. Hehe, dat moest me even van het hart.

 6. He RobertS, als je dat zo zegt dan hoor ik de spreekkoren weer schallen…
  Even in het algemeen over cabaret: wat is nou “leuk”?
  Als je naar cabaret gaat om het alleen maar leuk te vinden, kun je ook naar Tineke Schouten.
  Cabaret is meer. Het legt de vinger op de zere plek; de ene keer gemeen met de nagel in de wond, en de andere keer zo licht dat het kietelt.

 7. “Dit was het nieuws” vind ik leuk. Tineke Schouten is niet eens alleen maar leuk, want niet leuk. Die doet alleen maar leuk. Moet wel zeggen dat het cabaret van vroeger nu ontzettend braaf gevonden zou worden. Dat komt wellicht doordat alles went? Zijn er nog taboes. Onbespreekbare onderwerpen?

 8. “Dit was het nieuws” is wel leuk, maar wordt helaas volledig uitgeschreven/voorgekauwd van te voren. Dat is bij cabaret natuurlijk ook, maar bij DWHN wordt de suggestie gewekt dat het spontaan is.

 9. Vind ik niet zo erg, dat er een team achter zit. Het is gewoon grappig. De Engelse variant Have I got news for youis nóg leuker. Dan zit ik echt te hikken voor het scherm.

 10. Herman Finkers is leuk, en dat zonder hard te zijn. Dat vindt ik heel knap. Toon Hermans kon dat ook. Ging nergens over maar je rolde van je stoel van het lachen.
  Ik bedoel dit absoluut niet eng rechts hoor. Ik stel alleen maar vast dat alles zo hard geworden is.
  @Jeanne, hoe bedoel je spreekkoren?

 11. Mini en Maxi waren inderdaad ook leuk. Gewoon leuk dus. Er is een Schotse stand-up comedian, ben zijn naam even kwijt. Die is ook leuk. Vreselijjk leuk zelfs.

 12. Goede morgen allemaal vanmorgen heb ik op de radio een klein stukje gehoord van de winnaar van cameretten 2004. Erg leuk en origineel.

 13. Coco: in je mailbox.
  Verder iedereen een goedemorgen, ik heb weer wat bij te lezen van het afgelopen weekend. Daar lust ik wel een dubbele espresso bij, Roger!

 14. Kom even uit mijn inconnue hoekje. Robert S. bedoel je Billy Connoly die is inderdaad steengoed. Heb zelf jaren in Glasgow gewoond en er zeker een jaar over gedaan voordat ik hem verstond, maar toen was het ook krijsen van het lachen!

 15. @Betty, die bedoel ik inderdaad, prachtig accent. Ik rol vanaf de bank van het lachen.

 16. Hij is ieder geval stukken beter als die irritante Carrot (weet niet hoe je het schrijft)

 17. Och I the nu Jimmy en on yer bike Jimmy (heel fout geschreven hoor Dineke) vergeet ik nooit meer!
  Carrot is Jasper Carrot die rooie neem ik aan? Vind hem ook irritant vooral in die nieuwe serie op BBC.
  Oeps het wordt wel erg Engels ineens!

 18. hoi Dineke ben er iedere dag hoor. Ik volg jullie conversaties vanuit mijn donkere hoekje achterin de bar. Af en toe doe ik een duit in het zakje. Zoals je misschien weet ben ik behalve Francofiel ook Anglofiel in hart en nieren (gaat dat wel samen eigenlijk) en vooral Schotland ligt mij zeer na aan het hart.

 19. Erg Engels? So what? Wij zijn niet eenkennig. Als iemand het vervelend vindt, mag die dat ventileren in het Twist-Punt. Daar mag hij of zij dan worden afgeserveerd met een allervriendelijkst Get lost. Of, ook een aardige: Why don’t you make like a hockey player and get the puck out of here! Vooral Amerikaans scheldt veel lekkerder dan Frans, dat door de klank toch altijd iets warms blijft houden.
  Bordel de merde bijvoorbeeld, dat klinkt toch heel gezellig, eigenlijk.

 20. Inderdaad, het lijkt wel het Engeland forum. Helaas is mijn Frans te slecht om te genieten van FRanse komieken op de tv. In het Engels lukt mij dat wel. Vandaar.

 21. Waarschijnlijk vinden de nederlanders de engelse humor ook leiker dan de franse. Fransen vaak met woordgrappen en de engelse is vaak wat zwarter.

 22. De enige leuke Franse films die ik me kan herinneren zijn oude zwart-wit films. Er wordt weining in gesproken. Een soort slapstick. Weet niet meer van wie.

 23. Die ja, maar er zijn van dezelfde maker ook andere films geweest volgens mij. Ik herinner mij ook iets wat in PArijs speelde. Tergend langzaam allemaal dat wel.

 24. Vanavond moet ik ee spreekbeurt houden in de franse les, dat is op zich geen probleem maar eh ik heb net eea voorbereid en kom er achter dat mijn uitdrukkingsvaardigheid in het frans gelijk is aan die van een 4-jarige :(. Goed we zullen zien hoe het gaat. Frustrerend als je niet kunt opschrijven/zeggen wat je bedoelt.

 25. @RobertS: Parijs was Jour de fête, op een soort beurs geloof ik. Poezie. Ik heb even een logje gemaakt over de Tati-site.

 26. @Krek, zal hem vanavond eens goed gaan bekijken. Wat altijd zo opvalt met die ouode films is het ontbreken van gelach. Marx brother films trouwens ook. In die tijd mocht je nog zelf lachen.

 27. @JohnP, veel succes het lukt je wel!, je ben ook niet op je (franse) bekkie gevallen. Nietwaar?

 28. Waar ga je het zoal over hebben, John? Het makkelijkste lijkt me om iets te nemen waarover je al vaker in het Frans hebt gesproken. Zoals over je vakantiehuis of -streek. Tip: ga zo snel mogelijk over op de tegenwoordige tijd, zo voorkom je problemen met vervoegingen. Door bijvoorbeeld te beginnen: “Quand je suis en France, je fais beaucoup de promenades. Je visite des églises… ” en zo door.
  Gut, ik lijk juf Dineke wel met mijn wijze raad!

 29. ja hoor, krijg ik weer een onverdiende steek onder water. En niet eens in een sniklaasgedicht…
  @Betty: ik vind het gebruik van het Schotse ‘wee’ altijd zo vertederend

 30. @johnp: spreekbeurten bij franse les zijn weliswaar leerzaam, maar vervelend. zit namelijk over het algemeen docent bij die je om de klipklap verbetert. Frans praten met Fransen is veel makkelijker. Die vinden het meestal zo mooi dat jij je best doet hun taal te spreken, dat ze je graag al je fouten vergeven…

 31. Peter, een docent die je steeds verbeterd, daar leer je van. Fransen die je vertederend (of meewarig) aankijken terwijl jij je best doet zoveel mogelijk fouten te spreken zijn funest voor je taalgevoel

 32. ‘wee’ betekent klein peter. De Schotten zeggen bijvoorbeeld”: ‘Ach thats a lovely wee wayne’ (spelling van wayne weet ik niet zeker) wat een lief kindje (vrije vertaling)

 33. @betty: had wee dus toch nogh iets met kindjes te maken 🙂
  @ferry: da’s wel waar. maar ja, in duitsland maak ik me ook niet druk om naamvallen. toch begrijpt de pompbediende me altijd als ik ‘voll soeper’ vraag… en daar gaat t toch uiteindelijk om, niet waar?

 34. “Wee” is engels voor ‘klein’. “A wee bit”. Een klein beetje.
  Voor Dineke:
  Een corrigerende juf maakt je een betere prater.
  Anders leer je geen steek, laat staan onder water.

 35. zo ff een beetje spam gedaan in Italie kijken of het werkt m’n Italiaans is niet zo best en moest gokkem op welke button ik moest drukken. Kunnen we volgende week de boer op voor advertenties.(of heeft dit een te hoge M. factor)

 36. @Krek: -*- (=zoen van de juf)
  @Peter: ik wilde altijd ” a wee lass” zijn, maar werd een struise deerne ;-(
  En w.b. die naamvallen: zag op een site die ik vaak gebruik iets leuks

 37. Leuke site, Dineke!
  Heb hem gelijk bij de favorieten gezet.
  Zoon zit in 4havo met als keuzevak duits.

 38. Klopt het dat het 2 december 200 jaar geleden is dat Napoleon zich keizer heeft gekroond??

 39. @Peter: leuk, bedankt!
  Heb je enig idee hoe de Fransen over die actie van Napoleon denken?

 40. Da’s nou ook wat!
  Terwijl het een staaltje arrogantie van de hoogste order is. Zou gezien het totale verhaal van Nappie er omheen toch voer moeten zijn voor de psychologen van vandaag….!!

 41. Las zojuist in L ‘Express dat de Fransen het destijds ook al een farce vonden.. Zojuist maar weer een Napoleon-blogje toegevoegd over deze man, die afgelopen weekend tweede werd bij de keuze van de belangrijkste Fransman/francaise uit de gecshiedenis (eerste werd De Gaulle)
  Tonen de Fransen in ieder geval meer historisch besef dan de Nederlanders. Fortuyn had in het gunstigste geval ooit de grootste Nederlander kunnen worden, maar een malloot met een pistool voorkwam dat.

 42. @coco: maar gelukkig zijn er opinie-onderzoekers, wier werk het is mensen ergens iets van te laten vinden. Dus zijn er toch gegevens…

 43. Kom op mensen ff zingen voor die uit de kluiten gewassen knul van 11.
  Roger…………… ranjaaaaaaaaaaaaaa

 44. Peter je weet hoe het werkt die opinie-peilingen.
  Je krijgt een belletje, je geeft wat antwoorden.
  Zijn die dan ook inderdaad juist ?

 45. @coco: Ach, de meeste mensen zijn te dom om een andere mening te bedenken…
  Bovendien zijn deze onderzoekers misschien wel een beetje oprecht. Napoleon werd slechts tweede toen gefraagd werd naar de grootste fransoos/fransaise uit de geschhiedenis, terwijl de opdrachtgever nota bene het genootschap was dat de viering van 200 jaar kroning organiseert…
  @ronaldus: de hele riedel verjaarsliederen afgewerkt. daar achteraan naar goed Twentse gewoonte de hartekreet ‘Eins, Zwei, Drei, saufen!’ Oftewel: Roger, waar blijft dat Grolsch?

 46. Barend en van Dorp: De helft van de Nederlanders geeft aan geld te willen geven aan Wilders en zijn nieuwe partij. Makkelijk gezegd, nooit gedaan. Maar wel een nieuw bewijs dat je met populistisch geblaat en een gekke kruin een heel end kan komen.

 47. we hebben het verkeerde vak gekozen krek… maar eh… voor jou als copywriter is dat toch geen nieuws? (zei hij met het dedain van de journalist, iemand die hetzelfde kan maar er minder mee verdient).

 48. Wat is geen nieuws? Dat de helft van de Nederlanders Wilders geld wil geven? Of bedoel je dat wij copywriters een heel end komen met populistisch geblaat en een gekke kruin? Dan heb je een wel erg eenzijdig beeld van het reclamevak. Alsof daar alleen maar kekke typetjes rondlopen. Ik kreeg deze week de door mij geschreven corporate wervingsbrochure van KPMG toegezonden. Geen spoortje populistisch geblaat, kan ik je melden. Gewoon een gedegen presentatie van de carrièremogelijkheden bij dit bedrijf. Lekker leesbaar beschreven, dat wel.
  Wél is het waar dat je meer verdient naarmate je commerciëler schrijft. Ik schreef zelf ooit voor de Nieuwe Revu en de Viva, voor een hongerloontje. Maar als jij hetzelfde kan, wat let je dan? De stap is niet zo groot. In de bedrijfsjournalistiek kun je al gauw 70 euro per uur vragen.