Chez Roger et Françoise – 8 september


Onze laatste gast van gisterenavond, of liever vanochtend, Peter van Hurktoilet noemde Chez Roger & Françoise met dikke tong “Een chatbox met bediening”. Hoewel hij van Roger meteen niks meer te drinken kreeg, vind ik het wel een goede beschrijving. Je kunt hier je ongezouten mening ventileren, het mag overal over gaan (ook over niks, waar jullie regelmatig heel goed in slagen!) en er staan altijd gratis nootjes op de bar. Wat wil een mens nog meer?
Peter is eigenlijk vlak daarna vertrokken en heeft buiten nog een tijdje wankel tegen de gevel staan hangen. Vanochtend is Roger luidruchtig vloekend met emmers in de weer. Wat me doet denken aan een mooi, wijd verbreid en zeer nuttig woord:
dégueuler: kotsen. Met natuurlijk het bijbehorende
dégueulasse: smerig, ofwel “Zum Kotzen”.
T’es vraiment dégueulasse, toi!: Je bent een gore klootzak!
Komt overigens van gueule, muil, bek.
Ta gueule! Hou je smoel!
Prettige dag allemaal.

28 reacties op “Chez Roger et Françoise – 8 september

 1. Over woorden gesproken we gaan weer naar school alliance francaise in Zeist. Gister mijn entree toets gehad. Alle mensen daar zijn zeer vriendelijk maar voor het geval ik nog een onaardige docent tegenkom kan ik de aangeboden woordenschat goed gebruiken. Wie hebben er ervaring met de alliance francaise ? En wat voor ervaring is dat dan ?

 2. Manlief heeft er ervaring mee en hem beviel het op zich goed. Veel verschillende dingen, niet alleen grammatica maar ook kennis van gebruiken en dergelijke. Aardige lerares, leuke klas. Wat hij jammer vond is dat hij eigenlijk zelden of nooit aan zijn huiswerk toe kwam en daardoor niet het volle rendement uit zijn cursus heeft gehaald, maar dat lag uiteraard niet aan de AF.
  Over kots gesproken. Iets minder op zijn plek hier, maar toch leuk is het Australische slang voor kots: technicolour yawn. Ik vind de Aussies zowiezo erg kleurrijke uitdrukkingen hebben, indien er belangstelling voor meer bestaat zal ik nog even wat plaatsen.
  Doe mij in de tussentijd maar een petit café, Roger.

 3. Zelf heb ik een boekje met U-slang, over het jargon van de US universiteiten. Mijn favoriet voor (in het toilet) kotsen is:
  Driving the porcelain bus.
  Zie je het voor je?

 4. @Krek: die 3 zinnetjes, dat ging erom dat een Roger een vertaling vroeg van drie zinnen in het Frans maar de vraag kwam nogal bot over. Dus ik had gereplyed: kan er geen aub vanaf en zeker Duitse voorouders? Daar werd op gereageerd met dat we allemaal Duitse voorouders zouden hebben. Dat is natuurlijk niet zo (ik niet i.i.g.) en ik vond dat men zich op het forum ook aan fatsoensnormen hoort te houden. En toen moest ik buiten gaan spelen van iemand die geen e-mail adres had vermeld waarop ik weer de fatsoensnormen aanhaalde en een antwoord kreeg als: “dan ken jy hem zeker stalke” en daarna was alles weggehaald
  @Ronalsdus: ook voor fotoalbums zijn er gratis prg-tjes. Ik gebruik JAlbum. Ook weer via mijn site kun je dat verkrijgen: ga naar een van de fotoalbums en dan staat er links ergens “powered by JAlbum” dat is een link naar hun website. Succes.

 5. Had Roger niet meer bediend? Niet eens meer gewemerkt, ben in slaap gevallen. van andere tendentieue berichten distantieer ik me volledig…

 6. he ferry als ik op je naam klik krijg ik een error misschien wil je je website nog een keertje bij “WIE” intikken

 7. Ja john dat wil ik wel maar dat lukt niet Dat WIE is niet helemaal goed. Mijn site staat tussen de links LINKS op deze pagina

 8. Robert, je moet ff zeggen als je nieuwe foto’s hebt geplaatst, dan gaan we allemaal natuurlijk ff kijken

 9. dat d8 ik al gezien te hebben alleen denk ik dat je minder tekens moet gebruiken of zo dan doet de link het wel

 10. John ik heb de fout al gevonden; je kunt niet genoeg tekens plaatsen, er moet nog achter” ” t.html ” 😀

 11. @Ferry: maak nou geen slapende honden wakker. Wie weet wil ik het ooit wel hebben ja. Maar het succes van een website heeft weinig met het adres te maken. Alles gaat toch met linkjes. Dus zou deze site ook succesvol zijn met de naam http://www.sdfgwtyerwthg.nl. Gewoon omdat jullie er komen en er aan meehelpen.

 12. Ik heb net weer ff gestemd (10 natuuuuurlijk)
  Is HeF al eens hoger geweest dan de 5e plaats?
  Nee, Roger, even geen drank, ik heb eindexamenklassen die al een jaar geen Duits hebben gehad en die ik serieus moet bijspijkeren, dus ik ben druk! Doe maar een café espresssssssssss.
  Ahhh, da’s lekker sterk, bedankt

 13. Nee, ik geloof niet dat we ooit boven de 5e zijn gekomen. Er zitten een paar hard hitters, die soms ettelijke honderden bezoekjes genereren. Maar zo belangrijk is het ook niet. Als we maar op de eerste pagina blijven hangen. Mijn immogo staat daar ook standaard, hoewel ik er niets aan doe. Ik stem zelfs niet zelf. Maar ja, Immogo heeft dan ook elke dag 150-200 bezoekers die huissies komen kijken.
  Ook mijn site krek.nl staat op de toplist, maar die hangt altijd ergens rond plaats 25. Is dan ook een site waar weinig meer op gebeurt, sinds ik hele dagen hier op HeF rondhang.
  Toch best de moeite waar door mensen.

 14. Wat zijn jullie nieuwsgierig allemaal. Zoals je kan zien is het een heel klein huisje, maar wel gezellig. De website is nog niet klaar. De foto’s moeten kleiner, en dan zo, dat er op klikken de vergoting geeft. Maar ze zijn al wel zichtbaar. We hebben helaas deze vakantie niet al te veel foto’s gemaakt. Meer heen en weer gereden tussen Ikea en ons dorp. Ook weining gefietsthelaas. Het valt mij trouwens op dat je in Nederland in een winkel ongestoord een foto kan maken. In Frankrijk wordt ik telkens op mijn vingers getikt door het winkelpersoneel.
  Zou het bij de wet verboden zijn????
  Robert

 15. Jorgen maakt altijd foto’s in winkels in Frankrijk, en in Nederland trouwens ook al. En hij had juist het idee dat ze in Nederland moeilijk doen als je een foto wilt maken en in frankrijk juist helemaal niet….
  En ja, ik ben heel erg nieuwsgierig..

 16. Hallo, mijn vriendin en ik gaan binnenkort een paar weken bijkomen in de dordogne. Uit (nood)zakelijke overweging hebben we een huis gehuurd met een telefoonverbinding om met de laptop te kunnen internetten. De verhuurders hebben een telefoonlijn in het huis die een Telesejour ? regeling heeft. Ons werd gezegd dat je dan met een speciale kaart die je bij de tabakswinkels haalt kunt inbellen naar een gratis provider en dan verder kunt het net op. Achteraf blijkt dat echter niet zo te zijn. Het schijnt afhankelijk te zijn van het soort abonnement. Ook via franceforum heb ik enige reacties gehad (ferry) maar die zijn nog steeds niet echt helemaal bevredigend. 😕 Iemand maakt mij daar attent op hollandaisweblogs en met dank aan Krek ligt mijn vraag nu hier.
  Ik zou enorm geholpen zijn als iemand me wegwijs kan maken.
  Alvast vriendelijk bedankt!
  Gerrit
  Wie kan er iets meer over vertellen?
  Wij hebben ngewooncheken is een van een nederlande komendeemde

 17. Gerrit,
  Ik weet niet of je het gemerkt hebt, maar ik heb je vraag opnieuw gesteld in het café van vandaag, 9 september. En je hebt ook al antwoord.