Chez Roger et Françoise – 9 EN TIEN augustus


Bonjour, tout le monde! Sorry, geen koffie, het water is op! Iemand heeft gisteren het zwembad gevuld, de moestuin besproeid én de auto gewassen met de reservevoorraad. Iets anders misschien?

48 reacties op “Chez Roger et Françoise – 9 EN TIEN augustus

 1. Het woord, Krek, leer ons het woord!
  Ik smacht er niet alleen naar mijn dorst te lessen, maar ook mijn honger naar kennis te stillen!
  Doe voor het eerste maar een Coca, trouwens.

 2. Oh ja, shit, het woord. Ik weet zo gauw niks.
  Wacht, wat dacht je van:
  Le cafard.De kakkerlak[i]. Maar ook: [i]neerslachtigheid. J’ai le cafard. Ik heb de blues. Voor de mens is een coup de cafard trouwens minder dodelijk dan voor de kakkerlak een coup d’homme.
  Net zoiets is spleen trouwens. Het Engelse woord voor milt, dat in het Frans melancholie betekent. Heeft iets met Baudelaire te maken, maar ik weet niet wat. Iemand? Juf Dineke misschien?

 3. http://www.magazine-litteraire.com/archives/ar_400.htm
  Ook goedemorgen…….
  Was een lange, lange doorwaakte nacht. God, wat was het benauwd. Man is maar in de hangmat buiten gaan liggen. Mijn hond is vorige week dus aangevallen door het loeder van de buren en krabt zijn wond steeds groter, hij gromt naar ons als we met “de kraag” aankomen. Vanmiddag naar de d.a.
  Verder ben ik mijn aangeboden (wurg-)contract aan het napluizen of er niet nog meer ruimte voor onderhandeling inzit. Ik krijg steeds minder zin in het werk, want ik vermoed dat het een stel commerciele uitbuiters zijn……….
  Later meer

 4. @Krek, gelukkig ben ik niet de enige.
  Ik ben blij dat ik airco heb, want het is buiten al om af te pikken van de hitte. Het zou vandaag geloof ik officieel een hittegolf in Nederland zijn. Volgens mij zit iedereen aan het water, want ik zit de halve ochtend al te niksen, er komt bijna niemand. Goed voor mijn administratie op te ruimen….

 5. Mag ik nog even jullie hulp inroepen bij een interpretatievraagje?
  Het gaat om het volgende. Mannie en ik wilden gisteravond gaan bieden op het huis wat we graag willen kopen maar daar kwam visite tussen. Per e-mail, trouwens. Het bieden, niet de visite.
  Het huis wat we willen kopen staat al ruim een jaar te koop en het begon met een vraagprijs van 325.000. Toen we er van de zomer gingen kijken, was de prijs verlaagd naar 275.000. Vanmorgen kreeg ik een mailtje van de verkoper dat het huis nog steeds te koop staat en dat de prijs inmiddels nog eens is verlaagd, het kost nu 245.000. Wij blij dat we dat mailtje gisteravond niet verstuurd hebben!
  Dit is de achtergrond, nu de vraag. In het mailtje rept de verkoper van de ‘dernier prix’. Nou weet ik best wat dernier betekent, maar zou ik het hier moeten opvatten als ‘de laatste nieuwe prijs’ of ‘onze uiterste prijs’? Zou er in het laatste geval wellicht een andere woordkeuze zijn geweest?
  Wie helpt?

 6. Ik denk dat ze ‘uiterste prijs’ bedoelen. Maar om het zeker te weten moet je eigenlijk meer context meesturen. Als je het echt zeker wilt weten, kun je het misschien de verkoper vragen. Hoe dan ook, je was waarschijnlijk al bereid meer te betalen dan dit. Je zou dus kunnen terugmailen: “D’accord, vendu!” Of gewoon terugmailen dat je accoord bent, op voorwaarde dat hij de notariskosten betaalt. Scheelt toch weer een paar %’jtes.
  Zijn ze trouwens 80.000 gezakt in één jaar! Niet beroerd. Zitten ze er nog in, of hebben ze al een ander huis en dus dubbele lasten?
  Blij dat wij tijdig begonnen zijn met de verkoop. Ik heb nog zes maanden voor de verhuizing. Trouwens, ik roep het nog maar eens… huis kopen iemand?

 7. Voor het verschil kan je je visite nog wel een borrel schenken; betekent dat de stelling dat sommige huizen 10/20/30 % te duur zijn, weer op gaat.
  Mijn frans is nog niet zo dat ik het bieders jargon onder de knie heb. Maar het lijkt mij dat je allicht een bod van 20.000 lager dan de laatste vraagprijs kan doen, tenzij je veel lager had willen bieden; je kan altijd hoger gaan. Niet geschten is altijd mis. Met het staatje op Wim Bavelaar’s site van de Fnaim kan je globaal uitrekenen naar aanleiding van S.H. wat een gemiddelde prijs zou kunnen zijn. Of laten taxeren.
  We horen het wel.
  Frank

 8. Spleen is ook een bekend gedichtje van Godfried Bomans.
  “Ik zit hier voor het vensterraam
  me onnoemelijk te vervelen.
  Ik wou dat ik twee hondjes was
  Dan konden we samen spelen”
  Heb eens een artikeltje gelezen over de herkomst van dat woord. Het komt uit het engels, waar men dacht dat neerslagachtigheid met dat orgaan – de milt- te maken had.
  In nederland associeert men stemmingen weer met andere organen, zoals het erudiete woord “galbak” aantoont.

 9. Van wat wij uit de verhalen van de verkoper en van de mensen in het dorp hebben kunnen opmaken, zitten de verkopers inderdaad erg op zwart zaad. We waren al niet van plan er 245 voor te betalen, volgens de meeste mensen zou 220 een hele mooie prijs zijn voor de verkoper. Ik denk dus dat we een bod van 220 zullen doen en hopen dat we ergens in het midden uitkomen. Het huis staat inmiddels leeg en de eigenaren zijn terug naar Parijs om het noodzakelijke brood op de plan te verdienen, dus het is even afwachten hoe ze op zo’n bod zullen reageren.
  Ik laat nog wel weten hoe het gaat.
  Voor wat betreft de ‘spleen’ weet ik nog uit mijn geheugen op te graven dat dit kenmerkend was voor een literaire stroming van ik meen eind 19e eeuw. Ook Duitse en Nederlandse schrijvers hadden hier last van en naar ik mee herken je het aan de eindeloze omschrijvingen van plaatsen en mensen….. men had toch niks beters te doen. En voor zover ik weet noemden de Duitsers dit fenomeen niet ‘spleen’ maar ‘Weltschmerz’. Prachtwoord, ook als ik de context niet helemaal juist heb onthouden.

 10. Hartstikke spannend. Vooral omdat ons eigen huis hier nog niet verkocht is! Maar dit huis is echt alles wat we wilden dus storten we ons maar in het diepe.

 11. In welk gebied ligt het, heb je ook een fotootje om te mailen. Ben benieuwd.
  Frank

 12. Yessssssssss!
  Pardon: Ouaiaiais!!!!!
  Assertiviteit loont! Niet alleen krijg ik meer salaris (hoeveel moet ik nog afwachten, bovendien is mij leuker werk (projectcoördinatie) aangeboden. Morgen verder onderhandelen, ik ga mijn messen vast slijpen.
  Go, Hanneke, Go! Het is net als Frank zegt: wanneer je het niet probeert, zul je het niet weten.

 13. @Dineke: Assertiviteit loont altijd. Als mijn assistentes precies zeggen wat ze willen, dan wil je als goede werkgever daar niet om heen en los je samen de dingen op. Zorg niet dat je je werkgever snijd met je te scherpe mes.
  Frank

 14. “Bekijk ons valentijnsmenu!” Die moeten ook hoognodig eens updaten. En dan te bedenken dat er sites zijn die elke dag iets nieuws brengen!

 15. Ja, om mensen al te doen watertanden. Wellicht kunnen we al reserveren voor de 15e februari?

 16. @krek
  heb je m’n berichtje gelezen in het weekend over wijn ?
  en wat vind je daarvan

 17. Ik las het en vind het prima. Zag echter niet meteen een hele stapel opgestoken vingertjes van geïnteresseerden.
  Zelf vind ik wijn vooral lekker om te drinken, niet om over te praten.
  Wanneer wil je je ter beschikking stellen voor een chat-sessie?

 18. Ik wil er ook geen ingewikkeld iets van maken
  een ieder die wat weten wil ,vraagt. wat mij betreft het komend weekend. wil je dat ik een begin stukje naar je mail
  ( zo ja is een wordbestand goed)
  gegroet

 19. Deed het erg zeer Dineke? Effe met je been op een stoel.Is het zo weer over 😀 .
  (Pfff … eng kroegje hier)

 20. Nou, oliebol?!? Omdat ik iemand roep is het toch niet inenen een eng kroegje geworden?
  @Krek: veel gedoe over het Atkins-dieet opeens. Trek je je niks van aan, toch? Nog afgevallen de laatste tijd?

 21. Heb je alweer een leuk bericht Dineke? Ik wil je vreugde
  niet temperen, maar neem het initiatief en zeg wat je hebben wilt, als je wilt onderhandelen, ga dan fors hoger, zodat je in alle rust kunt zakken tot het door jouw gewenste niveau/salaris. Ik spreek uit ervaring (PZ’er) want ik bied altijd laag!!!! en wacht dan af of er een tegenbod komt.. zo werkt het meestal, tenzij je een heel bijzondere functie krijgt waarop geboden moeten worden om je ‘binnen’ te halen..
  Kijk maar wat je ermee wilt doen, in ieder geval succes toegwenst. 😛

 22. @Dineke; ik voelde me ook aangesproken met dat enge kroegje. Wilde ook oliebol roepen, maar durfde het niet. Gelukkig deed jij het! Wat een raar emailadres, vind je niet.
  Heb ook even atkins gedaan, ben vijf kilo aangekomen en het gaat er niet meer af (zeker niet met deze hittegolf = rose).
  Frank

 23. Wacht effe … ik sta op de stoep, klaar om naar binnen te gaan en ik hoor een paar kreten waar Fred Flintstone jaloers op is. En dan ben ik raar 🙂 ??
  Tip van een Atkins-expert: niet, never, nooit, jamais, nie doen. Min 1 is na een paar jaar ongeveer gelijk aan plus twee :(.

 24. Lekker Frank. Je raadt nooit wat ik hier voor m’n neus heb …
  Virtuele tingeling 😀 !

 25. Nou, dan zit ik nu dus op plus 12, want er zijn in 6 maanden evenzovele kilo’s af. Zit nu rond de 90 kilo, maar wil door tot de 85 (ben 1.83). Natuurlijk zal ik daarna nooit meer terug naar volop koolhydraten kunnen maar alla. Kan geen ander dieet vinden waarbij het net zo goed werkt, behalve misschien het Duitse FDH, maar dat is aan mij niet besteed.

 26. ik hoor het al jongelui. Kom ik terug na 3 heerlijke weken Frejus, hebben ze het weer over dieeten! Ik kan de flessen rose die ik op heb niet meer tellen dus ik val gelijk weer met mijn neus in de (herbal life for me) boter.

 27. Tussen de walmen van oude sigaretten, verschaald bier en opdrogende restjes wijn (wat doen Roger en Francoise nog in bed??) door wilde ik hier mijn South Beach dieet ontbijtje bestellen, maar helaas. De kroeg is wel toegankelijk, maar nog niet open.
  Enfin. Mannie en ik zijn dus aan het South Beachen, dames en heren die-eters. De nieuwste rage uit Amerika. Trefwoorden: gezonde vetten, gezonde koolhydraten. Je mag zoveel eten als je wilt, maar alleen met veel onverzadigde vetzuren en met langzaam verteerbare koolhydraten. De eerste twee weken moet je afkicken van de koolhydraten en mag je die helemaal niet. Daarna voeg je ze langzaam weer toe, maar dan in de volkoren-vorm, zal ik maar zeggen.
  Resultaat in twee maanden: mannie minus 10, ikke minus 6. En het mooiste is: je buik verdwijnt het eerst.
  Dit dieet werkt. Maar goed, dat doen meer dieëten. Af en toe ‘zondigen’ is geen ramp, het dieet houdt er rekening mee. Belangrijkste vind ik dat het een heel gezond dieet is, niet alleen voor je gewicht, maar ook voor hart- en bloedvaten.
  En het is goed vol te houden.
  We krijgen alleen een klein probleempje zo meteen: ik zit over twee kilo op mijn streefgewicht en mannie moet er dan nog ruim tien. Als ik zo blijf mee-eten met hem als ik nu doe, ben ik straks een gratenpakhuis….. kan niet de bedoeling zijn.
  Ik ga denk ik maar even naar Café Central. Die zijn wel open!

 28. Goeiemorgen, Hanneke! Je was er ook weer vroeg bij!
  Je hebt gelijk, het verslonst hier een beetje. En dat terwijl Roger en Françoise de kroeg al vroeg sloten gisteravond….
  Dat dieet van jou, daar wil ik meer van weten, dat surf ik wel even op. Het Atkins-dieet is mij idd te vet. Er wordt nu gewaarschuwd voor lange termijneffecten (cholesterol, hart- en vaatziekten en nierfalen) Nou ben ik niet zo snel bang gemaakt, het enige wat mij sceptisch doet zijn is dat Atkins zelf 112 kg woog bij zijn dood…
  Het dieet wat bij ons goed werkte was het E.V.A.D.H.-dieet, gecombineerd met bewegen.

 29. @Hanneke, lijkt mij ook een interessant dieet. Ik ben diabetes II, daarom spreekt alles met weinig of korte suikers, koolhydraten mij aan. Atkins was geen succes.
  Frank Ik ga ook surfen, heb je goede tip/site?

 30. @ allen: Sorry hoor, ik ben nu eenmaal een uitslaper. Maar ik het het al opgelost. We blijven gewoon wat langer open. Als jullie last hebben van de peuken, dan pak je maar een bezem. Trouwens, 7.13 uur is toch wel een beetje een onchristelijke tijd om op te staan zeg!
  En South Beach Ontbijtje, mevrouw Hanneke, daarvoor kunt u inderdaad beter naar die yupnichten van Café Central. Hier kunt u een croissantje krijgen om in uw koffie te soppen. C’est tout!

 31. @ Roger: ach god, marché sur votre bite? Sorry hoor!
  @ South Beach: zie bijv.
  http://www.southbeachdiet.com
  http://www.prevention.com/cda/feature2002/0,2479,s1-5345,00.html
  http://www.southbeach-diet-plan.com
  En tot slot een nieuwe aflevering in het spannende vervolgverhaal ‘Han en man en het hondse huis in Frankrijk’:
  we hebben gisteren een eerste bod gedaan op het huis van 220.000. Hedenochtend kregen we al bericht terug. Ik zal effe een stukje plakken uit dat bericht:
  Nous comprenons tres bien votre situation mais le meilleur prix que nous pouvons accepter est 244 000 euros(voir 240 000) ce qui nous ferais recuperer notre investissement de depart.
  Moet ik hier nu uit begrijpen dat ze alleen met 244 genoegen nemen of dat 240 ook accoord is? Ieder advies of inzicht ofzo is van harte welkom in deze spannende tijden!

 32. Hanneke, het is een rare zin. Zoals ik het lees accepteren ze een bod van 244 (of zelfs 240) Ware het niet dat ‘voir’ dan fout gespeld is (voire)
  Maar mijn ervaring is dat Fransen slecht spellen, zelfs mijn vriendein die erg precies is, haalt in haar schrijfsels bijv. vaak infintifs en voltooide deelwoorden door elkaar.

 33. Ik denk ook dat ze hinten: als je nou 240 biedt, is het een deal. Volgens mij moet je doen alsof je gek bent en nu op het laatst nog even die notariskosten in de strijd gooien. Bied je 240, maar ‘net acquéreur’ of ‘clefs à main’. Kom je op netto ongeveer 230 uit.

 34. @Hanneke: lijkt me goed wat Krek zegt en dan even niet meer reageren, laat ze maar even nadenken. Misschien moet je ook niet meteen vandaag terug maillen , maar over een paar dagen.
  Frank

 35. Zelf krijg ik ook net een bod op mijn huis binnen. Ik vraag 330 en ze bieden 250! Je moet maar lef hebben. Ik laat de notaris terugfaxen dat een bod onder de 300.000 niet in overweging genomen wordt. Maar ja, ik kan ook pas in de lente 2005 verhuizen, dus ik heb geen haast. En hoe langer ik wacht, des te meer kans op kopers. Nu vinden veel mensen de wachttijd nog te lang. Willen ze er vóór de winter in. Straks, in december of zo, is dat een stuk minder problematisch, dunkt me.

 36. @Krek voor dat bedrag mag je mij ook bellen, kan het nog gezellig worden in de Bresse.
  Frank