Chez Roger et Françoise – Donderdag 5 augustus


Goedenmorgen op deze mooie morgen. Het is donderdag en het weer is zoals al dagen erg warm en klam. Il fait lourd! Een beetje een vrolijk woord voor vandaag.
Lèche-vitrines. Een uitdrukking waar ik in het Nederlands niet zo gauw een equivalent voor weet. De Engelsen zeggen Window shopping. Het komt er dus op neer dat als dames verlekkerd zeggen:“On va faire du lèche-vitrines” ze gezellig gaan winkelen. Niet per se om iets te kopen, hoor! Nee, alleen etalages likken, eh, kijken… “Het dorp in.”, zei men in mijn geboortedorp. Of “stadten”. En dan gingen ze de hele 35 km in de trein naar Amsterdam. Brood mee, dat scheelde weer.

34 reacties op “Chez Roger et Françoise – Donderdag 5 augustus

 1. Môgguh!
  In het Nederlands heb je zoiets als “etalage-benen”. Maar dat had meer te maken met iets medisch, geloof ik.
  Ik strijk net ff een bloeje om netjes voor de dag te komen. Het is geen ‘school’ als zodanig, meer iets voor volwassenen en vnl. allochtone vrouwen

 2. Haha, die is mooi!
  Ik zie het voor me! Geeft een hele nieuwe dimensie aan een dagje stadten…

 3. Zo, ook ik ben weer uit de zure lappen herrezen. Ik wil graag noig even terugkomen op twee onderwerpen van gisteren.
  Marjan schreef:
  ven iets heel anders. Een serieuze vraag: Als wij naar NL gaan zijn we met 5 personen en als we de honden niet onder kunnen brengen ook nog eens 4 honden, je kan dan niet met zijn allen bij familie of vrienden in hun eensgezinswoning binnen komen vallen. Ik zoek dan ook eigenlijk een betaalbaar “iets” waar ik met mijn hele hebben en houden kan verblijven als we naar NL gaan….Hoe doen jullie dat?
  Nou, de laatste keer dat ik naar Nederland mocht/moest was in februari. Ik ging een boekje schrijven over traineeships bij gemeenten en moest de klant interviewen om voldoende input te krijgen. Ik heb toen mijn hele gezin meegenomen – en een Frans buurgezin – en we zijn met zijn allen in een Cetner Parc gaan zitten. Best handig en buiten het seizoen ook betaalbaar. Je kunt er goed koken, maar het hoeft niet, met al die resto’s in de buurt. En als je een iets te groot huisje neemt, kun je nog gasten ontvangen ook! Ik weet niet of je ook honden mee mag nemen, maar ik geloof het wel. En anders laat je die toch gewoon thuis, buiten in een ren of zo. Een hond kan best een paar dagen zonder eten hoor! En anders gaan ze wel op zoek naar kevertjes , muizen en mollen. Zo is de natuur!
  Annie schreef:
  Het is net ’n echt stamcafeetje… je komt binnen en al die vaste knakkers draaien zich om op hun kruk. En eigenlijk heb je een beetje spijt dat je naar binnen bent gegaan…
  Mag en kan je hun samenzijn verstoren? Ze willen nieuwe kroegbezoekers, maar eigenlijk ook weer niet. Ze willen met je praten, maar eigenlijk hebben ze ook genoeg aan hun eigen dagelijkse praatjes …..
  Ingewikkeld hoor zo’n virtueel stamkroegje.
  Beste Annie, aan je omzichtige benadering leid ik af dat je – in tegenstelling tot die Aad van gisteren die even wat komt roepen, een gratis glaasje accepteert en vervolgens stiekem wegglipt – tot ‘ons soort mensen’ behoort. Je bent dan ook van harte welkom! Als je meer over sommige stamgasten wilt weten kun je door de archieven bladeren of hun sites bezoeken (zie de links). Maar vertel, wat heb jij met Frankrijk.?

 4. @Dineke, hoe ging je sollicitatie?
  @Krek, ik moet eerlijk zeggen dat ik Center Parcs nog best aan de prijs vind, zeker met 4 honden want daar betaal je dus extra voor. En de honden thuislaten is niet echt een optie, 2 zou kunnen want dat zijn nog jonge beesten, maar de andere 2 zijn 2 bejaarde labradors en die kan het echt niet aan doen om ze een paar dagen alleen te laten. Dat zijn ze helemaal niet gewend.
  @Annie je bent van harte welkom, hoor, op dit weblog. Maarre…..we zijn allemaal wel erg nieuwsgierig en willen dus wel graag alles weten…;)

 5. Ik heb geen website en heb verder ook niks gezien waar ik me zou kunnen voorstellen, dus dan maar even zo. Ik hoor (nog) niet de stamgasten, laat staan het meubilair, maar vind het wel erg gezellig hierzo.
  Ik ben dus Hanneke, nu nog woonachtig in Nederland. Ben 44 jaar oud, getrouwd met een bbq-ende man van 33. Heb twee honden. De planning is dat we begin volgend jaar gaan verhuizen naar Frankrijk, naar de Auvergne om precies te zijn. We zitten nu volop in het koopproces van een huis dat we erg graag willen hebben.
  Ik ben soms wat afwezig, digitaal gezien dan, vanwege lichamelijke beperkingen: soms lukt het tijden niet om achter de PC te zitten. Da’s ook de reden dat we gaan wieberen: nu ik volledig afgekeurd ben hebben we besloten dan maar ook een 180 graden draai aan het leven te geven en te gaan doen wat we altijd al wilden: emigreren. Ik kan veel dingen niet meer, maar we hopen zo meer tijd voor elkaar te hebben en relaxter te gaan leven. En hopelijk doet het klimaat me ook goed, daar heb ik het hier zo af en toe wel zwaar mee.
  Marjan: het is jammer voor jou dat we nog in Nederland zitten anders had je wel enige honden bij ons kwijt gekund, als ze tenminste goed met vreemde honden overweg kunnen. Onze mannen vinden dat in ieder geval meestal erg geslaagd, een logeetje of wat om mee te spelen.

 6. Da’s een lekker jong ding, Hanneke! 😉 Niet aanmatigend bedoeld overigens. Ik ben 46 en een groen blaadje vergeleken bij mijn husband, dus….
  Voor de belangstellenden: ik heb een jaarcontract aangeboden gekregen, niet verkeerd dus. Maar het voelt wel heel dubbel, omdat ik er in salaris fors op achteruit ga. Maar alles is beter dan de WW en solliciteren gaat ook beter vanuit een baan dan vanaf de bank, dus denk ik dat ik het maar ga doen! Ben toch wel in een feeststemming, heb bij de lunch al 2 roseetjes naar binnen gewerkt (dus ik was niet de BOB, maar de BERT….moet ik voor de fransozen deze afko’s nog uitleggen?), want ik had wel een beetje het zwaard van Damocles boven mijn hoofd, met een WW tot 1 oktober en een hoge hypotheek. En ik wil beslist in dit huis blijven, want we zijn hier zielsgelukkig.
  Hanneke: heel erg welkom hier en Annie: laat je je neus ook nog eens zien? Er staat hier een drankje met jouw naam erop!

 7. Kun je zien hoe snel die webwereld is. Ons café is net een maand oud en nu spreken we al van stamgasten.;)

 8. Ik geloof dat ik hier een beetje als de spreekwoordelijke olifant in een porseleinkast ben binnen komen vallen door her en der wat friet-frat neer te planten op verschillende logs. Ik zal me dus ook maar eens netjes presenteren in het Dorpscafé voordat ik het dorp verder onveilig ga maken.
  Ik ben Anne-Lise, 30 jaar en woon (helaas) (nog?) in Nederland. Ik heb door de Franse pleegouders van mijn moeder een nogal Franse opvoeding gehad. Een beetje met de ‘Franse slag’ zeg maar (zowel letterlijk als figuurlijk) en die slag die is nogal hard aangekomen (zowel de letterlijke als de figuurlijke ;))
  Mijn ouders zijn inmiddels definitief naar Frankrijk verhuist, en mijn broer (nu tijdelijk voor werk weer even in NL) ook. Ik zou graag in Frankrijk wonen ergens ‘buiten’, maar op het moment is dat simpelweg niet haalbaar, en verkies ik zodoende het Nederlandse leven met mijn vrienden hier, boven een leven in een dorp of stad in Frankrijk, en probeer zo toch naar mijn ideaal toe te werken. Vroeger was er altijd het huis van mijn Franse opa en oma waar ik mijn hart op kon halen (en mijn knieën open) nu kan ik gelukkig zo vaak als kan bijtanken bij mijn ouders!
  Ik neus vaak (clandestien onder werktijd) wat rond op de site, maar zit niet altijd achter mijn bureau en ben dus niet zo’n heel regelmatige poster.
  Bon, genoeg georeerd, ik klim weer van de bar af…
  Roger, een rondje van de nieuweling!

 9. Nou, dat is toch heel mooi. Het heeft mij geen moment gestoord, hoor, Anne-Lise, dat je af en toe binnen kwam vallen.
  Het gaat ook om de toon van de reacties. Er zijn ook mensen die het niet eens zijn met wat ze lezen en die dan even tussendoor heel hard POEP roepen en weer weg gaan. Of mensen die niks te melden hebben of het moest negatief commentaar zijn. “Dat ben ik helemaal niet me je eens, Krek. jadajadajada…”
  Die kunnen wat mij betreft opzouten. Dit is óns café en als de praatjes of de muziek of de mensen en hun meningen je niet aanstaan, dan ga je maar ergens anders heen. Zoals Doe Maar ooit zong: Er zit een knop op die TV. Hier is dat een wit kruisje in een rood vlak of een rood rondje (voor de mac) dan wel de back button.
  Maar enfin, we zitten nu dus met loggers Marjan Jørgen en Ferry (even op vakantie), bezoekers Annemarie, Hanneke, Anne-Lise, Dineke, Robert, Frank, incidenteel René Smit en John, en wie weet Annie? Dat is toch al een heel aardig clubje. Al beginnen de rondjes van de zaak wel een beetje in de papieren te lopen.
  Zo, en nu allemaal naar buiten, folders verspreiden voor Chez Roger et Françoise!

 10. Aloha, mesdames et messieurs,
  Roger , voor iedereen een kopje thee, heel gezond met die warmte. Het lijkt hier overigens wel bijna een vrouwencafé….alhoewel Krek telt natuurlijk minimaal voor zes ! Nietwaar, Krek, de klieren maken de man ! ( geen typefout !!).
  Ikben net zo oud als Robert, dus 6 jaar ouder dan Krek ( zie archief ) Ik heb twee studies gedaan en zit in het onderwijs, vandaar dat pedante toontje. A.s. dinsdag 10 augustus is het zover, dan teken ik de acte voor mijn tweede huisje in Bourgogne (overigens vlakbij bij Ferry aan de oostkant, 169 km verwijderd van Krek )
  s.v.p. Jullie mogen zelf de emoticons erbij denken, ik krijg ze, als computernerdje niet aangeklikt.
  @ Marjan .
  Wanneer wil je naar Nederland ?Ik ken iemand op een bungalowpark in Noordwijkerhout die een paar maanden weggaat. Ik neem aan dat je ook rekening moet houden met de schooltijden van je kinders. Mail me anders even privé.

 11. Yinda, het was meer een algemene vraag, ik heb eerlijk gezegd geen idee wanneer we naar Nederland gaan, misschien in de herfstvakantie, misschien in de kerstvakantie. Het lijkt me gewoon makkelijk om een goedkoop adresje te hebben, dat als we naar NL gaan dat ik er alleen maar een mailtje of belletje aan hoef te wagen en dan weet ik zeker dat we met de hele zooi ergens kunnen overnachten.

 12. Marjan, bedankt voor je felicitaties, hoewel ik wel een hele vieze smaak in mijn mond kreeg bij het nalezen van het contract: ze betalen zelfs minder dan het UWV, het stelletje boeven!

 13. Yinda,
  tik de code onder de emoticon in je tekst, dan maakt de site er een plaatje van. Ik vind dat eigenlijk jammer, want ik vind ze als lettertekentjes geiniger. 🙁
  Klieren? Klieren? Je hebt zelf klieren! En zó hanig ben ik nu ook weer niet. Ben alleen erg eigenwijs, een ontzettende ouwehoer en wil altijd het laatste woord hebben. Gelukkig ben ik op deze plek ook webMASTER en kan ik alles wat me niet bevalt AUSRADIEREN!*Barst in Homerisch gelach uit.*

 14. Krek, poppedons, ik bedoelde die klieren van die testosteron, weet je wel, hopelijk maak je dat nog. Zelf heb ik gelukkig ook klieren.
  Je lijkt me echt iemand met veel zelfkennis. Je zelfkennis behoedt je voor ijdelheid. Bij een hoop mensen is dat
  andersom 😉
  @ Dineke : Doen we nog iets aan die arme Sloeber ?

 15. Dat had ik begrepen, Yinda, duivedakje. Daarom schrijf ik ook “Je hebt zelf klieren.” Maar jij doelt waarschijnlijk op mijn onwaarschijnlijk krachtig hormoon producerende cojones die maken dat ik altijd een beetje wijdbeens loop en een onweerstaanbare indruk maak op de meeste vrouwen in mijn omgeving. Of was dat nou onUITstaanbaar?

 16. Hoi Dineke. Een baan wat goed. Neem nog een roseetje!
  Gefeliciteerd!!!!!!!!!!!!!!!!

 17. Dag Annemarie, ik verdrink mijn chagrijn in de rosee momenteel, heb er met veel lullen nog wel 300 bijgekregen, maar zit dan nog 500,- onder mijn oude salaris. Niet iets om vrolijk van te worden (en een huisje in Fr. kan ik wel helemaaaaal vergeten).
  Maar ja: per 1 okt. houdt mijn WW op en heb ik nix, dus ik sta zogezegd met mijn rug tegen de muur.
  Morgen ga ik maar eens flink lobby’en en mijn kruiwagens in de strijd gooien……

 18. hmm…duivedakje en poppedons? Er ontgaat mij iets of ik ben al te ver heen door al die rosé……..Grrrr, ik kan mij niet heugen dat ik mij zo geschoffeerd heb gevoeld…
  Nou ja: dan toch maar die bestseller schrijven. En Sloeber is een mooie oefening!
  Yinda, ik neem de handschoen op en heb voor zondag een vervolg geplaatst!

 19. yinda, eindelijk iemand die de jaren der wijsheid heeft bereikt op de log. 😀 . Ga je meteen een paar dagen doorbrengen in je nieuwe huis of moet er nog een hoop verbouwd worden.
  Robert

 20. Dames, heren, neem nog een laatste consumptie op mijn rekening. Morgenochtend vertrekken wij naar het zuiden! Eindelijk 14 dagen rust. nou ja rust, we gaan meubels kopen voor ons huis. kijken of het gezellig kunnen maken. Morgen zal ik mij dus virtueel vanuit mijn Maison melden.(let op de hoofdletter) De houswarming party is waarschijnlijk a.s. donderdag. Iedereen is welkom.
  Robert
  Robert 😀

 21. Hi Robert, we zijn even oud , wat schept dat toch weer een band hè 😀 . Ik breng na de overdracht op a.s. dinsdag er meteen een dagje of 10 door. Dat kan gemakkelijk; het huis is maar 11 jaar oud, je kunt er zo in.
  Helaas, ik ben dus vanaf zondag niet meer on line.
  Hele fijne vakantie.
  @ Dineke Leuk dat je ook weer mee doet aan onze Sloeber.
  Misschien dat ik morgenavond al een vervolgje schrijf, waarbij ik het tussenvoegsel van ene “Aateedeetje ” gemakshalve maar negeer.
  Dineke , je moet maar zo denken, alles is beter dan in de “w.w.” lopen. Toch goed van je dat je er nog een aantal eurootjes bij hebt kunnen smoezen 🙂

 22. Het is zo warm achter mijn computer bijna 28 graden, ik sterf het af, maar ik wil wel lezen wie en wat jullie zijn. Kom daarom ook maar even een glas koude rosé drinken. Extra glas voor Krek; ik had je nog vergeten te feliciteren met je succesje.
  In het weekend zal ik vertellen wie ik ben, nu te warm. Om er alcasr in te komen , ik ben 58 jaar sinds 8 juli j.l.
  Frank

 23. Ja Dineke, mijn man zit net in de WW.Nu proberen er z.s.m.weer uit te komen, maar dat zal in deze barre tijden nog niet meevallen.
  Dus in ieder geval goed dat je er nu uit bent. En vanuit een baan solliciteert het weer wat makelijker.Dus wie weet vind je binnenkort nog wel weer wat beters!

 24. Laat ik even beginnen met de melding dat jullie wel zorgen dat ik me weer even heel erg jong voel..ha, ha ik ben lekker 1 van de jongste (behalve Anne-Lise dan, maar ja 30, dat is natuurlijk nog echt een broekie;)), want ik word volgend jaar pas 40 en jullie zitten daar allemaal al overheen, he, lekker gevoel……Ik neem er nog een koud roseetje op..

 25. Ja, Frank, het leven is goed voor een bijna veertiger in Frankrijk…Zonnetje, ruimte, (af en toe) hyperactieve man veel in het buitenland (dus rust), wat wil een vrouw van deze leeftijd nog meer…

 26. Dank iedereen, barman doet u nog maar een rondje. @yinda. Een huis van 11 jaar oud met meubels of zitten jullie de eerste dagen in een leeg huis.
  @Frank, welkom in het 50+ hoekje van het cafe. Volgens mij zijn we nu met zijn drieen. Zin morgen in een potje jeu de boule? (ben benieuwd naar je verhaal).
  Robert

 27. Daar drinken we nog eentje op en dan ga ik slapen, voor zover dat lukt op deze broeierige avond ( je begrijpt dus dat ik in Holland woon, want de franse nachten voelen anders).
  😉 Frank

 28. @Frank, nog een bod uigebracht op dat huis in Frannkrijk? Je merkt wel dat er hier flink wordt geroddelt. 😀 😀 😀

 29. Dames en heren ik neem ook nog een laatste borrel….Ik sluit vanavond af met een cointreau (want dan slaap ik lekker)…welterusten8)