I.M. Henri Cartier-Bresson


Ik hoorde net op het nieuws dat Henri Cartier-Bresson dood is. Ik weet helemaal niets van die man. Maar hij heeft wel een stel foto’s gemaakt die in mijn hoofd zijn blijven hangen. Zoals deze hier boven. Die ik bovendien wel toepasselijk vind voor een In Memoriam. Zo’n man, zwevend in de lucht op weg naar… ja, naar wat eigenlijk?
Op het nieuws lieten ze een stukje film zien van hoe Henri Cartier-Bresson aan het werk was. Als een omzichtige haan liep hij op een markt, heel elegant bewegend, zich naar zijn onderwerp neigend, een fotootje pikken, en weer verder. Onroerend.
De site van de HCB-foundation is natuurlijk meteen overbelast. Maar via de foto boven kun je ook klikken naar een andere site, met diverse links naar werk van ‘monsieur le photographe’.
Ach, leefde Ed van der Elsken nog maar…
UPDATE: de favoriet van Frank:

Zondagmorgen aan de oever van de Marne

7 reacties op “I.M. Henri Cartier-Bresson

 1. Wat dacht je van ” Zondag aan de oever van de Marne”, ook van Henri, echt Frans??

 2. Gregor, je zit nog wel zo dicht bij de plek waar fotografie is uitegvonden: door Niepce, in St Loup de Varennes. Je kunt zijn woonhuis en een museum bezichtigen, en het personeel is dolblij als er een bezoeker is ! Je krijgt onmiddellijk een persoonlijke rondleiding.
  Interessant verhaal van Niepce, hij vond vanalles uit, zijn broer zou het aan de man brengen maar bleek alle verhalen over veelbelovende orders verzonnen te hebben en al het geld opgezopen te hebben.
  De fotos van HCBresson hebben altijd iets kouwelijks, grafisch.
  Je houdt er van, of je veracht ze.
  Wat dat betreft was Ed vd Elsken een veel warmer kunstenaar. Vd Elsken was daarnaast natuurlijk ook cineast.
  Vooral zijn laatste film, waarin hij zijn aftakeling door kanker laat zien, is zeer aangrijpend. Zijn laatste woorden zijn “vaarwel, maak er wat van “.

 3. IK weet het, John, in Varennes St Sauveur, waar ze er middels een enorm monument geen twijfel over laten bestaan dat Nicephore Niepce helemaal alleen van hun is. Het zal me eerlijk gezegd worst wezen. Ik hou van mooie foto’s, maar om nou te zeggen dat ik fotografiefan ben, nee. Nou ja, tenzij er mooie meisjes op staan… Ik heb nog zo’n Prismaboekje uit de jaren ’50: Vrouwen van Parijs. Kan me voorstellen dat dat een hele generatie (waaronder EvdE) naar de lichtstad heeft gelokt. Als ik tijd heb zal ik er ’s een logje aan wijden, met wat scannetjes. Maar nu eerst weer wat geld verdienen!
  Ze zeggen wel: één foto is duizend woorden waard. Dus laat maar weg en huur mij in om die 1000 woorden te schrijven.

 4. Een foto van mij is gratis te bekomen op http://www.krek.nl. Kijk bij Wie is Krek, of bij krek.nl/nieuws. Over egotrippen gesproken… op een van mijn andere sites vind je zelfs een naaktfoto van mij. Uit 1981 weliswaar, maar toch! Ik denk dat er niet veel bezoekers van dit weblog zijn die zich evenzeer bloot geven, online. Zo wel, dan hoor ik het graag.