Chez Roger et Françoise – maandag 1 november


Klik logo voor smoelenboek.

Vandaag gaat heel Frankrijk naar het kerkhof, om het graf van de overledenen te onderhouden. Hogedrukspuit, anti-mousse…
Mijn ouders leven nog en mijn opa’s en oma’s zijn allemaal gecremeerd. Op één na, die haar lichaam aan de wetenschap schonk. Ze was zo oud, dat de wetenschap haar helemaal niet meer wilde hebben, maar afspraak was nu eenmaal afspraak. Moet ik nu de gevel van de medische faculteit gaan reinigen?
Roger, een kopje heet water alsjeblieft, met een wolkje melk.
[quiz: aan welk Frans meesterwerk refereer ik hier?]

48 reacties op “Chez Roger et Françoise – maandag 1 november

 1. Asterix en de de Britten
  Er is in Nederland weer enige commotie rond Jomanda: het mens beweert dat gecremeerd worden [ijn doet. Door de wormen opgevreten worden niet.
  Goedemorgen!
  Ja, ik weet het: tis vroeg.

 2. Goedemorgen,
  Zo Dineke, idd heel vroeg!!! hahahaha
  Toen jij aan het tikken was, ging mijn wekker ook…
  We hebben besloten dat ik deze kans om naar Frankrijk te gaan, laat lopen. We zitten nu in een levensfase waarin ik niet kan vertrekken. Eerst andere dingen, dan komt het vanzelf weer een keer.
  🙂

 3. vanaf school, voor ik 3 uur moet surveilleren 🙁
  Jolanda, het was vast een weloverwogen beslissing. Had je nog wel een leuk weekend?

 4. @Jolanda: ja inderdaad lijkt me dit niet de juiste levensfase. Je bent jong, je hebt geen kinderen en (nog) geen eigen huis en je baas betaalt. Hele lastige omstandigheden. Je kunt beter wachten tot je een huis gekocht hebt, met een hypotheek en een paar koters op school, om dan op eigen risico naar Frankrijk te verhuizen.

 5. Ik heb nog altijd spijt dat ik dingen niet gedaan hebt toen ik jonger was. Ik raad mijn kinderen ook aan om voor je dertigste je absoluut niet vast te leggen. Geniet maar en reis een beetje rond.

 6. @krek, even voor de duidelijkheid, ik heb wel al een eigen huis hoor. We hebben een appartement.
  Ik heb zeker een leuk weekend gehad.
  Ik ben nu bezit met een opleiding zoeken, iets met hotelmanagement, heel iets anders, maar wel mijn droom.
  Daarmee zal ik ooit wel in Frankrijk terecht komen, al is het misschien niet een eigen hotel o.i.d. maar ach, we zien het wel..

 7. @Jolanda: ik denk ook dat het moeilijk is om als je vent niet lekker gaat om dan alleen of misschien met hem te vertrekken. Dan krijg je al bij voorbaat last van schuldgevoelens en dat is iets waar de meeste onderlijden.
  Ook je omgeving zal je erop aankijken als je onder deze omstandigheden stappen onderneemt. Ik denk dat je eerst voor jezelf moet weten wat je met je relatie wil en dat die in een rustig vaarwater komt, want ik heb het idee dat het bij jullie niet echt rustig is….
  @Krek, niet zo cynisch naar Jolanda, je kan ook wachten tot de koters de deur uit zijn en de hypotheek is afgelost…..

 8. @Frank: je hebt gelijk. Sorry, Jolanda, ik ken jou situatie niet goed genoeg om zomaar met mijn oordeel klaar te kunnen staan. Je moet doen wat je hart je ingeeft.

 9. maakt niet uit Krek, je kan het ook niet weten, en zoals je zelf al eerder zei, ik ga niet mijn hele leven hier op het net zetten.
  Dus jullie kennen niet mijn hele situatie, ik zal het zo zeggen, ik weet dat Bas en ik oud gaan worden samen (als we de kans krijgen natuurlijk), maar nu zitten we alletwee in een wat vervelende fase van ons leven waar we samen en met steun van onze families uit moeten komen, vandaar dat het nog niet de tijd is om te vertrekken.
  Je moet eerst gelukkig zijn met jezelf en je leven, wil je zulke beslissingen tot een goed einde kunnen brengen. (oh wat wijs voor een 25-jarige 🙂 )

 10. doe me maar even een pastis, zonder water, met 1 ijsklontje, Roger…
  ik moet even bijkomen van mijn wijze woorden 😉

 11. ik ben ook niet degene die te voorzichtig is 🙂
  als ons leven weer een beetje op de rails is, zullen we die sprong zeker gaan wagen!!!

 12. Jol.
  Het belangrijkste van het nemen van een beslissing is het nemen van een beslissing. Goed of fout zijn uitkomsten die je van te voren nooit kunt voorspellen. Het enige wat je je af moet vragen is: loop ik het risico spijt te krijgen van een beslissing om iets niet te doen? Als je iets wel doet, accepteer dan de uitkomst. Goed of slecht. Overigens ben je jong genoeg om een aantal zaken gewoon te proberen en als het niet helemaal goed uitpakt heb je tijd zat om het opnieuw te doen.

 13. @Ferry, de post is aangekomen. Kan ik mooi de voordeur in Frankrijk opsieren.
  Roger…. de drankjes voor Ferry mogen bij mij op de rekening.

 14. ja, nummer 1 is ff niet in te halen. is overigens wel elke keer een dilemma ik mag maar 1x per 24 uur stemmen op slechts 1 site, dan blijft m’n eigen site steeds achter

 15. Goedemiddag allemaal, Toussaint wordt ook actief beleden in onze regio. De slager waqs zo vriendelijk om vanmorgen uit te leggen dat tegenwoordig de meeste mensen een vrije dag nemen. Klopt als een bus trouwens. Het was hier (05) vanmorgen zeer grauw en bewolkt. Vanmiddag hebben we ondanks de wolken toch veel zon gehad en konden we een beetje buiten klussen. Kortom het is weer heerlijk om in rust te werken en uit te rusten. 🙂

 16. Verder ben ik onder de naam van mij eega (haar superlaptop) aan t tikken. Terwijl]mijn lief de vliegen in de kamer aan t electrocuteren is.

 17. Wij (ErnaP JohnP) hebben vanmorgen nog wel iets meegemaakt wat niet leuk was maar wat ik toch de moeite waard vind van het vermelden. Wij hebben een aantal vaste winkels in onze regio waar we altijd als wij er zijn even gaan kijken. Zo ook deze morgen bezochten wij een van onze brocantiers.
  Daar aangekomen taal noch teken van de eigenaar of zijn vrouw. Nou is dat niet heel vreemd dus wij naar het woonhuis waar we een volkomen ontredderde vrouw des huizes aantroffen. Die bij eerste aanblik wankel op haar benen stond een koortsige en verwarde indruk maakte. (wij kennen deze wat oudere dame als goed geluimd en immer vrolijk) Duidelijk was dat hier iemand verkeerde in lichamelijke nood. Wij bellen 112 het standaard alarmnummer (hier MOET men frans/engels en duits spreken) door de situatie was mijn frans wat hakkelend en er werd geen andere taal gesproken.
  Nadat ik zeer duidelijk had gemaakt (in het frans dus) wat de dame in mijn optiek mankeerde werd ik 2 maal doorverbonden met zeer vriendelijke mensen waar ik het hele verhaal opnieuw tegen mocht doen. (let wel de situatie was in onze optiek levensbedreigend) De laatste persoon gaf mij uiteindelijk het nummer van een dokter die ik dan maar zelf moest bellen.. Ondertussen had ErnaP de heer des huizes op zijn mobiel getroffen en bleek zijn vrouw suiker patient te zijn en een hypo (gebrek aan suiker) te hebben. Wij hebben haar snel wat suiker water gegeven. Direct deze dokter gebeld die na ca. 10 minuten aanwezig was, en de situatie was snel onder controle.
  Waarom nu deze gebeurtenis met jullie delen:
  a. IN geval van acute stress 112 bellen helpt je niet direct uit de brand. Mijn frans werd als gevolg van de situatie hakkelend en slecht. Overschakelen op engels bracht geen enkel soelaas.
  b. Denk eens na wat je zelf doet / zou doen in geval van een situatie als deze.
  Gelukkig is alles nu weer in orde met deze dame, wij zijn geen medici maar zijn ons wel rot geschrokken.

 18. @ jolanda: laa maar lullen die ouwe lullen….
  Ferry heeft gelijk: je hebt een beslissing genomen – samen. Prima!
  Ik had ook zo’n superlaptop – via marktplaats.
  Was waarschijnlijk ooit gevallen. Nu doet de deksel/het scherm raar.

 19. neem een borrel om bij te komen, wat een geluk dat jullie net langs kwamen.
  een goeie tip voor ons allemaal is misschien wel om een EHBO cursus te volgen, de meeste van ons zitten op een tamelijk stille plek. En stress en paniek zijn slechte raadgevers

 20. Vreemd voor een alarmcentrale dat er mensen werken die geen Engels spreken. Op z’n minst de moeite waard om daar gewag van te maken. Nu loopt het goed af, een alarmcentrale is toch op z’n minst bedoeld om levensreddend werk te verrichten. Ik besef me nu ook dat ik geen enkel nr. in Frankrijk heb dat ik in geval van nood, dokters politie etc..,
  kan bellen. Komt meteen op m’n activiteitenlijst.
  Een EHBO opleiding hebben Truda en ik gelukkig wel.
  Weer iets geleerd vandaag. tnx.

 21. Goed idee, ik maak ook zo’n lijstje. De huisarts zit wel in de telefoon geprogrammeerd maar als die er niet is zou ik het niet weten. Wist niet eens dat 112 hier ook werkt. Ik maak niet alleen een lijstje, maar ga het ook nog eens aan vrouw en kinderen laten zien en ergens centraal inplakken. Bedankt voor de wake up call!

 22. Ik heb 2 jaar bij 112(mobiel) gewerkt in Nederland, er sprak haast niemand Frans. Dus Fransen hebben het in Nederland ook moeilijk om zich te “redden”.

 23. Mensen, heb geen illusies. Wanneer je in Frankrijk onverhoopt in het ziekenhuis komt te liggen, moet je de artsen die het Engels machtig zijn met een lampje zoeken. Spreken ze wel Engels, dan is het waarschijnlijk met een enorm ‘allo ‘allo gehalte en dus moeiljik te verstaan.
  Zorg dat je een lijstje maakt van de meest gangbare dingen (staan in elk ANWB-boekje)

 24. En zorg dat je kennissen krijgt die beide talen beheersen.
  In ons gebied wonen vrij veel Zwitsers. Een van onze buren is een Zwitserse waar wij goed Duits mee kunnen spreken. Zij fungeert ook als tolk voor de burgermeester.
  Van een permanente verblijvende Nederlander krijgen we binnenkort een telefoonnummer, dat volgens hem in nood te bellen is met opgave van adres.
  Dan komt de dichtsbijzijnde ziekenauto-met-alle-erop-en-eraan. Volgens hem is dat niet 112. Ben benieuwd.

 25. @ Ronaldus: om nog even terug te komen op dat cremeren:
  mag je het nog es nalezen

 26. @Dineke Ik heb deze zomer in 3 ziekenhuizen in Frankrijk (Decize, Nevers en Parijs) gelegen en ik moet je zeggen dat de communicatie vrij goed is met de doktoren. Er zijn er maar weinig die geen Engels spreken. Maar het verplegend personeel spreekt haast geen andere talen. Toch begreep je elkaar wel goed.

 27. Hoi, Dineke, ja we zijn net terug. heb net even bijgelezen.
  Parijs was heerlijk. Ik ben gek op Parijs. we hebben heeeeeeel erg veel gelopen en hebben net als krek moeten constateren dat onze kinderen inmiddels een beter uithoudingsvermogen hebben dan hun ouders.

 28. het zal wel aan het ziekenhuis liggen. Bij ons spreken ze echt amper engels en zal je je toch echt met frans moeten redden.

 29. Enige ervaring in een frans ziekenhuis die ik heb was van de zijlijn. Mijn schoonmoeder belandde er met hartproblemen. in een tijd dat ze in het Erasmus alleen maar vast konden stellen dat haar hartklep lekte, konden ze in een dorpsziekenhuis ergens in de cevennen (vraag me niet precies waar) precies vaststellen hoeveel die klep lekte en dat ook nog aan mijn schoonouders (echt geen helden in frans of Engels) duidelijk te maken.

 30. Het is zowiezo goed om beter voorbereid te zijn op calamiteiten dan in Nederland. De GSM doet het in het buitenland tussen de heuvels meestal niet. Daar sta je dan. Geen eerste hulp bij je en in velden of wegen niemand te zien. Altijd een EHBO doos bij je hebben en volg een cursus.

 31. Jeanne, je bijdrage aan Sloeber is zeer gewaardeerd en je wordt in de annalen bijgeschreven (morgen)

 32. @Dineke, bedankt voor je link over het cremeren maar ik heb daar helemaal niets over gezegd. Misschien voor Robert bedoeld.

 33. @Ronaldus: je hebt gelijk, het was bedoeld voor RobertS.
  Mea maxima culpa!

 34. OK.
  Ik heb overal het laatse woord op dit moment (heel belangrijk voor een docent): nu ga ik mij te rusten leggen.
  Doei!

 35. Gnaaa. Mooi citaat van mijn nedstat-teller: ,,Gemiddeld komt 0 procent van het dagelijkse bezoek vóór 0:01. Op grond van het bezoekersaantal van 1 van vandaag tot nu toe kan uw site vandaag op 2946 pageviews (+/- 2945) uitkomen.” Met die gedachte ga ik lekker slapen. En de kater? valt wel mee. je hebt leugens, grote leugens en statistieken… maar goed, met die slag om de arm zit nedstat natuurlijk zelden fout.

 36. Ik ben nu toch met een melige klus bezig, ik heb van m’n zus een Franse les met 18 cassettebandjes toegeschoven gekregen. Deze bandjes ben ik nu aan het opnemen op de pc om het dan op één of meerdere cd’s te branden. Handig voor in de auto. Over Hollandse zuinigheid gesproken 🙂