Chez Roger et Françoise – maandag 28 februari


Klik logo voor smoelenboek

Heerlijke inzichten doe je op, in zo’n typisch Frans café. Zo leerden we gisteren dat je Franse koeien best stokbrood mag voeren, maar… nooit meer stokbrood dan de koe lang is! Guillaume, hartelijk dank voor deze blijmakende wetenschap. Een waardige afsluiting van de maand februari, die de koudste was sinds 1960, schijnt.

394 reacties op “Chez Roger et Françoise – maandag 28 februari

 1. (maar ik ben ook van mening dat Fransen, in tegenstelling tot Nederlanders, juist volstrekt NIET chauvinistisch zijn) (hoogstens chauvicentrisch – shit, dat is geen bestaand woord)

 2. Hier behoorlijk en over het algemeen (sorry) kouwe kak lui. De meeste zijn lid van de “Map Clab”

 3. @coco, er wonen hier in verhouding tot elders denk ik weinig hollanders. maar ja, uiteindelijk vind je ze overal hè….nee, grotendeels frans.
  @fred, en ook met van die glimmende hoedjes op…
  en toeters…

 4. In de Morvan juist soms nogal ordi Nederlanders , weinig kouwe kak.

 5. @Remke ik kom uit de buurt van Rotterdam.
  Rotterdam/Den Haag zijn geen echte vrienden van elkaar, gezien het accent. Vandaar de Mep Club oftewel de Tennisclub.

 6. hier beneden ook veel ordi’s, met parelkettigen…
  en fransen zijn in mijn beleving net zo sjovidinges als nederlanders trouwens. god wat zijn we trots op “onze” hutspot !

 7. de NLlers van de NVLR (Languedoc-Rousillon) is een zekere kouwekakkerigheid ook niet te ontzeggen, Coco… (ons trouwens ook niet…..)

 8. ik maakte onderscheid tussen (het bestaande woord, ik weet) chauvinistisch en (het niet bestaande woord) chauvicentrisch. ik vind fransen wel heer erg op hun eigen land gericht (ze beseffen nauwelijks dat er nog andere landen bestaan) maar minder chauvinistisch (in eng-foebelteechnische zin bv.) dan nederlanders. maar ja, ik ken dan ook alleen maar intellect…. oh, laat maar

 9. Denk ik ook, de Morvan is van oudsher de armeluisbuurt van FR. Geen indrukwekkende steden/kathedralen – hoewel Vézelay.
  En inderdaad, tot nu toe, betaalbaar.

 10. neuh Coco, en we hebben ook nooit getannist met een rakket, maar onze dochter heeft wel op hakkie gezeten, en ze praat ijzingwekkend bekakt ernums

 11. @Henk: zie mijn ‘verdediging’in 23.57 : nog iets toe te voegen?

 12. @Fred: Heb die site van je doorgespit. Je waarschuwing was op z’n plaats, ik begrijp ‘r geen hout van.

 13. @Remke ik bemoei me er niet mee. Ik moet alleen vaak om ze lachen.
  Als we bv in een restautje gaan eten, vooral in de zomer, hoef ik alleen maar te luisteren. De onzin die je dan aan moet horen is niet te geloven.
  Neem de TGV naar Nederland, je hoeft niks te zeggen alleen maar luisteren.

 14. en verder ben ik voor de halve menschheid gewoon een arrogante zak met een arrogant toontje, ongeveer à la vh. Pim Fortuyn (waar ik helaas ook uiterlijk nogal op leek, ze riepen me zelfs op straat na)

 15. @Gertjan: Helemaal mee eens, inderdaad in één niet te lange dagmars te bereiken en weinig kakkers.

 16. @henk: die IMA site? tja, dat kan ik me voorstellen dat daar geen hout van te snappen is. soms snap ik het zelf nauwelijks

 17. @Gertjan, gewoon een restaurant, fransen hebben ook de gewoonte alles af te korten vandaar restau.

 18. we zijn hier omringd door redelijk arme boeren die hun handen vol hebben aan het hoofd boven water houden. omdat ik ook met m’n drie keer verstelde overal bij de bakker sta, schept dat gelijk een band. prettig. 1 van hun, vinden ze.

 19. @Coco: Wij praten altijd op gedempte toon Nederlands in FR.
  @Remke: Zit onder de schaafwonden.
  @Gertjan: Okee, Autun is ook mooi, hoewel de kathedraal toe is aan een opknapbeurt – waar ze mee bezig zijn dacht ik?

 20. @Remke: Erger nog, wij (mijn ega en ik) zijn van het gedrongen en donkere type en vallen daardoor niet op tussen de inboorlingen. Ze vragen mij – analfabeet qua Fransch – regelmatig de weg.

 21. @Henk zo bedoel ik het niet. Je snapt het wel. Ik heb het over degene die altijd en overal kritiek op hebben.
  Of gaan eten en 1 brochette bestellen.

 22. @coco, dan doe je het eerst ook verkeerd in hun ogen nl in den beginne kregen we opeens de opmerking:
  vous travaillez trop! wij verguld, bleek het een berisping want dan leek het alsof zij niet genoeg deden…

 23. @Remke: Wat dacht van die virussen, wormen en ander ongedierte dat daar rondhangt in die marge. Ben met ze bevriend geraakt, vallen wel mee.

 24. Het is voor mij nu wel bedtijd: het was hier warm en aangenaam. Tot een volgende keer.

 25. @Remke je weet het ze zijn niet echt snel in Frankrijk vooral in het zuiden.
  Een van m’n grote ergenissen trouwens.

 26. @henk, ja da’s grappig natuurlijk, maar die franse boeren met nog slechts 1 ondertand en doorweekt sjekkie in hun mondhoek zijn absoluut onverstaanbaar, die moet je kunnen immiteren qua taal. klinkt heel frans. ps oefenen met zes olijven in je wangzak…

 27. @Allen: Ik voel me gast in FR en probeer me dienovereenkomstig te gedragen. BEHALVE DIE KEER BIJ DE ATAC IN LUZY TOEN DIE VAKBONDSGETROUWE… sorry, liet me gaan.

 28. pffff… na 2 1/2 uur is mij 2e eigen mailtje ook terug gekomen, deze was via de westcoast van Amerika. het Internet is dus wel traag de afgelopen uren, zeker weer zo’n aanval uit de marge waar henk in zit/zat…..

 29. @coco, wij dachten ook dat ze niet zo hard werkten, maar in de loop der tijd blijkt dat toch anders te zijn. met 8 uur is hun werkdag niet voorbij iig.

 30. @Coco: ze zijn supersnel in het zuiden, is onze ervaring. alleen, uitsluitend in geval van grote problemen, de rest kan wachten tot in het hiernamaals of zo…. (zoals ons zwembad, want dat kan nooit een urgent probleem zijn, de buren hebben toch een zwembad waar je kunt zwemmen?!)

 31. @Fred: Vooral als je met die ‘Atomium’-achtige plaatjes gaat googelen breekt met het zweet uit.

 32. en over vakbonden WIL ik het hier niet eens hebben…. dat is het enige wat ik negatief vind aan F

 33. @Fred ik heb een paar jaar op een kantoor gewerkt hier. Ze zitten de hele dag te lanterfanten.
  s’Morgens om half tien de post halen, gelijk even stoppen bij de bar voor een glas rode. Na een uurtje weer boven water. s’Middags hetzelfde, terwijl er dan geen post is maar wel de kroeg.

 34. @fred, ja dat “effe een bakkie doen” is er niet bij. kijken ze aan alsof je volslagen debiel bent geworden.

 35. In St-Honoré-les-Bains is een supermarché die ‘Huit-à-huit’ heet, dat klopt, de baas is er altijd. Hoe doen ze dat, zelfs op zondagochtend.

 36. @Coco: ik had het over mensen die WERKEN: arbeiders dus zoals je die hier volop overal bezig ziet, voor jou, voor de buren. niet over ambtenaren en andere overheids”dienaren”. die schijnen in Frankrijk uitslkuitend rechte te hebben, nog erger dan in NL. overigens heb ik voor een commercieel (en groot, heel groot) Frans bedrijf gewerkt, en daar werd ook hard gewerkt en niet gelanterfant (geplaatst zonder spellingscontrole)

 37. @Allen: Waar is RobertA? Ik maak me zorgen, is ie op wereldreis of heeft z’n hartkwaal weer toegeslagen?

 38. @coco, ja iedereen moet eten zo af en toe. ik vind het erg knap trouwens dat ze na 2 pastis, warm eten met 2 wijn en nog een digestiefje weer in beweging komen.

 39. het is ook alleen maar een ondersteuning van mijn lijfspreuk dat er geen waarheid en geen werkelijnheid bestaat maar slechts invalshoeken en interpretaties (of zoiets…)

 40. FR is een van de weinige landen op de wereld (Cuba, China, Noord-Korea) waar nog een onversneden communistische partij opereert en een grote vakbond, CGT, aanstuurt.

 41. @Coco: ik heb de laatste jaren van mijn “carriere” regelmatig cursussen in Frankrijk eggeven

 42. @co, ja dat doen ze wel ja, maar dan zijn ze vaak ook al om 7 uur begonnen ofzo. en grappig dat je ze dan beledigt met koffie, wijntje dan? helemaal blij. mafkezen.

 43. @Fred ken het niet, wat voor soort bedrijf? Ernst Young klinkt niet echt Frans

 44. @Fred: Las ik ook op die site. Moest aan de quantummechanica denken: je kunt niet tegelijkertijd de positie en de massa van een deeltje bepalen. Onzekerheid is de werkelijkheid, of zoiets.

 45. chere allemaal, ik ga plat met een kruik ibuprof want j’ai “ma periode” (of het iets geweldigs is…) en het word nu te erg. dahoei!

 46. @Coco: Cap Gemini (voorheen ook nog Sogeti): grootste Franse (en Europese) informatica bedrijf

 47. @Coco: kzou niet weten, ze zitten door heel Europa en zeker door heel Frankrijk, en waar Plan de Campagne ligt dat weet ik niet….. moet ik even een oude agenda van zolder halen?

 48. Laat jullie nog een poosje bomen over aan jullie informatique.
  Bonne nuit.

 49. Plan de Campagne ligt bij Marseille. De grootste winkelstad van Frankrijk.

 50. zit zeker een CG vestiging in Marseille, weet alleen niet waar. die cursussen gaf ik in Béhoust (78), een gat van nix met een groot kasteel 80 km ten westen van Parijs

 51. @henk: ik ben Fred die bij Bavelaar van allerlei onterechte ongein beschuldigd werd/wordt

 52. er zal daar wel iemand zitten die de pik op mij heeft….. terwijl ik de auteur ben van wel minstes 5 citaten in dat leuke boekje (Maison) van Bavelaar

 53. en terwijl ik de site van Bavelaar een uitstekend informatieve site vind over wat je wilt weten als je naar Frankrijk denkt te vertrekken

 54. @henk: dat mag je wel zeggen, dat Cap gemini een begrip is op dat gebied. en ik heb “bijna” 30 jaar bij dat bedrijf (en vooral een voorganger die daar door is opgekocht) gewerkt

 55. @henk: ik kom helemaal niet uit Twente maar uit Haarlem, mijn vrouw, die een Amsterdamse achternaam heeft, die komt uit Almelo….. 🙂

 56. jij raadt Volmac, dat Twente was een makkie (maar fout – natuurlijk komt mijn achternaam uit Twente)

 57. Ben al sinds CP/M, TRS80 en MSX amateur automatiseerder en word een steeds grotere amateur door de ver-Mekking van het WinTel platform. De Dos-prompt marge is afgesloten onder XP, dus je kunt niet meer om een probleem heen werken maar moet de helpdesk bellen.

 58. okee, over computers dan maar….
  ik ben misschien professioneel automatiseerder geweest, maar heb nooit geprogrammeerd of zo. de computer zelf is altijd mijn hobby kunnen blijven. ik ben een computer-hobbyist sinds de vroege intel 8088’s. dus geen cp/m meer. nu heb ik mij helemaal toegelegd op mijn favoriete os/2. mocht dat ooit ophouden te bestaan, dan zeg ik misschien wel mijn pc-hobby vaarwel en word een gewone mac-gebruiker. overigens wat me opvalt is dat er in F veel meeer Macs zijn dan in NL

 59. OS/2 is toch allang dood, zelfs bij IBM flirten ze met Linux en Motorola (Mek).
  Fransen denken misschien dat door Meks te gebruiken die vermaledijde Yankees een hak te zetten (haha).

 60. beter een dood OS met om de haverklap nieuwe drivers en als er reden toe is een nieuwe versie dan een krakkemikkig OS waarvoor het nodig is om de haverklap securitypatches te moeten downloaden terwijk het ondanks dat nog even krakkemikkig blijft. waarvan acte. gelul dus van de concurrent. os/2 is een vollegdig door IBM gesupport professioneel besturingssysteem