Chez Roger et Françoise, maandag 7 februari


Klik logo voor smoelenboek.

Omdat ik toch vroeg wakker ben, direct maar even de deur opengezet, kachel hooggedraaid en de koffie gezet.
Ik heb op de vroege ochtend niet zoveel spraakwater als gastheer Krek, dus ik hou het simpel:
Ronaldus, veel sterkte gewenst vandaag.

223 reacties op “Chez Roger et Françoise, maandag 7 februari

 1. goedenmorgen dineke doe mij maar een koffie
  ik zit al op mijn werk voor mij uit te staren.
  Moet even op gang komen zoals altijd na het weekend, is mijn auto ook nog stuk het begint goed de week.

 2. De koffiepot is al weer leeg even nieuwe zetten liters om wakker te blijven….

 3. Alle kindjes naar school gebracht. Het is frisjes in Bretagne, zo om en om 0 graden. De meeste lagere school kinderen waren onherkenbaar, zo dik ingepakt! Mijn zoon viel erg uit de toon, fris gedoucht, jas los, geen muts, wanten of sjaal. Hier snapt niemand dat wij dit lekker weer vinden…………

 4. Morgen, sorry Dineke, ben een beetje laat vanmorgen, ben gelijk doorgegaan voor boodschappen…
  Hier is het ook fris, graadje of 4 en ook hier alle kinderen dik ingepakt met mutsen, sjaals en wanten en die van mij gewoon alleen in winterjas… ik krijg ook van die vragende blikken en dan kun je het wel uitleggen, maar ze kunnen er zich gewoon geen voorstelling van maken…
  Gaat ie een beetje met het griepje, Dineke…

 5. Ik zit met een verwarde bos haar en in pyama te typen. Nee, het gaat niet goed, ik ga me steeds zieker voelen. Mijn hoofd zit festobd, ik nies 10x per minuut en dan doet alles zeer. Ik ga maar wat sinaasappeltjes uitpersen. Hoe vind je tegeltje? Staaltje huisvlijt of wat?

 6. Wij nederlanders zijn de kou gewend, hier is het hetzelfde. Als we sport buiten doen rennen, dan doen wij geen handschoenen en een muts aan, de fransen verklaren ons dan voor gek.

 7. @Dineke, in NL nam ik altijd Hor Coldrex, bestaat dat nog? Daar knapte ik altijd van op als ik een griepje had.

 8. @dineke en de griepspuit??
  Hier op mijn werk krijgen we die altijd gratis, ze willen natuurlijk dat iedereen aanwezig is?? maar hij helpt niet voor alle griepen……..

 9. Afgelopen januari liepen wij in een trouw en tshirt rond. 5/10 graden. Die Fransen liepen daar met 3 lagen kleding en mutsen op. Ze stonden ons met open m ond aan te kijken. KAn het wel begrijpen, ik heb eens Afrikanen met een dikke trui aan zien lopen in Nederland. Het was 30 graden. Dat vonden zij maar niks. Het is maar wat je gewend bent.

 10. @Robert: wat is een trouw, is dat een combinatie van trui met mouw, of trui van vrouw of trui met vouw, of een halve trouw-jurk, dan zou ik ook met open mond kijken als ik je zag…..

 11. cognacje lijkt me wel wat, maar ik pas voor dat rauwe ei.
  Wij nemen bij een zware kou vaak een BB, zal mijn huisband eens lief aankijken straks, of tie naar de GG wil.

 12. Uitkijkend over een zonovergoten Amstelveld zit ik hier weer te l*llen en dat k*tklusje voor me uit te schuiven.
  Ik wil buiten spelen!

 13. Nieuw toetsenbord? Als ik ’t water zou geven is ie binnen een dag groen. Moet soms de toetsen met de schoenlepel weer naar boven krikken.

 14. citroentje uitpersen, koppie thee zetten, bij elkaar doen, flinke schep bruine suiker en een scheut cognac, zo heet mogelijk opdrinken en onder de dekens kruipen. zweet je alle rottigheid d’r zo uit.

 15. @Ferry: Wat loop je Dineke nou te beledigen met dat rottigheid?
  Ben al weg, eerst dat k*tklusje afmaken.

 16. Ha! Wat dink je dat ik nu drink? Wacht even
  *neemt klein sipje*
  citroen met bruine suiker en koken water!
  En die rottigheid kwam er zo ook al uit. Nog even en mijn kop draait 360 gr. om

 17. Dineke: vitamine C 1000mg, beginnen met 3x daarna na twee uur weer 2 tabl, na 2 uur weer, als je darmen beginnen te rommelen moet je niet meer nemen….als je griep hebt heeft je lichaam meer vit c nodig dan normaal….werkt prima…je hoeft niet bang te zijn dat je teveel krijgt, want wat teveel is, scheidt het lichaam vanzelf af….plassen wordt flink geel maar dan heb je weer een leuke kleurenfoto voor je collectie…

 18. Dankje Frank, doe ik allemaal al. En dampen boven een pan kokend water met een handdoek over het hoofd. Allemaal heel charmant, geloof me.

 19. Middag allemaal,
  Henk een Azerty is een Frans, geloof ook Engels toetsenbord. Links bovenin begint het met azerty. In Holland weet ik het niet meer. Een W……..

 20. Ach, ik zit meestal op het toetsenbord van mijn laptop te werken. Mijn handen staan daar op ingesteld. Heb ik dan mijn grote toetsenbord aangesloten dat is het weer helemaal wennen.

 21. @RobertS: Op het toetsenbord van m’n laptop heb ik vaak twee toetsen tegelijk te pakken en blijft het altijd zoeken naar de cursortoetsen, bij jou is het blijkbaar andersom?

 22. @Dineke: Voel ook een griepje opkomen en heb al die adviezen opgevolgd en alles in de blender gemieterd. Je weet niet wat je ziet, ’t borrelt en blubbert en ziet groen. heb ’t maar aan de katten gevoerd.

 23. Eendenpoten??? Dan kunnen ze alleen nog maar zwemmen. Arme beesten. Ik heb eeb keer wat gemaakt met kattenpoten maar dat is die beesten niet bevallen.
  @Henk, ik heb dunne vingers. Het laptop toetsenbord bevalt me meestal meer dan het grote model.

 24. @Monique: We hebben twee katten, de ene loopt voortdurend te stelen, de ander moet heel vaak kotsen en dan niet haarballen maar d’r net genoten maaltijd. Wil ze hebben, ze zijn heeeeel lief. Als ik ze door de blender haal en op een cd brand kan ik ze zo naar je mailen.

 25. Canard aux olives ; de poten even bruin laten braden, daarna een gesneden ui erbij. Zout en peper, een beetje thym en romarin, klein laulierblaadje, geconcentreerde tomatensaus en een 1/2 glas witte wijn. Dit een poosje laten sudderen om de saus wat aan te dikken. Daarna water erbij zodat de poten onder water staan. Dit ongeveer 45 minuten op een zacht vuurtje laten sudderen. Een kwartier voor het einde , 200 gr. groene olijven en 200 gr champignons erbij. Serveren met gekookte aardappelen.

 26. oh klinkt dat lekker! over hoeveel poten heb je het nu? Ik moet er nl 15 maken in een keer. Kan het ook zo in de oven in een grote bak?

 27. Hoeveel wegen 15 poten Remke ?? Nee niet in de oven het moet sudderen anders is het vlees keihard

 28. Remke, krijg geen antwoord ;
  voor ongeveer 1 kilo eend
  2 eetlepels olie
  1 ui
  1/2 glas witte wijn
  2 eetlepels gec tomatensaus
  200 gr groene olijven
  200 gr champignons
  zout, peper, thym, romarin, en laulier naar smaak.

 29. @coco, ja volgens mij kan de server het niet meer aan. het duurt wel erg lang steeds. dankjewel voor het recept! ik denk dat het mischien ook wel in een braadslee op het fornuis kan. pruttel de pruttel.

 30. @ro, wij “pogen” alleen eigen vlees te eten, dan weet je tenminste hoe of wat er mee gebeurt is, alleen ’s zomers met iedere avond 20 man aan tafel kan ik dta nog net niet helemaal rond breien. en laatst las ik weer zo’n eng stuk over gamba’s…dan liever eigen poten.

 31. @Marjan: Hou je d’r buiten.
  RobertS heeft wel een punt, er moet een manke eend bijzitten. Misschien een eendetende vis in het spel?

 32. Groot gelijk, toen jaren geleden dat BSE gedoe begon ben ik gestopt met vlees eten. Niet omdat ik beesten zo zielig vindt maar omdat de vleesindustrie dat is. Net is er weer hier ophef geweest over wat ze allemaal voor afval in varkensvoer stoppen. Je wil het net weten. In de U.S.A. mag Kentucky fries chicken geen chicken meer heten. Wat ze daar in de fabrieken fokken mag nu officieel geen kip meer heten. Als je erover nadenkt kun je trouwens niks meer eten.

 33. @allen die inzitten over manke eenden: ze liggen allemaal HELEMAAL IN Z’N GEHEEL stijfgevroren in de vriezer. geen pyranja’s dus.

 34. Hoe kom je dan aan een oneven aantal poten??
  En heb je meer linker dan rechter poten??
  Prangende vragen dus.

 35. @RO, we hebben 6 jaar zelf de eenden laten broeden maar je verliest ontzettend veel kuikens door onweer. dan gaan de embryo’s dood in de eieren. Sinds 2 jaar fok ik dus gekochte kuikens op, maar die hebben het wel goed hoor, een vijver, dagelijks groenvoer uit de tuin en granenmengels erbij.

 36. JEZUS! oneven poten krijg je doordat we bv vorige week 5 poten hebben opgegeten. dat maakt dan weer 20, nou blij?

 37. Nee bij mij ook niet. Maar wanneer je naar deze site gaat, kun je ‘m aanklikken.
  @Henk: ik lig al de hele dag onder de wol, soms moet ik even uitdampen

 38. Dineke zalig Koot en de Bie, ga ik eens op m’n gemak naar luisteren straks. Ik ken er nog wel enkele van.

 39. Ja Remke, maar zo af en toe moet dat. Het probleem is dat we na een gezellig dinner nergens meer toe komen. Studeren lukt mij niet meer en een lekker stuk fietsen ook niet meer.

 40. Rob, dan is het inderdaad tijd om te stoppen. Nu het voorjaar weer zit te komen fietsen wij 3 x per week zo’n 40 km. En het is hier niet plat.

 41. Ro je gaat toch niet fietsen na het diner? maar ik begrijp het wel hoor, ik kom ook nergens meer toe als alleen de kroeg.

 42. @peter, nee hoor geen strafkamp hier, dat was een grapje. Soms komt hier een groepje internaat jongeren een buiten projekt doen, bv hout zagen in bos. jeugdreclassering.

 43. Goedenavond,
  Kan het toch niet laten om nog even binnen te lopen hier.
  Zo’n anticlimax gevoel en morgen weer over tot de orde van de dag.
  Is er nog iemand met goeie peptalk, zo van zand erover en tjakaa 🙂
  Roger….. doe iedereen wat te drinken en mij een rood wijntje.

 44. geen idee willem, maar na het lezen van sloeber weet ik dat ie bestaat. hij moet heel lekker zijn zeggen ze, da’s dan weer jammer van deze kroeg, dat je niet echt kan proeven hè.

 45. Prima Marjan, 500 man handjes schudden en het werd bijna feestelijk. Truda is ook weer helemaal bij de les en heeft er vrede mee.

 46. Nee, geen naweeen, maar de maandelijkse ongemakjes, als ik dan alcohol krijg ik meestal een mega-migraine aanval… en dat is niet leuk.

 47. @Ronaldus, typisch is dat eigenlijk he, dat het na een begrafenis/crematie vaak gewoon gezellig is. Ik vind dat altijd vreemd.

 48. @Marja,Het is een grote reunie van familie, buren vrienden etc. dus ontzettend veel te bespreken. Komt na zo’n begrafenis dan ook nog een borrel op tafel, dan moet je uitkijken dat het niet ontaard in een feestje.

 49. @remke 1: zulke gastjes heb ik ook wel aan het werk gehouden, in de speeltuin. Zijn het plots heel bedeesde kindjes in plaats van vernielzuchtige blaaskaakjes.
  @remke 2: ik heb van het voorjaar wel een truffelcappuccino gedronken, maar truffelwijn…
  @ronaldus: kop op, alles sal reg kom
  @roger: doe mij maar een truffelcappuccino. is een engeltje over de tong.

 50. @marjan: helemal niet vreemd. kom daar altijd tal van mensen tegen die ik in jaren niet gezien heb en dan toch aangenaam gezelschap blijken te zijn.

 51. Ik mag mij elk jaar verheugen op +/_ 3 migraine ervaringen. De geweldige koppijn niet meegerekend vind ik de aankondiging van zo’n aanval hoogst vermakelijk.
  Alsof je naar een sneeuwend televisiescherm zit te kijken, vervolgens zie ik alles door een te klein diafragma, wat dan jammer is dat je hoofd na deze gratis voorstelling zo ongeveer explodeert.

 52. ik zie mezelf niet! hoe komt dat? Ben ik die onbekende soms? En hoe maak ik mezelf dan bekend?

 53. Je maakt je zelf bekend door je aan te melden bij WIE. Klik even op het plaatje in het vakje WIE Online, en vul daar je naam en evt mail en website in. Dat onthoudt de site dan automatiosch (niet je cookies wissen)

 54. ok lieve Peter en Ronaldus, nu weet ik hoe ik netjes moet binnenkomen volgende keer! Zojuist valt mijn zus enhaar dochter en nog een stel bij me binnen dus…. ik moet afhaken, jammer, maar tot gauw!

 55. @Peter, ik vraag vraag me nog steeds af of je nu wel of niet een stulpje hebt in het Franse. Of ik heb niet goed opgelet.

 56. @ronaldus: nee, ik niet. kan niet kiezen tussen de vele mooie streken, en zit bovendien met praktische problemen. Zo spreek ik heel behoorlijk Frans, maar schrijven is toch lastig (k*t-s*bjonctif). En dat is met mijn vak toch verdraaid problematisch.

 57. @Peter, ik ben bezig met het leren van de Franse taal, valt me niet mee. En er zijn inderdaad veel te veel mooie streken in Frankrijk dus daar kan ik mij iets bij voorstellen.
  Wij hebben dan ook maar gewoon de knoop doorgehakt.

 58. @Peter: Krek schrijft toch ook geen teksten voor Franse bedrijven en weet zich te redden. Hoewel, journalistiek is natuurlijk wel een heel andere branche.

 59. Klopt, andere branche. Krek zit weliswaar op afstand, maar kan gewoon Nederlandse klanten uitzoeken. Ik schrijf als regio-journalist over Nederlandse problemen, in een Nederlandse context, in het Nederlands. dat verschilt vakinhoudelijk weliswaar niet zo veel, maar wel qua cultuur. Vergelijk een Franse regionale krant eens met een Nederlandse. Ik kijk uit beroepsmatige interesse elke vakantie paar keer Franse regiokrant in. hotemetoten-verering voor en na in Frankrijk. nu weet ik ook wel dat komkommertijd niet meest representatieve tijd is, maar toch

 60. Avond,
  @peter ook als het geen komkommertijd is heeft het plaatselijk gebeuren de hele krant .En heel europa krijgt wel één kolom

 61. @ronaldus: Maar ik zie op jouw site dat het voor jou je tweede huis is. Gun ik je, daar niet van, maar ik kies dus liever uiteenlopende streken om heen te gaan. En echt emigreren is (helaas) niet aan de orde.

 62. @Peter: Toen ik het opschreef realiseerde ik me al dat het onvergelijkbaar is. Een journalist moet ter plekke zijn.
  Inderdaad, die regionale kranten in FR. Ik koop er ook wel eens een, staan vol met niet bewegende ‘talking heads’.

 63. @Peter, het is idd een tweede huis, maar dat weerhoud ons er niet van om de rest van de wereld niet te bekijken.
  Emigreren is ook geen optie voor ons omdat we het in Nederland prima naar onze zin hebben. Het is een tweede plek voor ons om lekker bij te tanken en doen waar we zin in hebben.

 64. @frankb: ja, maar kijk ook eens wat ze schrijven. het feit dat de minister het stadje heeft bezocht is tien keer belangrijker dan het feit dat hij er niets over te vertellen had.
  Hier hebben partijen, vooral in verkiezingstijd, de neiging met veel poeha te vertellen dat de premier op bezoek komt in Tietjerkstradeel. Reactie van een Nederlandse journalist: Geeft ie dan ook zijn visie over de gemeentelijke herindeling, waarin Tietjerkstradeel moet fuseren met Tietjerkstraniks? Zo nee, dan doen we er niets mee, dan plaatst ie maar gewoon ’n advertentie.

 65. @Peter: Ik sluit me aan bij Ronaldus. Zijn sinds we parttime Morvandais zijn geworden (1998) al in New York, Rome, Brussel, Parijs (!), Sardinië geweest en ik vrees dat we komende zomer in Australië gaan rondhangen. Kortom, ander argument tegen een huisje in FR.

 66. Kweet ‘t, heb je site al verkend en zonder aangesloten te zijn op het openbare stroomnet.
  Autun was voor ons, vooral de eerste jaren, een bijna onoverkomelijke hindernis op weg naar Luzy en verder. We zijn er, destijds, herhaalde malen de weg kwijtgeraakt met die ‘Autre directions’.

 67. 🙂 went vanzelf die bewegwijzering, al moet ik zeggen dat je tegenwoordig meestal wel de goeie kant wordt opgestuurd.

 68. Heeft z’n charmes selfsuporting boven op een heuvel.
  Hoewel ik af en toe doodziek word van het bijvullen van het aggregaat met diesel 🙂

 69. @Tips, ik moet een familiesite bouwen, doe mij eens een idee voor het meest simpele en snelle programma om dit te realiseren.

 70. Mooie stad, Autun. Veel mooier dan Nevers, Decize en Chateau Chinon. Hoewel Chateau Chinon wel weer bijzonder is door z’n ligging en het mooi van lelijkheid.
  Ga een potje slapen, á demain.