Chez Roger et Françoise – VIJF december


Klik logo voor smoelenboek.

Vijf december, vijf december, ja dat is een blijde dag. Dat arm en rijk en oud en jong weer vrolijk wezen mag. Vijf december is de dag die vier je levenslang nog mee. Want Sinterklaas is jarig en dan roep je blij hoezee. Allemaal! Sinterklaaaaaaaaaas. Als je kooooooomt…..
Gisteravond uit volle borst alle liedjes meegezongen. En wat bleek? In een groot gezelschap expats bleek ik met mijn cynische houding tegenover oude jongens krentebrood en volksfeesten toch het meest tekstvast te zijn. Van Zie de maan tot Hoort wie klopt.
En ‘Makker staakt uw wild geraas’ was als vanouds weer een stevig struikelblok. Aan de andere kant waren Hiromi en ik de enigen zonder cadeau voor mekaar. En moesten onze kinderen het als enigen doen zonder kritisch gedicht. Of ze het erg vonden, betwijfel ik, maar het hoort er eigenlijk wel een beetje bij.
En jullie? De harde woorden in de gedichten niet te veel ego’s geknakt?

173 reacties op “Chez Roger et Françoise – VIJF december

 1. halve nacht wakker gelegen van de techno-bonk van de overkant
  waar anti-krakers een feestje hadden

 2. Morgen iedereen, doe maar veel koffie. Beetje moeilijk hoofd deze ochtend.

 3. Goedemorgen, een koffie, en dan weer fris er tegenaan.
  Onee.. het is pas zondag.

 4. Goedemorgen allen….zo de sinterklaas is weer achter de rug…kleinkinderen gelukkig…kinderen gelukkig…..opa ne oma ook weer blij dat het klaar is…..vandaag lekker een middagje wandelen op de Kampina om even uit te waaien (frissen)…..NU maar even een kofiie….

 5. @Dineke: ligt er een beetje sneeuw bij jullie? Hier (Twente)nix.
  Doe maar een lekkere bak koffie met een stukje banketstaaf.

 6. Goedenmorgen. Mijn hoofd is fris. Maar ik heb dan ook tot 10.00 uur liggen knorren. De kinderen zitten met hun nieuwverworven speelgoed te klooien en de kachel is uit gegaag. Dat weten we dus ook weer. Als de brandolietank op 20 (200 liter) staat, is hij leeg. Wel lastig dat het op een zondag gebeurt. Gelukkig doet de boiler het ook elektrisch (zomerstand), zodat we wel warm kunnen douchen. En de woonkamer is warm van de Godin. Dus een Willem Barentsz-weekend wordt het niet in ons behouden huisje.
  Gisteren trouwens ook gemerkt dat je moet oppassen met flauwe woordgrapjes met de Fransen. Een gaste op het feest vertelde dat ze een atelier de broderie heeft in Parijs. Daar werken tientallen brodeuses aan materialen voor d grote modehuizen. Ik merkte op: “Alors vous êtes madame d’un brodel”. Waarna zij mij meteen liet zien wat de Franse gezichtsuitdrukking voor I am not amused is. Ik kon niet anders dan stamelen dat het maar een grapje was. Zij weer, met nu een uitdrukking van verbazing: “Ah, c’était une blague.” Krek. af door linker zijdeur.
  Vlak daarna was alles weer goed. Ze heeft me in de loop van de avond weer vergeven (geloof ik).

 7. Goedemorgen. Volg de site nu al een poosje op dagelijkse basis (+/-2 maanden, 4*daags) en wil toch even kwijt dat ik mij enorm amuseer met de draadjes en “gesprekken”.
  Vind dit een gebruikersvriendelijke en overzichtelijke site die uitnodigt om “even” (geen FF heb ik begrepen) te kijken.

 8. Krek, wat is dat toch met jou?
  Volgens mij manouvreer jij je regelmatig in dit soort situaties.
  Ik zie je er vanaf hier bij grijnzen!

 9. Leuk Peter, dat je durft te reageren….zoals je weet zijn er veel kijkers, maar weinig nekuitstekers….er gebeuren hier geen vervelende dingen…en het blijft toch virtueel….aan de andere kant kan je hier ook op een leuke manier ervaringen opdoen….ook is er veel email kontakt als dat nodig is, wanneer je het niet hier wilt hebben staan….neem er eentje van mij en vertel eens je frankrijkervaringen….lees ook maar bij het smoelenboek dan weet je wie de vaste gasten zijn….

 10. Zo, weer terug van een bardienst op de vereniging.
  @Jeanne: foto is van vorig jaar, dus nee: geen sneeuw. Had ‘m erop gezet om te laten zien dat je in zo’n ruimte waarschijnlijk waanzinnige feesten kan geven. Wij hopen ooit nog eens in de gelegenheid te zijn een foto van de onmgeving te kunnen maken vanuit de toren.
  Mag ik een thee, Roger?

 11. Dat zie je vaker, dat afvalligen het beter weten dan de getrouwen. hetzelfde verschijnsel zie je bij ex-gereformeerden.

 12. @RobertS, waar heb jij nou een kater van, de hele avond braaf achter de pc gezeten.

 13. Zo, en nu nog even naar papaa toe, en hebben we het programma voor vandaag weer ingevuld.
  later….

 14. Nog iemand wakker geworden van de aardbeving vannacht (4.9 op schaal van richter, epicentrum bij Colmar).

 15. @Peter, Gefeliciteerd met je ‘coming out’. En welkom bij HeF. Zou je mij een plezier willen doen en jezelf een eigenzinnige ‘nick’ aan willen meten? We hebben namelijk al een Peter en anders wordt het zo verwarrend. Omdat hij het eerst was, moet elke volgende Peter een andere naam kiezen. Of een achterletter toevoegen, zoals JohnP en RobertS. Al zijn de originele John en Robert maar zelden (actief) hier. Een heel andere naam is natuurlijk leuker. Was jij overigens die Peter van de erotische massage? Of is dat wéér een ander?

 16. @ronaldus, ik zat ondertussen van muziek te genieten, kon eindelijk eens, dames waren naar bed. Daar zijn echter wel 2 flessen wijn bij opgegaan.

 17. Een dagtaak dat bijlezen…. doe mij maar een rode port… ga ik nog even verder lezen.

 18. Wij wilden onze zoon in het begin Max of Thomas noemen. Tot we bij Ouders zagen dat die twee namen in de top tien stonden. Toen zijn we nog wat verder gaan zoeken. Guido is onbekend in Frankrijk. Dochter Colette is hier ook een zeldzaamheid. Tenminste, in haar generatie. Alle andere Colettes zijn bejaard.

 19. met scheikunde was het wel handig. leraar had de gewoonte in jouw richting te wijzen en je naam te noemen als hij huiswerk controleerde. gingen we dus bij elkar zitten en om beurten huiswerk maken. niet dat ik ooit veel van scheikunde begrepen heb…

 20. Onze scheikundeleraar kreeg Pfeiffer. Daarom mochten degenen die het vak zouden laten vallen in de 3e het overslaan in de 2e. Anders was ik waarschijnlijk opnieuw blijven zitten in 2 Atheneum, naar een andere school gegaan en aan de drugs geraakt en een druiper opgelopen. Wie weet was ik dan nu wel dood geweest! Zo zie je maar weer wat de heilzame werking van een geneesbare maar slepende ziekte kan zijn.

 21. Xperimentje.. heb een weblog aan m’n site toegevoegd wie me wil zien moet snel zijn, zet ‘m straks wel uit natuurlijk

 22. Onze scheikundeleraar was doof en had een gehoorapparaatje aan zijn bril zitten. Het was een hele enge man, de enige leraar waar ik ooit bang voor ben geweest… en dat wil wat zeggen!!!!!!!!

 23. Beetje statisch, lach es?
  @Marjan en Krek.: mijn scheikundeleraard was het spreekwoordelijke sgatjuh, dat ik er nix van bakte was zeker niet zijhn schuld. Zijn voorganger, dhr. Visser, was een engerd. Wanneer je je cijfer op moest halen wist je je als meisje verzekerd van een overhoorbeurt voor de klas, wanneer je een kort rokje aan deed. Wij hadden weinig scrupules, dat kan ik je wel zeggen.
  Weet zelfs nog het rijmpje wat we op ‘m maakten:
  Ik ben Visser, de vrouwenkisser
  Kou van bene
  maar dat niet allene
  ook de bille
  zou ik wille

 24. goedenavond, eerst nog maar een koffie.
  Leuk speelgoed Ferry, van Sinterklaas gekregen.

 25. Gelukkig…
  Kinderen waren erg blij met de goeie gaven van de sint. Ik heb een data-bar gekregen. En nou maar hopen dat ik het kreng niet kwijt raak, wanneer ik er een hoop proefwerken op heb staan

 26. Maar ben niet zielig hoor, wij vieren Kerst. En zoals ik begrepen heb van the kids krijgen we een lecteur DVD.

 27. Niet slecht hoor, en gezien m’n leeftijd (haha) zal ik wel gekrompen zijn. Oud vrouwtje met een stok en een kanariepiet.

 28. Ik heb vanmiddag genoten van Manon de Sources. (Samens aangeschaft met Jean de Florette voor een luttel bedrag) De kinderen vinden dit maar niks, gaat allemaal veel te traag, maar ik geniet….En ja hoor, ik wist het wel: op de aftiteling: Toots Thielemans.

 29. Dineke wat is een Data-Bar, ik moet echt weer naar Nederland komen om bij te stomen.

 30. Ik zou mijn huidige leven er zo voor inruilen.
  Geen loze kreet: ik zou best zonder moderne middelen kunnen, als ik maar boeken, de krant en een radio zou hebben, zou ik me kunne ontplooien. Je eigen groenten verbouwen, etc. Probeer ik zelfs in de stad al zoveel mogelijk te realiseren.

 31. Dat is een hebbedingetje dat je achterin de pc kan inpluggen en waarop je data kan zetten. Net als een floppy, maar dan kleiner, wordt ook wel memorystick genoemd

 32. Dineke ik heb geen moestuin om de dood eenvoudige reden dat wanneer mijn tomaten rijp zijn, na weken van sproeien en nog eens sproeien zijn ze op de markt bijna gratis. Gelukkig wonen we in een omgeving waar het nog redelijk goedkoop groente en fruit kopen is.

 33. Tsja. Wil ik ook wel. Het leek een aantal jarne geleden ook erg dichtbij. Tot mijn echtgenoot erg ziek werd en wij al onze reserves moesten aanspreken (hij was zelfstandige). We zijn dus nu terug bij af. En neem van mij aan: we hebben niets te klagen: de prioriteiten liggen alleen ééven iets anders….

 34. Dineke nooit de moed opgeven. dit leven heb ik zelf nooit echt bewust gekozen. Heb er beslist geen spijt van. M’n kinderen hebben een heerlijke jeugd achter de rug. Zou het zelf in Nederland nooit meer kunnen wennen. Nu ga ik aan tafel, met m’n Daube. Kom straks nog even terug.

 35. Eet ze!!!
  Mijn dochter staat zingend af te wassen (met Jamie Cullum op sterkte 10)

 36. Put……….. nog niet gaar. Vergeet ook niet wanneer je vertrekt naar ongeacht welk land je een heel leven achter laat. Familie, vrienden. Daarna moet je weer helemaal vanaf nul beginnen.

 37. @ferry: ik denk dat je bedoelde dat je een webcam op je site gezet hebt, geen weblog. in dat geval snap ik ook wat je bedoelde met ‘streaming maken’

 38. Weer een lesje wiskunde met zoonlief achter de rug, snap niet dat ik het ooit zelf gesnapt heb. Ik moest eerst het halve boek terug bladeren om bepaalde formules weer te begrijpen.
  En zo leer je telkens weer wat je vergeten bent!

 39. Hij zat met z’n ogen dicht…naar dat ligt aan de opnamesnelhei, snap ik ook.

 40. overigens is dit een soort van test. misschien wel iets om je huis mee te beveiligen, kan namelijk instellen dat’ie alleen werkt als er beweging is en dans stuurt’ie ook nog een e-mail

 41. Heb de naam P2 maar gekozen. Geen eigenzinnige “nick” maar is gebaseerd op het hebben van 2 p’s in huis (Peter en Petra).
  @Krek; Peter van de erotische massage? Nee dat ben ik niet
  @Frank: Wij zijn bezig met de aankoop van een oude watermolen in Berry. Na enige jaren in Nederland terugkerend vonden we de randstad wel erg druk geworden. Weet niet wat we allemaal op ons dak hebben gehaald maar hebben er wel zin in.

 42. je gaat wel van de ene randstad naar de andere. we zijn hier erg nieuwsgierig naar foto’s, heb je die?

 43. @ferry: pc-bladen computertotaal en pcmweb besteden deze week uitgebreid aandacht aan huisbewaking met je webcam.

 44. Blijkbaar ververst de site niet automatisch bij mij. Duurde dus even voor ik je antwoord zag. Wat voor foto’s bedoel je?

 45. Voor veel Nederlanders ligt er een soort niets- en niemandsland tussen de Loire en de Dordogne. welnu, dat land heet eerst Berry en dan Limousin. of was limousin nu het zuidelijke stukje van de berry, ben het ook even kwijt.

 46. Moet helaas weer stoppen. Pak de draad waarschijnlijk morgenavond weer op. Welterusten allemaal.

 47. zijn we allemaal een beetje verwend door de Sint en zijn goed bedoelde gedichten?

 48. @Ronaldus nog geen idee wij hadden het erg rustig maar twee keer gereden dus een man of 25 maar het geld gaat met alle clubs naar de telethon en op bij en onder de spoirthal was het erg druk dus al met al een goede dag denk ik. De MTBérs hadden pech het weer was niet te best en vandaag was het natuurlijk weer prachtig volop zon zal je altijd zien. Er staan een paar slechte foto’s op http://www.prades-vtt.tk bij photos er is ook weer een route bijgezet die we vandaag gefietst hebben met een foto van comes het eerste verlaten dorpje hier in de buurt woont alleen nog een schaapsherder die op iedereen schiet die met een hond langs loopt beetje maf figuur je ruikt hem op en km afstand.

 49. @ferry over streaming pas op voor het aantal gb je mag verzenden ik zat er snel doorheen dus heb voor foto’s gekozen. Op internet staan diverse paketten (freeware) voor streaming en webcams.(niet alleen wat jij upload maar ook wat ze downloaden)

 50. @Frank, zal eerst ff de PC bladen erop nalezen
  Oké hier een gedicht voor jullie
  SINT DRACUS EN DE JOOR
  Sint dracus op zijn ruivend snos
  Steeds rapvoets door het boker dos
  Plots houden raard en puiter stil
  Geschrokken door een gauwe ril.
  Is daar misschien een niel in zood?
  Sint Dracus ijlt nu sloorpags voort
  Naar waar de kroodneet werd gehoord
  En daar ontblouwd zich aan zijn vik
  ’n scheeld, dat hem verschrijft van stik
  ’n mubbenschonster, groest en woot
  de auwe kluit, de banden toot
  en aan de roet der votsen ligt
  (de banden voor het hang gezicht)
  een vronkjouw, uiterschate moon,
  haar tooft gehooid met kouden groon.
  Sint Dracus, hoewel mang te boe
  Mijdt roedig op het ondier toe
  En weet zonder staf te hijgen
  Het kakvundig aan zijn rans te lijgen.
  Nog vuugt het spammen, pomt een kroot,
  Dan krijgt het de gestyade noot.
  De vronkjouw uit een kreugdevreet
  En grijpt Sint Dracus billend treet.
  Hij zet haar vóór zich op zijn ros
  En brengt haar uit het bakendros
  Weer bij haar slader op het vot,
  Daar hankt men hem, daar gankt men Dod.
  “Sint Dracus” spreekt haar vader “luister”
  doch Dracus is al deg en het wuister
  Lang vaart de slader in de nacht,
  Hudt dan het schooft en zompelt macht;
  Dát had mijn zoonschoon kunnen zijn,
  Daar kist ons Moba treer een wein.

 51. toch nog een typverstuiking
  doch Dracus is al deg en het wuister
  m/z doch Dracus is al deg IN het wuister

 52. en ook nog 56 hits op m’n eigen website vandaag
  is er nog iemand die op mijn site wil advereten?

 53. @FrankB, je hebt het over data verkeer met de webcam, wil je daarmee zeggen dat je b.v. na 24 uur aan je tax zit voor wat betreft de toegestane hoeveelheid data.

 54. F……ck 2e regel ook niet zuiver
  Steeds rapvoets door het boker dos
  dat moet het boNker dos zijn

 55. Niet bij foto’s maar als je 15 foto’s per sec upload gaat het hard per 24 uur

 56. Ronaldus, wat ik nu doe is steeds een nieuwe foto uploaden die in de plaats komt van de oude, dus met die tax valt het wel mee

 57. Ja Ronaldus heeft geen IPban, geloof dat Ronaldus er nog niet was tijdens de grote Knal

 58. Ik hield mij rustig op de achtergrond, maar heb het hele avontuur gevolgd 🙂

 59. @Ronaldus ik heb het ff gevragd hiero aan deverantwoordelijke hij vertelde het volgende Een privé persoon mag het verwijderen geen enkel probleem maar moet eerst een bedrijf of stort vinden waar hij/zij het kwijt kan. En dat is het probleem niet alle stortplaatsen accepteren asbest bij ons iig niet. Maar je mag dus zelf gaan boren slijpen en hakken geen probleem in france 😉

 60. Ik heb ook geen IP-ban en geen probleem met het FF forum.Het zijn ook twee verschillende fora en kunnen prima naast elkaar bestaan zonder elkaar te bijten

 61. tnx FrankB, had ik al min of meer begrepen, moet ik alleen de stort of een bedrijf vinden. Krek. heeft me al een bedrijf genoemd, dus het gaat helemaal lukken.
  Gelukkig hoef ik niet te hakken of te breken.

 62. Als je er niet elke dag meewerkt is het ook geen probleem ook heb eens horen vertellen dat er in remblokjes van auto’s nog asbest zit en die rem je ook “op” weet niet of het waar is maar asbestkoort is goed materiaal om je kachel mee dicht te krijgen (duurtje tegen het ijzer. Kan je nog in duitsland kopen.

 63. @Ronaldus: ze zijn niet echt happig, daar bij BR, maar als je het via je eigen Sired speelt (het hoofdkantoor van de vuilnisverwijdering) dan kunnen ze niet om je heen.

 64. Heeft iemand nog interesse in een oude willy’s franse uitvoering ’56 perfect ger. zeer compleet met schep en houweel (origineel) staat hier in het dorp te koop eigennaar is in de 80 en gebruikte hem voor de jacht.Schiet niet meer zo scherp dus dit pracht exemplaar moet weg.

 65. @FrankB: Tegenwoordig gebruiken we daar glasvezelkoord voor. Castorama, inclusief vuurvaste lijm. Het is inderdaad een groot probleem, dat garagistes die oudere auto’s hebben staan ze niet meer mogen verkopen omdat er asbest in de remvoeringen zit. Maar ze mogen het ook niet verwijderen. En laten doen kost meer dan de auto’s waard zijn. Zo worden ze dus de illegaliteit in gedrongen. Dus wordt het asbest ergens gedumpt.

 66. de vraagprijs is 7600 euro maar daar gaat nog wel 30% vanaf denk ik voor de handel in ned is een 3500 waard maar deze is in zeer goede conditie en kom ik ze zelden tegen.

 67. maar zo’n oud beestje, hij moet een aanhanger tegen een bergweggetje op kunnen trekken en dienst doen op het terrein.

 68. Rob(èrt) je bent wel op het jkuiste weblog aangeland. ws hebben we nog een aantal liters nodig in mei 2005

 69. Maar ja, bij mijn zoontje kan ik dan natuurlijk niet meer stuk. Met zo’n pickup ook niet, trouwens.

 70. Top speed 90 en 1 op3 Alle het onderhoud kan je zelf doen veel ruimte machtige treeplanken ………..

 71. En elke 1000 km alle vetnippels bij langs als ik het nog goed herinner 56 stuks

 72. Ik ga nokken morgen een 30 meter lang hek lassen, zodat we niet meer van de muur kunnen vallen.
  Fijne avond en houd het rustig alcoholcontrole achter de bosjes.

 73. rente over aflossingsvrije lening over 30 jaar, is toch een huisje van pak’
  ‘m beet 140000 euro 🙂

 74. trusten allemaal, drukke week voor de boeg, dus mij zul je niet veel horen van de week.