Chez Roger et Françoise – vrijdag 5 november


Klik logo voor smoelenboek.

Elke keer als mijn oog er langs glijdt, in de linker kolom, lees ik het verkeerd. SM Star Trek: “Beat me up, Scotty, beat me up!”
Het ligt aan mij.
Vanavond zat ik naar de vele discussies te kijken. Ik werd overvallen door een onbegrensbaar, ontembaar gevoel van kwaaie machteloosheid. Je wéét dat je gelijk hebt. Je voelt het in elke vezel van je lichaam. We bestaan NIET om elkaar te vertellen hoe het moet. We hebben NIET het recht om geweld te gebruiken als woorden niet werken. Maar sommigen zijn zo overtuigd van hún misplaatste gelijk, dat ze denken dat alles geoorloofd is om het te krijgen. Ook moord.
Waarom is niet iedereen zo aardig als jij en ik? Natuurlijk, ik wil ook graag gelijk. En ben best bereid om een beetje verbale druk te gebruiken om het te halen. Een kwinkslag, ironie, ontwapenende eerlijkheid, een creatieve belichting van mijn standpunt, zo je wilt. Maar nooit blind, doof geweld.
Moet je dan je principes opzij zetten en tóch naar de wapenen grijpen, omdat zij het ook doen? Omdat je anders slap bent, en omdat zachte heelmeesters stinkende wonden maken? Maar dan ben je dus dat wat je verafschuwt. Als iemand je voor fascist uitmaakt, en je slaat hem verontwaardigd op zijn bek…
Ik kom er niet uit. Hé. Het is vijf november. De twee Nederlandse woorden met relatief de meeste medeklinkers zijn herfststorm en angstschreeuw. Ironisch. Want dat is precies hetgene waar we in een tijd vol tegengeluiden het meest behoefte aan hebben. Medeklinkers.
prttg dg, vrndn!

116 reacties op “Chez Roger et Françoise – vrijdag 5 november

 1. Zeker mooi gesproken!
  Goedemorgen…
  eng hoor, al die ontwikkelingen, ze hebben het nu ook over een dodenlijst…
  zal ik dan maar gelijk aan de pastis gaan? nee, Roger, doe mij toch maar een kopje thee alsjeblieft.

 2. Doe mij ook maar een kopje thee. Ga ik daarna Bo wel uitlaten.
  Ff wakker worden. Heb heerlijk geslapen. Wil nog even ontwetend blijven van alle -nieuwe- ellende.

 3. gaat lekker, de eerste schrijffout alweer; het is natuurlijk onwetend.
  Vreemd ochtendlicht vanmorgen, beetje onheilspellend.
  Ik zie, de hond uitlatend, al die schoolkinderen naar de diverse middelbare scholen fietsen en kan het niet helpen me zuchtend af te vragen hoe de wereld eruit zal zien wanneer zij volwassen zijn.
  Toen ik zo oud was als zij, had ik vooruitstrevende ideeën, ten eerste zouden ik en de mijnen aan niets gebrek hebben, in een swingende stad wonen, in een vrijstaand huis natuurlijk.
  Nu zou ik denk ik het liefst ergens in Boerenkoolstronkeradeel zitten, een simpel leven lijden, dichtbij de natuur. Overvalt jullie dit ook wel eens?

 4. Tja Krek, sommigen zijn zo overtuigd van hun misplaatste gelijk…
  Wij hebben vandaag verhaal over SGP’ers bij gemeenteraad, die weigerden vrouwelijke raadsleden de hand te geven. ze schoten nog net niet …

 5. Mooi gesproken.
  Het trieste is, dat als je iets tolerants naast iets intolerants zet, het intolerante per definitie wint. Het ligt niet aan de mensen, het ligt aan hun programmering.
  Inderdaad Dineke, wat wordt nagelaten aan onze kinderen ? Een vervuilde en instabiele wereld die grotendeels van grondstoffen, flora en fauna beroofd is. De grootste maatschappelijke problemen met open ogen binnengehaald omdat in de 60er jaren Enka, Vredestein, Philips, Bata, Tencate, Daf etc. goedkope arbeidskrachten wilden hebben.
  Globalisering…bah! Kleinschaligheid, betrokkenheid, samenleving, daar gaat het om.

 6. blèèèèhhhhhh
  ik wil naar m’n hutje op de berg, geen tv geen krant en geen geloof

 7. Ach jee, ik was wel in een pathetische bui, vanacht zeg. En nog een schrijffout ook! Enfin, hij is gecorrigeerd. We gaan er weer lekker tegenaan. Tekstjes schrijven.
  @Peter: Gaat wel lekker zo. De verkeerde kant uit. Bij Spijkerman was een dominee die bij de begravenis geen popliedje wilde draaien, omdat dat ‘verering van een mens’ zou betekeken. Moesten de nabestaanden de dienst elders houden en in allerijl nieuwe kaartjes laten drukken. En in het nieuws zag ik ook een item over een kerk waar St. Nicolaas niet meer welkom was. Zeker omdat hij buitenlander is.

 8. jemig de pemig, wat zwaar allemaal zo op de morgen, zullen we eerst eens even beginnen met een bakje koffie.
  Vanmorgen waren de hertjes er weer. Ik had ze al een paar dagen niet gezien, ik denk dat ze geschrokken waren van alle gebeurtenissen. Ze hebben het idee dat nu alles weer een beetje aan het zakken is, maar dat hebben ze natuurlijk helemaal verkeerd. De discussies gaan door totdat er weer iets gebeurd en daarna praten we weer verder en vinden we het weer afschuwelijk. Klinkt het heel erg als ik zeg, gooi ze het land maar uit en laat ze er niet meer inkomen……… Nooit van mezelf gedacht dat ik dat nog eens zou zeggen, maar nu zeg ik het: gooi alle fundamentalisten het land uit…. Het is op dit moment de enige oplossing die ik nog kan bedenken.
  Of gewoon allemaal ons mond houden en hopen dat het overwaait?
  Roger, doe me nog maar een koffie!!!!!!!

 9. Je kunt het net zo goed niet zeggen, Marjan, want er is geen wettelijke grond om fundamentalisten het land uit te gooien. Dat maakt zo’n kreet, hoe goedgevoeld ook, loos. Je kunt in een land waar godsdienstvrijheid heerst, zoals Nederland gelukkig nog steeds, geen mensen het land uit gooien omdat ze fundamentalist zijn. Wél kun je er bovenop zitten en grenzen stellen. Roept er één op tot agressie? Paf, aangifte, straf. Zegt er eentje iets discriminerends over homo’s? Páf, aangifte, straf. Gewoon heel duidelijk de grenzen stellen. Dan weet iedereen waar hij aan toe is. Volgens mij hebben de moslimgemeenschappen in NL dit inmiddels ook wel zo’n beetje door, trouwens.

 10. Was er niet laatst een aangifte tegen een imam omdat iets tegen homo’s had en is ie niet vrijgesproken vanwege de befaamde godsdienstvrijheid???
  Ik begin behoorlijk radicaal te worden, maar misschien moeten we godsdienst gewoon afschaffen.

 11. En nu ga ik genieten van de zon, het is prachtig weer, ik ga mijn wasje buiten hangen en lekker buiten iets doen, kippenhok moet nodig schoongemaakt worden…

 12. is het raar als ik me af ga vragen of ik wel kinderen op deze wereld wil zetten?

 13. Doen, Jolanda! En wel zo veel mogelijk. Stel je voor dat alleen onverstandige mensen kinderen maken en opvoeden!

 14. ik weet het niet, ik weet niet of ik het aankan.
  ik weet in ieder geval dat ik niet in de stad woon als ik mijn eerste kind krijg. Te veel ellende, te veel een gevoel van onveiligheid…

 15. Goeiemorgen allemaal,
  Lees net een leuk berichtje: In Hoek van Holland is woensdagavond een 42-jarige medewerker van een filmploeg in het water terechtgekomen. De ploeg maakte beelden over DRENKELINGEN.

 16. Gelukkig, dat er ook nog dergelijk nieuws is.
  Ik ben behoorlijk pessimistisch en depri vandaag. Ik denk dat we vanavond maar eens lekker dvd’s gaan kijken en het nieuws uitlaten. Of we gaan rummikuppen ofzo. Altijd gezellig (…)

 17. Hé Robert! Tis nog altijd donker in je straatje, zie ik.
  Hier schijnt de zon heerlijk. Ik ga maar eens wat kwali-tijd in mijn hond steken

 18. @Coco, je bent een zegen voor HeF….
  @Jolanda, gewoon niet over nadenken.. kinderen bedoel ik… je bent nog hartstikke jong, je vriend zit niet goed in zijn vel, dus het onderwerp kinderen komt wel als jullie in rustiger vaarwater zitten….
  Jeetje ik lijk wel zo’n irri, oude, wijze (?) tante…
  Het is tijd voor een aperatief….. doe mij maar een…. uh…… uh…. rode wijn.

 19. nergens spaties tussen de haakjes Robert
  De groene duivel is het enige wat nog helpt..

 20. nee robert, je allereerste poging was goed allen er stonden zo hier en daar spaties tussen die haakjes en dat mag niet

 21. Voor de = moet het ] weg en na de laatste [ de spatie. En dan moet het lukken.
  Zo halen we de 250 wel weer

 22. ja verdulleme, maar we doen vanavond wel weer een gooi. Eerst Coco afleiden

 23. Joepie vanavond mijn voisin en aanhang op de borrel, ze willen weten wat er allemaal in dat tolerante nl gebeurd. Dus een hele goede oefening voor ons Frans en een uitlaatklep voor je eigen machteloosheid tegen al die shit die je niet kunt oplossen of beginnen op te lossen. Morgen verder 😉

 24. HALLO HHAAAAAAAAAALOOOOOOOOOOOO het is 17:00 uur geweest we zouden een record poging doen!!!!!
  Dineke waar ben je nou????????????????????

 25. Die recordpoging was toch zaterdag? Overigens is vrijdag beter, want in de weekends dondert het bezoekerstal altijd in.

 26. Ja, ik ben er, beetje verlaat, maar was even wandelingetje aan het maken met Sam, onze bejaarde labrador

 27. denken we nog om te stemmen? het tellen is weer opnieuw gestart en met twee stemmen staan we al op de eerste plek
  Sloeber is ook weer aangevuld met tekst

 28. Weet iemand trouwens waar ons aller orthodontist is gebleven? Ik heb hem al een paar dagen niet gezien, zit ie in Frankrijk?

 29. Gevonden, met dank aan Lokatienet. Ligt tussen Blankenham (whats’s in an name?), Kalenberg, Scheerwolde, Kikkerij, Muggenbeet en Baarlo.

 30. Coco is er. Ze moet eerst even bijlezen. Ik zet alvast een glas voor je neer!

 31. Avond allemaal, Wat was de speech gisterenavond op de tv, in het kort dan hoor.

 32. Yep was er ook weer, na een middag Carrefour en Auchan.
  Allemaal lekker eten voor het weekend. Is toch beter als in een dup raken van al het geweld op dit moment.
  Tja, ik neem maar kof want moet zo nog naar een vergadering van de Lokale Basketball Club.

 33. JJJJJAAAAAAAA bijna dertig jaar, hoop van jullie een beetje bij te blijven wat m’n nederlands betreft

 34. Al naar gelang het seizoen. Bij en na het eten meestal wel.
  Vooraf wil ik nog wel eens wat anders drinken.

 35. Ja, volgens mij is rode wijn erg populair in NL, maar misschien heeft men wel het idee dat je rode hoort te drinken in Frankrijk?

 36. De m en de komma zitten ook anders bij azerty. En alle getallen en leestekens. Heel gedoe als ik eens bij de buren iets probeer te depaneren.
  Overigens een onthutsende update bij mijn makelaarsaanklacht. Ik wil geen hetze voeren hoor, maar het is wel een beetje een boefje, die Ter Steege.

 37. onthutsend is een understatement. Deze mensen verdienen Schandpaalmans te worden.
  Een paar opmerkingen op hun site bij de Toplist doet misschien wonderen

 38. Ach laat ze toch lekker er zijn andere dingen om je druk over te maken.
  Ze hebben waarschijnlijk dezelfde woorden gebruikt en toevallig ook nog in dezelfde volgorde.
  En met vijf huizen in de verkoop kunje waarschijnlijk geen krek veroorloven

 39. Zo is dat. Het leven is simpel. Er zijn maar 2 dingen in het leven. Belangrijke en niet belangrijke. Als je ouder wordt blijken er meer en meer dingen in de tweede catagorie te vallen.

 40. @Krek: ik ben ook eens gaan neuzen (heb nog niet alles op de site gezien), maar ze doen wel aan bronvermelding hoor!!!

 41. @FranB: ik heb exact dezelfde formuleringen gevonden op vijf verschillende sites. Hele alinea’s letterlijk overgenomen. Niks toevalligs aan. Gewoon jatwerk.
  @RobertS: het is misschien niet erg belangrijk. Maar het raakt mij toch, ook al omdat ik voor mijn brood schrijf. Het gaat om het principe dat je met je fikken van andermans spullen af blijft. Als je geen tekstschrijver kunt betalen – wat ik betwijfel, want we hebben het hier wel over een makelaar met een professionele site – dan schrijf je zelf maar wat. Of je laat je site leeg. Maar nee, ze willen veel relevante steekwoorden op hun site, om zo een goede google-notering te verdienen. Niet erg, maar wel als je daartoe andermans werk jat. Maar goed, het is een makelaar. Dat zijn specialisten in rijk worden op andermans kosten. Zeker in de Franse markt. Nog een paar jaar en het vak makelaar is écht overbodig. Niet voor niks investeert Ter Steeg nu in een professionele site. Heeft ze straks tenminste een alernatieve handel.

 42. Ze vermelden echter alleen een bron zoals de notaris (kan meer problemen geven, waarschijnlijk) “Vakantiehuis” wordt niet genoemd

 43. nu spreek je je zelf toch tegen! Ze investeert dus niet! Of ze wordt zelf beetgenomen door een luie tekstschrijver, had je daar al aan gedacht?

 44. Natuurlijk, zou kunnen. Ik zie nergens wie haar site heeft gemaakt. Geen linkje, geen colofon, niks in de broncode. Maar hoe dan ook is zij verantwoordelijk. Weet ze er niks van, dan is dat jammer voor haar. Ik constateer alleen en wacht op een reactie. De kolommen staan open, ik heb gisterenavond Paalman al op het logje geattendeerd met het volgende mailtje:
  Geachte heer Paalman,
  U hebt kennelijk geen zin meer om op mijn lastige vragen te antwoorden. Wellicht wilt u wel gebruik maken van uw journalistieke recht op wederhoor op
  http://hollandais.web-log.nl/index.log?ID=1268640
  Met vriendelijke groet, etc.
  Maar zoals ik al zei: Paalman zit stil. Wie weet ga ik straks inderdaad nog even een wekkertje zetten in de reacties bij hun Toplist-vermelding. Wedden dat ze daar elke dag op zichzelf stemmen ook nog, de ratten! 😉

 45. @Peter: 🙂
  Ik wou natuurlijk zeggen ‘over andermans rug’, maar ik wilde me inhouden. Ik ken namelijk een paar hele goeie en ethisch volwassen makelaars en je generaliseert al snel, natuurlijk. Makelaars die netjes doen waar ze voor ingehuurd worden. Vraag en aanbod bij elkaar brengen en eerlijk advies geven. Niet alleen maar snel scoren en wegwezen. Die wil ik niet bruuskeren door hun hele beroepsgroep bij de haaien in te delen. Ik heb zelf – ook in het verleden – wat onaangename ervaringen met makeltypes die alleen geïnteresseerd waren in de bobbel in mijn broek (achterkant). Liegen, draaien, verkopen, incasseren en pleite maken. Die verpesten het voor de rest.
  Hetgeen zowaar het thema van de week lijkt te worden.

 46. he mensen, jammer, maar ik heb visite, ik had eindelijk wel eens mee willen kletsen verder, vanavond… door de weeks zit ik overdag te lezen wat jullie ’s avonds bespreken (al is het niet altijd even boeiend 🙂 ) en nu heb ik tijd en kan het toch niet.
  Iedereen een prettige avond!

 47. Krek, schrale troost: als je een fatsoenlijke browser gebruikt (firefox dus) vallen die gekopieerde teksten (alle content trouwens) aan de rechterkant gedeeltelijk van je beeld af. op 800×600 valt de content er zelfs helemaal af, daarvoor moet je horizontaal scrollen om er ook maar iets van te zien. zitten kennelijk paar html-foutjes in de site….

 48. Hèhè, Peter moet weer een exotische browser gebruiken. Zó goed, dat op sommige sites de content wegvalt. Het internet drijft op standaards, Peter. Ik browse met de speciaal voor Mac OS10 gemaakte Safari. Dat lukt in 9,5% van de gevallen prima. En als er sites zijn die Safari niet pikken, stap ik over op Explorer. En ik heb ook nog twee versies Netscape achter de hand. Overigens schijnt er een nieuwe Japanse browser voor de Mac te zijn die nóg beter is dan het al erg overzichtelijke Safari. Maar ik heb geen zin om weer iets nieuws te proberen. “If it aint broken, don’t fix it.”
  Maar Peter, wat vind jij nu van dat geplagieer. Jij schrijft ook voor je boterham, toch? In het zweet uws aanschijns?

 49. Standaards, dat is de crux nu juist. Explorer vindt een heleboel html-fouten goed. Firefox is zeer kritisch op html-fouten. Als je site daar goed in verschijnt, kun je er bijna blindelings vanuit gaan dat het in opera, explorer, safari, konqueror en noem maar op ook goed gaat.
  Bij gebrek aan een mac kan ik overigens niet over safari oordelen. een enkele keer check ik wel eens een pagina met een safari-emulator op het web. tot nog toe bleek mijn stelling steeds op te gaan: werkt het in firefox, werkt het ook op safari.

 50. @krek: natuurlijk vind ik overkalken schandalig, dat is zo vanzelfsprekend dat ik het overbodig vond het te melden. kan er behoorlijk pissig om worden als men mijn werk zo goed vindt dat het nagedaan moet worden.

 51. En overigens is firefox gewoon een snelle, relatief veilige browser. ook verkrijgbaar voor mac en linux trouwens.

 52. Wij firefoxen al een hele tijd, sinds mijn zoon Compieter 🙂 dit veiliger acht dan Internet Explorer Moet zeggen dat we veel minder last hebben van pop-ups.
  We gebruiken ook Eudora i.p.v. Outlook. Is wel even wennen (hier en daar iets minder gebruikersvriendelijk) maar de voordelen schijnen op te wegen tegen de nadelen

 53. Makelaar ter Steeg is gezakt van 25 naar 28. HeF gestegen van 4 naar 2.
  Yo!

 54. @dineke: je zoon heeft gelijk, al is dat niet helemaal de schuld van outlook. maar omdat de meute met outlook werkt, pogen de meeste virusschrijvers de adresboeken van outlook te benutten. en dat lukt ze ook nog.
  mocht je eudora niet handig vinden, dan zijn er prima gratis alternatieven: bijvoorbeeld pegasus en Thunderbird.

 55. Maar ik ben meer geïnteresseerd in de positie van Immogo. Dat is tenminste een site waar ik nog eens wat aan verdien!

 56. Goedenavond allemaal.
  Ja ik ben alweer laat, maar hoe later de avond….
  @Krek. mooie dagopening.
  ff bijlezen en dan kan ik misschien nog iets onzinnigs bijdragen.
  Roger….. rood wijntje lijkt me heerlijk.

 57. Morgen speel ik voor het eerst mee met een strijkorkest als
  gast paukenist, best spannend. 56 maten rust, een paar klappen 12 maten rust…. roffel, etc. Het moeilijkste is de maten rust tellen, en vooral de tel niet kwijtraken.

 58. @ krek het is wat laat maar gisteren stond er een cartoon heb je die zelf gemaakt ?

 59. @ronaldus: kom je niet in de verleiding om in de rust een beok te lezen, een pilsje te pakken, ff te stemmen voor HeF, noem maar op?

 60. Stemmen moet op f en a, en op b en g. Dat pilsje probeer ik ongezien te nuttigen, ga gewoon ff schuil achter die grote trommels.
  Bij grote uitvoeringen in theaters zie je idd de muzikanten in de orkestbak allerlei blaadjes lezen.
  Zover zal ik het wel niet schoppen 🙂