Chez Roger et Françoise, zaterdag 22 januari


Klik logo voor smoelenboek.


Gisteravond naar buitengekeken?
Kinderen naar school (laten) brengen of de zaterdagse boodschappen halen, voorlopig zal de kroeg wel onbezocht blijven. Roger is in geen velden of wegen te bekennen. Dus heb ik maar (weer) even koffie gezet. Lekker sterk.
Voor diegene die een kopje wil: hij staat in de thermoskan. Geld in het sigarendoosje, a.u.b.

68 reacties op “Chez Roger et Françoise, zaterdag 22 januari

 1. Goedenmorgen. Ik was al erg vroeg van de partij vanmorgen, aan de telefoon met Ile de la Réunion (3 uur tijdsverschil), waar iemand aan mijn site Immogo.com zit te sleutelen. Wat een gedoe nog. Toen ik een nieuw café wilde gaan openen ontdekte ik dat Dineke me voor was geweest. Merci, Dineke!
  Trouwens gisteren lange gesprekken gevoerd met een stel Zwitsers die als remedial teachers werken op een ‘zwarte’ school in Bern. In Zwitserland hebben ze veel minder problemen met hun immigranten dan in Nederland. Dat komt omdat ze daar van huis uit gewend zijn om te gaan met de multiculturele samenleving. Wat was volgens mijn Zwitser de oplossing: éérst de eigen cultuur versterken, omdat je daarmee de immigrant de kracht geeft om zich te integreren. De school werkt samen met de regeringen van Italië, Spanje, Portugal, Yougoslavië en Albanië en stelt leraren uit die landen aan om de moedertaal te onderwijzen. Want wie zijn moedertaal goed beheerst, kan veel makkelijker een tweede taal leren. Sterker, de regering van I, SP en P betalen méé! Die van A en Y niet, want die hebben geen geld. Daar investeert de stad Basel dus in het moedertaalonderwijs. Zit wel wat in, vind ik. Als iemand zich onder druk gezet voelt de eigen identiteit op te geven, zal hij juist sterker proberen er aan vast te houden. Kijk naar klassieke gevallen als Volendam (katholiek dorp in protestantse omgeving), waar de bewoners zich vastklampen aan de eigen identiteit. Ooit las ik ook een interessant verhaal over het dialect op het eiland Martha’s Vineyard, waar de karakteristieke rollende R verwaterde toen de jeugd zich wilde identificeren met het vasteland en weer sterker werd toen het eiland overspoeld dreigde te worden door nieuwkomers. De behoefte aan eigen identiteit stijgt naarmate de druk om hem op te gevne toeneemt. Omgekeerd verloopt de integratie makkelijker als je het gevoel hebt dat je de ruimte krijgt om jezelf te zijn. Je voelt je sterk genoeg om mee te geven.
  Zo vertelde de man ook iets interessants over vrouwen in het onderwijs in relatie tot Moslims. Hij zei dat de jonge machoman moet begrijpen dat daar niet ‘een vrouw’ staat, iemand die (dus) ondergeschikt is, maar ‘een leraar’, die dus dezelfde autoriteit over hem heeft als een vader. De vrouwelijke docent moet duidelijk maken hoe de rollen verdeeld zijn.
  Ook een smakelijk verhaal. Een jonge buitenlandse jongen moest voor straf de toiletten schoonmaken en weigerde dit. De leraar verplichttte hem toch, maar de jongen vertikte het. Toen heeft de leraar de jongen aan de hand genomen en gezegd: “Ah, je weet niet hoe het werkt? Ik zal je laten zien. De leraar heeft hem voorgedaan hoe je ene toilet reinigt. Toen was het goed, want de jongen begreep dat als een autoriteit dit werk zelf ook doet, hij het zonder gezichtsverlies ook kan doen. Dat het geen manier was om hem de vernederen, maar een gewone taakstraf.
  Of moet dit allemaal in het Twistpunt?

 2. Nee hoor, hoewel het geen standaard kroegpraat is….
  Wel een lange monoloog, maar er was ook niemand om je in de reden te vallen. Heb je intussen die pot kofifie al leeg? Zal ik even nieuwe zetten.
  Allochtone macho-jongetjes laten begrijpen dat een vrouwelijke docent hetzelfde gezag heeft als bijvoorbeeld zijn vader…..dat zie ik 1,2,3 niet gebeuren. Zoals ik al eerder zei, wij kregen van de directeur, bij wijze van Kerstgeschenk (..) een handig boekje
  Daarin staat o.a. dat je moet ‘meebewegen’, ze zijn er nu eenmaal en ze gaan niet meer weg. Maar ik heb daar net zo’n zin (meer) in. Ik zal wel te oud worden

 3. poei poei, alweer een hoop werk verzet. Terwijl Krek. met een verslag bezig was over het meewerkend gezag dat zelf ook de hand aan de ploeg slaat, was ik aan het stoeien met een onwillige wasmachine. (zie info punt)
  Ik ben dus nu wel toe aan flinke bak koffie.
  Het geld ligt in het kistje (natuurlijk geen wisselgeld aanwezig @#$)

 4. Zo, ben weer helemaal bijgelezen, vanmorgen een plaat opgehangen om papier op te plakken om te verven, ga ik vanmiddag lekker doen met de meiden.. heerlijk…

 5. @Coco: Ik herinner me een filmtitel uit de vorige eeuw, die film heette ‘Cul de sac’. Wat betekent dat volgens jou?

 6. Dank je, een ‘doodlopende straat’ dus.
  Moet toch ’s op cursus.
  Ga nu eerst pompoensoep met chorizo eten.

 7. Het is wel spannend dat W.I.E. niet werkt… want wie is er wel, wie is er niet.. we weten zeker dat Ronaldus er niet is, die is naar Youp en verder kan iedereen er zijn… misschien ben ik wel alleen…

 8. Doen vanavond, niemand ziet ons. Laten we maar eens goed de beest uithangen.

 9. Ik ga even aandacht geven aan manlief… die moet morgen weer weg… naar Basel, geloof ik, deze keer…

 10. Dineke, wellicht een vocablokje over Cul? Cul-de-sac is niet alleen doodlopende straat, maar ook uitzichtloos. Cul is inderdaad je achterwerk en wat trou du cul is laat zich dan raden. Maar een avoir plein le cul betekent dan weer dat je je er je buik vol van hebt.

 11. Wel leuk zo zonder WIE. De stroom is zeker uitgevallen. Er brandt tenminste geen licht in het café. Tjeempie stikdonker, ik kan niemand zien. Joehoe is er iemand. Rogeeer….. Laat maar ik weet de pastis fles zelf wel te vinden.

 12. Peter geeft geen sjoege, is op z’n hurken in slaap gevallen. Op de tast heb ik niemand anders gevonden. Dan ga ik maar weer.

 13. Was gewoon even ergens anders heen gehupt. Ben bang dat Wie zwaar ziek is. Vanmorgen bleef de hele site daarop hangen, nu hebben t ding kennlijk gewoon uit gezet.

 14. @Aat, beetje nieuwsgierig naar mijn ideeen. Valt allemaal wel mee, maar een camping overnemen met 3500 euro omzet, lijkt me geen goed idee

 15. Peter het is niet druk vanavond bij Roger dus mag ik het wel even vragen, de vorige keer had je het over een verlaten dorp op Corsica. Was dat Muro?

 16. Alles even nagelezen,geen WIE maar ik ben er nog.
  Is er nog koffie? of is het te laat?

 17. Van Calvi af de grote weg naar het noorden, net voorbij Lumio rechtsaf de D71. Dan krijg je al snel aan je linker hand een camping. Tegenover de uitrit van die camping staat aan de rechterkant van de weg een bordje, dat het pad naar het verlaten dorp Occi aangeeft. Van dat punt af is het pak m beet een drie kwartier wandelen.