Chez Roger & Françoise donderdag 12 mei


Klik logo voor smoelenboek.

Dacht ik ff snel een bakkie te kunnen doen, moet ik eerst die tent weer opgengooien…
Haast, haast
Krantje, croissantje en dan snel naar school……

98 reacties op “Chez Roger & Françoise donderdag 12 mei

 1. @Roger: dubele cappuccino graag
  @ronaldus 23:57, gisteravond dus: meeste bosmaaiers kun je zowel draad als mes op zetten. Met tweedehands zou ik voorzichtig zijn, want jij kunt niet zien of vorige eigenaar regelmatig mengsmering aan de benzine toegevoegd heeft.

 2. Ik heb vorige week in FR 2 courgette-, 1 augurk en 1 komkommerplant geplant. Misschien wel tegen beter weten in – kan zer geen water geven en zo – maar ik kon het niet laten!

 3. @Edwin: Ik werk via een horecauitzendbureau bij verschillende bedrijven door het hele land als kelner. ’t Is jammer dat je bedrijf niet/om Parijs zit, anders had ik zeker een sollicitatie-email gestuurd voor een job d’été.

 4. Zo, geef mij ook maar een koffie…..dan kunnen we er weer tegen…..eerste weekje na de reunie zit er al bijna weer op….moet me maar weer eens melden in het cafe, want anders word ik obscure….,

 5. Jeanne: ik heb ook wel eens gedacht om zoiets te doen, in de morvan regent het meer, dus de kans is groter dat je water krijgt, misschien een aardige buurman of vrouw die als het heel warm is even langs kan met een gietertje of een druppelleiding aan leggen…voor een enkel plantje kan dat wel…

 6. Gardena heeft van die mooie watercomputertjes. Zet je aan de buitenkraan, en je stelt in dat ze plantjes elke avond een scheutje krijgen. Dan komen de nieuwe scheuten vanzelf.

 7. klopt, werkt heel goed, maar wel in combinatie met een druppelaartje, ook van gardena…..is een heel handig systeem…

 8. Maar dan moet je wel het water aan latern staan. En dat sluiten we steeds af als we weggaan.

 9. Ik heb wel eens systemen gezien wel wollen draden. JE zet een emmer met water hoog neer en de draden over de rand naar je andere planten toe. De wol tranporteerd heel langzaam het vocht uit de emmer naar je planten. Mooi principe, en het kost niets. Ik zal eens gaan Gogelen of ik er ergens iets over vindt.

 10. wij hebben het principe: wat overleeft mag blijven
  heb net 2 druiven geplant, we zien wel of die er straks nog zijn. het appelboompje doet het in iedergeval nog steeds..

 11. Herkenbaar: die brandnetels en wilde bramen – is rigoreus de zeis overheen gegaan.
  Ik heb ook het nut van grind ontdekt.
  Grind om de boerderij, waarmee de drainagepijpen afgedekt zijn.
  En waardoor ik – handen op de rug – droogblijvend tijdens een regenbui onder het overstekende dak, rond mijn “bezit´ kan lopen en kan uitkijken over de weilanden…geweldig toch!
  En grind onder de schaduwgevende boom, waar de grond omgewoeld was door het graven van de septic-tank.
  Ik begin gek op grind te worden!

 12. Nou Ferry toch, weet je wel hoe nuttig die plantjes zijn…(bloemtjes/bijtjes..tra la la). Onkruid zijn hele mooie planten die alleen op de verkeerde plek groeien.
  Is er al een bosmaaier/gardena-logje? haha…
  En Ferry, lees eens de nieuwe septictankplaatsingsverordeningen (oh) dan doe je liever in het bos! (pas op voor die maaiers, dat wel)

 13. Tip: monsieur le Maire /de burgermeester inschakelen.
  Toen ging het bij ons ook sneller, en hij hield een beetje toezicht!

 14. Je moet maar denken……training in “de franse slag”!

 15. Beetje laat, want gisteren tof diep in de nacht over wereldproblemen zitten bomen met oude vrienden die toevallig in de buurt waren, en vanmorgen wat enge piepjes uit de laptop, dus eerst wat computeronderhoud gedaan… maar nog even over ezels versus bosmaaiers en zo. Eergisteren ontsnapte onze logeer-ezelin, ze had blijkbaar zin om eens te gaan kijkne hoe het met haar echte baasjes stond. Ik was bezig het schrikdraad iets te verplaatsen om haar wat meer vers gras te geven, de draad hing even slap, en daar ging mevrouw. Wij erachteraan, de buren erbij, maar denk niet dat je zo’n dier dan even kunt vangen, want ezels zijn slim. ze belandde 500 meter verderop in ee groot veld waarvan het hek snel te openen was, mede dankzij een paar passerende automobilisten die spontaan een ‘road block’ opwierpen.
  Gisterochtend kwam het buurjongetje van drie turven hoog de dame weer terugbrengen, heel dociel aan een leidsel. Het had wel even moeite gekost om haar te pakken, zei hij, maar ja, daar hebben ze een paar getrainde honden voor. Nu staat ze voor straf (nou ja) op het vers van schrikdraad voorziene uitvloeiveld van de septic tank te grazen.
  Een bosmaaier is goedkoper: die hoef je ’s winters niet bij te voeren, je hoeft geen dierenarts te laten komen als er een veulen geboren wordt (of bij een miskraam, dat hadden wij dus een maand geleden met dit dier), en een flink stuk terrein afzetten met een ezelbestendig hek of met schrikdraad kost ook een paar centen. Een elektrificateur, zo’n schrikdraadbatterij dus, kost je al snel 200 euro, en dan komen daar nog enkele tientallen geïsoleerde piketten en een flinke rol schrikdraad bij. Een echt hek van hout of van goeie palen met stevig schapengaas (wij houden niet van prikkeldraad) is nog een stuk duurder.
  Anderzijds: een maaier maakt een hoop herrie maar sociaal gezien heb je er niks aan. Je kunt er ook niet mee gaan wandelen en er je neefjes en nichtjes op laten zitten. Maar: begin dan met een ezelveulen dat je zelf van jongs af opvoedt, anders kan het lastig zijn zo’n dier te hanteren. Dat hebben wij nu gemerkt. OK, dit is een ezel die ooit vanuit Oost-Europa onder erbarmelijke omstandigheden naar de Auvergne was vervoerd om hier tot kattenvoer te worden verwerkt, en die door de huidige eigenaren op het laatste moment bij de slchterij is gered, gewond en uitgemergeld, dus dat dier heeft een gebruiksaanwijzing en het kost tijd om haar vertrouwen te winnen (ze geeft mij kopjes als ze in een goeie bui is, dus het gaat…). Maar ezels zijn altijd sluwe Houdini’s, dus je besteedt sowieso de prijs van een par bosmaaiers aan afrastering. Weet ook dat ze graag een flinke hap boomschors lusten, en graag de bladeren en het fruit van de lage takken van je fruitbomen snoepen. Die moet je dus beschermen (anderzijds snoeit zo’n dier dus perfect een haag van bomen langs je terrein precies op loophoogte af).
  Naast de ezelin hebben wij uiteraard ook een bosmaaier, van een goed Zweeds merk. Met gezichtsscherm en geluiddempers (die gebruik ik ook met cirkelzagen en ander lawaaiïg gereedschap). En laarzen met stalen veiligheidsneuzen. Werkt toch beter dan een zeis. Het gesnoeide gras gaat over het schrikdraad richting ezel… en ik maai heel zen, om de leukste bloemen heen. Ben ik nou een watje of een natuurliefhebber?

 16. nog een voordeel. die bosmaaier is wat lichter van gewicht, zo’n zwaaibeweging maken met een ezel gaat niet echt makkelijk..

 17. Goed verhaal Schwep an je misschien nog eens uitleggen hoe dat nu in zijn werk is gegaan bij het redden van die ezel ?

 18. @JohnP over het redden van de ezel: Onze vrienden hier hebben een kippenboerderij. Ze brengen dus zelf een paar keer per jaar een trucklading kippen naar een slachterij, ergens in Clermont-Ferrand. Zover ik heb begrepen zagen ze daar genoemde ezelin, en ze hebben dat dier voor de waarde van haar vlees gekocht en mee naar huis genomen. Later hebben ze dat nog eens gedaan met een ezelmanneke, nu zijn ze een stelletje… Ze moeten alleen in verschillende velden staan als het geen paartijd is, want meneer wil altijd en zij alleen een week of twee in het voorjaar (onlangs mochten ze een dag of tien samen bij ons in de tuin, dat ging er behoorlijk wild aan toe, tot ze niet meer ontvankelijk was; toen kon hij een trap krijgen als-ie er weer op wilde). Dus de meeste tijd staan ze op afstand naar elkaar te balken. IIAAAA!
  Zo zie je dat boeren ook best een zwak plekje kunnen hebben voor een zielig dier. Ze is nu een jaar of 13, krijgt regelmatig een aai, heeft een stuk of vijf veulens geworpen – plus een miskraam achter in onze tuin – en kan tot 40 jaar oud worden. Dat is wat anders dan als jong dier verwerkt te worden tot kattenvoer of worst.

 19. Nog even over dat maaien om bloeem heen: ik maai maar kleine stukjes tegelijk zodat allerlei weidebloemen de kans krijgen te bloeien en zich dus op ons terrein voort te planten. Dat trekt massa’s insecten aan en die op hun beurt weer vogels. Inderdaad is onkruid vaak gewoon mooi spul dat op een plaats groeit waar het je niet uitkomt. Heb je genoeg ruimte dan kun je het zijn gang laten gaan en heb je gratis een klein natuurreservaat. Toevallig zijn we ook lid van de vogelbescherming (LPO) en is onze tuin een ‘Refuge LPO’. Bijkomend voordeel is dat je een excuus hebt om tot op zekere hoogte lui te zijn en de boel de boel te laten 😉
  Ik ben benieuwd hoe nu de begroeiïng zal veranderen, met al die ezelflatsen in de wei.

 20. @Schwep, je lijkt me een sympathieke man, maar toch een vraagje…. praat je net zoveel als je schrijft?

 21. Laat die man toch…
  Ik ben blij dat er eens wat meer te lezen valt dan al die one-liners.

 22. @Schwep: Dank je voor dat verhaal ennuh ik vind die verhalen ook allemaal (dus ook de oneliners) erg leuk 🙂

 23. Ik bedoelde het niet verkeerd, ik vind het heerlijk die verhalen van Schwep… zat alleen te bedenken als ie nou ook zoveel praat, moet ie ’s avonds gewoon doodmoe zijn van al het spuien van al die woorden…. misschien ben ik af en toe wel te kort van stof….

 24. Marjan schrijven is z’n beroep.
  Inderdaad wel leuk om te lezen.

 25. Zeg, pas op hoor, met al die verhalen en complimentjes voor Schwep zijn schrijftalent. Straks word ik jaloers, en je weet tot wat voor ellende dát kan leiden! Voor je het weet zit Schwep bij de Paus uit te huilen.

 26. @Ferry, je kunt kijken en lezen hiero, alswel dat ik daar niet direct vind waarmee ze mij de stuipen op het lijf joegen laatst. Mischien zijn de nieuwe regels nog in volle gang, dan zou ik het bij de marie vragen. (voordat dat hele boeltje weer de grond uit kan..). Zelf schrok ik nogal van de mededeling dat je ineens niet meer over het gedeelte waar gedraineerd word mag rijden (bij ons ondenkbaar). Wellicht weer een storm in een glas water maar je weet maar nooit met die fransosen…

 27. Gelijk heb je Schep, ik heb vorige week ook met mijn strimmer in de hand gestaan en eigenlijk alleen wat hoog gras weggehaald wat in de weg stond. Dat mooie onkruid langs het hek en langs de muur gewoon laten staan. Onkruid kan namelijk prachtig zijn.

 28. ik overweeg om mijn grasveld te veranderen in een wilde plantentuin met daar doorheen een gemaaid graspad…..iemand een idee….

 29. Ik zou het liefst alle distels laten staan… vind ik mooi, maar de onze buurboer is daar niet blij mee, dus moet ik ze weg halen…. zucht…. zo jammer…

 30. @marjan: Ik moet bekennen dat ik wat distels en ander hinderlijk prikkend spul minder zen ben. Dat gaat rigoureus weg. Hier en daar moet ik wat brandnetels laten staan, want Nathalie gebruikt die voor haar culinaire toverkunsten. En de haag van sleedoorn (prunelles) mag blijven, mits onder contrôle. Zonder prik blijft er nog heel wat moois over…

 31. @krek: niet jaloers worden man, jouw pen is minstens zo scherp en ik zou willen dat ik elke dag weer een aardige link of tip wist te vinden voor al die HeFers. Af en toe ben ik wat lang van stof en ik maak een verhaal graag af tot het eind. Is ook een afwijking van beroepsschrijvers.

 32. Goedenavond, ik heb net een bod gedaan op marktplaats,
  is een groningse bosmaaier, moet dus betrouwbaar zijn.

 33. @frank: zo’n gemaaid graspad gaat heel goed met een bosmaaier. Bij ons is er na verloop van tijd klaver gaan groeien, dat kan er heel goed tegen dat je erover loopt. Voor de rest is het vooral een kwestie van laten staan. Of hier en daar wat zaailingen van struiken of bomen verplanten, dan blijft het natuurlijk.

 34. @Schweo, waar gebruikt Nathalie dan brandnetels voor? Ik heb weleens geprobeerd er thee van de maken, maar dat was niet echt lekker….

 35. *fluistert* maar iedereen weet toch dat ik Groningse ben….

 36. @remke: hoe oud is dat document over fosse septique? Ze hebben het zowaar nog over het gebruik van asbest (amiante) voor bepaalde onderdelen.
  En je mag inderdaad niet over een uitvloeiveld rijden, want dan klinkt het in en wordt dus minder effectief. Bomen en grote struiken planten mag ook al niet. Dus een ezelveldje!

 37. hallo allemaal, de keuken is weer schoon dus effe het net op

 38. @Marjan: hoe kom je daar nu bij? Henk R. heeft een site over Drenten. Ik ben -bijna- volbloeds Groningse. Vader uit Glimmen, moeder uit Zuidlaren (OK, ik geef toe dat is op de grens) en geboren in Stad, (wat de Groningse naam voor Groningen is)

 39. Errug hè? Ik kon M. ook al niet weerstaan. Heb nu echt genoeg van dat gemuts en kom er niet meer.

 40. staat er op HEF iets over webhosting in frankrijk ?
  volgens mij lopen ze hier 10 jaar achter op dit gebied

 41. Marjan@ ja heel goed heb de locale weten te overtuigen
  dat ik best een lekker potje kan koken
  de toerist komt wel daar ben ik niet bang voor
  maar in de winter moet ik het van hun hebben

 42. @Edwin, dan kan ik je alleen maar feliciteren, want volgens mij zijn fransen behoorlijk kritisch als het over hun eten gaat….

 43. Dat klopt marjan ik heb een surpricemenu op de kaart staan
  Er werd gezegd dat willen de fransen niet de willen weten wat ze krijgen
  Nou geloof me 70% besteld gewoon een surprisemenu

 44. bijgelovig kijk je eerst onder je bed je weet maar nooit
  of blijf er de hele dag in !!!

 45. ja ronaldus dat kan maar ik heb nederland afgesloten
  geen bankrekening meer ect

 46. ik leef en woon in frankrijk dus zal ik het met de dingen hier moeten doen
  klinkt raar misschien
  het zelfde met tuinplanten in nederland stukken voordeliger maar heb ze toch hier gekocht

 47. Een echte Fransman geworden, lijkt me sterk dat ze geen fatsoenlijk bedrijf hebben in Frankrijk om een website in de lucht te houden. Of je gebruikt je eigen computer.

 48. Volgens mij weet Jorgen redelijk de weg in automatiseringsland, hij zal wel een aanbieder kunnen adviseren denk ik. Of Krek. natuurlijk.

 49. heb wel contact gehad met alphamegahosting
  een bedrijf in belgie en ned
  maar ze wilde bankgegevens van me maar niet de franse beetje raar voor een internet host
  world wide web gaat dan niet meer op
  kan ze makelijk geld overmaken vanuit frankrijk maar werd niet goedgenoeg gevonden

 50. ja en zo te horen stemmen een heleboel fransen nee
  bij het referendum dat wordt niets

 51. Ik ga een etage hoger, en hoop morgen weer een frisse kijk op de wereld te hebben. Trusten……….

 52. Edwin: ik ben erg tevreden over coorda.com. Zitten op Ile de la Réunion. Is een Zwitser, maar doet gewoon internationaal zaken. Overigens kan ik je persoonlijk ook serverruimte bieden. Een directory op en-france.nl. Bijvoorbeeld edwin.en-france.nl. Is wel aardig, die combinatie NL en Frankrijk. Verder is dat natuurlijk de toekomstige plek voor hollandais.en-france.nl, dus een domein met groeipotentieel!

 53. @Schwep: was een grapje. Ik ben nooit jaloers op mensen die beter zijn in iets dan ik. Bovendien ben ik erg blij met lange inhoudelijke verhalen op HeF. Dat is waardevolle content en leuk om te lezen bovendien! Ik refereerde met mijn opmerking aan een inhoudsloze babbelaar die mij betichte van jalouzie op een dito collega-weblog.
  Shit, wat een tekst nog, op dit Ruttevolle uur.

 54. Ik zoek nog iemand om de site er ook netjes in Pivot op te zetten. Zelf geen tijd (en te dom).