169 reacties op “Chez Roger & Françoise, donderdag 21 april

 1. Krek, van harte met dochterlief en een prettige dag.
  Gisteren ontzettend veel problemen met het log.
  Dineke en Krek het lukte niet om me te melden, het was geen onbeleefdheid.

 2. @Coco: Bedankt, en geen probleem. Het is volgens mij dat vermaledijde WIE dat de boel in het hondert stuurt.
  @Marjan: Dank je. Een VTT, stiften, schmink (allebei uit de dikke catalogus, je weet wel) en een Diddelina. Oh en een verjaardags-outfit, waarin ze er erg cool uitziet. Nu de zon nog!

 3. Even snel een vraagje. We hebben van de CA een hele reut papieren gekregen voor de hypotheek. Er zit o.a. een brief bij waarin de adviseur vraagt om het volgende:
  ‘Attestation sur l’ honneur ou de la banque pour remboursement des credits `a votre banque aux Pays-Bas’. Hoewel ik het letterlijk wel kan volgen, snap ik de strekking niet. Wie helpt?

 4. Middag iedereen,
  ben weer bijgelezen en zie dat ik het nodige gemist hebt. Misschien kan ik binnenkort zelfs weer wat zinnigs bijdragen

 5. @ Hanneke: iets dergelijks werd aan ons gevraagd bij de CA en het enige benodigde was een bankafschift van onze Nederlandse rekening

 6. Maar ze hebben alle bankafschriften al, van de laatste drie maanden. Dan lijkt me dat niet de bedoeling te zijn.

 7. Hanneke, je moet even aan je NL bank vragen of ze een brief voor je maken waaruit blijkt dat er in NL geen kredieten zijn. Je kan het zelf ook maken. Ik zal even voor je zoeken voor een juiste brief.

 8. Hanneke
  Volgens mij wil de CA een dubbele borg voor het geval je maandelijks niet terug kan betalen en jouw bank in nederland dus borg staat daarvoor, anders zie ik het ook niet maar ze zijn un peu tordu bij de Crédit Agricole
  Groetjes Marcel

 9. Vrees dat ik je dan niet verder kan helpen. Het enige dat ik nog kan bedenken is een opgave van de gegevens van de bank zelf zoals een swift code of iets vergelijkbaars met de IBAN code. Dit staat meestal niet op de afschriften zelf.

 10. O, is dat wat ze willen? Nou, da’s makkelijk. Afgezien van de hypotheek hier hebben we geen kredieten. Ik dacht dat ze bedoelden dat we onze leningen hier naar Frankrijk moesten overhevelen en dat snapte ik al niet, want die hebben we niet (hadden we ook al gezegd).
  Als jij zo’n brief hebt, Coco, zou ik daar heel blij mee zijn.

 11. Als ik het zo lees, Hanneke, komt het er op neer dat ze een briefje willen waarin jij je erewoord geeft dat je geen kredieten hebt, dan wel dat je je Nederlandse kredieten hebt afbetaald. Het lijkt me dat je NL bank zoiets wel voor je kan maken.
  En anders schrijf je gewoon een briefje met: “J’atteste sur l’honneur que tous nos crédits aux Pays Bas ont été remboursés et que nous n’avons aucun crédit autre que ce nouveau crédit avec le Crédit Agricole.” En dan dateren en ondertekenen.
  Stylistisch niet echt fraai, met al dat ‘credit’, maar inhoudelijk voldoet het aan hun vraag. Je kunt er eventueel nog een kopie van het laatste afschrift van je NL lening aan toevoegen, waaruit blijkt dat de lening afbetaald en tot nul gereduceerd is.

 12. Het kan ook zijn dat ze een garantie willen in geval van problemen met de betaling van de Franse hypotheek.

 13. Er staat ‘remboursement des credits à votre banque’ dus áán je bank en niet door je bank in Nederland. Vandaar dat ik dacth dat ze bedoelen dat je moet beloven dat je niet stiekem nog een lening in NL heb. Ik denk niet dat ze twijfelen of ze hun geleende geld wel terug krijgen. Dan waren ze er echt niet aan begonnen. Maar het is met een buitenlandse klant natuurlijk lastig controleren of je elders nog een krediet hebt. Al zouden ze natuurlijk met het BKR in Tiel kunnen bellen. Zouden ze dat nummer niet hebben?

 14. Nou, ik heb nog een mooi briefje (in het nederlands) liggen dat een krediet is afgelost en vervolgens zal ik op het graf van mijn opa zweren dat ik geen andere kredieten heb. En verder moet de CA niet zeuren: ze krijgen een dezer dagen alvast een hoop van onze centjes op hun bank gestort, dat moet dan voorlopig maar voldoende zijn. Dank, Krek., voor het voorbeeldbriefje. Ik ga er vanuit dat daarmee aan hun verzoek is voldaan.
  Het lijkt me wel lachen als ze het BKR gaan bellen. Ben benieuwd of ze ver komen, in het Frans.

 15. O ja, bijna vergeten. Felicitaties met je dochter, Krek.. Wat is in vredesnaam een Diddelina? Iets Frans?

 16. @Ferry: Joh!
  Sommige mensen zijn net goudvispoep. Het blijft maar aan je kont hangen.
  @Hanneke: dank je. Dat is het vriendinnetje van Diddl. Helaas nog steeds niet uitgeroeid. Ik ga maar eens een roze muizenval met hartjes in elkaar knutselen.

 17. Hanneke dit alles met de hand geschreven:
  ATTESTATION SUR L’HONNEUR
  Je ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ , Mademoiselle (Monsieur) …, né(e) le …, à …demeurant … (adresse), certifie que tous nos crédits aux Pays Bas enz….
  Fait à : naam van je woonplaats
  en handtekening eronder.

 18. Was het maar waar. Moet vanavond diverse dames nog van diverse stations afhalen. Of het moet een virtueel wijntje zijn natuurlijk. Doe dan maar een rode.

 19. @Krek: je was natuurlijk al lang naar bed toen ik afgelopen nacht vroeg hoe je aan ADSL gekomen bent daar in de Morvan. Wij wachten hier nog vol smart. Hoe ver zit je van de telefooncentrale?
  Toevallig geniet ik nu wel even van ADSL (512) nu ik met mijn laptop bij de schoonfamilie zit in Vichy. Die hebben een wifi-netwerkje. Kostte een paar uur om de nieuwste drivers te installeren (eerst ophalen via hun pc, op USB-stick naar de mijne, dan installeren, etc), maar nu flitst alles dan ook over het scherm. En zonder draadjes. Dat hoop ik ooit zo vanuit mijn eigen tuin te kunnen doen… Helaas is het wat omslachtig om bijna anderhalf uur heen en dito terug te rijden iedere keer dat ik iets groot denk te moeten downloaden…

 20. FrankS je kunt bij diverse providers: wanadoo.fr – free.fr enz en adsl check doen, postcode en telefoonnumer invoeren en je hebt antwoord..

 21. Mijn dorp staat er niet eens in, dat zal dus met het modem moeten. Er was sprake van een WiFi netwerk maar dat is na de lokale verkiezingen afgeblazen. Jammer. De GSM doet het trouwens ook niet daar. Heerlijk rustig dus.

 22. @Schwep: ik zit niet in de Morvan, maar in de Z-Bourgogne, de Bresse. Geen idee hoe ver van de centrale, maar we hebben nu een paar maanden ADSL. Slechts 1000 kb/s maar vergeleken bij mijn ISDN-lijntje echt genieten.

 23. @Ferry: ik weet dat je een ADSL-check kunt doen, heb ik ook gedaan en ik weet dat het nog ene tijd duurt voor het hier komt. In onze gemeente ‘gelimiteerd beschikbaar’. Dat klinkt eng. Vandaar mijn vraag aan Krek. Wij zitten net rond de 5 à 6 km (denk ik, afhankelijk van hoe de telefoondraden langs de wegen staan) en dat is zo’n beetje het afkappunt voor ADSL. Sowieso zal ik nog tot volgend jaar moeten wachten, want France Telecom heeft het uitgesteld. Ze hebben wel de extra subsidies geïnd voor versnelde introducte in landelijke gebieden, de boeven.
  Als ik het krijg zal eerst de ISDN vervangen moeten worden door analoog, of er moet een lijn bij. Dan wil je wel eerst zeker weten of het op die specifieke plek technisch ook kan. Dat is hier dus helemaal niet zeker.

 24. en zo heeft ons droomland z’n onvolkomenheden..
  (ik heb niet eens een WC)
  WAT MOET IK DAN MET ADSL?

 25. Ze probeerde heel stilletjes mij huis binnen te sluipen, maarik heb haar betrapt.
  Zo, Roger, tijd voor een pernod met ijs.

 26. Weekend!!! Doe mij maar een fles rosé! Eh..ik bedoel natuurlijk een glas rosé. Zoëven in de laatste zonnestralen buiten gezeten (voor het achter het net ontluikende groen va die grote rotboom in het park verdwijnt) Het deeg voor de pizza staat te rijzen. Heerlijk, heerlijk.

 27. De kinders hebben hun eigen favoriet: pizzabodem met shoarma (dat zegt jou ws. helemaal niks, Coco). En dan een dikke dot knofsaus eroverheen, daar vreten ze hun vingers bij op. Ik ga voor de iets magerderder variant met zeevruchten en tomatensaus.

 28. Ik heb ‘m net achter die kiezen en hij was lekker, hoor. Met een grote portie zwarte olijven en kappertjes. Voor het zout.

 29. Pizza’s, lekker. Ze zijn in Frankrijk een stuk lekkerder dan in Nederland. Volgens mij door het andere deeg en de houtoven. Dat je in Frankrijk water en brood gratis bij je eten krijgt was wel even schrikken voor de kinderen. Mijn dochter en ik gaan meestal op de Pizza met de verschillende kazen.

 30. @Ferry: Kan ik me wat bij voorstellen, bij dat gevoel. Helaas is in deze rare samenleving een telefoonlijn (en in veel gevallen nu dus ook ADSL) sneller geïnstalleerd dan een wc. Telefoon (ISDN) was de eerste voorziening die in ons nieuwbouwhuis hier in de Combrailles was aangesloten (afgezien van bouwstroom). Toen moest ook de wc er nog in, en er was zelfs nog geen water. Maar ik zat binnen een paar uur al te internetten, want ik moest communiceren met mijn klanten in NL. Voor brood op de plank is dat draadje anno 2005 vaak heel belangrijk…
  @pizza-eters: ik hoorde gisteren ergens dat de Fransen de grootste pizza-eters van Europa zijn. Blijkbaar erger dan de Italianen. Zou dat van dat goeie deeg komen?

 31. Ik ga ook voor de 4 fromages, Jorgen voor banaan met anjovis, maaike spek en uien, jasper ham en kaas en madelief wil er altijd knakworstjes op…

 32. ..banaan met ansjovis? Brrrr. Maar misschien moet je het een keer geproefd hebben…

 33. Op de achtergrond wordt op de nieuwe gitaar van a.s. schoonzoon Hotel Californie en Angie gespeeld – als voorbereiding op onze familiebijeenkomst in FR.
  Denken jullie ook wel aan muziek?

 34. @Krek. nog van harte met je dochter.
  Pizza, die ga ik volgende week in het land van herkomst uitproberen, vier dagen aan het Lago di Como 🙂

 35. Was even afwezig.
  Ik moest van Emma even naar haar nieuwe aanwinst luisteren Hed Kandi

 36. Krek, kind jarig. Leuk…en vermoeiend…kan ik me nog herinneren van toen ze jong waren.
  Als ik de foto’s zie hoe ik me uitgesloofd heb. Pffff…

 37. GetJan het werkplekkeboek is bijgewerkt..
  het leuke is dat je gelijk kan zien met wat voor camera de foto is gemaakt..

 38. hebben we nu iedereen gehad? kan er een nieuw onderwerp worden gekozen..
  vervoermiddelen lijkt me wel een leuke..

 39. Dan neem ik nog een biertje.
  transportmiddelen, geldsmiddelen. Kweeniet.

 40. wel in het Franse GertJan
  vervoermiddel zonder s moyen de transport

 41. is een apart log Ronaldus. op het plaatje klikken en het is de onderste foto
  Hou niet van voetbal..

 42. Ferry, je hebt gelijk. Ik keek in de on-line Van Dale. In de papieren editie komt vervoermiddel voor.

 43. welnee. wij zijn er toch om je te helpen..
  ik weet ook niet alles
  heb maandenlang de attachments van m’n e-mails niet kunnen openen. was ergens een instelling bij beveiliging die opeens aangevinkt was en gelijk grijs (dus niet meer aanklikbaar) was geworden..

 44. Nee, ik ga eerst kijken wat er allemaal nog staat en wat we nog nodig hebben. En als we er in de zomervakantie naar toe gaan zal het wel een hele vracht worden.

 45. en veel foto’s maken GertJan, straks zit je weer thuis en denk je.. hoe zag dat er ook al weer uit?

 46. Met een beetje mazzel staat er nog een heleboel antiek op zolder, of zo,n vergeten 2cv in de schuur onder het hooi.

 47. Eerst zien of de overdracht goed gaat. De notaris heeft deze week gewoon z’n kantoor dichtgedaan, en daarvoor wel mij maar niet de verkopers uitgenodigd om te komen tekenen.

 48. Die 2cv heb ik al. Nee, er stonden nog wel allemaal roestige boerenhulpmiddelen in de schuren. En de meeste meubels blijven staan.

 49. Maar de verkopers zeiden van niets te weten en nog niet klaar te zijn met opruimen. Maar als het waar was wilden ze wel meewerken. Pas maaandag definitief uitsluitsel want dan is de maitre weer dans l’etude.

 50. Ronaldus hier is het al donker buiten hoor..
  hier kunnen we het weer voor de BBq in de gaten houden

 51. Nah, ik ga er geen strakke designwoning van maken, maar ik wil ook niet in een museum wonen.
  Ik was vandaag op de tentoonstelling Knus, over wonen in de jaren 50. Wel veel herkenning, maar geen spijt dat de meubels van m’n ouders uit die tijd er niet meer zijn.

 52. maak je maar geen illusie over dat opruimen GertJan. zo zag onze oplevering eruit..

 53. En dit is de woonkamer geworden, Ferry?
  Volgens m’n broer ziet het er wel netjes uit.
  En het is tot oktober bewoond geweest.

 54. Bij mij is alles brandschoon opgeleverd, op het terrein lagen her en der verzamelingen oud ijzer en een vervallen busje, en een motorblok. Was een voorwaarde in het koopcontract.

 55. tijdens de bezichtiging lagen er nog heel veel bouwmaterialen. dat was dan ook het enige dat er niet meer was na de aankoop

 56. De vorige eigenaar was een brocantier, volgens mij donderde hij alles wat niet verkocht was ’s avonds in het bos achter het huis.

 57. Je gelooft soms niet wat er allemaal op een erf ligt. Gelukkig niet bij mijn huis.

 58. Ronaldus, ja de zon schijnt met wind. Echt warm, nee het was 20° vandaag.

 59. die nieuwe Willem kan d’r geen genoeg van krijgen. hij is er alweer

 60. nu weer niet.
  en nu zie ik dit!!!!
  Je reacties zijn te snel achter elkaar geplaatst. Probeer het zometeen nogmaals.

 61. @Krek, een cursus van een Goeroe op het gebied van witte vullingen. Veel theorie en ook nog hands on op echte patienten.

 62. @R: ja, helemaal niks aan gedaan. De kinderen komen op bezoek, je zet wat te nashen op tafel en ze spelen gewoon onder mekaar. Guido had apart wat vriendjes, die hebben de hele middag in de vijver zitten vissen. Colette haar vriendjes sppelden ondelring. Geen koekhappen, geen speurtocht en al helemaal geen piraten- of heksen feest. Is hier niet de gewoonte en ik zal de laatste zijn om het te beginnen. Voor je het weet moeten we ook hier ene clown en een goochelaar inhuren om er bij te horen.

 63. Het wordt nog druk hier. Ik wilde eigenlijk gaan sluiten en snel een nieuw café openen en naar bed.

 64. Robert(a) ben de foto niet vergeten hoor. of wil je een linkje hier?