Chez Roger & Françoise, maandag 11 april.


Klik logo voor smoelenboek.
Jouw stem telt. Elke dag!

Weer een week. Het is koud en ik zie met lede ogen de derde huisbrandolietank van deze winter leeggezogen worden door de CV. Schluhuhuhuhuhrp! Groot huis is fijn, maar het moet wel in de subtropen staan. Ze beloven ons al jaren die beruchte global warming. Eerst voelen, dan geloven!

150 reacties op “Chez Roger & Françoise, maandag 11 april.

 1. Trouwens bizar dat je hier de meest erge, in nederland allang verboden, gifsoorten nog kopen. Het werkt goed op de zolder alswel dat ze zich al sterevend nog naar een plek weten te slepen waar de hond er dan weer bij kan. Trots! Mortel…beware.

 2. Shit! Pas op. Nee, dat zit hier in NL wel goed. Slakkekorrels kan ook niet meer, i.v.m. vogels. Ik behelp me nu met kattegrit, vinden slakken vervelend.
  Tsja, wat betreft die muizen: met een klem heb je geen gif nodig. Werkt als een tierelier.

 3. Ja, wacht maar tot je een boerderij hebt met meerdere soorten krachtvoer, cereales, hooi, stro enz. Kortom: le paradis voor het muizen/mulot-volk. Ik ben echt tegen zwaar gif maar als je de plaag ziet ga je het doen. Eens hadden hier de mulot’s alle touwtjes van de strobalen doorgeknaagd op de hooizolder (200 balen) als je dan iedere ochtend een uitelkaarvallende hoop pakt word je echt moedeloos.

 4. Sorry, was even Vicky aan het doen. Ik bedoel dat ik zowel links als rechts kan muizen, aan de computer. Onze leukste kat is trouwens ook aan gif gestorven. Bij de biologische kippenboer hiernaast dood in de schuur aangetroffen. Want die muizen kweekt hij natuurlijk níet biologisch.

 5. @Krek, nog even over die kachel van je. OK, groot huis, veel glas en zo. Maar olie bevat per liter veel meer energie dan propaan, wat wij stoken, en als ik de gasflessen van de ballon er even af trek (want die vul ik vanuit onze bulktank in de tuin) dan verstoken wij hier ergens tussen 2000 en 2500 liter propaan per jaar, voor verwarming, warm water en veel koken (mijn buik komt heus niet alleen van de dropjes die ik verslind als ik schrijf 😉 ). Wij wonen hier ook de hele dag. Veel glas (schuifpuien) aan de zonkant helpt een beetje. Als-ie schijnt natuurlijk.
  Is er niet toevallig iemand die je douche abusievelijk als sauna gebruikt?
  Anderzijds, bij de romantiek en de vele ruimte van de verbouwde schuur of stal hoort wellicht ook een beetje gekleum in de winter – of een energie slurpende verwarming. Zo houd je de rest van de Morvan ook een beetje warmer…

 6. Het is natuurlijk geen nieuwbouwhuis. Maar wel goed geïsoleerd. Ik vermoed dat we ongeveer 2000 euro per jaar aan verwarming (huis en water) kwijt zijn. Daar staat tegenover dat een huis als het onze in NL ongeveer drie keer zo duur zou zijn (in het Gooi zelfs 4 keer). Dus voor dat prijsverschil kun je heel lang stoken.
  Verder is onze Zuidkant een grote schuur, die niet verwarmd wordt. Een soort koudebuffer dus. De zonnewarmte aan die kant gaat dus eigenlijk verloren. Ik heb wel eens gedacht aan warmwatercollectoren tegen die blinde zuidgevel, om dat op te heffen. Maar dat is meer iets voor de volgende eigenaar.
  Overigens zitten wij niet in de Morvan, maar in de Bresse. Zuid-Bourgogne.

 7. Gif tegen de muizen? Jakkes. Onze tuin is een grote gatenkaas van de woelvriendjes en in het oogstseizoen verdwijnen de sjalotjes recht omlaag de grond in. Maar met gif zouden we subiet onze poezen naar de eeuwige jachtvelden helpen, en bovendien ook de roofvogels die hier zitten. Belangrijk broedgebied volgens de EU, Natura 2000 en zo. WE zijn zelfs lid geworden van de LPO, de Franse vogelbescherming. Bordje naast de deur ‘Ici on protège la nature’. Dan ga je dus niet met gif strooien.
  Wel hebben we een paar keer een klem gezet op een plek waar de poezen onmogelijk bij konden, en meteen pats!
  Onze feline huisgenootjes doen trouwens hard hun best, samen met een paar halfwilde katten uit de buurt, om de knagertjes onder controle te houden. Ken je dat, dat je kat je ‘s ochtends naast de eettafel trots een woelmuis offreert, krak! (niet krek!) doodbijt en dan smakelijk oppeuzelt net terwijl je je stokbroodje met confiture zit te smeren?

 8. @dineke: die tampon-mop lijkt me een variant van dat verhaal uit de jaren 70, toen Molukkers nog treinen kaapten.
  Gaat ‘n Moluks meisje auditie doen op ‘t conservatorium, Opent ze bij de directeur haar vioolkist, rolt daar een machinegeweer uit. Die directeur direct met zijn handen omhoog: ,,Niet schieten!”
  Zegt het meisje: ,,shit!, zit mijn broer met een viool in de trein…”

 9. Nou valt wel mee. Maar één keer per week bridge ik, en als ik dan thuis kom spoken de spellen nog door m’n hoofd en kan ik de slaap niet meteen vatten. Dan lees ik wat er weer allemaal in dit wereldje is gebeurd. Tjonge, het is niet mis. Ruzie maken kan je, Krek.

 10. Maar je moet een beetje stereo-lezen bij de hier en bij de paus om het te kunnen volgen. (Handig toch die vensters in Windows) En Kits kan er ook wat van. Als ik het goed begrijp ben je een adder.

 11. Valt toch wel mee? Het is waar dat ik graag de polemiek zoek. En soms is een beetje ruzie nodig om de lucht te klaren. Ik heb natuurlijk een veel te groot ego, en kan niet goed afstand nemen, mensen maar laten lullen. Een handicap. Kost vooral veel tijd. Aan de andere kant gaat mijn adrenaline stromen als het er een beetje heet aan toe gaat. Is goed voor de aderen.

 12. Zoiets las ik ook, maar ik denk dat ze dat overdrachtelijk bedoelt. Weet je welke beesten adders aandurven? Egels. Inderdaad een beetje bangige beestjes die erg gauw hun stekels opzetten. Maar adders, die lusten ze rauw. Aan de andere kant zijn egels weer geen partij voor mustangs of cougars (die met vier wielen dan).

 13. Nou ja, ik kan er wel van alles van vinden, maar het is jouw café en je kunt dus de regels stellen. En iedereen is vrij om op basis daarvan al of niet aan te schuiven.

 14. Doet me denken aan armadillos. Een buideldier, die vooral in Texas leeft, en 100.00e-en jaren prima opgewassen was tegen de boze buitenwereld, behalve tegen… autoos. Nu is het roadkill. Zielig wel.

 15. Tja, het is niet altijd leuk om politiemannetje te spelen. Mensen gaan dan al gauw stekelig doen. “Het is hier toch een café?” “Vrijheid van meningsuiting” Maar als ik niks zeg en het gelul/lal houdt aan, lopen al mijn ander klanten weg. Diverse vaste gasten lieten al voorzichtig weten dat ze er niet veel aan vonden.
  Wat ik typerend vind is dat de aanstichter, de grootste kletskont van allen, Fred dus, zich drukt. Hij laat Kits dus ook gewoon zwemmen. Laffe hond.

 16. @Krek: zat vandaag eerder een willekeurig geprikt café uit 2004 na te lezen. Allemaal bekende mensen. Misschien wil je wel geen nieuwe gasten en moet je het café besloten maken. Veel nieuwe gasten bezorgen jullie irritatie omdat ze onbewust de sfeer veranderen.

 17. @Krek 1.17: ja, ik ben een beschouwer en nogal tolerant en flexibel. Ik vind een hoop goed. Maar ik zit hier en schrijf geen woord daar, dus dat kun je niet neutraal noemen.

 18. Joh, Gertjan, jij bent ook een nieuwe gast en je draait keurig mee. Schwep is een oude, hernieuwde gast, die de laatste tijd ineens veel inhoudelijk interessante bijdragen levert. Gasten komen, gasten verdwijnen en dat is allemaal geen probleem. Soms zit er echter iemand tussen die op je zenuwen werkt. Ik had dat persoonlijk met Henk, die overigens bij mijn medeloggers weinig kwaad kan doen, en met Fred. Marjan had het een tijdje geleden met ene Yvonne. Dat is lullig, maar dan moet je dat op een of andere manier duidelijk maken. Ik heb voorzichtig geprobeerd het mij irriterende gedrag bij te sturen, maar dat leidde alleen maar tot meer gezuig. Hen en Fred zijn sterke persoonlijkheden die zich niks aan een Krekje gelegen laten liggen. Tja, en dan is het uiteindelijk toch mijn weblog. Zoals ik eerder tegen Kits zei: ik kan moeilijk webblijven als het me hier niet meer bevalt.

 19. Het maakt mij niet uit waar je verder nog schrijft, Gertjan. Ik weet dat je aardig met Fred overweg kunt. Je huilt niet mee met de wolven in het bos. Dus als jij bij de Paus de discussie met Fred weer op wilt pakken…. prima.

 20. Maar goed, de inhoud hierboven bewijst dat het zonder onze vrienden dissidenten beter gaat. Het gaat weer gewoon over recepten, moppen, taal, RSI, muizen en gif. Urenlang. Zonder dat iemand om de volgdende reactie moet bewijzen hoe grappig hij is. Stuk lekkerder.

 21. Je hoeft je voor mij niet te verdedigen hoor. Maar Yvonne, Henk, Kits, Fred. Het kost je/jullie veel negatieve energie. Het lijkt er op (Dineke zegt dat bijna letterlijk) dat jullie pas weer lol hebben als je weer onder elkaar bent. Ik merk ook dat het veel tijd en energie kost om jullie, als vrij hechte groep, te leren kennen, dat gaat niet vanzelf.

 22. Ik heb geen enkele behoefte om bij de Paus discussies te voeren. De sfeer is me daar toch te bedompt en negatief. En ik vind twee stamkroegen te ingewikkeld. Dus kies ik.

 23. Dat is inherent aan weblogs, maar ook aan elke andere community. We zitten hier al sinds juni vorig jaar tegen elkaar aan te meieren. Als JohnP weer ‘s binnen komtwaaien, weten wij allemaal wie hij is. Hij hoeft zich niet voor te stellen. Ook niet tegenover de nieuwe ‘stamgasten’. Het smoelenboek helpt natuurlijk wel een beetje. Maar als je in het echte leven in een nieuwe groep komt (een sportvereniging of Bridge-club) dan moet je ook eerst je best doen om de verhoudingen te leren kennen. Heel normaal.
  Dit weblog kost sowieso veel energie. Elke dag iets nieuws bedenken… Gelukkig heb ik Dineke, Ferry en (als ze er helemaal bij is) Marjan. Kijk maar eens hoe moeilijk Willem het heeft. Hij bestaat amper een paar weken en smeekte al na een paar logjes om nieuwe onderwerpen.

 24. Mag ik ook ff wat zeggen? Als je een web-log opent dan weet je dat je wat af kunt roepen, moet je mee om kunnen gaan lijkt mij, er gebeurt nogal wat op dit moment, gooi het dan ook om, is een beetje je plicht als beheerder, de een doet het op de ene manier en de ander op de andere

 25. Ach, bij de Paus trekt het wel bij. Dat het er nu wat negatief is, komt ook een beetje door ons. De vasate gasten van de Paus hebben nu logischerwijs veel negatieve energie. Dat zal over een paar weken wel beter gaan.

 26. @Willem: als je met “er gebeurt nogal wat op dit moment” bedoelt dat er ook mensen zijn die zich beschadigd voelen, dan heb je gelijk dat je je daarmee rekening zou moeten houden. Of begrijpen we elkaar verkeerd?

 27. Hé guys, m’n bier is op en ik heb al een uur niet meer gedacht aan dat gemiste slam, dus welterusten en tot gauw.

 28. @Krek:Ik heb het niet moeilijk, ideeen zijn er wel, ik vraag meer naar waar behoefte/vraag/interesse naar is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *