36 reacties op “—INFO-PUNT—

 1. Vraag van een gewaardeerd bezoeker, die liever anoniem wil blijven:
  he, krek, ik zoek een recept voor kreeftensaus.
  het is oranje van kleur. Helaas heb ik niet meer details… Een franse kok maakte het een keer toen ik op een frans schip voer. De sauspakjes uit Frankrijk komen niet eens in de buurt… Heb jij enig idee, of links?
  ps, het was geen venkel/kerriesaus wat trouwens ook lekker is.
  Nou, daar moeten we met zijn allen toch uit kunnen komen.

 2. Dit is toch typisch iets voor Google? Geen zin om uitgebreid te gaan surfen nu, ik zal morgen eens in de Escoffier in de bieb kijken (als ik er aan denk) voor het klassieke recept

 3. @René: dat was mijn eerste reactie ook. Maar ja, zoals Peter dan altijd zegt: dan kun je zo’n infopunt wel sluiten.
  @Henk: kijk, dat bedoel ik nou met volslagen inhoudsloze reacties, slechts bedoeld om het eigen bestaan te markeren. Flikker toch op man!

 4. Escoffier zegt:
  3/4 liter visvelouté afmaken met 11/2 dl room, 80 gram kreefteboter en 40 gr. rode kleurboter. Daar wordt je echt wijzer van dacht ik eerst, want onder Kreeft staat niets in het register, maar wel onder boter:
  rode kleurboter: “Zoveel mogelijk resten van schaaldierkarkassen verzamelen en ze ontdoen van ongerechtigheden. Goed laten drogen en fijnstampen en eenzelfde hoeveelheid boter eraan toevoegen. Laten smelten au bain marie en dikwijls omroeren; door een doek drukken boven een kom op ijswater (omgekeerrde au bain marie lijkt me). De stijf wordende boter door een doek wringen om het water er uit te verwijderen.”

 5. En kreefteboter (beurre de homard), nog steeds volgens Escoffier: “Fijnstampen: al de zachte bestanddelen. eieren en koraal (?) van de kreeft waarover en beschikt. Hetzelfde gewicht aan boter toevoegen en door een zeef wrijven.”
  Je moet wel een beetje kunnen koken, als je Escoffier leest. O, en die rode boter, daar kon je ook paprikaboter voor nemen, wat mij helemaal niet lekker lijkt. Recept? In een uitje gefruite paprikapoeder door een zacht pakje boter roeren. Getver.

 6. @Elisabeth: Ben je kok? Niet iedereen heeft Escoffier in huis staan…. Voor mensen die niet weten wie Escoffier is: Hier staat zijn biografie

 7. Hij zegt:
  het waren grote levende west-afrikaanse kreeften, levend gefrituurt en redelijk warm geserveerd
  de saus was ook warm

 8. Neen, ik ben geen kok, maar hou erg van koken. En bakken. Ik ben nu helemaal in de cuisiniere die de vorige eigenaar van ons huis heeft achtergelaten: wat een genot.

 9. Nu maak je me toch wel een beetje nieuwsgierig, Elisabeth. Kennelijk ben je echte HeF. Waar woon je (ongeveer)? Of heb je dat al eerder ergens gemeld en heb ik het gemist?

 10. We hebben vandaag de rapporten asbest en lood in huis gekregen. Asbest is prima in orde, maar in bijna alle verf in en op het huis zit lood. Is de bedoeling van de rapporten dat we dat voor kennisgeving aannemen en zelf de problemen oplossen of moet de verkoper er nog iets aan doen?

 11. Als het goed is, staat in het compromis de vente dat de verkoper gevrijwaard is van alle aansprakelijkheid betreffende loodhoudende verf.
  Er zijn ook niet echt ‘problemen’, want je moet alleen eventuele werklui die bij jou komen schilderen op de hoogte brengen van het feit dat er lood in de verf zit. Verder zijn er voor zover ik weet geen verplichtingen er iets aan te doen. ‘Lege’ regelgeving. Heb je al bij Bavelaar gekeken?

 12. Jazeker. Maar echt wijzer word ik daar niet van….. hij heeft vooral over loden leidingen (die ook vast wel in het pand zitten, trouwens. Maar net als de bedrading zullen we daar iets aan gaan doen).

 13. zo maar weer eens een vraagje voor het info punt:
  ik schrijf elke keer als we weer naar huis gaan de electrameterstanden op en elke keer weer als we er weer zijn is de meter zo’n 50 eenheden opgeschoven. uiteraard heb ik de hoofdschakelaar omgedraaid. wwar kan dat nou aan liggen en hebben jullie dat ook?

 14. Vandaag viel er een Frans verzoek op de deurmat om aan te geven, i.v.m. het betalen van kijk- en luistergeld, of ik in het bezit ben (in Frankrijk natuurlijk) van een televisietoestel.
  Om mijn Frans te oefenen heb ik geprobeerd hem te vertalen, daarop meteen aan het googelen
  gegaan om te achterhalen wat je aan kijk- en luistergeld moet betalen.
  Nergens heb ik een bedrag kunnen vinden, en ook op de belastingaanslag kan ik niet terugvinden of ik nu al wel of niet betaald heb.
  Waarschijnlijk niet, anders sturen ze me niet dit verzoek tot informatie op.
  Voor de liefhebber, bijgaand de brief en mijn vertaling (lachen:))
  En wie weet om wat voor bedrag het gaat, alvast bedankt.
  Objet : Redevance audiovisuelle
  Demande de renseignements
  Madame, Monsieur,
  A compter de 2005, la redevance audiovisuelle est due par toute personne imposable à la
  Taxe d’habitation qui occupe une résidence principale ou secondaire équipée, au 1er janvier
  de l’année d’imposition, d’un poste récepteur de télévision ou d’un dispositif assimilé
  permettant la réception de la télévision.
  Si votre résidence n’est pas équipée d’un poste récepteur de télévision ni d’un dispositif assimilé, et afin d’éviter toute erreur d’imposition, je vous serais obligé de me l’indiquer en
  complétant et en renvoyant le questionnaire ci-dessous à l’adresse indiquée avant le 31 mai prochain. A défaut de réponse dans ce délai, vous serez imposé à la redevance audiovisuelle.
  Si votre résidence principale ou secondaire est équipée d’un poste récepteur de télévision ou un dispositif assimilé, ne renvoyez pas ce document.
  Toutefois, les enfants imposables personnellement à la taxe d’habitation et rattachés pour l’impôt sur le revenu au foyer fiscal de leurs parents (enfants âgés de moins de vingt-et-un ans ou de moins de vingt-cinq ans s’ils poursuivent leurs études et enfants infirmes quel que soit leur âge) ne sont pas imposables à la redevance. Si vous êtes dans cette situation, renvoyez le questionnaire ci-dessous à l’adresse indiquée avant le mai prochain.
  Le responsable de centre.
  ***Je declare qu’au 1 janvier 2005, aucune de mes résidences (principale, secondaire) n’est équipée d’un poste récepteur de télévision ni d’un dispositif assimilé.
  ***Je déclare être rattaché pour l’impôt sur le revenu au foyer fiscal de mes parents, situé à l’adresse suivante :…………………
  Onderwerp : Audiovisuele retributie (mooi woord:-)
  Vraag om inlichtingen
  Mevrouw, Mijnheer,
  Vanaf 2005, moet door iedere persoon, met een hoofdwoonplaats welke is uitgerust met de mogelijkheid tot ontvangst van televisiesignalen of soortgelijke apparatuur, op 1 januari van het aanslagjaar kijk- en luistergeld betaald worden.
  *Als uw woonplaats niet is uitgerust met een televisietoestel noch van een geassimileerd hulpmiddel*
  Teneinde elke fout van belastingheffing te vermijden, wil ik u vragen om aanvullende informatie middels onderstaande vragenlijst voor 31 mei terug te sturen.
  Bij gebrek aan antwoord binnen deze termijn, zal aan u de audiovisuele retributie opgelegd worden.
  *Als uw hoofd- of ondergeschikte woonplaats wordt uitgerust met een televisietoestel of een geassimileerd hulpmiddel, stuur dan niet dit document terug*
  (de volgende alinia is niet helemaal logisch, ik weet wat er bedoeld word maar de vertaling laat te wensen over)
  Echter, de kinderen zijn persoonlijk belastbaar aan de belasting van woning en verbonden voor de inkomensbelasting aan de fiscale haard van hun ouders (kinderen van minder dan eenentwintig jaar oud of minder dan vijfentwintig jaar als zij hun studies en invalide kinderen ongeacht hun leeftijd betalen) zijn niet belastbaar aan de retributie. Als u in deze situatie bent, stuurt de vragenlijst dan voor 31 mei terug terug aan onderstaand adres.
  De verantwoordelijke voor centrum.

 15. Ik hoef dus niets terug te sturen en krijg vanzelf de rekening.
  Makkelijker kunnen ze het niet maken 🙁

 16. Oeps, de laatste twee alinea’s zijn verdwenen.
  bij deze..
  ***ik verklaar dat op 1 januari 2005, geen enkele van mijn woonplaatsen (voornaamste, ondergeschikt) niet is uitgerust met een ontvangende post van televisie noch van een
  geassimileerd hulpmiddel.
  ***Ik verklaar voor de inkomensbelasting verbonden te zijn aan de fiscale
  haard van mijn ouders, gelegen op het volgende adres………………

 17. hmmmm.. de layout is niet wat het wezen moet, had natuurlijk eerst moeten previewen en aanpassen. Sorry.

 18. @Ronaldus: Ik heb dezelfde brief thuis gekregen maar nog niet de moeite genomen om hem helemaal te vertalen. Hoewel ik de strekking wel begreep.
  Wat zouden ze met een geassimileerd hulpmiddel (hoewel ik dat zou vertalen met een vergelijkbare installatie) bedoelen?
  Als het echt 116,50 is moet ik toch maar even melden dat ik geen TV heb staan.

 19. @Aat: dat klinkt wel stoer, maar wat zijn de gevolgen als ze d’r achter komen dat je de boel flest. Wordt je dan in de boeien geslagen en afgevoerd! Misschien hebben ze wel snuffelhonden die deze malafide praktijken opsporen.
  Ik heb geen idee of er enige controleis, bij mij zien ze meteen een grote schotel staan, en hoewel ik geen franse televie of radio consumeer, wat ik overigens maar beter wel kan doen, is het ongeloofwaardig dat je geen Franse zenders zou kunnen ontvangen.

 20. @Ronaldus: wat denk jij slecht over mij!!
  Ik fles de boel helemaal niet want ik heb echt geen TV in Frankrijk staan. Over twee weken kom je het maar controleren.

 21. @Aat: waar heb ik beweerd dat jij de boel flest, het was een algemene overdenking, slecht geformuleerd wellicht en zeker niet bedoeld om jou verdacht te maken 🙂

 22. @Coco @Aat, die 116,50 lijkt juist, ik heb dit bedrag ook gevonden bij, www. infofrankrijk.com.
  En geldt ook voor buitenlanders met een vakantiehuis waar een t.v. staat. Gewoon betalen dus, ga ik natuurlijk wel naar die Franse zenders kijken.

 23. Vraag van Yo:
  i.p.v heen en weer pendelen, willen we nog dit jaar naar Frankrijk verhuizen. Ik ben met het schoolsysteem redelijk op de hoogte maar wil graag jullie advies. Onze dochter zit nu in 2 gym. welk schooltype in Frankrijk sluit nu het beste aan?

 24. Yo, tot een jaar of 15 zitten ze op college en daarna zou ze dan naar het lycee kunnen. Je zou op zoek moeten gaan naar een college, waar ze verschillende niveau’s hebben…