Chez Roger & Françoise, maandag 25 april


Klik logo voor smoelenboek.
Jouw stem telt. Elke dag!

Terugkomend op de discussie van gisteren. Ik wíst dat je niet met geleend geld moest beleggen. Maar dit was leasen (is wat anders) en ik had net in een paar maanden 40.000 gulden verdiend met een mandje high tech. Dat smaakte naar meer! Bovendien was het een goede kennis die met het aanbod kwam. Hij deed zelf ook mee. En het kón eigenlijk niet fout, volgens de folder. Ik stapte in met maar liefst twee maximum-contracten van 400 gulden per maand voor een aandelenpakket van in totaal zo’n 60.000 euro. Dat was september 2001. Net voor de grote IT-crash. Ik heb de contracten vorig jaar defintief afgekocht. Die 40.000 gulden winst ben ik intussen dus dík kwijt. Maar hoewel mijn vrouw indertijd niet meegetekend heeft, ga ik ook niet procederen. Ik ben een volwassen man zonder enige geestelijke handicap. Dus als ik uit hebberigheid een fout maak, moet ik daar zélf voor opdraaien. Voorlopig niet rentenieren en gewoon lekker teksten schrijven en internetsites bouwen. Elke dag met plezier aan het werk, dat is op zich al rijkdom, toch?

243 reacties op “Chez Roger & Françoise, maandag 25 april

 1. Als laatste naar bed. Als eerste weer in het café. We krijgen huizenkijkers. Dat wordt dus – zoals Hanneke zegt – ‘fluffen’.

 2. Dit bedoel ik dus. Veel mensen zijn – met jou- ingegaan op een formule die veelbelovend was, en waar ook de tussenpersonen in geloofden. Het stelletje bankiers die dit uitgedacht hebben wist beter!
  Het spijt me voor je dat het je zoveel gekost heeft. Maar je bent een goed verliezer dat je het hier deelt.
  Ik hoop dat het je er niet te veel buikpijn van gehad hebt.

 3. Ja Krek, ik weet hoe het voelt…..niet met LL maar met De ITC-crash…..even slikken en gewoon weer doorwerken…..wel een paar jaartjes langer….maar ja, zo is het leven van een vrij ondernemer, toch of niet?….

 4. Tja, als je niet speelt kun je niet winnen. Of verliezen natuurlijk. Wij hebben de boel een beetje verdeeld over de verschillende mogelijkheden. We kunnen dus veel verdienen en als we verliezen houden we nog een basis over. De economie zal met een jaar of 5 heus wel weer uit het dal zijn. De ICT dip ook. We zien wel. We komen niks te kort.

 5. LL nooit ingestapt.. als andere mensen gaan beloven voor jou veel geld te vedienen klopt er iets niet. ben twee jaar geleden gestopt met actief handelen en wacht op betere tijden. aandelen en opties moet je, net als casino bezoek, doen met geld wat je kunt missen en dus eigenlijk al kwijt bent op het moment dat je eraan begint.

 6. aandelen gaan goed op dit moment in Japan en de landen rond Irak, daar moet je nu zijn niet in Nederland

 7. Dat heb ik ook altijd gezegd, Ferry. Nooit beleggen met geleend geld. Ik heb teksten geschreven voor verschillende banken, waaronder de corporate brochure voor Effectenbank Stroeve. Dus ik hád beter moeten weten. Maar dit was niet echt geleend geld. Tenminste, zo voelde het niet. Dat werd het pas toen de rente (350 euro per maand) door bleef lopen terwijl het beleende pakket geen reet meer waard was. En toen bleek het ineens heel lastig om er van af te komen. In de periode dat ik er aan begon geloofde iedereen dat het door zou gaan. Mijn bank verkocht me ook een beleggingshypotheek. Dat pakket heb ik gehouden bij de verkoop van het huis, is ook in 5 jaar geen cent meer waard geworden. Dat laten we dus maar doorsudderen totdat de kinderen het huis uit gaan. Allemaal grote fondsen. Over een jaar of tien zal het toch wel wat gestegen zijn?

 8. beleggingshypotheek is niet zo’n heel groot risico, zeker niet nu de aandelen laag staan. er zit altijd een gegarandeerd deel in

 9. Ferry slaat de spijker op z’n kop. Banken en tussenpersonen zijn er niet op uit om jou rijk te laten worden, maar om zelf te verdienen op aan jou verkochte producten. En aan beleggingshypotheken, koopsompolissen e.d. verdienen ze nu eenmaal veel. Als er bij die aanbiedingen duidelijk zou staan wat er van jouw geld in de zakken van je gesprekspartner verdwijnt (provisies, administratiekosten e.d.) dan zou je nog wel eens twee keer nadenken. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor al die Robeco-producten.

 10. Hm, sinds Robeco grotendeels naar Luxemburg is verhuisd krijg ik inderdaad vaker nota’s voor hun effectenbeheer. En ik heb maar een heel miezerig pakketje (nooit veel geld gehad dat ik werkelijk kon missen). Sowieso is het een stuk minder dan het was, want het meeste was belegd in de tijd van de grote hausse, dus daar kijk ik nog steeds aan tegen een totaal rendement van min 40 procent of daaromtrent. Het enige dat (recent aangekocht) aardig loopt zijn een paar aandeeltjes Shell. Had ik eerder moeten doen; ik heb er zelf nota bene 14 jaar gewerkt en het is nog steeds mijn grootste klant. Kan me nog de aandeelhoudersvergaderingen herinneren in de oude tijd, met allemaal oude dametjes die koffie en cake kwamen happen bij de ‘Koninklijke’ en dan hevig geschokt waren als een paar Zuid-Afrika actievoerders die een aandeelttje hadden gekocht om binnen te mogen, plotseling met spandoeken begonnen te zwaaien in de zaal. Da was tot enkele jaren geleden mijn enige persoonlijke kennis van de beleggingswereld.
  Onze top-belegging waren onze Nederlandse huizen. In de jaren ’80 voor een scheet en drie knikkers een flatje gekocht, dat in 1996 meer dan verdubbeld was in waarde, dat weer grotendeels in een rijtjeshuis gestopt, dat sindsdien krankzinnig steeg. Geen spaar- of beleggingshypotheek maar een lineaire van 20 jaar, dus meteen flink afgelost; elke gulden/euro die we daar in hebben gestoken was na zes jaar grofweg 70 procent meer waard geworden. Van de overwaarde hebben we ons huis in Frankrijk gebouwd, de boel in Nederland verkocht toen het Franse casco stond (in een week en zonder makelaar!) voor nog iets meer dan we hadden gebudgetteerd, en nu zitten we ‘chez nous’ met niet bijster veel geld in een huis dat nog deels moet worden afgebouwd, maar ook zonder schulden. Van de fundering tot de nok is het helemaal van ons en niemand pakt het ons af. En het dak lekt niet.

 11. Het valse van een spaarhypotheek is dat je tot het einde niet aflost, dus je betaalt al die jaren rente over de volledige schuld. Dat is twee keer zo veel als bij een klassieke hypotheekvorm waarbij je in de loop va de jare aflost, want dan is de gemiddelde uitstaande schuld de helft.
  Stel dat je een half miljoen leent (we doen hier niet lullig, met al die tweede huizen), en vijf procent rente betaalt, dan is dat bij een spaarhypotheek per jaar dus 25.000 euro en bij een annuïteiten- of lineaire constructie gemiddeld 12.500. In 30 jaar betaal je dus bij een spaarhypotheek 750.000 euro aan rente aan je bank, tegen 375.000 euro bij een klassieke hypotheek. Zelfs als je er van uitgaat dat de belasting de helft terugbetaalt is het dus 375.000 tegen 187.500, netto. In beide gevallen betaal je hoe dan ook de schuld af, of dat nu is door een kapitaal op te bouwen (had je ook zelf kunnen doen elders dan bij je hypotheekbank, en misschien wel beter) of door braaf maandelijks af te lossen, dus dat streept uiteindelijk tegen elkaar weg. Voor 187.500 euro koop je een lollig huisje in Frankrijk en een hoop klusspullen bij de Brico Depot. Of een aanvulling op je pensioen, of…
  Tjee, wat hebben we het weer over geld. Het blijft je achtervolgen tot diep in La France Profonde.

 12. “goed gedaan jochie” 🙂
  overigens als je toch nog af-en-toe wat wil spelen met aandelen. neem dan een beleggersrekening van de postbank. is gekoppeld aan je eigen rekening dus overhevelen is makkelijk. en via internet aankopen is een makkie en nog leuk ook. voor wie het leuk vindt er is een programma om de koersen (desnoods elke 5 minuten) op te halen en in diverse schema’s te verwerken en portefeuilles bij te houden en het is nog gratis ook..

 13. Krek schreef:over een jaar of 10, zal het toch wel gestegen zijn ?
  Da’s nou, naar mijn bescheiden mening, het grote rad dat alle financiele instellingen voor ogen houden. Je ziet de AEX in golfbewegingen, en je denkt dus al snel “what goes down, must come up”.
  Ze vertellen er echter niet bij, dat er iedere keer andere partijen in het AEX-mandje zitten, te weten de bedrijven waar volop actie is.
  Pak eens een krant van -zeg- 15 jaar geleden, en kijk eens hoeveel van de bedrijven daarin genoemd al volkomen verdwenen zijn: Fokker, IHC Calland, TenCate, Verolme.
  Als een bedrijf op de fles gaat, wordt de waarde 0, verdwijnt hij uit de AEX-index, komt er een ander voor in de plaats, en het lijkt net of de AEX weer omhoog gaat. Magie !

 14. niet helemaal John. als er een bedrijf verdwijnt en er komt een nieuwe bij wordt de AEX “geherwaardeerd”
  zodat er per saldo op dat moment niets gebeurd..
  dit is de link naar het gratis programma, ik gebruik het al jaren en voor spielerij is het perfect.. let wel op koersen hebben 15 minuten vertraging..

 15. Daar gaan de mannen weer….
  Jongens…. “geld is te hard om te eten en te koud om bij te slapen!”…….

 16. Doe maar….even alsof we in FR zitten. Daar mag het ook in het middaguur.

 17. @John Als je zelf ergens in belegt kan je de financiele instellingen niet de schuld geven van het feit dat bedrijven verdwijnen en de aex aangepast wordt. Dat heet namelijk economie. En als je als particulier belgger niet weet wat je doet dan wel je geld in minder goed of slecht presterende bedrijven stopt is dat in mijn opinie geheel je eigen verantwoordelijkheid. En niet die van de aex of financiele instellingen

 18. Dank voor de tip van het gratis programma.
  Maar ik hoef niet meer in aandelen.
  Ik zal je zeggen waarom:
  door de bonussen, de “aandeelhouderswaarde” en de prestatiegreichtheid is er bij vele bedrijven de sfeer van “kom maar met goede cyfers, ook al kloppen ze niet helemaal, na mij de zondvloed”. Die sfeer zie je van hoog tot laag.
  Het betekent dus dat bedrijven lijken te excelleren, totdat plotseling de beerput opengaat: Enron, MCI, KPNQwest, Ahold.
  Ben ervan overtuigd dat er nog zeer vele volgens dit recept gaan omvallen.
  Dan verdijnt het uit het aex-mandje, en een ander komt erin.

 19. daarom moet je de aandelen over een lange periode “volgen”, een eigen strategie ontwikkelen en op de dan ontstane pieken (trends) kopen of verkopen..

 20. Ik doe niet aan geld.
  Het liefst gooide ik het hele kapitalistische systeem overboord. Maar ik weet zo gauw niet een redelijk alternatief.
  Hobby: ik zing en ik schilder.

 21. Volgens de pyramide van Maslow moet de boterham het eerst, dan de leifde, en daarna het beleg.

 22. Beleggen is vervelend. Je moet het bijna van minuut tot minuut volgen om het echt goed te doen, en daar heb ik geen zin in. Vanuit je auto per mobieltje nog opdrachten zitten geven aan een beurshandelaar, jakkes, veel te veel stress. Ons geld zit voornamelijk in grond, beton en hout, bomen en planten. Is een stuk bevredigender. Als ik moet kiezen tussen zitten internet-beleggen of in de tuin naar naar vogels luisteren doe ik toch liever het laatste. Dat is een ander soort van rijkdom.

 23. Ik krijg in enen een AHA-erlebniss!
  Je kan wel beleggen voor het beleg, maar niet voor de boterham. En het moet al helemaal niet ten koste van de liefde gaan!

 24. Klopt. Uiteindelijk kan eten wel de eenzaamheid “stillen”, maar liefde kan niet de hongerdood voorkomen.

 25. Je hebt ook nog zoiets als een “afgelikte boterham”…
  Dacht ik nog wel een diepzinnige opmerking te maken! (14.55)

 26. Ik ga woensdag met de kinderen een paar dagen naar NL. niet met de eend, want dan ben ik te lang onderweg…

 27. Nou snap ik ook de diepe betekenis van “enkel droog brood”….

 28. Het valt wel mee, ik ga NL niet zo ver in, we gaan naar Breda en slapen dan daar in het Novotel…

 29. Dat brood op de plank heeft dan weer te maken met het snijden, dat moet wel op een plank, want als je het op de aanrecht doet, gaat je aanrecht eraan…

 30. ….en “broodnodig’………het wordt me allemaal in een keer duidelijk!

 31. Een beschuitje daarentegen valt altijd met de jamkant naar beneden (Toon Hermans).

 32. Doet me eraan denken dat de buurman een pistoletje altijd een viestoiletje noemde. (Het is een vreemde buurman)

 33. Jorgen gaat morgenochtend al.. die gaat vliegen en ik ga rijden en ik kan pas woensdag weg, want Jasper moet naar de tandarts en Maaike wil heel graag naar paardrijden, want ze mag voor het eerst in galop…

 34. @Krek: jij had het een paar dagen geleden over ‘copycat’ vanwege die moordpartijen. Achteraf erover nadenkend gaat dat natuurlijk niet op: de laatste moordpartij vond dus al plaats voor de 1e (als je het nog kunt volgen)

 35. @Iedereen: ik heb weer eens mondelinge examens mogen afnemen…was een openbaring!!
  Vraag ik 1 kind: “Wie geht’s?” Zegt ze: “Ik ben Carla.”
  Waarop ik vraag: “Carla, heb je het geleerd?” Reactie:”Maar juf!! Hoe weet ik nu wat ik moet leren!” (staat in je PTA, is op school, in de klas gezegd, andere leerlingen weten het ook enz enz….Niets komt ‘binnen’ op zo’n moment…)
  Zegt ze vervolgens:” Moet ik in het Duits antwoord geven?”
  Duh! Het is wel mondeling Duits…
  Wordt mevrouw boos: “Krijg ik nu geen voldoende?”
  Zeg ik: “Beste Carla! Volgens mij kan je nog niet eens tot 10 tellen in het Duits!” (ik geef toe, dat ik wat vals werd) Waarop ze begint te tellen (en hier is -ik zweer!!- geen woord gelogen bij): “Eins -dat is 1- eh eh-drei eh- foenf…” Toen heb ik gezegd dat ze maar moest stoppen, waarop mevrouw stelde dat ze dus voor niks was komen opdraven? En vervolgens woedend met de deur gooide….
  Wat kan je dan nog behalve je schouders ophalen?

 36. waar ik nu naar luister…feestmuziek bij uitstek…ik neem het mee!!!
  “Tu peux cogner, mais tu peux pas rentrer”
  Wie?

 37. Overigens..ik ga nu niog eens met een kritisch oog door mijn Franse collectie (die best divers is, alleen niet op CD…) dit alles met het oog op volgende week en kom dus het oude werk van Dutronc tegen..GEWELDIG!! Nog niets aan kracht ingeboet!!
  Luister naar “ET moi, et moi, et moi” en er is nog niks veranderd….
  Wel triets eigenlijk, in bijn 40 jaar…

 38. Hmmm, in het Duits gaat dat dus niet. Wat is ‘schouders ophalen’? In mijn hoofd zit ‘hocken’, maar dat zal wel niet?

 39. Dit had ik niet zo getypt…waar zijn al die lettertjes gebleven? Is er een klein zetduiveltje aan het werk?

 40. Ik zie het al: zucken. En aufholen is inhalen, dus een foute vriend. En einholen binnenhalen. Tjonge.

 41. Leuk, hè?
  Ik vind die Franse faux amis ook geweldig. Ken je de Taalvos?

 42. Was ik per ongeluk 100?
  Daar wou ik helemaal niet aan mee doen…
  Nou vooruit, doe dan maar een rondje….

 43. @Jeanne: dat ligt al een beetje achter ons…maar vooruit: ik lust er wel 1: un rouge, s’il te plait.

 44. Mijn oma zei altijd: “Ich bin gespannt wie ein Regenschirm ohne Bezug.” Maar die was dan ook Duitse. Net als mijn opa trouwens. Dus mijn moeder is van Duitschen bloed. Dus ik ben een halve Duitser. En mijn kinderen zijn kwart Duits, kwart Nederlands en half Japans. Die waren dus voor driekwart fout in de oorlog.

 45. Bah, Krek., wat fout….die onschuldige bloedjes die nergens weet van hebben…

 46. @Jeanne: de enige puckel die ik ken was zo’n hip tasje, voor op school

 47. Ik wil overigens wel even wat leuke Franse muziek ‘scoren’, er is hier werkelijk nix meer te vinden!!!
  De meeste ‘muziek’-winkels verkopen vnl. DVD’s

 48. Leno is leuk…hoe hij destijds Hugh Grant aanpakte:…”WHAT THE HELL WERE YOU THINKIN’..”

 49. @:Krek: sorry, maar inhalen = überholen (jaren op een duitse school gezeten, hele dag deutsch reden….)

 50. @Dineke: Puckel = pukkel = Twents voor rug.
  Oftewel: je kunt me de rug op!!

 51. @Aat: Helaas, het lukt niet.
  Wij gaan zondag al naar Fr, en de familie komt met Hemelvaartsdag. Maar we hebben afgelopen week gehoord dat de eersten al vanaf maandag binnendruppelen.
  Dan kunnen we dus niet zelf weggaan. Jammer is het wel.

 52. @jeanne 21:53: ik onthoud de betekenis van pukkel altijd dankzij de gevleugelde uitdrukking van mijn grootvader:
  ,,Morg’nstond hef gold in n’ moond, maor lood in ’t pukkel.” (ochtendstond heeft goud in de mond, maar lood in de rug)
  Met excuses: mijn geschreven Twents is nog slechter dan mijn mondeling.

 53. @Peter en Remke: komen jullie nog op de heppiefjoe bijeenkomst? Ik heb jullie er eigenlijk nog nooit over gehoord.

 54. @allen: Ik wil ook wel eens weten wie er komen op de heppiefjoe, weet ik tenminste hoeveel munitie ik voor de deur moet neerleggen als ze met hun zatte kop mijn kant opkomen!

 55. @Robert(a): Ik ben van huis uit pacifist. Ik knal geen mensen neer. Ik bied zelfs twee feestgangers een slaapplaats. Ronaldus met vrouw komt bij mij logeren.
  Dat komt door mijn streng gereformeerde opvoeding. Je moet de arme medemens een dak boven het hoofd bieden.

 56. Je weet nog niet wat je te wachten staat, maar het wordt gezellig!!!

 57. @Ferry en Ronaldus: ik neem aan dat jullie geen routebeschrijving nodig hebben, hé.

 58. als de koeien net zo traag zijn als dit net, dan hebben we niets te vresen!!!

 59. @Ronaldus: Als je dat graag wil, zal ik een stukje voorlezen als ik je naar bed breng, goed?

 60. @Aat: niet nodig, ik voorzie alleen een paar flinke file’s onderweg op maandagmorgen. Er zullen wel wat omleidingen zijn bij Metz, de route over Reims ken ik niet.

 61. ronaldus, zondagochtend heb ik een dienst in mijn voortuin. Met volgende week een nieuwe inzegening!

 62. De camping in pannecot is zo gevonden maar of je pannecot kan vinden? dat is de kwestie.

 63. @Aat: wij hebben het ook gevonden en zulke lichten zijn we niet!!!

 64. @Ferry: Heb ik geleerd, bloemetjes strooien. Maar dat doe je toch altijd?

 65. sorry.. nee Aat routebeschrijving is niet echt nodig,. we gaan weleens eten in Biches en dan komen we ook langs Panneçot

 66. En wij vinden Pannecot wel, we hebben een Michelin-kaart en anders bellen we Krek. op zijn mobiel… dat nummer staat vast wel op een site van hem…. Of hebben we geen ontvangst in Pannecot…

 67. DE kaas… Hoe ouder hoe beter, maar die hoef je niet mee te nemen hoor, want ik ga woensdag zelf naar NL en neem dus ook kaas mee…

 68. @Peter: Het geet oe wa goot oaf – dat Tweants. (ik kan het zelf ook niet 100%)

 69. Nee, ik ga zaterdag weer naar huis, kinderen moeten maandag weer naar school en dan rijden we donderdag naar het oosten…

 70. marjan: De ontvanst in Panneçot is niet zo best met je telefoon. Je kan het best uit Moulin-Engilbert bellen!!!

 71. Ja, heerlijk, ben gek op autorijden… en Dineke staat niet alleen met een tentje wij slapen ook in een tentje op de camping…

 72. @Allen: Gewoon een vrieszak meenemen en we zien wel! Ik slaap lekker in het nu warme huis!

 73. Ferry: Ik ga donderdag om +/- 20.00 uur ! Eens proberen om het ’s nachts te rijden

 74. Ferry: Kunnen we in Noord-Frankrijk gezellig een kopje koffie drinken om 24.00 uur

 75. Nee, dat geluid is Ferry die in de keuken een boterham doormidden aan het zagen is. (?!)

 76. Ik vraag me af of het bekend is hoeveel Nederlanders er inmiddels een huis hebben in Frankrijk. Ik sprak vanmiddag iemand die ook net een huis heeft gekocht in Frankrijk. Volgens mij worden die Fransen doodmoe van ons.

 77. Ja, denk ik ook. Zoals ze in sommige streken (Friesland, Zeeland) moe worden van alle Duitsers die daar huisjes kopen.

 78. Hoewel ik moet zeggen dat ik altijd prima wordt behandeld.
  Vooral bij de plaatselijke kruidenier en bouwmarkt.
  ’t zal dus wel meevallen.

 79. Het hangt er natuurlijk helemaal van af hoe je je opstelt. Ik vind de Fransen in ‘onze’ omgeving erg aardig.

 80. De huidige eigenaar zegt dat we sowieso welkom zijn volgende week. Nog geen bericht van de notaris. Ik zal hem anders morgen bellen. Goed voor m’n Frans.

 81. Volgens mij vinden ze het bij ons in het dorp prachtig, een stel idiote Hollanders die boven op een berg gaan zitten zonder water en electra. Ach, is er weer wat te beleven.
  En idd. het zijn aardige mensen. Is volgens mij sowieso een eigenschap van mensen die buiten de steden wonen.

 82. Hoi Remke, hoi krek. Tijd om af te sluiten, of tijd voor een gelag?

 83. Ja, dat gaat niet makkelijk. Maar hij heeft al diverse emails gehad waar hij niet op reageert, dus dan moet je wel bellen.

 84. …’t lijkt net of we niet hoeven te werken morgen.
  @ronaldus, hier ook een en al vriendelijkheid, in de stad is dat minder.

 85. Ik ook, mak geneens een nieuw café aan. Was gezellig vanavond zo te zien. Truste allemaal. Don’t let the bedbugs bite!

 86. vanmorgen tenslotte al om 7 uur gewekt omdat er een zwerver aan de keukentafel zat…hij had kouwe voeten zei ie…

 87. anders red ik het niet. uitputting, terugtrekkend tandvlees, oogwit/rood, in slaap vallen op de trekker enz.

 88. en dan zo het zwembad in rijden, nee dat is ook niets. Gauw gaan slapen jij.

 89. Warrig verhaal over z’n auto die hij niet meer uit de modder kreeg, vervolgens had ie 3 uur op blote voeten door de bergen gelopen (de maan gevolgd richting zee…) en bij ons licht zien branden (was het kippenhok), twee uur op het terras op de tafel gezeten omdat ie bang was voor de honden….zucht

 90. ijzer! dat is het, was ik nog niet op gekomen. en de deur is nooit opslot hier want de sleutel is kwijt en er zijn nog 3 deuren…ook zonder sleutel trouwens.
  gendarmerie gebeld en die kwamen niet eens!

 91. 40 jaar geleden zat hier ook nog een roversnest…
  zwervers zijn vaak stufhippie-achtige types.

 92. stufhippie?? Dat mag je nog een keer uitleggen. Maar een volgende keeer. De rust.

 93. die heb ik ook uit bed gerukt; 1.96m en een wiskey/zwareshagstem maakt vaak een hoop duidelijk.