Creatief met ambtenaren

Moeder de vrouw had vanmorgen twee dames op bezoek voor een Japanse kookles. Een van de twee heeft een winkel in hobby-artikelen: Le Temps Apprivoisé. Nou ja, winkel… zeg maar bedrijf. 800m2 oppervlak is geen kattepis. Ze vertelde hoe ze vijf jaar geleden begonnen zijn en wat een lijdensweg het is met de Franse ambtenarij.

Ze zijn twee (2!) jaar bezig geweest met de vergunning. Elke keer als ze het duimendikke dossier opstuurden, kregen ze het na een maand terug met aanpassingen. Maar niet over het volledige dossier! De ambtenaren keken het hoofdstuk voor hoofdstuk na. Dus na de eerste maand kwam het dossier terug met vragen over hoofdstuk 1. Dan stuurden ze het weer op en kwam het een maand later weer terug met opmerkingen over hoofdstuk 2. En zo voort en zo voort. En wat ze allemaal moesten invullen… ze noemde een milieueffectrapportage over het de vervuiling als gevolg van de autoverplaatsingen van klanten naar hun bedrijf (gevestigd op een industrieterrein buiten Chalon-su-Saône) in relatie tot het aantal parkeerplaatsen dat ze wilden aanleggen. Ga er maar aan staan!

Het verkrijgen van een lening was al net zo’n martelgang. Zowel zij als haar man moesten een uitgebreid medisch onderzoek ondergaan voordat ze een lening konden krijgen, waarbij hun volledige doopceel werd gelicht. Toen ze na twee jaar soebatten eindelijk bij hun notaris zaten om de definitieve akte te teken, wilde de notaris van de bank de boel nog afblazen omdat de te planten bomen op het parkeerterrein niet op de tekening stonden aangegeven. Hebben ze vier uur zitten onderhandelen tot uiteindelijk de verantwoordelijke van de bank medelijden kreeg en – tegen het advies van zijn eigen notaris in – zijn handtekening zette.

Enfin, als je dus van plan bent naar Frankrijk te verhuizen omdat de je ambtelijke molens in Nederland zat bent, krab je dan nog maar eens achter de oren.

De jonge ondernemers zijn nu dus al een tijdje bezig en hun bedrijf draait prima. Als je in de buurt van Chalon woont en je houdt van knutselen en handenarbeid, moet je maar eens bij ze gaan kijken. Hier is hun site.

Reacties zijn gesloten.