De 200.000 musketiers

Één voor allen… en allen voor één! Beelden van Eroll Flynn in een maillot verschijnen voor mijn geestesoog als ik de slogan van Coyote lees. D’Artagnan (gestorven bij de verdediging van Maastricht) had hier vlak bij, in Sainte Croix, een buitenhuis en dat schept toch een band. Samen tegen de onderdrukker, dat is het sentiment dat Coyote hiermee wil oproepen. En de onderdrukkers zijn… de Gendarmes, die rotzakken met hun laserpistolen en andere snelheidsdetectiemiddelen.

Zelf ben ik laatst ook weer gepakt. Ik reed over een weg waar je 90 mag. De weg veranderde niet, maar ik overschreed de stadsgrens en er stond een bord. 50. De ongemerkte blauwe stationwagen stond er vlak achter, met een enorm apparaat achterin dat mij precies ter hoogte van het 50-bord registreerde op 65 km per uur. 85 euro en 1 punt in mindering. Stelletje ratten.

Natuurlijk ben ik vóór het handhaven van een maximumsnelheid. En ik hou me er ook goed aan, vaak met behulp van de cruise control. Maar dit keer zat ik met mijn zoon te praten, we waren op weg naart de brommerwinkel. Ik was al gezakt van 90 naar 65, maar ben niet hard genoeg op de rem gaan staan. De plek gaf daar ook niet echt aanleiding toe. Afgezien van dat 50-bord. Ze hebben daar vast goed verdiend, die dienstkloppers.

Ik kan dan ook goed begrijpen dat mensen met hun lichten seinen om tegemoetkomers te waarschuwen voor een snelheidscontrole, zodat ze hun snelheid kunnen matigen. Doe het zelf ook. En dat is precies het principe van de Coyote: een apparaatje waarmee je met een druk op de knop van het GPS-apparaat de locatie van een vliegende brigade kunt vastpinnen. Via satelliet wordt deze plek geregistreerd en doorgegeven aan alle andere gebruikers in de regio. Die krijgen dan een bericht als ze zo’n locatie naderen. Een voor allen en allen voor een.

Natuurlijk vertelt de leverancier dat het daar niet per se voor is. Het apparaat kent alle snelheidsbeperkingen in heel Frankrijk en waarschuwt je als je harder rijdt dan toegestaan. Dus dat is óók erg veilig. De Coyote is niet te vergelijken met de verboden radardetectie-apparatuur. Het is dan ook 100% legaal.

Reacties zijn gesloten.