Een uitkomst: de INSULTATRUC


Een van de grote frustraties van een Hollandais en France is dat je op de Nederlandse school niet leert hoe je iemand in Frankrijk eens ongenadig zijn vet kunt geven. Fijne uitdrukkingen als “krijg de kolere” of “pleur op, gore klootzak” rollen in het Frans toch wat minder makkelijk van de tong. Het Canadese Ciboire biedt hiervoor een oplossing. De site bevat naast onder meer de mogelijkheid iemand een groffe e-card te sturen ook een beledigingengenerator die je de tekst levert waarmee je iemand fijntjes terecht kunt wijzen. Hoewel… fijntjes? Ga naar de insultatruc, klik op het scheldende koppie en je krijgt bijvoorbeeld:
Hey toé, espèce de truie qui pue du bout du bat. Ta mère à honte à s’en tirer une balle dans tête que tu sois un colisse de péteux de broue carencé avec une telle face de cul que ça fait des traces de brakes dans ta tuque! Je bande à l’idée de te fouetter les gosses avec mon weed-eater devant ta chienne de mère pour ensuite foutre les photos sur Internet. Va te faire trimmer le bikini par une moissonneuse-batteuse!
Ik begrijp niet alles, maar het lijdt geen twijfel dat je dit niet moet roepen tegen iemand die groter en sterker is dan jij. Tenzij jullie ieder aan één kant van een breed kanaal zonder bruggen staan natuurlijk, dan kan het weer wel. Tegelijk is me duidelijk dat er wel wat Canadese invloeden in de tekst staan. Woorden als ‘bat’, ‘brakes’ en ‘weedeater’ komen waarschijnlijk uit het Engels. Kwestie van even een paar nieuwe insultes genereren en alleen de puur Franse laten staan. Leer het verhaaltje vervolgens uit je hoofd voor een effectieve belediging als het écht nodig is. En dan rennen!

7 reacties op “Een uitkomst: de INSULTATRUC

  1. ik heb een boekje, ligt nu helaas op mijn werk, waarin allerlei vertalingen staan die je normaal niet in het woordenboek vindt, zeg maar.
    Kan even niet op de naam komen, zal het binnenkort hier vermelden, misschien dat jullie het al kennen.
    Mijn Franse collega’s vinden het altijd erg vermakelijk als ik dat boekje er weer eens bij pak en wat leuke opmerkingen over de afdeling schreeuw 🙂

  2. Je kunt bij de insultatruc ook zelf nieuwe suggesties doen, die dan – inien goed bevonden – worden opgenomen in de database. Eeuwige roem!

  3. Ik vind ‘m erg leuk maar ik snap er nog niet zo heel veel van.
    Dit zou trouwens iets geweest zijn voor het stel Engelsen wat donderdag te zien was bij ‘Het roer om’. Spraken vrijwel geen Frans, uiteraard, en uiteraard waren de bouwvakkers nog lang niet klaar met de verbouwing en uiteraard had France Telecom ook de beloofde telefoonaansluiting niet in orde. Kijk, dan zou een potje schelden kunnen helpen. Hoewel ik de dame en heer in kwestie toch zou adviseren eerst de elementaire beleefdheden te leren en dan pas de scheldwoorden.

  4. Minder inventief en uitgebreid, maar waarschijnlijk effectiever. Een kernachtige belediging komt nu eenmaal harder aan dan een bloemrijke.