Expositie Claude Monet in Parijs

De Franse impressionistische kunstschilder Claude Monet (1840-1926) heeft zestig jaar lang onafgebroken geschilderd. Zijn kunstwerken zijn nu te bewonderen in les Galeries Nationales du Grand Palais in Parijs. De meer dan 200 schilderijen uit verschillende musea of particuliere collecties, geven een goed overzicht van de loopbaan van deze grootmeester van licht en kleur. Claude Monet: de schilder die onlosmakelijk verbonden is met waterlelies die verdwijnen in het nevelige licht van de vijver.

Oscar Claude Monet: een schilder die je raakt
Maak kennis met Monet en zijn buitengewone schilderstijl. Een stijl die gekenmerkt wordt door de afwisselende kleurschakering en de ongemengde verf aangebracht op zijn doeken. Monet probeerde het licht op te vangen en het in al zijn subtiliteit op het doek vast te leggen. Hij schilderde voornamelijk “en plein air” en in zijn beginjaren bezat hij dan ook een bootje ingericht als openluchtatelier. Dit schilderen buiten in de natuur, bracht echter wel met zich mee dat het schilderwerk ter plekke moest worden afgemaakt. Er was geen tijd meer om de kleuren te mengen. Monet had bovendien geen aandacht voor het detail maar hield zich vooral bezig met het totale effect. Critici waren woedend over de nonchalance van deze quasi-schilder. Hoe konden zij vermoeden dat een eeuw later, Nymphéas, een van de waterlelieschilderijen van Monet voor meer dan 36 miljoen euro geveild zou worden bij Christie’s in Londen!

Oscar-Claude Monet: de meester van licht en kleur
Oscar-Claude Monet is op 18 november 1840 in Parijs geboren. In 1845 vertrekken zijn ouders naar Le Havre (Normandië). Zij hopen met hun winkeltje in kruidenierswaren een beter bestaan te kunnen opbouwen. En… het geluk lacht hen toe. Tien jaar later verhuist het gezin Monet naar het naburig gelegen dorpje Ingouville. De jonge Oscar-Claude Monet loopt dagenlang langs de stranden van Ste Adresse, kijkt naar de binnenkomende en wegvarende schepen en bestudeert de schittering van het zonlicht op de deinende golven. Zo word langzamerhand de basis gelegd voor zijn eeuwigdurende liefde voor de natuur.

Als zestienjarige scholier begint hij met het tekenen van karikaturen. Hij leert de uit Honfleur afkomstige schilder Eugène Boudin kennen. Deze Koning van de luchten geeft schilderles aan de jonge Oscar Monet. Maar al gauw overtreft Monet zijn leermeester in de kunst van het weergeven van de tere nuances en de trillende weerspiegeling van water en hemel langs de Normandische kust.
De dood van zijn moeder in 1857 grijpt Monet erg aan en hij vertrekt naar Parijs waar hij gaat studeren aan de Académie Suisse. Hij raakt bevriend met de kunstschilder Camille Pissarro. Monet wordt echter opgeroepen voor de militaire dienst en twee jaar later keert hij terug uit Algerije. Hij ontmoet de Overijsselse postimpressionistische schilder Johan Barthold Jongkind die zijn grote inspiratiebron zal worden…

In 1863 verenigen de schilders Monet, Boudin, Cézanne, Pissarro, Sisley en Renoir zich en vormen de groep, la Société Anonyme des Artistes-Peintres. Tien jaar later houden ze een tentoonstelling in Parijs en in het atelier hangt ook het schilderij “ Soleil Levant.” Dit werk word omschreven als Impression. Er barste een storm van kritiek los en de zogenaamde kunstenaars worden voortaan impressionisten genoemd. Een nieuwe kunststroming is geboren. Alhoewel, de kunstcritici blijven deze impressionisten heel lang zien als kunstenaars die op goed geluk wat klodders verf op een doek smeren.

Paula Willemse

Reacties zijn gesloten.