Fietsgekken

Er zijn mensen die het leuk vinden om te fietsen. Niet om ergens te komen, maar om te bewijzen dat ze er zijn, lijkt het. Nou ja, ieder zijn meug. Er zijn er dan ook nog tussen die zomaar fietsen wat te – hoe zal ik het zeggen – te plat vinden. Die willen dan per se omhoog fietsen, zodat ze daarna naar beneden kunnen fietsen. Hier is een site die aantoont dat ondanks hun wat vreemde voorkeuren niet al deze mensen van enige realiteitszin gespeend zijn. Ze noemen zichzelf namelijk De mafketels van de Mont Ventoux. Nomen est omen.
Zoals iedere wielerliefhebber weet, heeft de Mont Ventoux ook speciale betekenis voor Nederlanders. Dat heeft waarschijnlijk iets te maken met de er heersende windrichtingen in relatie tot de BBQ-rook. De vele zijweggetjes waar je stiekem gratis met je camper kunt staan. Of de klinkklare echo, die zorgt dat de Burgemeester van Wezel altijd en eeuwig weer een ezel is. Anders kan ik het ook niet verklaren, dat ze zelfs een speciale site over die kale berg maken.
Bedankt voor de tips, Peter.
Overigens, hoe is het toch met de naar de Mont Ventoux verhuisde Hans Smaling?

6 reacties op “Fietsgekken

 1. Hij mag dan 1912 meter boven zee uitsteken, ik vind het ook maar een platte berg. Dat ene kronkelweggetje dat vanuit het zuiden op de kaart omhoog gaat is vast heel zwaar fietsen, dat wel. Maar visueel vind ik ‘onze’ puy de Dôme veel mooier, en daar ga je alleen maar omhoog, want er zijn geen andere weggetjes. Toen die nog in de Tour zat was het een fameuze col, want het gaat daar in een spiraal omhoog naar de top van de vulkaan, en daar was de finish van de dag. Maar ja, tegenwoordig moeten de regio’s en plaatsen zo belachelijk veel betalen om deel uit te maken van het Tour-traject dat-ie er nu niet meer in zit. Bruin kon dat niet trekken (vooral niet bergopwaarts…)

 2. Er zijn wel drie weggetjes die omhoog kronkelen en als je ze alle drie op één dag omhoog en omlaag fietst mag je je Cinglé du Mont Ventoux noemen (Malloot van de Mont Ventoux). En dan kun je ook nog kriskras over de berg met je mountainbike.
  Geen enkele berg kan tippen aan de mythische Reus van de Provence met zijn uniek maanlandschap. De kale berg zit maar af en toe in de Tour de France en dat moeten we ook maar zo houden.
  Alex,
  Cinglé du Ventoux nr. 1177
  webmaster http://www.dekaleberg.nl

 3. Geef mij ook maar “onze” Kale Belg, sorry Berg!
  Daar moet je tenminste niet betalen om naar boven te rijen en kun je nog langs de andere kant naar beneden.
  Je kan een muis toch niet met een olifant vergelijken.
  Het is gemakkelijker van achter je toetsenbord kritiek te uiten dan vanop je fiets boven op de top !
  Ik ben ook nog steeds op zoek naar een PdDome-siteke dat ook maar een klein beetje kan tippen aan “de Kale Berg” die zeker door de Belgen ten zeerste gewaardeerd wordt.
  Ventoux-groetjes,

 4. Overigens, als jullie hier nu toch zijn, in een topic van een jaar oud, surf dan ook sefkes naar de nieuwste versie van Hollandais en France! De site van iemand die ‘een stukje fietsen’ zo’n beetje de domste bezigheid vindt die er bestaat. Alleen ‘een stukje wandelen’ is waarschijnlijk dommer. Ik bedoel maar, als God had gewild dat we bleven fietsen, dan had hij ons toch nooit de Auto met Automatische Versnellingsbak laten uitvinden, of wel soms?

 5. Misschien kun je deze topic dan verplaatsen naar de nieuwe site? Hoeft niet met de fiets hoor, mag ook met de voiture met volautomaat…