Free lanceert proces tegen SFR wegens ‘gratis’ telefoontjes

Alle aanbieders van mobiele telefonie in Frankrijk hebben abonnementen waarbij je een gratis smartphone krijgt. Alhoewel… gratis? Volgens de nieuwe prijsvechter Free is het geen gratis telefoon, maar krijg je een verkapte lening die je vervolgens moet terugbetalen tegen een woekerrente. Door ‘gratis’ telefoontjes weg te geven onttrekt SFR zich aan de vergunningsplicht die normaal geldt bij het verstrekken van leningen.

Bij een Free-abonnement krijg je gewoon een officiële lening voor het geld om zo’n telefoontje te kopen. Free werkt daartoe samen met een bank. Die lening zit dus niet stiekem verwerkt in het abonnementsgeld. En het gaat volgens de officiële regels voor kredietverstrekking. Die er niet voor niets zijn, dunkt me.

Nooit bij stil gestaan, maar er zit wat in. SFR verplicht je gewoon om een duur abonnement te nemen als je een goedkope GSM wilt. En om via je abonnement  je lening terug te betalen. Daarmee ontneemt deze provider je het zicht op wat die lening nu eigenlijk kost. Welk deel van het abonnementsgeld is rente en aflossing? Welk deel mag je consumeren aan telefoonminuten? Het lijkt me niet eenvoudig dat uit te zoeken. Maar dat doet Free nu voor ons. In dit proces wegens ‘concurrence deloyale‘ tegen SFR. Goed plan.

2 reacties op “Free lanceert proces tegen SFR wegens ‘gratis’ telefoontjes

  1. Maar dit is toch al jaren de praktijk bij de Nederlandse telefoonboeren????

  2. Ja, overal. Maar Free heeft wel een beetje gelijk dat het eigenlijk om een consumentenkrediet gaat en dus ook onder de wet financiële autoriteiten valt of zou moeten vallen. De consument neemt een mobiel abonnement en is zich er niet van bewust dat hij eigenlijk een telefoon op afbetaling koopt.