Het laagste nieuws gratis thuis

Ik kreeg een mailtje van le Journal de Saône-et-Loire, dat door een technische storing de online versie van de krant de rest van de zomer geheel gratis zal zijn. Nou lees ik hem maar heel zelden, laat staan online, maar nou het tóch gratis is, ben ik toch eens gaan kijken.

En inderdaad, het is dezelfde krant. Veel aandacht voor lokaal nieuws. Iemand heeft zijn auto rond een boom gevouwen. Iemand is getrouwd. Een echtpaar houdt het al 75 jaar samen uit. De zonnebloemen doen het goed en de vergadering van de majorettevereniging ‘Étoile Montponaise’ was een groot succes.

Dat intussen in een ver land duizenden mensen worden doodgeschoten door de politie en een stukkie verderop een milieuramp plaats vindt verdient een klein stukkie ergens in een hoekje. Dat nieuws heeft niets met ons te maken. Het raakt ons niet, dus missen we het niet.

Zo’n locale Franse krant is volgens mij nog het leukste voor Nederlanders met een tweede huisje in Frankrijk. Die kunnen via dit medium weer even nostalgisch genieten van de achterlijkheid van het Franse platteland en de bekrompenheid van de mensen die er wonen. Zit je zelf in de grote stad in Nederland, waar je de hele dag gebombardeerd wordt door ellende uit de hele wereld (ik zag laatst op nu.nl een stukje over een Australische pedofiel die zich had vergrepen aan een paar kleuters in Australië! met daaronder honderden verontwaardigde reacties, die meestal neer kwamen op castreren en de sleutel weggooien), dan is het fijn om te lezen dat in de Saône-et-Loire een groepje dames bijeen is gekomen om een vereniging ter bevordering van de borstvoeding op te richten. En dat zij zich daarbij de zelfgebakken moederkoek goed lieten smaken.

Voor die naar plattelandsnostalgie hunkerende thuiszitters is dus deze blogpost. Geniet van de gratis JSL.

Reacties zijn gesloten.