Houdt u van hond?


Wij willen een hondje adopteren. Daarom was ik een beetje rond aan het kijken op het net, op zoek naar sites van het asiel. Zo is er de SPA – Société Protectrice des animaux die asielen beheren in heel Frankrijk. Tot zover ging het nog. Maar omdat de SPA in de Bourgogne geen asiel heeft, zocht ik verder onder ‘protection des animaux’ en zo kwam ik terecht in een wereld waar je helemaal geen weet van wilt hebben. Zeker als je van dieren houdt. Ik heb hier wel eens een beetje plagerig gesproken over hond met jachtsaus, maar de site Vie de Chien heeft me de eetlust op dat vlak totaal ontnomen. Echt niet gaan kijken als je een zwakke maag hebt. De site gaat uitgebreid in op de honden- en kattenfokkerij in Azië, met beelden van honden als slachtvee in kooitjes en erger.
Ik hou hier een dubbel gevoel aan over. Moet je zo’n site vol gruwelbeelden maken? Zit de mensheid daar op te wachten? Maar aan de andere kant, hoe moet je anders laten zien hoe erg het is? En dan nog… hier vlak bij worden dagelijks duizenden kippen gekeeld. Ook niet echt een gezellig gezicht. Enfin, ik ben er niet uit. Ik geef het dus maar even door. Als je een voorzichtige indruk wilt krijgen, beperk je dan tot de tamelijk nette site Hoe wilt u uw hond?. Well done.

71 reacties op “Houdt u van hond?

 1. ziet er niet zo fris uit, maar zulke foto’s kun je ook op een kippeslachterij maken.
  Dat je honden fokt voor de slacht is hetzelfde als kippen of varkens.

 2. Ja, dat bedoel ik. Nu gaat het in de slachterij bij Bresdinde waarschijnlijk wat efficiënter dan op de markt in China, maar op die markt worden op dezelfde dieronterende wijze ook kippen, ganzen en eenden gekeeld. Dat wij dat van de honden en katten erger vinden, ligt dus aan ons. Maar goed, dat is de ratio. Het blijft een akelig gezicht.

 3. dat is natuurlijk het punt, dat beesten gegeten worden is niet nieuws maar dat ze op deze wijze (af)geslacht worden is afgrijselijk, gooi nog maar een tsunami over die landen

 4. Dus omdat iemand een hond slacht, mag hij dood? Volgens mij moet je je prioriteiten bijstellen, Ferry.

 5. Heb je wel eens een kreeft in een nederlands restaurant gezien.
  gooi de tsunami daar dan ook maar overheen.
  Dat kun je niet zo stellen.

 6. Doe de (gesnipperde) ui, wortelen, peterselie, wijn, zout, peperkorrels en 1.5 liter heet water in een grote pan. Breng dit aan de kook en laat het 10 minuten koken. Leg de kreeft, met de schaaren het eerst, in het kokende water. Houd het deksel goed op de pan en kook de kreeft op hoog vuur ongeveer 10 minuten Duw de kreeft vervolgens geheel onder water en laat hem 15 minuten koken. Neem de kreeft uit de pan en snij hem in de lengte door. Verwijder de darm (die als een dunne donkere draad door de staart loopt), het maagzakje en de (soms geel of groengekleurde) lever. Bekleed een schaal met slabladeren en leg de kreeftehelften met de open kant naar boven erop. Leg de scharen naast de kreeft. Serveer met: gesmolten boter of koud met mayonaise.
  met dank aan culinairezaken.nl

 7. ik denk wel dat het goed is dat je eens kan zien hoe het er aan toe gaat, maar inderdaad net zo erg las bij al het andere slachtvee. bij nog levende slachtpaarden uit polen worden eerst de oogballen eruit geslagen en ze worden kreupel geslagen omdat de invoerrechten dan minder zijn….(bv). welicht als er meer over te zien zou zijn dat mensen dan eerder scharrel, dribbel of groot geknuffeld vlees kopen wat uiteraard duurder is. en terecht. als wij ons kalf laten slachten en de kiloprijs gaan uitrekenen komen behoorlijk hoger uit dan waar het voor in de ligt. maar de onze staat ook een jaar lang bij mama in de wei.

 8. Dat van die golf is weer typisch een geval van Europese opdringerigheid. Ik eet ook vlees en kijk niet of het dier een goed leven heeft gehad. (ik hoop van wel) Ik vind ook dat wantoestanden aan de kaak gestelod moeten worden maar dit honden en kattenverhaal hoe jammerlijk ook is eenieder over 3 dagen weer vergeten. Dus laten we proberen niet te roepen nog 160000 doden want dat slaat als een tang op een varken.

 9. @Robert(a) Ja maar leren is voor sommigen onder ons wel een hele toer 14 dagen na een ramp waar ontelbare doden bij vallen roepen dat er nog wel een golf overheen kan is in mijn ogen echt debiel.

 10. @Robert(a) en Ferry: Honden en katten zijn niks beter dan paarden, varkens en kippen. Alleen aaibaarder. Het is echt buiten elke proportie om een bepaald volk dood te wensen om zijn lokale gewoonten. Debiel zou ik het niet willen noemen, want daar heb je weer andere mensen mee, maar gestoord zeker wel.

 11. jullie wegen mijn reactie te zwaar, en wat ik verder ergens van vind hoeft niemand mee eens te zijn. iedereen die dieren mishandeld is debiel en gestoort en mist normen en waarden tegenover het leven

 12. tis net als vloeken je zoekt ff een krachtterm!! tuurlijk hoeft niemand te verdrinken. dit soort sites en/of foto’s maakt me woest

 13. Het is ook zo makkelijk om dat te roepen. Zijn Robert(a) en Ferry beide verstokt vegetariër en vrijgevig donateur van de Bont voor Dieren? Als je zelf niks doet om het lot van dieren te verbeteren, probeer dan ook een beetje de nuance te zien als het gaat om de – in bepaalde landen volledig ingeburgerde en doodnormale – consumptie van wat wij gezelschapsdieren vinden. Hartstikke zielig en ik ben er ook erg tegen… maar wat jij roept klinkt wel een beetje als selectieve verontwaardiging. Voor je het weet ga je ons oproepen om morgen met een pistool naar de slager te stappen.

 14. vind jij dan ook dat vlees beter smaakt als het dier levend is opgehangen waardoor het in doodsangst lekker veel adrenaline aanmaakt?

 15. Nee, ik eet het liefst vlees van een dier dat in alle rust ge-euthanasieerd is, op schoot bij de boerin. Maar daar gaat het niet om. We zijn het eens dat het barbaars is. Waaraan ik dan graag toevoeg: “in onze ogen”, want die chinezen zijn niet anders gewend. Dat maakt het niet minder barbaars, maar zeker geen handeling die de doodstraf rechtvaardigt.

 16. Jongens laten we nu eens even niet zo debiel doen over dieren, het zijn en blijven dieren en geen mensen. Dieren worden nu eenmaal gegeten en daarom afgeslacht, is nou eenmaal zo. Ik hoor niemand zo overdreven doen als er een boom omgehakt wordt of de mais geoogst, dat zijn planten en die hebben ook gevoel. Ik vind dat gedoe over zielige dieren zo hypocriet, behalve als zelf aktief actie onderneemt tegen dierenmishandeling en overtuigd vegetarier bent, alla… maar anders… jullie eten toch ook gewoon vlees… ik vind de reakties behoorlijk schijnheilig..

 17. Selectieve verontwaardiging, heet dat. “Allemaal ophangen, die dierenbeulen!” Klinkt lekker stoer, en verplicht verder tot niets.

 18. Net als met Foie Gras … Ik vind het heel zielig, maar dat vind ik ook van andere dingen die gebeuren in de vleessector…

 19. @ Marjan: Dieren worden gegeten, mensen worden ook afgeslacht en gegeten al eeuwen lang. Is het daarom allemaal goed te praten?.
  De reactie van jou (maar anders… jullie eten toch ook gewoon vlees…) ik vind jouw reactie schijnheilig..
  Reactie graag!

 20. Excuseer… mijn reactie schijnheilig????? Ik ben alleen maar eerlijk, vind het allemaal niet zo erg…..
  Ik ben ook niet van plan om mijn mening toe te lichten en je kunt me een heleboel dingen noemen, maar ik ben NIET schijnheilig.

 21. @Robert(a): niet jijbakken, zeker als dat nergens op slaat. Marjan noemt jou schijnheilig, omdat je hard roept dat die dieren zielig zijn, en slagers verzopen moeten worden, maar zelf wel gewoon vlees eet. Marjan zelf doet niet ‘heilig’ en kan dus ook niet schijnheilig zijn.
  Feit blijft dat jij en Ferry (misschien uit oprechte verontwaardiging, maar dat is geen excuus) een heel volk de dood toewenst, alleen omdat ze dieren bearbaars behandelen. Dat noem ik buiten elke proportie en – mét Marjan – schijnheilig zolang je zelf wel gewoon vlees en tonijn eet en verder niks doet om dierenleed actief tegen te gaan.
  Doen Marjan en ik ook niet en wij eten ook vlees, maar we kijken dan ook met enige nuance naar de (alweer in onze ogen) barbaarse en onsmakelijke praktijken van voornoemde volkeren. En we wensen ze zeker niet de dood toe alleen omdat zij toevallig een andere opvatting hebben over de grens tussen huisdier en etenswaar.

 22. hallo??
  lees ff 20:22
  ja!
  en spammetjes onder de 10 jaar moeten ook hier wegblijven!!

 23. 20:24 werd geschreven terwijl jij 20.22 postte. Dus las ik 20.22 pas daarna. Vandaar mijn opvolging met 20:25. Foute krachtterm, dus. OK, vergissing. De rest gaat vooral over Robert(a), die wat vaags lulde over dat dieren een beter gevoel hebben en dat wij mensen daarvan konden leren en dat mensen ook eeuwenlang gegeten worden en dat dat moet kunnen, of juist niet. IK ben een beetje Robert(a)’s draad kwijt, eerlijk gezegd.

 24. Krek, we zijn het weer eng met elkaar eens, alleen bewoord jij het iets genuanceerder dan ik…

 25. @Krek: Feit blijft dat jij en Ferry (misschien uit oprechte verontwaardiging, maar dat is geen excuus) een heel volk de dood toewenst. Dit is misschien verkeerd over gekomen, dat wil ik niet en wens ik niemand toe, maar ik heb heeeel veeeeel respect voor de dieren. Zij waren zo slim om op tijd te vertrekken met de ramp, mensen holden er naartoe, wie zijn er dom?

 26. @Krek: Feit blijft dat jij en Ferry (misschien uit oprechte verontwaardiging, maar dat is geen excuus) een heel volk de dood toewenst. Dit is misschien verkeerd over gekomen, dat wil ik niet en wens ik niemand toe, maar ik heb heeeel veeeeel respect voor de dieren. Zij waren zo slim om op tijd te vertrekken met de ramp, mensen holden er naartoe, wie zijn er dom?

 27. Wat een flaming allemaal !
  Afijn, als ik zie hoe honden in Korea worden mishandeld omdat ze dan ietwat lekkerder smaken,
  hoe stieren in Spanje worden gemarteld voor vermaak,
  hoe ganzen in Frankrijk worden gefolterd voor een lekkere vette lever,
  hoe hersenen langzaam uit levende apen worden gelepeld in china omdat het status geeft bij zakengesprekken,
  hoe varkens in brabant op stroomhekken worden gehouden, zonder verdoving gecastreerd voor de smaak en gecoupeerd, en vervolgens zonder drinken op transport naar Griekenland worden gezet omdat de slachtprijs daar 5 cent hoger is,
  hoe ganzen levend geplukt worden in Hongarije voor goedkope zachte kussens,
  hoe geiten levend van de kerktoren worden gegooid in Spanje ter vergroting van de fiesta-vreugde,
  hoe geketende beren om dezelfde reden door honden worden aangevallen in Pakistan,
  etc.,
  kortom hoe de mens het dier volkomen onnodig verschrikkelijk laat lijden voor een ietwat betere “smaak”, gewoon “plezier” of een gering economisch “gewin”,
  dan heb ik inderdaad geen hoge pet op van de mensheid. Een uitwas van de evolutie die uit pure hebzucht gewetenloos zijn omgeving terroriseert en verziekt. Niet erg als die soort zou uitsterven.
  Als ik dan weer diezelfde mens zie dichten of bidden of schilderen, en oprecht voor dieren in de omgeving zie zorgen, dan is het verschijnsel mens weer zeer merkwaardig.
  Maar Marjan, kom alsjeblieft niet aan met gelul van “zo is dat nou eenmaal” of “het is de cultuur van het land”.

 28. heb het helemaal niet over cultuur gehad… en idd het is nu eenmaal zo en als je er moeite mee hebt moet je er wat doen…..
  en dieren zijn niet slimmer, ze zijn instinctiever en dat is naar mijn mening iets heel anders…

 29. @John: een vlammend betoog. We hebben een aanmerkelijk hoog vegetariërgehalte op deze site, ook al willen sommigen niet zo genoemd worden. Marjan boedoelde overigens met ‘zo is dat nu eenmaal’ niet dat ze het jammer vond dat er niks aan te doen is. Ze vindt het volgens mij gewoon niet zo jammer. Het zijn immers maar dieren.
  @Robert(a) als je geen vlees en vis eet, dan ben je niet schijnheilig. En als je dan geen vegetariër genoemd wilt worden, dan ben je op zijn minst herbivoor. Maar ik blijf het eng vinden dat jij de dieren op een hoger plan stelt dan mensen. Dat je bereid bent mensen ter dood te veroordelen omdat ze dieren mishandelen.

 30. @Ach Marjan. Het is nu eenmaal zo en heb ik er moeite mee dan moet IK er wat aan moet doen? SCHAAM JE!

 31. Nee hoor, ik schaam me niet… jij misschien omdat je vindt dat je er te weinig aandoet???

 32. Heerlijk gegeten, echte winterkost: speklapjes (hier in Amsterdam noemen ze dat ten onrechte ‘doorregen varkenslapjes’) met veldertjes (van Hak) en witte rijst (over van de breng-Chinees), dit overgoten met een (soort) saus van gebakken uitjes gekruid met ketjap en veel sambal. Voor de gemoedsrust, komkommer en (zeer betaalbare) rosé uit de Ardeche getapt uit zo’n vijf liter pak (één euro vijftig per liter, E.Leclerc, Decize).
  Hoe schuldig ben ik nu op een schaal van tien?

 33. Dat ligt er aan wat je er bij dacht.
  Als je tijdens het eten weeklaagde en handenwrong van wroeging over de varkens op stroomhekken, de kinderarbeid op de Aziatische rijstvelden en de giflozingen rond de Westlandse komkommerteelt, dan ben je zo onschuldig als een pasgeslacht lammetje.
  Als je echter gewoon van je maaltijd genoot zonder na te denken over alle misstanden die jij nolens volens meefinancieerde met je ongebreidelde consumeerzucht, dan ben je medeschuldig aan het gewetenloos terroriseren en verzieken van je omgeving. Ga je schamen!
  Zo. Zie je, ik kan ook erg bloemrijk schrijven als het moet. Mooi hè?

 34. Dit hoekje begint zo langzamerhand behoorlijk te stinken, het hele log zit vol vliegen. Kan ’t niet dicht?

 35. mmmhh…ik heb zo mijn eigen ideeën…wat zou je zoal met deze mensen kunnen doen?….

 36. Als laatste (wat betreft mijn kant dan) nog even, het “waarom”, van mijn voorgaande mail ( had er trouwens al weer vrij snel spijt van).
  Heel kort..ja, ik eet vlees, en ja waarschijnlijk als ik één dag in een slachterij doorbreng ben ik daar ook vanaf….
  Maar waar ik het nu over heb, is, hoe lullig misschien ook, de manier waarop. Mijn buren…tja..Chinezen, halen een jonge zwaan uit de sloot, laten dit beest vervolgens een weekje zonder eten in de berging zitten. Zetten het dier daarna nog even een paar uurtjes buiten (in de tuin, in een afgesloten boodschappenkratje en dat was ook pas het moment dat ik het wist), om het daarna naar binnen te halen en te slachten. Door mijn irritante ingrijpen, is het diertje door de dierenbescherming weggehaald, en ondanks de vele moeite die de vogelopvang heeft gedaan, is hij/zij twee dagen daarna alsnog overleden. Té veel onderkoeld en ondervoed.
  Maar…in ieder geval onder zorg, en in warmte, en bij mensen die dit beestje wel respecteerde.
  Heel spijtig, dat ik elke dag weer door heb dat er iets geslacht wordt, en er dus niet altijd iets aan kan doen. Misschien gaat het hier niet over slachten, maar wel over de manier waarop.
  Ik weet trouwens niet beter, dan dat slachten in een gewoon rijtjeshuis hier verboden is. Maar oh ja, dat is ook zo, dat geldt alleen voor ons, natuurlijk…
  Veel succes verder, ik vond het “fijn” om even m’n gal te spugen. Dank!

 37. Okaa, toch nog één berichtje ( wat ben ik toch standvastig!)
  Helemaal waar…het helpt geen reet! Maar toch… ;-S
  Gr. San